Ovom procesoru je osnovni radni takt 4.0GHz, a u turbo modu bi trebalo da dosegne 4.4GHz. Međutim, čime god da ga opteretim, LinX-om, IntelBurn testom, Prime95... takt ne prelazi 4.2GHz. U čemu je stvar, zašto ne ide do 4.4GHz? BIOS podešavanja su na default-u. Pri punom opterećenju temperature jezgara ne dosežu 70 °C, s ovim hlađenjem... Slika: http://goo.gl/4kpg50 Ne kapiram...
Kod 4790K, turbo diže procesor na 4.4 ako su aktivna do dva jezgra, a ako su sva 4, onda samo do 4.2. Mislim da ima neko podešavanje BIOS-a koje kaže sistemu da uvek koristi maksimalni turbo, ali ne znam koje.
Takođe, ako ti memorija podržava XMP profil, aktiviraj ga, to bi trebalo da ti stavi maksimalni klok na 4.4 (tako je na većini ploča).
Inače, kada se koristi turbo, ploča često procesoru daje nepotrebno visok napon, što uzrokuje nepotrebno zagrevanje. Ja sam na kraju na svom 4790K isključio turbo, ručno mu postavio takt na 4.4GHz, i onda mu skidao napon po 0.025V da vidim gde će postati nestabilan. Cinebench mi se srušio na 1.025V, na 1.050 je prolazio, ali sistem nije bio 100% stabilan (mislim da su problem bile memorijski intenzivne aplikacije, recimo Assassin`s Creed Unity koji troši mnogo RAM-a, ili Intel Burn Test na stres nivoima iznad Normal), tako da je sad na 1.075V. Temperature su pod opterećenjem niže za oko 10°C nego kad sam puštao ploču da sama odredi napon.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.