Imam asusovu matičnu ploču M4N78 SE https://www.asus.com/Motherboards/M4N78_SE/ i AMD Athlon 64x2 3600+ 1.9 GHz procesor. Zanima me da li mogu na ovu ploču da stavim neki noviji AMD procesor i koji i da li bi to imalo smisla pošto trenutno nisam u mogućnosti da kupim nov računar. Da li bi promena samo procesora poboljšala performanse računara pri igranju nekih igrica (World of tanks) i za koliko? Ili se to jednostavno ne isplati? Inače imam grafičku karticu AMD Radeon 6570 Powercolor 1GB/DDR3 i 3GB RAM memorije Kingston KVR800D2N6.
tako da većinom srče procesor, dok grafika zna da poludi kada si u garaži dok igraš.
Tebi bi valjao neki Phenom kako kaže cele1988. Kolika je isplativost, to zavisi od tebe.
Ne bi bilo loše kada bi nekako mogao preći na nešto novije tipa Intel G1610 plus ploča, 4gb ddr3 i neka ddr5 grafika. Dakako, polovno, kako bi te prelazak izašao što jeftinije.
Sama promena procesora nebi donela nesto spektakularno ali ti ipak daje mogucnost da uz neki fenom II uz zamenu graficke dobiješ solidnu masinu. Procesor za 40-50 evra i graficku za 40-50 evra imao bi `novu mašinu`. E sad kolko bi to mogao da prodaš. Prodaj procesor i graficku za recimo 2000 din plus 2000 din pa bi doplata bila onda nekih 40-50 evra što je isplativo naravno ako uspeš da pronadješ neku solidnu graficku tipa 7750 ili 7770 ili neku slicnu. Prodaja i memorije i maticne koju teško da možeš uopšte da prodaš neznam kolko bi bila isplativija a ponovo bi morao neku polovnu graficku kartu i pritom imaš ipak 2 jezgra u tom celeronu. Naravno sve kombinacije zavise koliko bi novca mogo da odvojiš pošto ti je sama grafika veoma slaba.
Hvala svima na odgovorima. Pomogli ste mi dosta. Verovatno ću onda uraditi kao što mi je savetovao Simon72 jer mi budžet ne prelazi 100 evra. Eventualno ako se malo strpim 150 evra.
Zanima me vaše mišljenje koliko bi ovo bila dobra konfiguracija, posebno kada je igra World of Tanks u pitanju. Ili da ipak kupim intel i3 procesor (i5 mi je ipak skup za sada), pa da za godinu dana dodam neki jači intelov procesor. Ovo pitam jer su mnogi rekli da su za WoT bolji intelovi od amd procesora. Ne znam da li su u pravu, pa zato pitam. Da li je uredu ovo napajanje i da li bi ovaj cpu hladnjak bio dobar za ovaj procesor? Da li ima smisla da se strpim malo pa da kupim r9-280 grafičku kartu ili bi i ova gore navedena bila sasvim dobra za WoT za naredne dve-tri godine? Inače, planirao sam da kupim ove komponente u emmi-ju oko nove godine. Do tada bi trebalo da sakupim sredstva.
Ovo sto si sklopio je jako fino. Samo gledaj napajanje sto pre da zamenis. Kuler za cpu uzmi kasnije takodje, na defaultu ce za sad taj fabricki biti ok. A greota je, jer se ti cpu jako lepo klokuju.
Ja sam probao na Atlonu II x2 i AMD 7770, igra radi lepo na 55/60 frejmova na nekim visokim detaljima (ne ultra) Na toj masini koju si sklopio ima da leti. Inace koga zabole za detalje i grafiku kad igra multiplayer?!
Ako ne igras niti planiras nista drugo sem wot-a da igras idi na i3 pa kasnije na i5.
Bio sam u istoj dilemi i odabrao sam i3 sa najeftinijom plocom i bez hladnjaka zato što mu nije potreban a posebno zbog WoT koji i ja igram kao i neke starije igre mada je i to ok.Generalno su tu negde a i cena im to kaže samo što je je jezgro intela osetno jace pa se oseti upravo u takvim igrama. Pogledaj polovne r9 280x i da isplati se posebno za novije naslove a ne toliko zbog WOT.Imam r9 270x i r9 280x i ne oseti se razlika u WoT ali se oseti u drugim igrama i dodatnih gigabajt memorije.r9 280x sam platio 140 evra staru 3 meseca.
Pošto bi mi računar najviše koristio za igranje WoT-a kada su igrice u pitanju, onda bi vas poslušao i ipak kupio intelov i3. Kasnije bi ga zamenio sa jacim i5 procesorom. Koji bi ste mi vi i3 procesor preporučili? Da li je ovaj ok: http://www.emmi.rs/procesori-(cpu)-cpu-lga1150-intel%C2%AE-core%E2%84%A2-i3- 4130.11.html?productId=36545 = 12999 Da li je kuler koji se dobija uz ovaj procesor dovoljan ili ga treba zameniti drugim kao npr onim kojeg sam naveo u tekstu gore? Zanima me da li bi ova matična ploča bila dobro rešenje za ovaj procesor imajući u vidu da nju ne bi menjao kada i i3 procesor, već bi na nju kasnije ugredio i5: http://www.emmi.rs/mati%C4%8Dne-plo%C4%8De-(mb)-mb-lga1150-b85-asus-b85-pro- gamer.11.html?productId=41787 = 11680 din Da li je gore navedeno napajanje od 600w dovoljno za ovu konfiguraciju sa r9 270 grafičkom karticom i da li bi bilo dovoljno i za r9 280 ako eventualno nju uzmem umesto r9 270?
Manje vise i3 su svi isti, razlika u frekvenciji je jako mala. Tako da ne mozes pogresiti bilo koji da uzmes. Ploca je sasvim dobra, a i cooler ce ti za i3 stock biti vise nego dovoljan. Jedino ako buduci i5 budes hteo da overclockujes onda kupi za njega aftermarket resenje, za i3 ti ne treba.
Teoretski to 600w napajanje bi bez problema trebalo da istera i 280 i ostatak konfe. i3 jako malo trosi, a i i5 ne trosi puno vise. Koje je napajanje u pitanju? Ako je iole neko pristojno moci ce i 280 bez frke.
Edit: zapravo uzmi i3-4160, 200 din je jeftiniji a ide 200mhz brze. (sad pogledah emmi ponudu, nejasno mi je kako ali ajde..)
i5-4690k | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Trebalo bi bez problema. E sad koliko je dobro to napajanje za te pare ne znam. Ne znam ko zapravo pravi to napajanje posto ih CM samo brendira(bas nista informacija nisam nasao). Imaju i termaltake SP i SE 630W u tom cenovnom rangu.
i5-4690k | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Da. I bilo koja ploca bi bila dovoljna za i5 osim ako neces da overklokuješ taj i5 al on mora da ima na kraju oznaku k medjutim videces da ti nece biti potreban i5.Ostaceš ti na i3 4130.A ako vec oceš i5 idi na jeftiniju plocu odma i odmah uzmi najjeftiniji i5.
Prvo da vam se zahvalim na odgovorima. Mnogo ste mi pomogli. Posle vaših odgovora sastavio bi konfiguraciju ovako: - Intel® Core™ i3-4160, 3.60GHz - ASUS B85-PRO GAMER - AMD Radeon R9 270 ASUS OC 2GB GDDR5 - 2x4GB 1866MHz Kingston HyperX Fury - Napajanje 630W Thermaltake Smart SE SPS-630M Modularno
Meni se svidja sve tu, samo bih ja uzeo polovnu 280X(sa 2 i po godine domace garancije) za iste pare za koje uzmes tu 270 novu. Ali opet, to sam samo ja :-)
:: Prvo da vam se zahvalim na odgovorima. Mnogo ste mi pomogli :: Posle vaših odgovora sastavio bi konfiguraciju ovako :: - Intel® Core™ i3-4160, 3.60GH :: - ASUS B85-PRO GAME :: - AMD Radeon R9 270 ASUS OC 2GB GDDR :: - 2x4GB 1866MHz Kingston HyperX Fur :: - Napajanje 630W Thermaltake Smart SE SPS-630M Modularn :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.