Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Majstori, sta da radim?
STRANA 1 OD 1
rasha44 Majstori, sta da radim? 28.09.2007. 00:31 T5794

status: user
broj poruka: 1492
Potrebna mi je pomoc od ljudi koji se bave servisiranjem ploca.
Pre dva-tri meseca sin mi je izvukao svoj flash drive iz ploce i odmah ubo eksterni HD, koji pre toga nije bio povezan. XP se zakucao i nista od uobicajenih postupaka nije htelo da radi. Restovao sam ga na dugme i dobio `crni ekran`. Da ne duzim, posle raznih proba povezao sam samo plucu, graficku i jednu memoriju od 512MB. Kad se startuje izadje onaj ekran sa `Intel Pentijum 4 Inside` press DEL to enter setup. Ne reaguje ni na tastaturi ni na misa,NISTA!
E,da. Ploca je Asus P4P800-X, Intel chipset i865PE. Po nekoj logici, posto nisam strucnjak, pomislio sam da je riknuo chipset. To mi je potvrdio i jedan slucajni poznanik, koji radi u nekoj firmi koja se bavi kompjuterima. Kaze da se prednji (valjda i zadnji) USB portovi napajaju strujom preko chipseta.
Pitanje! Ima li smisla pokusati da se popravi i cuva kao rezerva (naravno da sam kupio novu plocu), posto imam rezervni kompjuter na kome je P4P800S-X?
Ako ima smisla, kod koga?
Unapred hvala.
Rasha
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Kakav crni čipset 28.09.2007. 00:42 #28800

broj poruka: 4163
Da je vrisnuo čip set ne bi mogao da startuješ ploču. Postoji nekoliko stvari koje mogu da crknu, a neke su popravljive. Dok ne vidim ploču ne mogu ništa konkretnije da kažem.
Vidi mail
Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju

rasha44 Re: Kakav crni čipset 28.09.2007. 01:32 #28803

Poslao sam mail preko opcije `posalji email autoru` ali ne znam koliko njima treba da to proslede.
Moj mail je:
rasha.petrovic@gmail.com
P.S. Sledeci put cemo Peru poslati u policiju
rasha

BataCele A... 28.09.2007. 20:08 #28847

broj poruka: 1532
... flash CMOS? Da li si to probao?

Ili jos bolje, izvadi bateriju iz ploce i vrati je nakon minut u plocu, pa ponovo probaj da upalis. Znam da je prosto, ali zaboravi se...

rasha44 Re: A... 29.09.2007. 00:06 #28863

Probao BataCele i spremao se da flashujem CMOS, posto imam 2 poslednje verzije i original (koji je dosao uz plocu) ali ne mogu da pristupim flopiju, niti bilo cemu drugom, posto ne reaguje na tastaturu.
Samo, kao sto sam napisao gore, izadje screen `Intel inside...` i gotovo. Ploca pokazuje boot menu na F8, ali sta mi to vredi kad ne mogu da mu pristupim.
Hvala na sugestiji.
rasha

MACHINE ... 29.09.2007. 21:42 #28938

broj poruka: 5704
Skini bateriju i prespoj jumper za clear CMOS, sacekaj, vrati sve na mesto posle par minuta. Ostavi samo VGA (ubodi PCI), PSU, CPU, RAM (stavi drugi modul) i upali...da li vidis tabelu ili mozes pristupiti BIOSu???

- R a v e n L o r d -

MACHINE ... 29.09.2007. 21:42 #28939

broj poruka: 5704
Skini bateriju i prespoj jumper za clear CMOS, sacekaj, vrati sve na mesto posle par minuta. Ostavi samo VGA (ubodi PCI), PSU, CPU, RAM (stavi drugi modul) i upali...da li vidis tabelu ili mozes pristupiti BIOSu???

- R a v e n L o r d -

rasha44 Re: ... 30.09.2007. 01:12 #28951

:: Skini bateriju i prespoj jumper za clear CMOS, sacekaj, vrati sve na mesto posle par minuta. Ostavi samo VGA (ubodi PCI), PSU, CPU, RAM (stavi drugi modul) i upali...da li vidis tabelu ili mozes pristupiti BIOSu??
::
::
:: - R a v e n L o r d -

I to sam bio uradio, cim je ploca otkazala, ali nista. Inace, na toj plocu su bila dva Samsung modula od 512MB. Oni sad lepo i srecno rade na P4P800S-X (sto je skracena verzija -X ploce). Ne mogu sad nista ponovo da probam, jer je rezervni kompjuter u spavacoj sobi u kojoj moja draga gospodja blazeno spava (nije nocna ptica kao ja).
Probacu sutra.
P.S. Ako sam dobro razumeo, ne treba da povezujem hard na kome je XP. Sem grafcike, napajanja CPU i memorije, samo jos tastaturu?
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs