AMD-ov 220W FX9590 ima vrlo dobre review-ove na NewEgg-u, uprkos potrošnji
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck
AMD-ov 220W FX9590 ima vrlo dobre review-ove na NewEgg-u, uprkos potrošnji
06.01.2015. 11:14
T60068
status: user broj poruka: 1886
Zanimljivo je da u dobu sveopšte svesnosti i brižnosti o potrošnji energije (sa čime se slažem - efikasnost je uvek pametna stvar, ali ne i monopolističke, ludačke cene konkurenta, Intela), ovaj procesor koji troši skoro 3 puta više struje od Intela koji mogu da mu pariraju (ako se overklokuju) - ima vrlo pozitivne utiske/review-ove od strane potrošača/kupaca.
Pogledajte i sami - od 123 review-a do sada napisana od strane potrošača, dve trećine (67%) su maximalna pozitivna ocena (pet `jaja`), a ukupno svega 9% su slabe ili negativne ocene: http://bit.ly/1k4zj9o
Primer jednog od review-ova (čovek se bavi renderingom) - nisam NAMERNO odabrao ovaj pozitivan review, nego je to prvi review koji se pojavi kada se klikne na link da se prikažu review-ovi: `Pros: Incredibly fast. Removed any and all stuttering from any of the more CPU demanding games that I own, as well as leading to faster rendering. Cheap for what you get from it, which is something AMD has been pretty good at.
Cons: Not supported by many motherboards.
Hot. Really hot. Had to upgrade my case from a midtower Thermaltake S31 to a full tower Thermaltake Core V71 to get enough airflow in there to keep it from overheating.
Other Thoughts: As stated, I had to upgrade my case to make sure that it`d stay cool enough to function. As of now, I`m running an H100i (that I also used in the midtower case) to cool it down. Since I upgraded the case, the heat problems have ceased. Now I`ve managed to get it to idle in single digits, getting it as low as 6 degrees, and it doesn`t exceed 50 degrees under full load. Still, I`d say be careful with this one. If you don`t have an optimal setup for cooling, it will burn hotter than a thousand suns. I was also lucky enough to pick it up on sale, so all in all, I`m very happy with this CPU, it`s superb.
Build: ASUS Crosshair V Forumula-Z AMD FX 9590 EVGA GTX 780ti(x2) EVGA 1000w 80+ Platinum Full Modular Power Supply 2TB Toshiba HDD(x2) 6TB WD HDD Corsair H100i Thermaltake Core V71`
Lično ne bih nikada uzeo za sebe ovaj procesor da ga koristim na default-u, da mi vuče 220W u full-loadu, ali bih svakako pokušao da ga undervoltujem koliko god je moguće, da ga svedem na makar 140W (što bi svakako bilo moguće, pa makar i uz malo smanjenje radnog takta).
P.S. Eto, strani Wlada (dve EVEGA u SLI modu) voli AMD, što je još veći kuriozitet :)
Pre nego što nešto kupi ili planira, svako od nas je ciljana žrtva ekonomske propagande, navlakuša i poluinformacija, i to u tolikoj meri da na kraju `presečemo`, uključimo emocije (volim crveno, volim zeleno, volim plavo) i tako to ide... Apsolutno i najveća kretenčina na Balkanu, koja ima sajt i nešto prodaje, SHVATILA je da mora da: ili plati freelancerima da mu lajkuju proizvode i predstavljaju se kao zadovoljni kupci - lokalci, ili da im plati da blate i e-opanjkavaju konkurenciju, ili da to sami rade, sa svojim opskurnim zaposlenima, što je najčešće i slučaj. Bez ikakvog skrupula, ili onemogućavaju da se na `forumu` oglasi bilo ko sa negativnim ili pravim pitanjem - dozvoljena su samo imbecilna na koje su odgovori jasni, ili cenzurišu do posranja ili - forum u stvari uopšte ne radi, samo je postavljena balega. Ako misliš da su ovi ovde pametniji i da se napolju niko nije setio da plati za dobar review, saušešće. Mnoge stvari kada se `ohlade` i dođu na dostupne rafove - više nisu to. Nezavisno od boja, svi to rade, koriste iste marketinške agencije koje su se školovale iz istih knjiga i ideja, koje, jednostavno, pale.
... da smo svi toliko navikli na maximalno ostrašćene i maximalno pristrasne, `navijačke` review-ove stvari/komponenata/robe, pa kada naiđemo na normalan review, staložen i objektivan (i što se tiče negativnih, i što se tiče pozitivnih osobina komponente, sada automatski počinjemo da sumnjamo da `nešto tu nije u redu`, da je review `pristrasan` - i to OBE strane misle da je `pristrasan`: i oni koji su se nadali da će proizvod biti više nahvaljen, i oni koji su se nadali da će biti više nagrđen.
Šta misliš, zašto Youtube više nema onaj sistem rejtinga/ocenjivanja videa, kao što je imao, sa 1-5 zvezdica? Nema ga, zato što su i oni shvatili da su ljudi postali ostrašćeni i površni što se tiče SVEGA, sve im je ili zift-crno ili blještavo belo, rasuđuju i ocenjuju direktno iz jedne krajnosti u drugu, bez uzdržanosti, staloženosti i objektivnog sagledavanja.
P.S. Pri tom, kad klikneš na profil lika koji je napisao review (neki Kyle F.), možeš da vidiš da se lik registrovao na NewEgg-u pre 2 godine, 21.12.2012., a review koji je napisao ta FX9590 napisan je 31.12.2014. Sumnjam da je neko TOLIKI fanboj da registruje nalog DVE GODINE unapred, ciljano, da bi napisao review samo za taj jedan artikal. :) To bi bio ultimate level u fanbojštini :) Osim toga, to je jedini review koji je napisao: ili ga je mrzelo da piše druge review-ove, ili je jedino tim procesorom (u toku prethodne dve godine članstva na sajtu) bio toliko prijatno iznenađen, da je odlučio da napiše review. A lik je, pri tom, isto fan EVEGE: ima dve EVEGA Nvidije u SLI-ju, i EVEGA napajanje :) Isto kao Kingpin našeg foruma. (`Kingpin` u slengu znači `boss`, glavni baja, BTW :)
Kakav crni AMD, imao sam 8320 lapovan, takmicarski primerak na 5.2ghz na vrhunskom hladjenju. Svaki, ali svaki pocetni i5(3330, 4440) ga je srafio... Prosek je samo vadio u igricama koje iskoriscavaju vise od 4 jezgra, recimo Crysis3. E tu se kao nesto klao sa ovim procesorima, e onda dodje recimo i5 4690k pa se i on klokuje i oduva ga naravno.
AMD-ov poslednji valjani procesor je bio Tuban(1090/1100t), sve ostalo je nazadovanje.
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
Tako je. U famoznom Skyrim-u koji famozno koristi maximalno 2 jezgra, ni jedan osmojezgarni AMD ne može da parira Intelovim 4-voro jezgarnim :) Ipak, Skyrim je sve što je na svetu bitno, ko *ebe rendering, MPEG4 kompresiju i neke igrice kao što su Crysis 3, koje su bolje optimizovane :) Skyrim i slične `extra-optimizovane` igrice koje su i u 2015.-toj kodovane kao da je 2005.-ta su sve što je bitno :)
Ipak, u drugim testovima je MALO drugačija situacija (reč `MALO` koristim sarkastično). Evo fin pregled testova koje je čovek napravio, sakupivši sa hardverskih sajtova: https://www.youtube.com/watch?v=qbrrNuHN2kw
U većini igrica jeste sporiji od, recimo, 4770K, ali nije toliko TRAGIČNO spor koliko si ti rekao. Nasuprot tome, za poslovne aplikacije, za rendering i video transkoding, CPU Hash i slične kalkulacije je odličan.
Osim toga, kade sam postavio ovu temu, ja nisam ni sumnjao da Srbi, ljudi iz Srbije, SIGURNO znaju bolje od potrošača/korisnika iste robe/kompj. delova u ostatku sveta :) Šta je Srbinu loše, još je lošije drugima, oduvek bilo i biće, jerbo Srbi su bića od rafiniranosti :)
:: S`obzirom da 8350 ne moze da parira ni i5 2500 bez K... Cenim da 9590 ne moze da se meri ni sa i5 2500k,tako da,svaki dalji komentar je suvisan.. :: :: bilo koji novi,i5 i i7 je daleko ispred ovog procesora.. :: :: :: ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar DX,marantz pm550dc & Pilot stx40 + microlab H50 :: ::
Nema razloga da processor nema pozitivne reviewove korisnika, kad je za 99% ljudi za sve namene dovoljno brz. Ja sam pre 3 godine kupio proc od 90€ (Phenom II X4) i bio skroz zadovoljan sve dok ga nisam prodao (na upgrade su me motivisale druge komponente, a nisam hteo da ulažem u staru konfu). Samim tim, nikakvo čudo da 2/3 ljudi nema nikakvu zamerku na još dosta jače rešenje.
Potrošnja u korisničkom zadovoljstvu najčešće ne igra nikakvu ulogu. Štedljiviji ili `rasipniji` processor, malo ko primeti razliku na račuu za struju koja bi bila razlog za nezadovoljstvo.
Što se tiče poređenja sa nekim i5, ono jako zavisi od primene. Konkretno za rendering FX može biti jako, jako isplativ. U igrama, u većini slučajeva će veći framerate postići i5, ali da li je bitno ide li igra na 137 ili na 155fps? Zapravo, u igrama ljudima i FX-6300 mahom fantastično odrađuje posao, pa naravno da su srećni sa 9590.
Dakle ništa začuđujuće. Uostalom, pogledaj skoro bilo koji drugi proc: i5-4430 96% po 5 jajaca A10-6800K 77% po 5 jajaca FX-6300 85% po 5 jajaca
Dakle, tih 67% uopšte nije posebno visok nivo zadovoljstva, kada su procesori u pitanju.
Pametan odgovor skroz. Pogotovo što si uporedio sa brojem ocena koje imaju ostali procesori (toga se ja ISKRENO nisam setio, samo sam očekivao više negativnih za FX9590, pa sam bio iznenađen brojem pozitivnih). Poz
:: Nema razloga da processor nema pozitivne reviewove korisnika, kad je za 99% ljudi za sve namene dovoljno brz. Ja sam pre 3 godine kupio proc od 90€ (Phenom II X4) i bio skroz zadovoljan sve dok ga nisam prodao (na upgrade su me motivisale druge komponente, a nisam hteo da ulažem u staru konfu). Samim tim, nikakvo čudo da 2/3 ljudi nema nikakvu zamerku na još dosta jače rešenje :: :: Potrošnja u korisničkom zadovoljstvu najčešće ne igra nikakvu ulogu. Štedljiviji ili `rasipniji` processor, malo ko primeti razliku na račuu za struju koja bi bila razlog za nezadovoljstvo :: :: Što se tiče poređenja sa nekim i5, ono jako zavisi od primene. Konkretno za rendering FX može biti jako, jako isplativ. U igrama, u većini slučajeva će veći framerate postići i5, ali da li je bitno ide li igra na 137 ili na 155fps? Zapravo, u igrama ljudima i FX-6300 mahom fantastično odrađuje posao, pa naravno da su srećni sa 9590 :: :: Dakle ništa začuđujuće. Uostalom, pogledaj skoro bilo koji drugi proc :: i5-4430 96% po 5 jajac :: A10-6800K 77% po 5 jajac :: FX-6300 85% po 5 jajac :: :: Dakle, tih 67% uopšte nije posebno visok nivo zadovoljstva, kada su procesori u pitanju.
Aaaa, to je u pitanju, ona stara fora koju si počeo da ponavljaš do besvesti, da me prozivaš, hoću reći, lupetaš gluposti da sam ja h4v0k, dautović ili ko već :) Pa, tako kaži, nisam te razumeo. :)
A jesi li zaboravio tvoj password na ovom nicku > http://bit.ly/13X5rp0 ,pa zato koristiš maxxio? Šta je bilo, zapretili su ti da više ne smeš da napadaš ljude i pretiš nasiljem kao famozni Precednik = > http://bit.ly/13X5rp0, pa sad koristiš ovaj nick za to? :)
Mali nevaljalče :) Nemoj ubuduće da ostaneš nedorečen, nego odmah lepo kaži na šta si mislio :) I slobodno se uloguj kao Precednik... Svi volimo da čitamo tvoje nepristrasne umotvorine :)
Iskreno, ja sam bio iznenađen brojem pozitivnih jajaca za ovaj FX9590, zato sam i postovao temu. Bio sam očekivao mnogo manji `approval rating` za taj FX9590, zbog potrošnje... Naravno da je bolje uzeti, PO MENI, polovan 3770K, hyperthreading mu faktički daje još jedno jezgro + kad se overklokuje... Kažem 3770K zato što je razlika svega 10% (slabiji) u odnosu na 4770K, a kapiram da bi cena bila daleko niža, a i cena matične... Ko nađe polovan 3770K za, recimo, 150 eka, to je pun pogodak.
:: sad mi je lakse kad vidim koliko 4770K ima jajaca . :: :: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E1681911690 :: :: Cek pa zar nije skoro pa isto uzeti recimo : 4770k+neka povoljna maticna i FX9590 + potrebna bolja i skuplja ploca ?? :: :: :: ::
da, u svakom slucaju fx9590 ima dosta pozitivnih utisaka. Slazem se i sa komentarom Pisko u vezi ekonomske propagande, uz napomenu da sam dosta dobrih informacija pokupio sa newegg - a istina je tu pa negde na sredini-treba izvagati.
Pa sta ce da kazu AMD korisnici koji ne vole Intel i koji kupuju samo AMD, za njih je to vauuu... Ali niko od njih ne zna da je mogao da kupi moj procesor na pocetku 2012 i da on radi sa 20% zauzeca u novim igrama posle 3 god. Da ni posle 5 nece biti slab. Da se sa 0.050mV klokuje 1000MHz tj 1GHz i dobija 30% performansi vise a da mu je tada potrosnja oko 150W i da je kostao samo 100e vise nego FX8350. Koliko bi doticni ustedeo za tih 5 god struje mogao bi da se ponovi sa lepom grafickom kartom. Ali ljudi misle 6 meseci unapred, da dobar je, radi lepo, nema pokvarenih, ispunjava specifikacije, itd. Sta ocekujes da napisu da je osetio bottleneck sa R9-280X, da je roditelj pisao review koji placa racun za struju ne bi bio tako lep review. Ne da placa struju nego da meri performanse po potrosenoj struji. Ti procesori rade 90% vremena u stanju kada im treba 1-2 jezgra sto znaci duplo sporije od Intela. Ne znam kakav utisak moze da napise vlasnik memorije i procesora kada sve zna na netu kako je, mozda za memoriju da je lepo pakovanje ako je CORSAIR, radi ili ne radi.
Pa evo,i ovo sam sto si okacio,fx8350 i fx 9590 su jako blizu,i to i jeste ta razlika od skoro 1 ghz u radu,nesto sto je pick@n dim za fx 8350... Dakle klokujes fx 8350 i dobio si fx 9590...
A ono sto je tik uz njih,jesu intelovi procesori,a ni jedan od njih nije klokovan,a ni jedan ne radi na 5 ghz ,vec na 3.3.-3.4ghz. Kad takve procesore klokujes na 4.5Ghz i vise,svaka slicnost i poredjenje sa amd-om je suvisna...
Inace,ja nigde nisam spominjao igrice,zato sto u njima nema razlike,sve je i dalje manje vise isto,od 1920x1080,nema neke razlike imao quad,six,ili octa procesor,i sto veca rezolucija,to u sustini procesor manje dolazi do izrazaja...
A takodje nisam ni spominjao potrosnju,tokom renderovanja,fx 9590 @ 5ghz povuce 160w vise nego 4770k na 4.5Ghz...
ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar DX,marantz pm550dc & Pilot stx40 + microlab H500
:: Tako je. U famoznom Skyrim-u koji famozno koristi maximalno 2 jezgra, ni jedan osmojezgarni AMD ne može da parira Intelovim 4-voro jezgarnim : :: Ipak, Skyrim je sve što je na svetu bitno, ko *ebe rendering, MPEG4 kompresiju i neke igrice kao što su Crysis 3, koje su bolje optimizovane :) Skyrim i slične `extra-optimizovane` igrice koje su i u 2015.-toj kodovane kao da je 2005.-ta su sve što je bitno : :: :: Ipak, u drugim testovima je MALO drugačija situacija (reč `MALO` koristim sarkastično) :: Evo fin pregled testova koje je čovek napravio, sakupivši sa hardverskih sajtova :: https://www.youtube.com/watch?v=qbrrNuHN2k :: :: U većini igrica jeste sporiji od, recimo, 4770K, ali nije toliko TRAGIČNO spor koliko si ti rekao :: Nasuprot tome, za poslovne aplikacije, za rendering i video transkoding, CPU Hash i slične kalkulacije je odličan :: :: Osim toga, kade sam postavio ovu temu, ja nisam ni sumnjao da Srbi, ljudi iz Srbije, SIGURNO znaju bolje od potrošača/korisnika iste robe/kompj. delova u ostatku sveta :) Šta je Srbinu loše, još je lošije drugima, oduvek bilo i biće, jerbo Srbi su bića od rafiniranosti : :: :: :: :: S`obzirom da 8350 ne moze da parira ni i5 2500 bez K... Cenim da 9590 ne moze da se meri ni sa i5 2500k,tako da,svaki dalji komentar je suvisan.. :: :: :: :: bilo koji novi,i5 i i7 je daleko ispred ovog procesora.. :: :: :: :: :: :: ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar DX,marantz pm550dc & Pilot stx40 + microlab H50 :: :: :: ::
ali uvek se nadje kupac za tako nesto tako da razumem potez AMD-a koji je izasao sa ovim CPU.Mada kada se pogleda sta to moze FX 9590 a da ne moze FX 6300 da ne pominjem Intelove slicne CPU .ALi uvek se nadje trziste za ekskluzivu ....
Idealan procesor za zimogrozljive (90% angazovane snage ide u toplotu). To je tkz. TPU (Thermal Processing Unit))... Kucas nesto u Word-u (za to je ovaj ``procesor`` sposoban!) i grejes noge (stopala poloziti na kuciste).
Neće admini da banuju vepra, vole svinjac od foruma, pa to ti je :) Uživaj :) Više praviš sprdačinu sa Administratorima i sa bilo kakvom `ozbiljnošću` ovog sajta i Foruma, nego sa mnom :)
I samo ukazuješ da su Administratori licemeri, jer tebi praštaju svinjarije po Forumu više puta, dok su neke druge banovali za sitnije stvari... Ali njihov je forum... Neka rade šta hoće, i neka tebe i tebi slične drže ovde - verovatno im donosiš traffic na sajt. :)
I još si ti našao da kukaš na admine, umesto da budeš srećan što je ovo jedini forum na kome se toleriše tvoje histerisanje, spamovanje i klinačko sramotno tužakanje. Lepo kaže narod, `hrani kera da te ujede`.
:: Neće admini da banuju vepra, vole svinjac od foruma, pa to ti je : :: Uživaj :) Više praviš sprdačinu sa Administratorima i sa bilo kakvom `ozbiljnošću` ovog sajta i Foruma, nego sa mnom :) :: ::
Da ne poklanjam pažnju vepru gladnom pažnje (maxxio)
13.01.2015. 18:21
status: user broj poruka: 1886
Samo ovo, za kraj, da se podsetimo sa kime se ovaj vepar našao na istim talasnim dužinama i ko ga je tapšao po ramenu i ohrabrivao da uništava bilo kakvu ozbiljnosti i nivo diskusija na ovom Forumu :)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.