Hocu da promenim hladjenje na CPU, trenutno je box cooler, od kupovine (~4 god) nije menjana pasta, i trenutno je temp u idle ~55C (!), a i malcice je postao bucan... Procesor je i7 860,ploca Gygabyte GIGABYTE GA-P55-USB3 LGA 1156
Procesor nece biti overklokovan. Prioritet mi je da postignem tih rad. Zato bih zamenio nekim malo boljim coolerom (boljim od stock coolera), koji ima regulaciju brzine ventilatora, a da onda mogu da forsiram sto nize brojeve obrtaja (naustrb nesto malo visih temperatura. tj. ako bi taj cooler davao 30C pri 1800 RPM, meni odgovara i 40C ali pri 1100 RPM)...
E asad konkretno, ima li nesto da sam prevideo, a sto bi onemogucilo ovakvu ideju? Koliko vidim, ovi cooleri imaju promenljivu brzinu 1100-1800 rpm pa bi trebalo da mogu? Moja ploca, koliko sam gledao specifikacije, trebalo da to moze da podrzi? Kako bi trebalo da realno ovo postignem? Preko podesavanja u biosu? Preko nekog drugog programa? SpeedFana? Instalirao sam SpeedFan na tom kompu (i na jedno svom drugom kompu), ali nigde ne vidim ikakvu mogucnost promene brzine ventilatora (pretpostavljam zato sto su stock ventilatori, koji valjda nemaju mogucnost promene brzine, mada opet imaju 4-pinske konektore)?
Ne bih da se zaletim, pa da se ispostavi da sam napravio neku trivijalnu glupost u izboru...
Ovaj LC-cc94 je gori i od stock coolera ja bih rekao.
Minimum taj CC-95. Da bi bio sto tisi uglavnom treba sto veci hladnjak da bude i barem 120mm ventilator. Mada ja bih isao i na nesto skuplje i vece ako bas hoces da bude tih i hladan. Npr: CM Hyper 212 EVO
Uzmi kuler od bar 1500 din, vidim ne menjas nista cesto, tako da otvori se jos 200/300 dinara, nemoj da si stipsa, iance svaki pa i stock kuler ne vrti uvek na istim obrtajima nego kako je podeseno u biosu u odnosu na temperaturu ili rucno.
Od ta dva idi na cosmo 95.
Inace najjeftiniji sa 12cm ventilatorom su ti od 3000k pa na vise.
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647023. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.