Sto se igara tice, mozda ce par novih umeti da iskoristi vise od cetiri jezgra. Generalno neces preterano nesto dobiti, odnosno bice dobitka ali zavisi kolika bi ti bila doplata. Da sam na tvom mestu samo bih se vodio tom logikom, koliko bih trebao da doplatim za taj upgrade, ako to nije mnogo sto da ne.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
:: Phenom II X4 965BE na recimo Phenom II X6 1100 (zbog igara) uz ostatak konfiguracije :: :: MBO Asus M4A79 Delux :: RAM KHX 4X2GB :: GPU Gigabyte HD6950 O :: SSD Samsung 840 Evo + HDD WD640AAK :: PSU LC Power Titan II 600 ::
Nece da mogne - tih par novih igara ce se zgroziti kada budu...
04.02.2015. 21:17
status: user broj poruka: 10997
``videle`` sa kakvom babom od karte treba da imaju posla, pa nece ni primetiti ona dva jezgra viska. Stavljati bolje gume na tockove automobila koji ima motor od 1100 kubika, sa ciljem da se ostvari bolji plasman u trci, a propozicije predvidjaju vozila sa motorom od min 1300 ccm...?
Za sada nemam nikakvu `kombinaciju` u smislu zamene mog 965 za 1100 uz doplatu. Prosto sam razmisljao o tome. Svestan sam da ova konfiguracija nema nikakvu `perspektivu`. Taj upgrade bi joj bio maksimum sto se tice ploce i procesora. Eventualno bih mogao jos malo da je pojacam nekom grafickom novije generacije, i to je to.
Ovako, realno gledano, mnogo vise bi dobio upgrade-om grafike, recimo R9 280X, koja imam sasvim pristojnu cenu za polovnu kartu a super se drzi sa performansama, ima 3GB vram-a i poterace svaku novu igru bez muke. Svakako bi i taj upgrade cpu-a dobro dosao, ali gledano sa aspekta isplativosti najvise bi dobio i primetio upgrade-om grafike, drzi se taj phenom II 965 jos uvek.
Glupo je da ti sad pricam da bi definitivno najbolja varijanta bila da prodas masinu i kupis komplet novu. .) Svakako, a verujem, temu si i postavio sa ciljem da dobijes kakav takav odgovor, verovatno kao ohrabrenje, za eventualni upgrade uz ustedu novca.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
:: Za sada nemam nikakvu `kombinaciju` u smislu zamene mog 965 za 1100 uz doplatu. Prosto sam razmisljao o tome. Svestan sam da ova konfiguracija nema nikakvu `perspektivu`. Taj upgrade bi joj bio maksimum sto se tice ploce i procesora. Eventualno bih mogao jos malo da je pojacam nekom grafickom novije generacije, i to je to :: :: ::
...poznajem dosta ljudi koji imaju slicnu masinu tvojoj, mozda slabiji proc, mozda slabiju grafu ali tu je odprilike. Da sam na tvom mestu, mozda cak i ne bih bacao pare uopste na upgrade, nego lepo u prasicu kasicu pa kad se skupi uzmes nesto polovno (ili eventualno novo).
A ako bas hoces da menjas, kao sto -ShonE- rece, grafika je to na sta treba da pucas, malo igara vidi ta dva dodatna jezgra. A moj savet ti je da sacekas jos 2-3 meseca, jer ce `deka` sigurno da izbaci R9 300 generaciju, pa ce onda biti polovnih grafa kao pleve...
Pozz...
Bolje pricuvaj pare pa kad nesto stvarno krene da stuca zameni mb i cpu za nesto bas sveze. To mi deluje lepo uskljadjeno, brza grafa nema smisla bez brzeg cpu, a brzi cpu nema smisla a da se ne uzme i brza grafa. Teraj jos dok radi fino ta kombinacija, smanji neki detalj za najnovije igre nije kraj sveta.
Potpuno si u pravu, sto se tice razloga zbog kojeg sam postavio temu. Jednostavno nemam novaca, niti cu ga imati u skorije vreme da bih mogao da si priustim neku novu `masinu`. Zbog toga sam i mislio da probam da `upgrade-ujem` postojecu sa sto manje ulaganja. Znam da bih `zabadanjem` neke dobre grafike, nove generacije prakticno najvise dobio ali sam nju ostavio za `kraj`. Mislio sam prvo da zamenim processor i da stavim najjaci koji moja ploca moze da podrzi. Na njega neki solidan aftermarket hladnjak a na kraju grafu. To bi otrpilike bio kompletan upgrade koji bi ovoj mojoj vremesnoj masini produzio zivot.
Ideja konacna ti je dobra ali ne i redosled. Uzmi prvo graficku, 280x je majka za svoju cenu. A posle uzmi PII x6 sa pristojnim kulerom i to je to. Dobices sa upgradeom procesora ali prvo odradi graficku.
Sve nove igre su gladne 3 ili 4 gb vrama i AMD cpu-a sa 6 ili 8 jezgara (ili i5/i7 od intela)
Tu bi ja, da sam na tvom mestu, uflešovao novi bios na grafičkoj koji uključuje svih 1536 šejdera, umesto 1408 koliko zvanično ima ta karta. Overklokovanjem tog phenoma II na 3,8 do 4 Ghz-a, (ja imam taj isti procesor, doduše neoverklokovan), dizanjem NB kloka i brzine L2 keša na 2600 MHz-a, dobićeš značajan porast performansi. Takav komp će terati nove igre solidno. Mislim da ti realno ne treba apgrejd, bar ne za sada.
Phenom II X6 1100 je jako blizu FX-6300 po performansama (čak nije uvek ni sporiji), a ljudi na tom FX-u teraju sve živo. Arhitektura novih konzola će naterati igre da koriste više od 4 jezgra.
Upgrade grafičke je primamljiv, ali skuplji, a ostaje činjenica da igre kreću da navode X4 kao minimum - nakon upgradea procesora, performanse u AC Unity su mi drastično skočile. Što se tiče otključavanja shadera, ako nije referentni dizajn, pitanje je možeš li naći odgovarajući BIOS. Ja sam na mojoj otključao pomoću RBE-a (Radeon BIOS Editor), ali dobici nisu neki (jedino u Furmarku performanse rastu idealno).
Klokovanjem tog CPU mislim da ces dobiti znacajan porast performansi. Imao sam doskora Phenom 955BE, dizanjem takta sa 3.2 GHZ na 3,7 ghz dobio sam u igrama 10-15 fps-a. Phenom 965BE bi komotno mogao da radi na 3.9-4.00Ghz sa nekim `aftermarket` culerom.
FX-6300 @ 4,4Ghz + TT Contac 29 BP/Asus HD 7950 - DC2T - V2/4x2gb Kingston HyperX/WD 500 gb + 1 TB/Asus M5A97 /LC Power Warmachine X/LC Power LC600H-12/Logitech Cordless Internet PRO/Logitech G3 mouse
:: Tu bi ja, da sam na tvom mestu, uflešovao novi bios na grafičkoj koji uključuje svih 1536 šejdera, umesto 1408 koliko zvanično ima ta karta. Overklokovanjem tog phenoma II na 3,8 do 4 Ghz-a, (ja imam taj isti procesor, doduše neoverklokovan), dizanjem NB kloka i brzine L2 keša na 2600 MHz-a, dobićeš značajan porast performansi. Takav komp će terati nove igre solidno. Mislim da ti realno ne treba apgrejd, bar ne za sada :: :: Pozdrav :: :: ::
Ima smisla ako igras igre koje iskoriscavaju sest jezgara, a takvih je malo. U suprotnom neces nista dobiti jer ce ti dva dodatna jezgra zujiti u prazno. Kao sto rece Shone, pametnije je investirati u brzu graficku.
:: Phenom II X4 965BE na recimo Phenom II X6 1100 (zbog igara) uz ostatak konfiguracije :: :: MBO Asus M4A79 Delux :: RAM KHX 4X2GB :: GPU Gigabyte HD6950 O :: SSD Samsung 840 Evo + HDD WD640AAK :: PSU LC Power Titan II 600 ::
Štogod da uradiš sa procesorom na toj platformi moraćeš da ga klokneš dobro. Moj 96BE radi na skoro 4.2 GHz već 2 godine 24/7 ali pod Mugen3 coolerom, ni CM 212 evo nije izdržao 1.5v, za šestaka će ti trebati dobar cooler sigurno, makar ga i klokovao malo. Ipak što god da uradiš tu, nisam siguran da će da izvuče sve što može iz R9 280X.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.