U velikoji sam nedoumici koji procesor da uzmem. Intel mora biti to je ono sto je definitivno. Dvoumim se izmedju tri stvari: -Intel core 2 duo e6850 -Intel core 2 quad q6600 -Ili da cekam Intel penryn ali pitanje je koliko bi moraoda cekam da penryn tehnologija bute ove cene.
Svakako C2D 6850, jer ces da ga koristis sad, a programi koji ce biti optimizovaniji za Q stizu ne tako skoro. Jos nisu svi programi optimizovani ni za dvojezgarne procesore.
Pazi ovo: Kupis Q, imaces losije performanse sad i jos godinu-dve, a ONDA i mozda dolazi na scenu prednost Q procesora. Ti bi da kupis SADA, pa da CEKAS dve godine da bi koristio CPU ? Ne razumem.
Ja ipak glasam za quad..kada se klokuje neije toliko losiji,a u buducnosti ce definitivno biti u prednosti..Znaci,ako ti treba procesor na duze staze..definitivno quad....pozzz
i ja mislim da ce q biti bolje resenje, a klokove moze lako nadoknaditi ako ima kvalitetnu plocu, a sigurno da ima neki striker extreme ili evga 680 sli cim qpuje proc od 250eur... negde procitah zanimljivu izjavu da je qpiti core 2 i ne klokovati ga isto veliki greh kao i qpiti ferrari i voziti ga sve vreme u prvoj... jes da on i u prvoj ide brzo, al nije to to
Hvala na informacijama, meni komp prevashodno sluzi za igrice,filmove,internet i muziku, jasno je da ce u buducnosti, kada bude puna sezona core 2 quad procesora biti i brzi i povoljnij modeli core 2 quad, a posto u obzir niste ni uzeli novu 45nm penryn arhitekturu , znaci da ce biti jako skupa bar jos 1,5 god. a C2D e6850 je najmocnij C2D procesor, ne racunajuci core 2 extreme koji je 4 puta skuplji a jedina razlika je sto ima 8mb cashe memorije dok e6850 ima 4 odnosno 2mb po jezgru. neka me neko ispravi ako nisam u pravu. Vec znate da postoji cetvorojezgarni core 2 extreme koji radi na 3 ghz sto znaci da je q6600 za sada jedini C2Q koji nije extreme a radi na 2,40ghz. sto znaci da ce q6600 biti najslabij C2Q u buducnosti. Pitanje je dali uzeti najjaci C2d ili Najslabij C2Q. Nemam cesto obicaj da furam vise zahtevnih programa od jednom, obicno je to samo igrica i muzika, ili film i muzikaistovremeno, tako da mislim da ce mi c2d e6850 biti extra bar jos 1-2 godine. a sto se ostatka hardvera ticedelovi su sledeci. -Ploca__assus blitz formula -procesor___? -Ram___kinston hyper X 9600 na 1200mhz 2kita sa po 2gb =4gb -Grafika____8800GTX -hard___2x seagate baracuda7200obrtaja 750gb 16mb cashe= 1.5ter -Napajanje___corsair 620w -Kuciste___?_(preporuka) -Monitor___samsung syncMaster 226cw ili 971p -mis____logitech G 5 -Tastatura___neka(nebitna) -UPS Sve skupa ce me izaci oko 2500e
Nemaoj da uzmimas c2d procesor ma koliko on bio jak..Ako imas mogucnos za quad,zasto ne..Nije quad toliko sporiji i losiji od e6850..A sada ce krenuti i nove igre i programi koji ce biti optimizovanti za quad,i onda ce ti tvoj e6850 biti slab..veruj mi..Sa takvom maticnom mocices da ga lepo klokujes,samo bih ti predlozio da odmah kupis i Cooler Master Hyper TX2 cooler za procesor,da bi mogao da ga klokujes bez brige za temperaturu..Sto se tice kucista,ne znam koliko si love mislio da izdvojis za njega,ali je moj predlog Antec Nine Hundred,ja ga imam i genijalno..odlicno provetreno,a kosta oko 100 eura..svaka preporuka za njega...poaa
po meni bolje je sve vreme imati srednje jak ili jaci procesor nego neko izvesno vreme imati najjaci a onda spasti na niske grane... a plus ti ostanu i pare za kasniju nadogradnju. ali to je tvoja odluka.
od kucista pogledaj mozda ti se dopadnu cooler master centurion serija, relativno su jeftina a lepo vrse posao(i -moja omiljena rec- sva su shrafless XD).
antec 900 svi hvale i kazu da je frizider ali kosta 100e, ali sta je to na tih tvojih 2500, pa pogledaj i njega.
takodje otidi i na chieftecov sajt mozda oni imaju nesto sto ti se dopada.
ali po mom misljenju niko ne pravi kucista kakva pravi thermaltake. znaci njihov sajt obavezno(obavezno, obavezno, obavezno) poseti, odusevices se. i da, kvalitet ima cenu, da se ne iznenadis...
Zasto ne potrositi 2500eur za igre, ako ima toliko i hoce kvalitetno da se igra...
Sto se hladjenja tice nece sigurno da uzima hyper tx2 za ovakvu high end konfiguraciju, tu mora da padne ili voda ili bar neki Zalman 9700. Da se razumemo mali tx je odlican qler, i ja ga imam ali kod mene hladi e4400 mizerno overklokovan sa 2.0GHz na 2.6GHz bez nekog velikog porasta t-re... doduse imam zalmanovu pastu na njemu, ali time mogu da dobijem samo 2 stepena u najboljem slucaju, tako da to i nema neke veze... znaci qler je odlican, ali nije za neki extreme overclock...
a sto se qcista tice glasam za kandalf, ali razmotri i armor... idi na tt sajt pa vidi sta ti se vise svidja od ova dva... od cooler master high end kucista imas cosmos koji je odlican, i moja svaka preporuka ako mozes da nadjes, a i stacker je extra dobar...
znaci za high end gamersko kuciste bih ti preporucio ova cetri po ovom redosledu: cm cosmos, tt kandalf, tt armor, cm stacker... koje god ti se svidja pazari ga i neces da pogresis, samo je pitanje ukusa...
i da... opet ja bih nekako uzeo quad.... klok mozes da nadoknadis, a jos dva jezgra neces moci... da qpis taj c2d e6850 radice ti kao klokovani e6600... ovde uzimamo u obzir klokovanje jer se ovi c2d super lako i lepo klokuju da je to cudo jedno...
javi za sta si se odlucio. opet je bolje da tamo u kompu cukaju 4 srca nego dva, iako ta 4 bas i nisu 4, al ajde... i da... prva quad core optimized cudesa nam vec stizu... crysis, ako se ne varam...
sve u svemu lepo ces se naigrati, a ja sam preterao sa ovim postom, izvinjavam se
Ma opusteno nisi preterao,cak sta vise drago mi je kada neko ima toliko da kaze , u svakom slucaju hvala svima vama, A sto se ulozenog kesa tice trenutno ne mogu da pronadjem pametniju stvar u koju bi ulozio svoj tesko zaradjeni novac. Trenutno sam u Americi,I radim od jutra do sutra. A igranje igrica i kompijter mi predstavlja jako veliko zadovoljstvo. Dobar komp nikad nisam mogao da priustim i uvek sam nekako cudno zavideo ljudima Koji mogu da furaju najnovije igre na maksimumu, a veliki hard mi treba zbog Filmova Veliki sam kolekcionar stih i uvek sam kuburio sa prostorom, sad vise nece biti toga terabajt ipo nadam se da cwe biti dovoljno. Trenutno pikam Guild Wars. Pogledao sam termal take, jako su lepa kucista, verovatno ce pasti Kandalf ili armor, a komp planiram sledeci put da menjam tek kada mi igrice budu radile na mid/low grafic setup. A to ce biti daleko...nadam se. Zanima me samo dali C 2 Q q6600 moze da funkcionise na assus blitz formula maticnoj ploci ili ako se odlucim za taj procesor moram da pronalazim i novu plocu? hvala vam ljudi na savetima
Paz vamo... Dok sam ja citao forum brat mi se vrzmao oko mene, a on se razume mnogo bolje u ove nove tehnologije od mene, i on kaze da bi da je na tvom mestu uradio bi ovako:
1. ako uzmes 3x500gb hdd umesto 2x750bg ustedeces bar 100 evra sto mozes da strpas u bolji proc ili da za isti novac uzmes 4x500 i onda imas 2tb
2. ako sacekas 8800gt koja ce kosta 250 evra stedis u odnosu na gtx koja kosta 500 evra tacno 250 evra i taman kupis jos jednu... e sad 8800gt x2 je mnooogo bolje nego 1x8800gtx. jedna 8800gt je samo malo losija od jedne 8800gtx, bar tako kazu testovi po netu... i jos nesto 2x8800gt ce trositi isto struje kao jedna 8800gtx.
evo ti da se uveris da ne lazem da ce 8800gt biti skoro isto jaka kao jedna gtx sad, a kostace 250eur... dve ce sigurno da prestignu ultru, a kamoli gtx.... tako da ako das 500eur sad za gtx mozda ces losije da prodjes nego da sacekas...
ako mozes da se strpis, probaj ovako veruj mi, bices mesec dana bez kompa ali ces za isti novac imati mnogo bolje performanse...
i da... opet kazem, nemoj da se salis da uzmes c2d 6850 samo zato sto ima veci klok koji ionako mozes da stignes kad hoces sa ovim q6600, a jos dva jezgra ne mozes da dodas na 6850...
i jos nesto.... nemoj ovo- tastatura nebitna.... uzmi jednu logitech g15 kad vec imas para... ja je imam, i mnogo je dobra, i konforna za koriscenje...
Pa nemam bas neograniceno para, otprilike to je to, ovde cu zaraditi negde oko 7000dolara od cega treba da vratim 2000evra koje sam pozajmio da bi dosao ovde, znaci ostaje mi 4000dolara sto je oko3000e...mozda manje. memoriju sam vec porucio sa kingston sajta i kosta me 400dolara. tako da sam prilicno knap sa parama jos sam planira da me napajanje i kuciste izadju oko 300e a bice vise ako uzimam kandalfa. Tako da za ostale komponente koje uzimam u Srbiji za mesec, mesec ipo mogu da dam max 2300e. sad za tu cifru sta je najbolje uzeti, ne racunajuci memoriju(4gb kingston hyper X 9600)?
EEEE! taman sam mislio da znam sta hocu a ti mi opet ubacio crva u glavu. DAMN
Ma uzmi sve to sto si hteo, samo sacekaj da izadju 8800gt i 2950pro, kostace oko 250 evra, a te dve u sli ili cf ce sigurno biti brze od jedne gtx, a trosice skoro isto struje... Pasce cena strasno i ostalim karticama, ovo sto sad izlazi je otprilike neki refresh ove generacije, to je nesto najbolje sto ova generacija moze da ponudi... Osecam da ces se gorko kajati ako kupis jednu gtx sada, a pocetkom novembra ces imati 2 nimalo slabe kartice za iste pare... a sto se hard diskova tice, garantovano ces da ustedis oko stotinak evra ako uzmes 3x500gb umesto 2x750gb, i onda mozes da biras procesor od 350 evra umesto od 250, ili da uzmes procesor od 250 kao sto si i planirao i da tih 100 evra koje ustedis na diskovima strpas u jednu kvalitetnu x-fi zvucnu karticu...
to su ti moje sugestije kako da prodjes malo bolje i jeftinije, ali ces morati da se strpis jedno mesec dana dok se kod nas pojave ove nove graficke... ostatak konfiguracije ti je odlican.
Sa Q6600 ces da : Pokrenes 2 igre od jednom,gledas film,radis u PhotoShopu i jos sto sta sto ti padne na pamet. + uzmi dobar kuler za njega(Nazalost zivimo u Srbiji pa je malo teze) overklokuj na 3.0/2GHz I imas bolji od Penryn-a koji kad se pojavi ce biti Dual Core na 3.3GHz C2D 6750 je brz ali cim izadju igre ( a pocinju) koje podrzavaju 4 jezgra Q6600 ce oduvati bilo koji C2D. Pozz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.