Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Am1 vs fm2 vs 1155
STRANA 1 OD 1
nbkom Am1 vs fm2 vs 1155 04.01.2015. 16:02 T60052

status: user
broj poruka: 338
Nesto nisam detaljno pratio,sta se tu trenutno desava,da li je definitivno am1 uspeo na trzistu i pocistio jeftina fm2 i intelova resenja te klase.Ako ne racunamo potrosnju da l je bolje uzeti neku najjeftiniju varijantu fm2-ploca/procesor ili slicno intelovo resenje 1155/1150.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
h4v0kk Sve zavisi 04.01.2015. 16:54 #577126

broj poruka: 326
Sve zavisi do koliko tačno para, i za šta primarno želiš da sastavljaš komp.
Intel ima poprilično bolje CPU performanse, ali, koliko znam, AMD ima poprilično bolje GPU performanse. (ako ti je igranje igrica u granicama mogućnosti integrisane grafike primarno)

Zavisi i od toga da li kasnije imaš nameru da dodaješ posebnu grafičku. Ako imaš nameru da dodaješ posebnu grafičku kasnije, sa AMD-om imaš opciju da radi u CrossfireX modu, ako je AMD grafika. (isključivo)

Sa 1155 platformom imaš opciju da kasnije nadogradiš na vrlo jak procesor, dok sa AMD-om zavisi od socketa koji odabereš - a i taj procesor neće moći da priđe jačim Intelima. (ako je za FM2 ili AM1)

srdoch Re: Am1 vs fm2 vs 1155 04.01.2015. 18:28 #577135

broj poruka: 1260
@h4v0kk
Odlično objašnjeno. Samo bih dodao još neke `sitnice` ....

U procesorskim zadacima Intel satire AMD-a (u istom cenovnom rangu) dok u grafičkim zahtevima AMD svojom integrušom predstavlja jače rešenje, ali samo inicijalno. Ključno je ovo `ali` a evo i zašto, intelova grafika zaista jeste nešto sporija od AMD-ove kada je sve na default-u, međutim intelova grafika za razliku od AMD-ove ima otključan multiplikator i pri tom se opasno overklokuje. Tada prestiže AMD-a u grafičkim zadacima i za 20%, a negde i mnogo više. Uz to Intel je konkretno kao procesor mnogo jači pa u slučaju eventualnog ubacivanja diskretne grafike predstavlja bolju opciju. Sve ovo ne pričam na pamet već posedujem obe mašine (A4 5300@A55 vs G1820@H81) i direktno sam ih poredio na sve moguće načine.

Samo ima jedna bitna stvar koju treba da imaš na umu ako razmišljaš o AM1 platformi a to je da ona ne podržava DualChannel. Ovo ima direktan uticaj na performanse integrisane grafike tako da ukoliko ti je bitna snaga integruše u tom slučaju ipak idi na AM2 ili 1150. Ukoliko se neće pokretati nikakve igre i ako je mašina samo za 2D onda slobodno gađaj AM1 platformu.

:: Nesto nisam detaljno pratio,sta se tu trenutno desava,da li je definitivno am1 uspeo na trzistu i pocistio jeftina fm2 i intelova resenja te klase.Ako ne racunamo potrosnju da l je bolje uzeti neku najjeftiniju varijantu fm2-ploca/procesor ili slicno intelovo resenje 1155/1150.
h4v0kk Re: Re: Am1 vs fm2 vs 1155 04.01.2015. 18:41 #577136

broj poruka: 326
Slažem se sasvim.
I ja, lično, nikada ne gledam samo default performanse, nego uvek razmatram i overklok potencijal.
Lično nisam nikada posedovao ni AM1 ni FM2 (FM2 bih MOŽDA, ali MOŽDA nekada testirao) - ali Intel jeste `Tata` što se tiče CPU performansi, što je još bitnije ako posle doda pravu, krštenu diskretnu grafiku.

Ali opet - ima ljudi koji su (iz meni nerazumljivih razloga) potpuno gadljivi na bilo kakav overklok (da li zbog nepoznavanja materije, da li zbog ubeđenja da to `kvari komponente`), i lično sam naišao na mnogo takvih.

:: @h4v0k
:: Odlično objašnjeno. Samo bih dodao još neke `sitnice` ...
::
:: U procesorskim zadacima Intel satire AMD-a (u istom cenovnom rangu) dok u grafičkim zahtevima AMD svojom integrušom predstavlja jače rešenje, ali samo inicijalno. Ključno je ovo `ali` a evo i zašto, intelova grafika zaista jeste nešto sporija od AMD-ove kada je sve na default-u, međutim intelova grafika za razliku od AMD-ove ima otključan multiplikator i pri tom se opasno overklokuje. Tada prestiže AMD-a u grafičkim zadacima i za 20%, a negde i mnogo više. Uz to Intel je konkretno kao procesor mnogo jači pa u slučaju eventualnog ubacivanja diskretne grafike predstavlja bolju opciju. Sve ovo ne pričam na pamet već posedujem obe mašine (A4 5300@A55 vs G1820@H81) i direktno sam ih poredio na sve moguće načine.
:: Samo ima jedna bitna stvar koju treba da imaš na umu ako razmišljaš o AM1 platformi a to je da ona ne podržava DualChannel. Ovo ima direktan uticaj na performanse integrisane grafike tako da ukoliko ti je bitna snaga integruše u tom slučaju ipak idi na AM2 ili 1150. Ukoliko se neće pokretati nikakve igre i ako je mašina samo za 2D onda slobodno gađaj AM1 platformu
:: :: Nesto nisam detaljno pratio,sta se tu trenutno desava,da li je definitivno am1 uspeo na trzistu i pocistio jeftina fm2 i intelova resenja te klase.Ako ne racunamo potrosnju da l je bolje uzeti neku najjeftiniju varijantu fm2-ploca/procesor ili slicno intelovo resenje 1155/1150.
bigbluepro Hmmm 04.01.2015. 19:00 #577139

broj poruka: 239
Ovo su 3 razlicite platforme za razlicitu namenu...

AM1 je stedljivko,
FM2 pokazuje dominaciju samo sa jacim modelima bez dodatne graficke
1150/1155 prica za sebe...

Sve zavisi od toga sta hoces da radis konkretno....
1d10t Re: Am1 vs fm2 vs 1155 04.01.2015. 19:47 #577148

broj poruka: 431
Imam AM1 5350 + asus AM1M-A plocu, recimo da je u radu egal sa quad phenomima prve generacije, neke stvari bolje obavlja ali nista spektakularno. E sad, spravica moze da potera i dragon age inquisition sa odgovarajucom grafickom naravno, probao sam 4870 512MB, 5670 1gb ddr5, 6870 i r9 270x i sa svakom je mogao bar da potera igru, sa 5670 i 4870 je bilo mucenje, ali sve na low i 1330x768 i igra radi. Ja sam zadovoljan onim sta ova sprava moze da uradi, meni za racunovodstvo bolje nije potrebno.

Inace moze i da se OC malo, ja sam max izvukao 2.4GHz da je bilo stabilno, ali je meni to totalno nepotrebno pa sam posle nekih 2 nedelje vratio na 2.1GHz koliko dozvoljava multi.

AMD phenom II x2 550BE @ 3.8GHz / Raijintek EreBoss / GA-MA770-UD3 rev 2.0 / 3x2GB Kingston V ddr2 800MHz / PowerColor ATI 4870 1GB / 500GB Hitachi + 1TB WD black / Logitech g500/mx518 / iCEMAT II black pad / Logitech g230 / Samsung T220 x2.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nbkom namena? 04.01.2015. 21:33 #577155

Jasno mi je sada,verovatno su am1,prebacili da tako kazem iz laptopova,cim malo trosi.Za 1d10 pitanje koje kuciste koristi,da li je probao ova mini kucista gde je napajanje napolju.Kad smo vec kod napajanja koje je najvece-najjace naoajanje koje je tako realizovano. Znaci ako pravim mikro racunar onda am1 a ako hocu eventualno da dodam sutra nesto malo jace intel.Od poslova -uobicajeno bez nekih posebnih igara-vidim da su cenovno sve tu negde-5/10 evra razlike gore/dole

djape7777 @nbkom 05.01.2015. 12:53 #577216

broj poruka: 925

AM1 ti je prevashodno namenjen za HTPC masine , imam istu masinu kao i 1d10t sa 8Gb rama,SSD i picoatx a koristi se skoro 24/7. Pre njega sam koristio AMD E350 koji je zamenio Phenoma i trebalo mi je 2-3 meseca da ukapiram zasto je racun za struju manji za cca1-1.5k dinara. Iskreno meni se takav koncept isplati za godinu dana jer nemam vremena da se igram eventualno preko neta sa drustvom za praznike kao sada H3 WOG. Cenovno jesu slicni ali kao sto sam vec naveo meni vise lezi ovo, btw kada nestane struje sve radi na 12v monitor,komp,adsl ruter tj direktno spojeni na bateriju (akumulator od kola 55Ah) od UPS-a pa nema gubitka sa 12 na 220v.Ovaj stari `kumulator`drzi oko 7-8 sati :).
nbkom Stenja.. 06.01.2015. 18:36 #577385

Ok,shvatio sam.mala potrosnja,stabilnost,za svakodnevni obicni rad odlican i nije skupo-izgleda jeftinije nego atom resenja u onoj kockici velicine slim-dvd citaca.Bio sam se nesto dvoumio izmedju am1 i fm2 ali posto mi ne treba nesto specificnoi i ovo prvo odradjuje posao a stabilno je moze da radi duze a e ne pregreva se.Hvala na savetima.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs