Poštovani Forumaši Ne beše me dugo jer je sve lepo radilo do pre neki dan. Obzirom da je začkoljica vrlo neobična molim Vas za pomoć. Imam internet od 40 Mbps koji je radio i radi na ćerkinom lap-topu na WiFi-ju i direktno na kablu punom brzinom. Od pre neki dan na velikom desk-topu sa pločom GA Z68AP-D3, na kojoj je Realtek inegrisana LAN kartica, neće da pusti više od 8 Mbps. Radilo je sve ok i na ovom kompu dok odjednom, ničim izazvano, nije počelo da zeki. Do sada sam uradio sledeće: oljuštio sam novi windows 7 i popakovao sve nove drajvere. Menjao mrežni kabal i ukrštao istovremeno iste kablove i na pomenutom lap-topu, flešovao sam novi BIOS. Instalirao sve postojeće pretraživače i merio protok sa različitih servera. Neki su bliže, neki dalje, ali brzina ne prelazi nikako 8 Mbps. Da ne radi uopšte ja bih ploču odmah u servis jer imam još par meseci garanciju, ali radi !!! Samo što je uštrojen protok. Momci iz SBB su bili proverili sve i zaključili da je u kablovima i parametrima za rad Cisco-ovog modema i rutera sve besprekorno... dokaz je i da na njihovom not pad-u kao i na ćerkinom lap-u inernet i dawnoload pršte na svih 40 Mbps. Ako vam padne neki razlog za ovu čudne bubice u LAN-u kucnite ovde. Unapred se zahvaljujem i pozdrav za SVE!
Nosi na reklamaciju. Ostaje ti samo, ako hoces, da probas sa nekom jeftinom 10/100 PCI LAN karticom, ali nju moras da kupis (cca 500 din.), ili da pozajmis negde, ako imas od koga.
Ako ti je ploca u garanciji teraj ali racunaj da ces biti bez kompa 2-3 nedelje. ili sto je lepo predlozio kolega iznad, kupi lan karticu za 300-400 din i resio si problem.
Ali ne mogu da se opasuljim da on ipak nekako radi a pri tome još upload ide propisanih 2,5 Mbs! No kad mi `Faraoni` sa 15000 postova kažu, nemam razloga da se jogunim. Potražiću mrežnu za probu, i ako radi punom brzinom ploča u servis i kraj priče. Hvala još jednom!
Kao sto graficka moze da radi ali ali ali da baca kvadratice linije svih boja da se zablokira komp i slicno ali opet eto, kao radi, baca sliku, isto tako mrezna moze da radi ali da brljavi.
Uzmi solo mreznu karticu i neces imati tih problema, javi se ovde sta bi, kad budes probao.
Podnosim raport pod obavezno. Ovakvo budalasto ponašanje LAN-a nije svakodnevna pojava, tim pre želim da svi forumaši saznaju do kraja sve detalje ovog čudnog kvara mrežne integruše. Ako ne isčupam od nekog na pozajmicu, idem u radnju pa nije sto dukata, vredi makar i da dokažem servisu kvar! A neće da se baci ako zaključim da lepo radi i odlučim da ne menjam ploču! Hvala momčine još jednom!
Pokusaj u speed&duplex da menjas. Recimo 1GB, 100MB half...Moze biti da je svisnula i zakucala na 10MBps full duplex. Da li pozadi svetluca samo zuto ili ima i zeleno svetlo na konektoru? - Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Mada mozes da probas da restartujes modem tj. ruter ako to vec nisi probao, meni se slicno nesto tako desilo na telekomu 10mbit next zakovo na 4 mbit-a, tek kad sam restartovo ruter sve se vratilo u normalu.
Ako si procitao njegov prvi post videces da je sve vec probano, i drugi komp / uredjaj na istom kablu i wierles i sve zivo, svugde sve radi lepo sem na njegovom tom kompu. Dakle do njega je samo, ne do rutera ili kabla ili bilo cega treceg.
Probao sam sve predložene opcije i ne vredi, jasno je da je LAN kartica vrisnula i pored toga što tandrlja nekako do 8 Mbps. Gilopile, ne bejah lenj pa sam legao, ovako mator, pod sto i videh da sija samo žuta lampica na portu LAN-a. Ipak hvala za Vaš trud.
Ako sija samo zuta, onda je iz nekog razloga zakucana na 10MBps. Zato sam predlozio da u drajverima pokusas da promenis speed i duplex. Pokusaj sve varijante osim auto negotiation. Zakucaj na 100mbps full duplex i vidi da li ce LAN uspostaviti konekciju.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Pokusao sam te opcije u stelovanju drajvera tj kartice i nije uspelo, hvala u svakom slucaju! @vlajkic, hvala ti za ponudu, iz Mladenovca sam ali nemam potrebe za drugom karicom. Sa ovom brzinom cu se sluziti dok ne prodju praznici. Posle `u skinuti plocu i odneti u servis, vec sam se dogovorio i za zamenu! Hvala svima na trudu! Pozdrav!
Pao sam sa stolice i došao sebi posle 20 minuta. Kako je ko od mojih ukućana ulazio u sobu i pročitao ovo zacenuo se i padao pored mene od smeha. E pa stvarno ste ovde opasni mangupi, iskvarićete me!
Koju vajerles karticu da uzmem za Dunjin komp, sad je povezana kablom ali izgleda da negde ima prekid i kontakt sam kabal, menjao sam kockice jer su mi one bile sumnjive ali ipak nije do njih, pa da se ne drndam vise i opet sa kablom, uzmem bezicnu i cao.
Dakle treba da ide domet kroz dva zida (ne preterano debela) Gledam naravno da bude sto jeftinije a da radi posao. Dajte neke predloge ja sam slab sa bezicnim dzidzabidzama.
Nova placena 2 soma, imala dobre review-ove, znaci nije neki krs, pa opet na 5 metara kroz jedan zid ide 4-8 Mbps sa primetnim kasnjenjem otvaranja stranica, dok kabal vuce 10. Poenta, iscimaj se ipak oko kabla, ne bilo ti tesko, vredi.
Prođoše praznici i ja skinem ploču te pošaljem u servis na zamenu. I ljudi bezpogovorno i bez testiranja moje ploče daju mi istu (jer je postojala na stanju ista takva remontovana). Uzmem je, instaliram upalim i radi. Uraaa,sav srećan krenem da merim brzinu, piči na 40 Mbps: Odem u bios da testiram konekciju i kabal putem smart Lan-a, (što sam već ranije i radio) i kad sam se vratio u windows kartica opet zakucala na 8. Malo zatim kartica ne radi uopšte. Ne budem lenj pa celo kućište pod mišku i pravo u servis. A u servisu sve radi ko bombona. Momci u servisu pevaju pesmu o kablu a ja žalim što im nisam doneo kabal koji btw radi na ćerkinom laptopu. Vratim ja to kući i kući radi. Preznojavam se i gledam po sobi da me nije neko stavio u skrivenu kameru. Bilo je tu još planinarenja, i premeštanja kućišta kod komšije... i uzroci a i posledice se ponavljaju na isti način. I konačno, kao što je trebalo odmah da uradim, ukucam u guglu ‚‚gigabyte smart lan problem`, kad tamo milon tema sa istim problemom na raznim gigabyte pločama koje imaju smart lan opciju. Evo samo par linkova, a vi goglajte još, ako vas interesuje. http://techreport.com/forums/viewtopic.php?f=36&t=66835 http://www.tomshardware.co.uk/forum/260288-30-ex58-ud3r-onboard-network-problems Dakle zamenio sam ploču,na kojoj LAN radi, zbog gigabajtove budalaštine sa bagovitom smart lan opcijoom. NE PIPAJTE JE NIKAD U ŽIVOTU! A i ako se zahebete rešenje je više nego smešno. isključite komp, isčupajte power kabal sa napajanja, sačekajte jedan minut, vratite sve na svoje mesto upalite i VOILA!!! Platite mi piće!!! A to što sam ja nosio komp, koji ima 80 kg, u servis i tamo doživeo sramotu da sve radi, ako kad sam glup i ja i oni u servisu! GOOGLE JE MAJKA. Isključivanjem kompa sa kabla, neki mini kratak spoj u LAN interfejsu ( koji se izazove uključivanjem smart lana u BIOS-u, doživi očigledno neko razmagnetisanje i reset lan inerfejsa i onda sve radi kao da ništa nije ni bilo. HEBO ME GIGABAJT! NE MOGU VIŠE DA KUCAM, odoh u banju!
pijem lekove za smirenje i pitam se ko je ovde lud :) :) :) :) Da je Pera odmah otišao u policiju (na google) sve bi bilo u redu! Molim da se pročita geneza svih simptoma od početka ove teme zajedno sa epilogom
Stavio sam, u trenutku kad je Lan načisto stao, drugu karticu u PCI slot i sve isto. Srećom te sam je dobio na probu! Zamisli da sam je platio i ostao u agoniji da internet ne radi. Ali tada još nisam znao za uzrok a i rešenje problema. Verovatno bih i tu karticu nosio na zamenu!!!
Tvoj slucaj me podsetio,kad se ranije uz nforce driver davao i nvidia firewall.Pa ko god je kliktao next,next..posle mu nije radio internet. Za te koji u sebi imaju `smart, eko-green, power save` tehnologije, korisnik poludi ako npr. ovi nisu testirali sa drugim proizvodjacem koji isto tako ima smart, eko...U svakom slucaju drago mi je da si resio problem.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.