Pozdrav ljudi, neki dan postavio temu ovde u vezi graficke, pomogli ste mi u kupovini, sad bih nadogradio i memoriju, moje pitanje je sledece: posedujem 2x2gb Exeleram Rippler sa taktom na 1600 mhz, a oznaka za timings je 7-9-9-24, zanima me kako utvrditi koja je ovde latencija, koja cifra to odredjuje i da li pri kupovini moram obratiti paznju i na to pored takta? Naleteo sam na jednu 2x2gb Geil na 1600 mhz, prodavac kaze da joj je latencija 9, mogu li se ove postojece i Geil uparati? Ploca je GA 880 UD3H, procesor 955 BE? Hvala.
Mozes, samo tajminge moras da uskladis prema sporijoj memoriji. (sto je manji broj to je bolje aka. brze). Ako stavis recimo da ti memorije rade na 7-9-9-24, a Geil radi na 9-9-9-24 nece bas da radi kako valja :-)
Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Evo
Latencija i Timings su sinonimi. Pravila oko uparivanje baš i nema, može da radi a i ne mora. Uglavnom radi, s` tim da se `bolja` memorija prilagodi `lošijoj`, tj ako staviš neku 9-9-9-24 tako će raditi i ova Exceleram (CAS će se povećati sa 7 na 9). Postoji i mogućnost da ti ploča pravi problem ako popuniš sve slotove. Izračunaj koliko te košta da kupiš 2x4 i da ovo prodaš, to je po meni bolja varijanta.
Hvala vam. Dakle ova prva cifra oznacava latenciju? Elem, to uskladjivanje mogu raditi jedino u biosu ili mogu softverski, pa restart? Uostalom, za nas noobove uvek je tu AUTO :)
pa restart pa udjes ponovo da proveris koja podesavanja je ploca postavila, kod mene je automatsko podesavanje suntavo, ploca mi usporava memorije na cl11, a ne gleda da podesi na najbrze moguce a da bude stabilno, pa moram manuelno, posto imam kingston i patriot, morao sam da kompenzujem, stavio sam cl10 na 1600mhz valjda, mada nema nikakva prakticne razlike izmedju 1333-1600
Nemoj bas auto, moja ploca recimo mi stavi neke idiotske latencije iako mi je CL8 ram. Stavi auto, pa proveri, mozda je tvoja pametnija.
Ja ti preporucujem crucial ili geil, najbolja iskustva imam s njima. Uvek mozes i nekog mushkina/corsaira bez bojazni takodje.
Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Evo
:: :: Hvala vam :: Dakle ova prva cifra oznacava latenciju :: Elem, to uskladjivanje mogu raditi jedino u biosu ili mogu softverski, pa restart :: Uostalom, za nas noobove uvek je tu AUTO : :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.