Ja se bas sad najbolje ne razumem u ove oznake, pa bih zamolio nekog da mi ukratko objasni sta koja znaci.
Evo nesto malo detaljnije:
Da ne bude da sam otvorio temu a da prethodno nisam prelistao po raznim forumima o potencijalnom resenju mog problema, evo recicu vam sta sam sve preduzeo da uradim kako bih sprecio dizanje temperature procesora. Otvorio sam kompjuter, i sve po redu sam i prebrisao i ocistio od prasine, i rebra od hladnjaka, i lopatice od kulera i svu mogucu prasinu koja, doduse, nije bila velika, ali je ipak postojala. Kasnije sam zamenio termalnu pastu na procesoru, stavljajuci je u TANKOM sloju, kao sto je propisano. Kada sam ponovo startovao racunar, temperatura je bila nesto manja, ali ne u nekoj velikoj meri, bila je niza za svega par stepeni od poslednjeg puta kada sam je merio kako u BIOS-u tako i softverskim putem, a imajuci u vidu to da je racunar, dok sam ga cistio i brisao i dok sam mu stavljao pastu bio iskljucen, verovatno je i to posledica nize temperature, jer se, jelte, procesor i sam fizicki ohladio za to vreme...
Moram da napomenem jos samo da se on ne gasi kada normalno surfujem netu ili kad ga graficki ne opteretim ( igrajuci neke igrice ili slicno ), cim ga malo opteretim, on se sam ugasi (valjda zbog predostroznosti)
E sad ovako, resenje vidim u zameni napajanja, ali ne bih da dajem novac, dok ne budem siguran da je to uzrok mojih problema, da ne bi, jelte, dzabe bacao novac.. Napajanje mi je Francusko, koje se proizvodi u KINI (kazu da je tamo jeftina radna snaga pa zbog toga) ,neko od tricavih 300W, koje jadno, ne vuce bas prejake komponente, ali verujem da jedva ima snage i za samog sebe da izdrzava... Ono vuce sledece komponente.. Maticnu plocu : Abit ( vidite na slici oznaku), Grafiku: Radeon x1600 256mb, Hard disk 160gb, RAM 2gb, i procesor koji sam vec naveo gore..
Pa bi sad ja da vas pitam, posto vidim da ovde ima dosta strucnjaka iz ove materije, da li u tom grmu lezi zec i da li vredi uzimati napajanje ..ili ?... sta mi je ciniti ?
Molim vas, pogledajte onu sliku, verujem da se 90% vas dobro snalazi sa onim oznaka u AIDI, ja nisam bas toliko kompetentan oko tih stvari...
Hvala unapred svima koji ce, nadam se pokusati resiti moj problem....
Mislim da imas problema u komunikaciji ploca - procesor. NV chipset je tu (430) a ako me secanje ne vara, on ima problema sa Athlonima x2. Jednostavno sta god da mu radis (smanjis voltazu, spustis clock) nije to to sto bi trebalo da bude. Isti procesor na drugoj ploci bude hladan kao spricer u poredjenju sa tom. Sad, resenje. Ili da spustis klok mnogo dole (sto ti apsolutno nije u interesu jer gubis na performansama) ili da uzmes dosta bolji kuler (opet, veliko ulaganje) ili da zamenis plocu sa nekom koja nema taj problematicni nvidia chipset. Sacekaj da se javi jos neki kolega, mozda oni imaju resenje koje ja do sad nisam pronasao.
1. Prstima pipni kuler dok je opterecen komp, pred sam restart. Ako je bas vrelo, onda nije senzor na ploci.........
2. Ako je vrelo, i ocitavanje je zaista ispravno (bilo je problema sa tim senzorom ITE IT8726F, pa su mnogi proizvodjaci ispravke radili u samim biosima), onda odluci sta ces (mislim na novi kuler ili plocu kako kolega vec rece - tesko da ce da ti se isplati)
3. Mozda je uzrok i napajanje, jeste da je CPU voltaza dobra, ali ti je 12V PLUS grana slabija, ali tesko da ce to da izazove reset. Resetuje se bas zbog senzora koji stiti CPU. Pozajmis eventualno od nekoga napajanje, pa probaj.....
4. Najveci deo NV cipsetova ima problema sa grejanjem, hladnim lemovima i slicno. To izazove nakon duzeg vremena odredjene nestabilnosti.
I da, proveri cisto ima li nekog novijeg biosa koji se bavi ispravkama, ko zna, mozda i postoji nesto.
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Pa napajanje bi svakako mogao da promeniš pošto je deklarisano na 300 W, a realno na +12 V grani koja se najviše koristi, ima 20-50% manje. Druga stvar je da je verovatno dosta staro, pa je vremenom degradiralo. Sa pretpostavkom da verovatno imaš dvd-rom i da nemaš nijedan ventilator (a možda imaš), tvoj sistem troši oko 230 W. Evo ti pa izračunaj http://extreme.outervision.com/PSUEngine
Što se procesora tiče, mislim da očitavanja nisu tačna. Ovo cpu je temperatura procesora, a cpu 1 i 2 su temperature jezgara. Trebalo bi da su približno iste, a ne da postoji ovolika razlika.
Skini Everest ultimate edition, i u njemu proveri i procesor i napon napajanja.
Evo sad SS-a, nakon sat vremena od mirovanja kompjutera, dakle, prakticno, na leru temperatura ... (merena u EVERESTU, nasao sam neku njihovu verziju programa, iako su odavno ugaseni (?)
pogledaj razliku u naponu procesora pri prvom merenju( aida )i sad ovo 1.34 i 1.10v to napajanje je najverovatnije uzrocnik .I jesi li skinuo staru pastu? fisko
Mnogi programi u windowsu neocitavaju dobro +12 granu na pojedinim plocama. Konkretno kod mene na MSI P43 Neo F, ja po programima imam 10.1 V,nebitno sta radim, dal vrti test, radi igra, stoji u leru, dal mi je procesor OC ili nije, dok u biosu pise 12.1, a po testeru imam 12.0.
Napajanje pozajmi od nekog i probaj, ali iskreno mislim da ti to nece uroditi plodom sto se tice smanjenja temperatura. Takodje, vidi temperature sa CoreTemp. A restart/gasenje mislim da se desi zbog temperature jer je u biosu namesteno da se gasi na 80-85 C.
Pise mi 12 V - 15 A Max 5 V - 30 A Max +3.3 V - 14 A MAX -5V 0- 0.5 A MAX -12 V - 0.5 A MAX
:: +12V grana ti ima veliko odstupanje, oko 11%. Otvori kućište i pogleadaj na napajanju koliko imaš ampera na +12 grani. Izgleda ovako http://skr.rs/De4 :: :: Podesi u biosu ručno napopon na 1.3V (za početak), pa opet testiraj ::
12 (grana od +12V) x15 (broj ampera) =180W, a tebi sisterm troši oko 230, plus pretpostavka da je napajanje verovatno staro. Napajanje bi u svakom slučaju trebao da promeniš.
Sad cu da udjem u BIOS da proverim pa da vam javim ..
Samo, mozes li mi malo pojasniti, kakve veze ima ta 12V grana ? Zasto si racunao njenu snagu ? Mislim, za sta mi je bitan podatak taj da ona ima 180W, a da mi na sistem ide 230W ?
+12V napon je napon koji se najviše koristi tako da bi to trebalo da gledaš. Proizvođači (oni lošiji) koriste neznanje prosečnog kupca pa velikim slovima pišu samo ukupnu snagu, odnosno nabijaju amperažu na napone koji ne mogu da se iskoriste
Pa mislio sam da podesiš ručno zbog onih velikih razlika (prvo 1.34 pa 1.10). Nađeš cpu voltage, i umesto auto staviš na 1.30V (za početak)
Nađi u biosu napon za napajanje, ne za cpu.
:: @Zdebeli. :: To nikad nisam radio, znas li gde postoji da opcija u BIOSU, i sta dobijam njome ? Tj. da li je to potencijalni uzrok problema ? :: :: ::
Pregrejavanje procesora AMD ATHLON x2 4400+ ... POMOC !
17.07.2014. 22:46
status: user broj poruka: 19
Uh brate, gde bi to moglo biti ?
Pogledaj kako izgleda moj BIOS, isao sam na PC Health i sve sto je pisalo tamo sam napisao u prosloj poruci, osim obrtaja kulera koji je priblizno 2600 ...
Pregrejavanje procesora AMD ATHLON x2 4400+ ... POMOC !
17.07.2014. 23:51
status: user broj poruka: 19
Izvini, nisam ti dobru sliku dao. Trazio sam BIOS na netu, pa sam samo gledao da ima ovo `PC Health` ko moj, a nisam primetio da moj nema taj Cell ... Evo, sad sam slikao moj, vidi kako izgleda...
Pretpostavljao sam da je neki random Bios. Potraži pod advanced bios ili advanced chipset, razni proizvođači pa ima i raznih biosa. Pisaće cpu voltage, cpu vcore ili nešto slično, i verovatno ti stoji auto, a ti staviš manual i podesiš tačno koliko hoćeš.
Na ovim fotografijama nema nikakvih podešavanja, ali sada gledam recenziju tvoje ploče http://skr.rs/Dei i trebao bi da imaš opciju Soft menu kao ovde http://skr.rs/Dem i u njoj su podešavanja voltaže, ne znam kako i zašto je kod tebe nema. Svejedno, ovo je samo da bi fiksirao voltažu zbog onih promena (verovatno uzrokovane cool & quiet-om). Ostaje da bi trebao da promeniš napajanje, ili bar da probaš sa nekim drugim da vidiš da li se isto dešava, čisto da eliminišeš tu stavku.
Nedostatak napona na grani od 12v ne moze uzrokovati pregrevanje procesora, moze uzrokovati nestabilan radi, random restart, blokiranje racuanara, cudan radn, ali nikako pregrevanje.
Temperature koje si pokazao na slici:
CPU - je temperatura proceosra CPU #1/Core #1 - temperatura prvog jezgra CPU #1/Core #2 - temepratura drugog jezgra
E sad da bude jasnije sta su te temepratue i ko ih cita.
Citaju ih senzori, Core temeprature cita senzor koji se nalazi u procesoru, a CPU temeperaturu cita maticna poloca ciji se senzor nalazi u blizini podnozija procesora ( ne mora da bude ispod procesora moze biti bilo gde oko procesora ).
Pravilo je da CORE temperatura nikad ne moze da bude veca od CPU.Znaci nesto ne valja oko senzora, mozda drajver za senzor u windowsu.
Maximum operating temperature - 49°C - 65°C V core 1.3V / 1.35V - Voltaza procesora
To mu je opseg rada.
Nemoj da te buni sto ti je ocitavao manji napon kada je racunar u mirovanju, jer AMD ima opcije kojima spusti brzinu procesora i iskljuci jezgra pa smanji brzinu procesora i tako mu smanji napono i potrosnju.
Obaranjem voltaze na procesoru za 0.5v neces resiti nista ( mozda 5C ).
Prvo iskljuci automacki restart kada izbaciu plavi ekran, evo kako:
Da bi resio dilemu dali se racunar restartuje zbog pregrejavanja u AIDA64 u TOOLS menjiju imas System Stability Test, pokreni njega optereti sve osim grafike i pusti da radi 5-10 min. budi uz racunar i prati temperature na ekranu, tebalo bi da se stabilizuju posle 5 min rada, to ti je maksimalna temperatura na koju procesor nikad nece u stvarnom radu da se zagreje ( igre i programi nikad ne koriste 100% konstantno ).Ako predje 65C prekini rad onda se stvarno CPU pregreva.( ne brini nece se spaliti )
Ako se racunar izbaci plavi ekran, slikaj taj plavi ekran i postavi ovde da vidimo kakvu gresku izbaci ( moguci problemi, memorija, napajanje, graficka ).
Ako se ugasi onda se pregrejao.
Mene najvise brine merenje 12V kod tebe meri 10V, to ti je isto kao i baterija kad oslabi sat pocinje da kasni npr. ovde je u pitanju logicko kolo koje nema dovoljan napon za rad pa ne racuna kako treba.
P.S: iz iste te AIDA64 aplikacije izvuci tacnu oznaku ploce da proverimo bios i sta kazu za nju.Jedna od mogucih ploca je :
Edit:Ako mene pitas sumnjam na memoriju pa na graficku/napajanje.Ne bi bilo lose da napises pored marke ploce i koliko memorije ( stapova npr 2xddr2 800 ) imas.
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647023. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.