Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Problem sa ram memorijom ili pak slotom maticne...
STRANA 1 OD 1
Cevapce Problem sa ram memorijom ili pak slotom maticne... 04.01.2015. 01:50 T60044

status: user
broj poruka: 13

Naime, ne razumem se bas mnogo u racunare, ali cu pokusati da objasnim problem.

Inace, maticna mi je Gigabyte ga-m56s-s3. U zadnje vreme sam imao dosta problema sto se tice memorije, pa mi nije jasno kako da proverim dal je u pitanju problem sa slotom na maticnoj ili mozda pak sa samom memorijom. Trenutno imam samo jednu karticu od 1gb, kad je ubacim u prvi slot, sistem se ne dize. Samo se upali racunar, sve bude crno sledecih desetak minuta, pa se onda restartuje i onda sve tako u nedogled. Sad u drugom slotu radi sasvim solidno, ali mi se desava kad upalim npr. neku igru, da radi racunar neko vreme, pa se onda ekran samo zamrzne. Svetli mi i mis i tastatura, ali nista ne reaguje...bukvalno izgleda kao screenshot, dok kad ovako samo ceprkam po internetu, gledam filmove i slicno, radi po ceo dan bez problema.
Ako neko kojim slucajem zna o cemu se radi iz ovog mog bednog objasnjenja, bilo bi odlicno, ili pak da mi kaze neko cime bih mogao da proverim memoriju u slucaju da postepeno odapinje ili pak jos bolje ako ima neki program da proverim maticnu, tj. taj jedan slot, jer viska kartica nemam. Hvala i izvinjavam se na romanu. :D
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Cevapce Dopuna 04.01.2015. 02:10 #577083

Zaboravio sam da napomenem, kad startujem komp dok mi je kartica u bilo koja od tri ostala slota, ne pisti nista, vec tiho radi tih 5-6 sekundi i samo se restartuje bez ikakvih znakova zivota na ekranu ili slicno.
SkyFire ... 04.01.2015. 02:52 #577087

broj poruka: 18472
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=35285&forid=25&katid=6

Ima program i zove se MemoryGold, obicno se nalazi na Hiren`s disku.

Pokrenes program i vidis da li izbacuje greske ali sudeci kako si opisao definitivno nesto nije u redu sa ramom.

Ali pre svega toga probaj da ocistis malo kontakte u slotovima na ploci.
Uzmi cetku sa svinjskom dlakom ili probaj sa papirom za stampanje a ne bi bilo lose da odneses ceo komp na kompresor da malo to sve izduvas.

DmasteRNo1 Ovako 04.01.2015. 11:07 #577092

broj poruka: 6101
memorija ima module, ne kartice.
Ono što mi je prvo zapalo za oko u tvojoj priči je ploča. Najgora koju sam ikada posedovao. Toliko bagova i problema na jednom mestu nisam imao ni sa jednom drugom komponentom. Lako može da se desi da ona zeza.
Probaj da joj uradiš Clear CMOS, tj. da hardverski resetuješ BIOS pomoću džampera, pa onda vidi da li će biti napretka. Ako ni to ne pomogne probaj da istestiraš memorijske module.

i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech V7

vladats Da 04.01.2015. 11:10 #577093

broj poruka: 4537

Memorija ili radi ili ne radi.Ne moze polovicno da bude pokvarena.
Bice da je ploca,znaci pozovi nekog ko zna da uradi clear CMOS i eventualno da ti azurira BIOS na najnoviju verziju.

Veljko83 @Autoru teme 04.01.2015. 11:56 #577099

broj poruka: 180
Vidi da li neki drugar ima kompatibilni modul rama za tvoju plocu. Ubodi taj ram. U slucaju da se i dalja desava isto, ploca je u pitanju. Kao sto rekose gore, clear CMOS i azuriraj bios.

AMD Phenom II x4 955BE rev: RB-C3 + TT Contac 29 BP/Asus HD 7950 - DC2T - V2/4x2gb Kingston HyperX/WD 500 gb + 1 TB/Asus M4A87TD/LC Power Warmachine X/LC Power LC600H-12/Logitech Cordless Internet PRO/Logitech G3 mouse

Cevapce ... 04.01.2015. 12:13 #577100

Hvala na odgovorima. `Memorija radi ili ne radi`, znam ja to, nego laik sam za racunare, a vec mi je jedan modul crkao od 2gb, pa sam mislio da ovaj koji je ostao od 1gb, da je mozda na samrti.
Flesovacu BIOS sam, pa cu da vidim sta se desi posle, ako nista, jurim nekoga da mi odradi to Clear CMOS, jer pojma nemam sta je.
Jos jednom vam svima hvala.

jaga ... 04.01.2015. 12:27 #577101

broj poruka: 618
cler smos ti je jednostavan ne moras da trazis pomoc iskljuci komp iz struje i izvadi bios bateriju stisni par puta power dugme( za paljenje kompa) nakom 5-10 min ustekaj kabal u napajanje i pali komp

vladats Cevapko car 04.01.2015. 12:33 #577102

broj poruka: 4537

Zna da flesuje BIOS a ne zna clear CMOS.

Jaga ti je rekao prostije resenje da ne juris dzamper.

pozz.
moondoggie clear cmos 04.01.2015. 14:54 #577112

broj poruka: 111
http://www.manualslib.com/manual/358933/Gigabyte-Ga-M56s-S3.html?page=29

Samo spoji dva metalna pina na donjoj slici necim metalnim (srafciger, itd) na par sekundi.
Napajanje van struje naravno.

Po meni, lici na problem u ploci a ne u ramu. Proveri da li neki kondenzator nije pukao, pa da te napajanje same ploce zeza.
http://firestorm.cx/images/abit-be6-ii-busted-capacitors.jpeg
moondoggie hmmm... upodno mi seche poruku, limit mozda 04.01.2015. 14:57 #577113

broj poruka: 111
Kondenzatori ne smeju biti naduti kao na slici.
Takodje, proveri u samom biosu, koja je podesena a koja stvarna voltaza na ram modulu. Moze se desiti da PSU nema snage da pokrene neku komponentu, obicno ram ili vga, pa ploca zaglupi....

Sve ovo je teoretisanje, ali probaj, ne kosta... sve su sanse da je ploca ispustila sveti beli dim
tonce Nema mozda veze sa memorijom,ali... 04.01.2015. 15:46 #577117

broj poruka: 411
Igram igru WoT,i pre par dana sam normalno igrao igru na `poboljsanim` podesavanjima na 60fps na svim mapama i od kada sam defragmentisao HDD pre 3 dana sada fps pada na do 40fps max.,nije valjda sto sma to uradio tj. defragm. ?

i5 2320 3.0MHz
Gigabyte GA-Z77M-D3H
DDR3 8 GB Kingston Xyper 1600
MSI 7850 Twin Frozr III
Cooler Master 332 Elite
Logitech X-230
Philips 22`

Cevapce asdasd 05.01.2015. 21:43 #577283

Ocigledno je bios bio u problemu, to ciscenje CMOS-a je omogucilo ostale slotove, a sto se tice zamrzavanja ekrana...izgleda, mada jos uvek proveravam, ali izgleda da je bio problem u grafickoj kartici, prasina se nahvatala, jer nisam cistio komp nekih 6-7 meseci, izduvao sam sve kompresorom, kao sto je i preporuceno i evo vec par sati nikakvih problema.

Nego, da ne otvaram novu temu, jel ima neko da mi preporuci neku dobru termo pastu za procesor i gde bih mogao da je nabavim?

DmasteRNo1 Prolimatech PK-2 za 400 kinti 05.01.2015. 21:52 #577284

broj poruka: 6101
http://bit.ly/1tKeHcT
Možeš uzeti i neku drugu za slične pare. Nema potrebe da bacaš lovu za neke (duplo) skuplje.

i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech V7

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs