Za prvi odlazak mislim da se AFA ne vraca tek za drugi odlazak!Tako sam cuo.. Ali za prvi put imas varijantu da ti vrate u smislu odes u Rajfajzen banku i uzmu ti 3% za povracaj tj. za uslugu! Mislim da je 150 EUR* po osobi, tj. ne placas carinu.
Sve su to informacije koje sam i ja cuo, ja se isto pripremam da zbrisem tamo nekog vikenda!.-)
Eure moras da promenis u forintima u banku.Onda kupis nesto i sacuvas racun.Na carinu imas poseban prolaz za one koji imaju pravo da im se vrate pdv.Moras da imas papir iz banke, gde si promenio eure i racun iz prodavnice. Ima i neka caka, mislim nesto mora oko 100,150 eura, minimalno da bude.Valda racun da bude veci od 100 ili 150 eura.
Momci su ti vec dali neke informacije, e sad kad prodjes na granici (spremi se na visecasovno cekanje) dobijas papir ali ne novac, tek za minimum mesec dana kad se vracas u madjarsku opet, ides u tu prodavnicu gde si kupio robu (sve mora da je iz jedne prodavnice na jednom racunu) onda tek oni popune ta sranja granja i tek onda dobijas novac.
Kao sto dex. kaze s tim da racun mora biti minimalno 200 eur. i u jednoj prodavnici - znaci nema sabiranja racuna iz vise prodavnica i vracaju ti 27 % ali tek za sledeci odlazak. Asrock P67 Pro3- B3 , i5 2500k -4,6 GHz + IFX-14 , 2X4 GB Patriot extreme 2133 MHz,MSI 660Ti V1 , 120 GB SSD Silicon Power S55 + WD1002FAEX + ST3000DM001, DELL2312 HM Led IPS
Ja sam iz Austije uzimao stalno neku tehniku. Kada kupis robu, tamo gde si je pazario prijavis za povracaj poreza, oni te posalju gde treba tamo popunis neki papir das pasos i racun. Dobijes papir sa tvojim racunom pecat i to je to. Onda kada izlazi iz evropske unije na samoj carini prijavis da imas robu sa racunom i trazis PDV. Oni ti pogledaju sta si kupio ( a nekad i ne gledaju - zavisi od carinika) pa ti samo lupe pecat na sam papir i potpis carinika i to je to. Sada imas pravo da trazis da ti na carini isplate taj deo ( kao to su pare koje ces ti iskoristiti da platis pdv svojoj zemlji) ali na samoj carini ti uzimaju i vecu proviziju pa umesto da dobijes 100e dobices 80. Ako ti ta varijanta ne odgovara sledeci put kada budes odlazio u Madjarsku ti poneses taj papir sto ti je overen i odes u specijalne fileale za tax free i podignes pare. Cuo sam i ja varijantu da moze preko banaka kod nas to da se odradi ali nisam siguran. NIsam nikada probao. Sto se samog ogranicenja tice mozda postoji, mislim da roba mora da ima minimum 100 ili 150e
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
Treba mi najvise informacija vezana za AFU, da vidim kako to funkcionise... Da li da je jurim ili ne. Planirao sam kolima da idem sa baticom, tako da moraju sve opcije da se sagledaju....
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.