Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
RTC problem
STRANA 1 OD 1
nisavici RTC problem 15.08.2014. 23:50 T58730

status: user
broj poruka: 908

Pazario plocu ga ma770-us3 v2.0 i imam problem sa RTC kad je iskljucen iz struje stoji vreme,ako je na stand by-u vreme radi normalno.Podesavanja u biosu cuva tako da ne verujem da je do baterije probao sam sa novom

Nasao sam na netu da je problem do nekog kristala bem li ga koji,takodje probao sa par drugih biosa isti problem

Ploca radi normalno,mada bi trebala da ima opciju ACC ali je nema u biosu

Ima li neko ideju sta bi moglo da bude?plojka je za drugara kojem je crkla ploca a ja bacio 2500 dinara
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 16.08.2014. 04:59 #560082

broj poruka: 9459
Ako trokira vreme, moze biti da je do kristala. Obicno se nalazi pored CMOS chipa. Samo ne verujem da je to problem kod tebe, jer ne bi vreme radilo ni u kom slucaju kako treba. Nesto je drugo, cim vreme blokira kada ostane na batt, tj. kada izvuces mrezu 220V. U svakom slucaju prvo probaj zamenu kristala pa onda dalje...

Da ti bude jasnije sta treba da zamenis, jednostavno izguglaj `motherboard clock crystal`, samo mora biti identicnih karakteristika. Pise na njemu oznaka...

Na tu plocu ide kristal u ovakom kucistu:
http://p.globalsources.com/IMAGES/PDT/B1008298033/Crystal-Resonators.jpg

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

nisavici Reseno Gile 16.08.2014. 12:45 #560099

Zamenjen kristal sljaka sve ok

Hvala na savetu!!!

Pozdrav,

gilopile ... 16.08.2014. 13:20 #560105

Nema na cemu!
Malo mi je glupo da kazem, ali iskreno, nisam bas verovao da je do njega, jer bi, po nekom mom razmisljanju, vreme bagovalo u oba slucaja.
Bitno je da sljaka...a nije ovo ni prvi ni poslednji nelogican kvar...:) Count +1, i kod mene post +1 i to je to.:D

nisavici Re: ... 16.08.2014. 14:12 #560112

Ne brojim ja postove to me ne zanima

Ima smisla jer kad je na stand by-u dobija sa napajanja 5V a kad je u winu vreme valjda preuzima win

Kad sam izvadio polcu zamenio sam pastu na NB i SB koja je bila kamen,ocistio od prasine tako da je moguce i da je to,ali kao sto kazes bitno je da radi sve ok

Bilo mi je cudno i sto su brljavili senzori za temperaturu pre ciscenja,pa je sis temp pokazivao -55C

:: Nema na cemu
:: Malo mi je glupo da kazem, ali iskreno, nisam bas verovao da je do njega, jer bi, po nekom mom razmisljanju, vreme bagovalo u oba slucaja
:: Bitno je da sljaka...a nije ovo ni prvi ni poslednji nelogican kvar...:) Count +1, i kod mene post +1 i to je to.:
::
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

gilopile ... 16.08.2014. 14:42 #560118

Ma i ja ne brojim, ali hocu onog geja Dex-a da stignem :)

Pa da, moguce je i to da se pregrejavao chipset, vrag ce ga sada znati.
Ja napisem jedan, a on dole vec dva -tri posta, auuuu, kukuuuu

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs