Koji je razlog sto su procesori c2d recimo e6300 skuplji od procesora poput e6320 i e6550. Ako je verovati onome sto pise ova dva procesora imaju vise mhz i L2 kes takodje veci.
Razmisljao sam da uzmem neki od ovih proc-eva, pa me intresuje vasa preporuka, ploca koju sam uzeo je asus p5w dh deluxe
Skuplji su jer nasi prodavci ih vise ne uvoze,pa pokusavaju da ih prodaju po istoj ceni kao i ranije,bez obzira sto su stariji i losiji od novih(nadaju se da ce kupiti neko ko se ne razume u tehnologiju i misli sto skuplje to bolje..)...Procesor bi trebao da izaberes prema onome sto radis na kompu??Znaci sta je primarna upotreba racunara kod tebe??
Malo sam zahtevniji od prosecnog korisnika. A ponekad volim i da odigram po koju igru. Igre koje obicno igram nisu nista narocito zahtevne, pa tu snaga proca nije narocito bitna, ipak narocito mi je bitna stabilnost, ponekad i klok proca.
U tom slucaju bih ti predlozio da kupis Intel e2180 jer je jeftin,odlicno se klokuje i bice dovoljan za ono sto tebi treba..Ako pak zelis vise kesa,onda kupi e4400..Ali neces osetiti neku razliku izmedju njih,jer se razlika u kes memoriji oseca samo 3d programima i skoro nigde drugde..Znaci moj predlog je e2180,a pare koje ti ostanu ulozi u memoriju ili nesto slicno...pozz
:: U tom slucaju bih ti predlozio da kupis Intel e2180 jer je jeftin,odlicno se klokuje i bice dovoljan za ono sto tebi treba..Ako pak zelis vise kesa,onda kupi e4400..Ali neces osetiti neku razliku izmedju njih,jer se razlika u kes memoriji oseca samo 3d programima i skoro nigde drugde..Znaci moj predlog je e2180,a pare koje ti ostanu ulozi u memoriju ili nesto slicno...poz :: :: :: Ako ce da klokuje onda E-2140. Ide duplo, sa 1.6 na 3.2GHz. Mada rekao bih da covek to nece.
Sve je preporuka, ako bas hoces C2D i ako bas neces da klokujes, trenutna najbolja kupovina je E-6750. Radi na 2.66MHz i kosta oko 13000 din. Sa druge strane ako volis da se zezas imas E-2140 koji se dekalrise kao Dual Core, a u stvari je C2D samo sa 2x512MB cashe kosta 4700 din. i koji na solidnoj ploci moze da ide na preko 3GHz i da radi bar na bar sa najskupljim intel procesorima. Pre nego li me neko razapne na krst zbog ove izjave, direktno poredjenje OC E-2140 i OC E-6550 oba na 3.2GHz nije dalo nikakvu prednost skupljem procesoru. Oba su konvertovala 3 (TRI) filma odjednom za nekih sat ipo vremena.
Sto se razlike u ceni tice, objasnjeno je da su E-6300 stariji modeli i da se vise ne proizvode. Svi noviji E6x50 modeli imaju 4MB cashe, dok E6300 i cini mi se E6400 imaju `samo` 2MB cashe.
Mislim da je ipak boje da uzme e2160/80 jer dosta ljud ima problema sa klokom e2140..barem sam tako citao..VMARC ti je vec objasnio koj je razlog kupovine ovih procesora,tako da je na tebi da izaberes..pozz
Yasto neki nasi trgovci prodaju pojedine modele zvucnika za za po 500 jevreja kad se preko mogu naci dobrano ispod 200 istih novcanih jedinica. A sto se klokovanja procesora tice tu ti je stvar cudna, zeleli mi to da priznamo ili ne urbana je legenda da se svi dobro klokuju cak dosta preko 3GHz a istina je da nisu bas svi raspolozeni za to. Ja recimo moj E4300 nisam poterao preko FSB 340MHz pa to x9 nesto preko 3GHz a da valjano radi, pa ga zato drzim 24x7 na 2.7GHz, e sad mozda ja ne umem da klokujem ali treba mi racunar koji radi bez blokiranja.
U ovomesecnom broju SK je izasao clanak o mogucnostima OC E2xxx u odnosu na E6xxx i kao oni su tu negde, a da li su probali da porede oba kad su OC nigde nije navedeno.
Pomenuti E6550 moze da se OC na FSB (famozni fsb wall koji ni jedan e2xxx ili e4xxx ne mogu ni da sanjaju) 500MHz bez problema
Inace ne mogu se oteti utisku da su E2xxx i E4xxx isti oni koji se rode kao E6xxx ali im ne valja KESH pa ih takve sakate prodaju nesto jeftinije i sa drugim oznakama, cest slucaj u proslosti. Da ne bude zabune i ja sam pazario jedan takav sakati procesor e4300.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.