Znači da su 4 PCI_E linije dodeljene slotu, odnosno da toliko kontroler podržava. Razlike između x16 i x4 nisu značajne, tako da je dodeljeno onoliko linija koliko je neophodno da diskretna grafička karta ne gubi (u većoj meri) na performansama.
To se sve moze i fizicki golim okom videti, zagledas se samo u pozlacene kontakte ispod same plastike gde se ubada grafika, pa ako su kontakti do kraja onda je to 16-ica.
Evo ti zagledaj se u ovu sliku i zavali sta sam hteo da kazem.
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
aDzemo, a zasto na toj tvojoj slici oni mali PCI Express ×1 slotici nemaju granicnik sa desne strane ( otvoreni su da moze bilo koja PCI-e graficka kartica da se zabode u njih ), a neki imaju, zatvoreni su?
Ja sam cuo da je stravicno velika razlika izmedju x16 i x4 jer kada graficku stavis u x4 onda umesto 100% kartice tj njenog punog kapaciteta koristis samo 25% x8 50% kapaciteta.
Ako `ubodes` u x4 slot GTX980, naravno da bi grafika pokazala drasticno manje rezultate.
Opet, zavisi i do rezolucije, na primer.
G80 je mator cip, veoma tesko da gubi vise od 20-30%, sto mu dodje u vrh glave 5 do 10 FPS-a, sto je u 2015. godini za ovaj GPU apsolutno nebitno...
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Ja sam cuo da je stravicno velika razlika izmedju x16 i x4 jer kada graficku stavis u x4 onda umesto 100% kartice tj njenog punog kapaciteta koristis samo 25% x8 50% kapaciteta :: :: ::
Ma kakvi, ni gtx980 tesko da moze da iskoristi taj protok od x8. Razlika izmedju x4 i x16 sa gtx 980 je 3fps (na 60 i kusur). Znaci ni 5%. (naravno pricamo o pcie 3.0)
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Samo se ti tesi, pravi gejmeri se krvavo bore i za te 3 slicice vise u sekundi :D
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
:: Ma kakvi, ni gtx980 tesko da moze da iskoristi taj protok od x8. Razlika izmedju x4 i x16 sa gtx 980 je 3fps (na 60 i kusur). Znaci ni 5%. (naravno pricamo o pcie 3.0 :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: ::
Ne, mi ovde sve vreme pricamo o PCI-E 1.1 i 2.0. :D
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Ma kakvi, ni gtx980 tesko da moze da iskoristi taj protok od x8. Razlika izmedju x4 i x16 sa gtx 980 je 3fps (na 60 i kusur). Znaci ni 5%. (naravno pricamo o pcie 3.0 :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: ::
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: Samo se ti tesi, pravi gejmeri se krvavo bore i za te 3 slicice vise u sekundi : :: :: :: INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems re :: ASUS Maximus VII Her :: KINGSTON HyperX 2x4 gb 180 :: ASUS gtx 970 Stri :: SAMSUNG 250gb EV :: CM V70 :: SAMSUNG 2233rz 3D 120h :: :: :: Ma kakvi, ni gtx980 tesko da moze da iskoristi taj protok od x8. Razlika izmedju x4 i x16 sa gtx 980 je 3fps (na 60 i kusur). Znaci ni 5%. (naravno pricamo o pcie 3.0 :: :: :: :: i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker :: :: :: ::
moram da se umesam i nadovezem na Adzemov post o 3fps
04.02.2015. 02:45
status: user broj poruka: 3008
Mislim da su pravi gameri oni koji vole da uzivaju u igrama i koji ih shvataju kao formu umetnosti. Njima 3 fps ne znaci nista. Za takmicarske gejmere to je vec druga prica.
Naravno ovo je odgovor ako si bio ozbiljan, zanemariti ako se zezas :)
Re: moram da se umesam i nadovezem na Adzemov post o 3fps
04.02.2015. 02:58
status: user broj poruka: 3797
Ma cista sprdnja, to sam hteo onako da bacim pesak u oci, jer sam poznat po tome da jurim 100+ frejmova, pa da me mrze jos vise :D
Sto se tice frejmova, jos nesto da razgranicimo, ali sad ozbiljno :D Nadam se da vecina misli isto kao i ja, a to je da recimo 10 frejma i ne igraju neku posebnu ulogu kada imas vec 80 recimo, pa kao plus tih deset onda imas 90. Ali tih deset frejmova su veliki kao kuca kada si recimo na 30 ili 40 frejma, e onda tih 10-15 pravi veoma bitnu razliku u samoj fluidnosti igre.
:: Mislim da su pravi gameri oni koji vole da uzivaju u igrama i koji ih shvataju kao formu umetnosti. Njima 3 fps ne znaci nista. Za takmicarske gejmere to je vec druga prica. :: :: Naravno ovo je odgovor ako si bio ozbiljan, zanemariti ako se zezas :)
Malo je tu kompleksnija prica. Ne moze bas da se generalizuje. Podela je tu malo veca.
Polazim od sebe. Ja sam pravi gamer koji svim bicem uziva u gamingu i ispunjava me dobra igra ali najveci uzitak imam kad znam da pored toga to sve radi kako treba tj kad imam visok fps jer mojim ocima tako prija, fantasticnu grafiku itd.
Nekom jednostavno nista od ovog ne treba pa vuce igru na 20-30 fps i uziva, ja zaista ne mogu. Za mene je to mucenje. Radije cu da sacekam da sebi stvorim uslove nego da igram na silu i da ne dobijem potpun uzitak. Ali naravno to sam ja .)
To stoji. Razlika izmedju 30 i 40 je bukvalno dupe i oko. Inace, prica da ljudsko oko vidi samo 24 slike u sekundi je takva glupost da to nije normalno, jednostavno mit koji potice jos odavno kada su filmovi poceli da se snimaju sa tim brojem slika u sekundi. Takodje jedan ubisoftov developer je bez stida rekao da ne treba vise od 24 frejma na konzolama nekim studentima kada su da kritikovali za ac unity ako se ne varam. Popizdim kada cujem taj argument Vrsena su istrazivanja i ako se dobro secam, piloti vojnih aviona registruju pojave koje traju manje od 10 sekunde, dakle preko 200 fps. Veliki off, ali sta cu :)
Mada i engine igra dosta veliku ulogu. Ima igara koje izgledaju fluidno i na 30ak fps. Dok recimo, meni makar, bf3 recimo postaje igriv tek na 70ak. Zbog toga valjda ima dosta ljudi koji ne vole tu igru zato sto im je `spora`
Recimo trials fusion mi izgleda cudno i seckavo na zakucanih 60fps. I na crvenim i zalenim kartama.
Dok sam recimo quake 4 i mafiju nekada igrao na manjem fps-u i nije mi smetaolo nimalo. Gta V takodje.
Elem, ono sto meni smeta je nedostatak kvalitetnih AAA naslova, ne u ovom periodu, nego generalno i sve manje inovacije. Ali sam se zato odusevio kada sam juce otkrio Super Time Force. A i radila bi bez da stucne na toj 8800, pa makar ona bila i u tom x4 slotu. Preporucujem!:)
Sve sto si rekao ja pricam godinama vec ali nekim ne vredi govoriti. Meni je recimo ocni zivac toliko istreniran da bez frapsa znam skoro u frejm koliko ima kao i to da cak i ako je monitor na 60Hz osecam frame rate od oko 100 fps i nesto malo preko.
Isto tako tih idealnih 60 fps-a koji su mi neophodni da bih imao fluidan gaming nisu isti, mnogo zavisi i od engine. Bravo, pomenuo si BF3, isti osecaj i ja imam. Tek od 70-80 fps recimo krece fluidnost eto da dam primer u COD Ghosts. 60 jednostavno nije dovoljno.
Takodje se isto slazem da su neke igre super optimizovane i naravno opet zavisi od engine da je i manji fps prihvatljiv. Recimo Crysis 1 je bio sasvim igriv na 30-35 fps dok vecinu igara nisi mogao ni da pipnes na tom broju frejmova.
E pa drago mi je da si istakao svoja iskustva. Osecam se da se narod budi iz kolotecine. Jebte, pricas nesto godinama i pokusavas ljudima da preneses neke informacije, nekad mi se cini kao da pricam zidovima.
Budi se, budi se, ali jako sporo. No, nema veze, nije bar ispricano uzalud. Kao sto vidis, sve vise ljudi se raspituje za monitore sa vecim osvezenjem, sve vise ljudi njuska tu temu itd.
Slazem se sa ovim sto ste sada diskutovali, ja bih voleo samo jos jedno svoje iskustvo da iznesem. Recimo Bad Company 2 igrica kao da vidi do nekih 70-80 frejma, sve preko toga mi je isti osecaj. Igrica nije bas tecna i fluidna kao trojka na 120 frejma, znaci pricam situaciju kada i jedna i druga igra pice na 120 slicica u sekundi. Kod trojke meni licno vise klizi sama igrica, takodje moram da napomenem da mi je Crysis 2 ubedljivo najfluidnija igrica koju sam do sada igrao. Jos tecnija kada imam oko 120 frejma, nego Battlefield trojka sa istim brojem slicica.
:: Sve sto si rekao ja pricam godinama vec ali nekim ne vredi govoriti :: Meni je recimo ocni zivac toliko istreniran da bez frapsa znam skoro u frejm koliko ima kao i to da cak i ako je monitor na 60Hz osecam frame rate od oko 100 fps i nesto malo preko :: :: Isto tako tih idealnih 60 fps-a koji su mi neophodni da bih imao fluidan gaming nisu isti, mnogo zavisi i od engine. Bravo, pomenuo si BF3, isti osecaj i ja imam. Tek od 70-80 fps recimo krece fluidnost eto da dam primer u COD Ghosts. 60 jednostavno nije dovoljno :: :: Takodje se isto slazem da su neke igre super optimizovane i naravno opet zavisi od engine da je i manji fps prihvatljiv. Recimo Crysis 1 je bio sasvim igriv na 30-35 fps dok vecinu igara nisi mogao ni da pipnes na tom broju frejmova :: :: E pa drago mi je da si istakao svoja iskustva. Osecam se da se narod budi iz kolotecine :: Jebte, pricas nesto godinama i pokusavas ljudima da preneses neke informacije, nekad mi se cini kao da pricam zidovima :: ::
Adzem uzmi u obzir da je tvoje iskustvo jos malo drugacije jer imas monitor na 120 Hz. Tvojih 60 Hz bi trebalo da bude jos tecnije u odnosu na monitor koji je fabricki limitiran na 60 Hz.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.