Da li po vama ima smisla na Windows XP sp3 imati 2 gigabajta DDR400 memorije ako je na ploci jednojezgralni AMD Athlon XP 2500+ ?
Cini mi se da bi se procesor ugusio poslovima ako bi se RAM prepunio preko 1GB? Znam da XP podrzava 2GB mem u 32 bitnoj verziji ali su to obicno bili dvojezgralni procesori na preko 2Ghz
Videces ubrzanje u multitaskingu i pri otvaranju vise tabova. RAM ne moze da zagusi procesor, jer CPU koristi RAM a ne obrnuto. XP 32bit vidi (podrzava) do 3.25GB RAMa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Naime, sto vise procesa i servisa pokrenes (aplikacije) to ce se oni najpre ucitati u RAM koji je mnogo brzi od diska i nece biti swapa. Ali to sad nepovoljno utice na CPU jer on mora da handluje te procese pa ce se zauzece podici znacajno.
Drugim recima, ne skodi, ali ako ne vodis racuna sta sve jednovremeno koristis, u navedenom scenariju nece kolicina memorije biti usko grlo vec ce to biti CPU na cije ce se vreme obrade cekati obzirom da opsluzuje mnogo podataka. Da imas makar onaj P4 sa HT prica bi unekoliko bila drugacija i 2GB bi imalo punog smisla, ovako je to neki plafon kad ti je moc procesora kriticna tacka.
Rekao bih da za to vreme 1GB predstavlja optimalnu granicu u korelaciji sa brzinom procesora, mogoa bih opravdati i 2GB ali sve preko toga je apsolutno neefikasno.
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Machine je donekle u pravu, ali ja da ti kazem iz iskustva imao sam Bartona i 4gb rama i nisam primetio nikakva usporenja zbog rama, ipak je tada u toj generaciji AMD bio bolji od Intela, slobodno stavi 4 gb neces se pokajati, cak sta vise osetices ubrzanje, doduse zavisi sta koristis na toj masini.
Ubaci 2GB i pokreni HCI MemTest koji ce se replicirati na 2 instance od po recimo 768MB ostalih 256-512MB ce progutati OS, zavisno od servisa. Pogledaj CPU load, garantujem da je preko 90% jer je memorija pounjena skoro do 2GB. Izvadi jedan modul memorije i pokreni ponovo HCI MemTest iz Windowsa kao jednu insantcu do max. popunjenosti od 1GB, videces da je CPU na oko 50%
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Izgleda mi da je ovo jedini čovek (sudeći po ostalim postovima :) ) koji zna kako radi računar.
Procesoru će samo da bude lakše i radiće komp bolje. Ne očekuj da će ti raditi bolje youtube, ali stavi ram i primetićeš pozitivnu .razliku
:: Videces ubrzanje u multitaskingu i pri otvaranju vise tabova :: RAM ne moze da zagusi procesor, jer CPU koristi RAM a ne obrnuto :: XP 32bit vidi (podrzava) do 3.25GB RAMa ::
Ali to bolje će biti suviše malo za današnje programe. Taj procesor je pregazilo vreme. Dovoljno je da pustiš ytjub i svaka dalja priča je gotova. Word i recimo foobar za muziku je ok. support normality
GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 280X, Chieftec modular 750W, puno prašine.
Ovo sto sam naveo je skolski primer kakav se vidja u predmetu `performanse racunarskih sistema`
2GB za taj procesor je teorijski max.max. kada sve preko toga sto se bude ucitalo u RAM gusi procesor nacisto (istrosi sve njegove resurse) jer njegove performanse ne mogu da proprate ucitane procese u RAM-u. Sta vise, gotovo sam siguran da 99% ploca iz te ere ne moze da mapira vise od 2-3GB, mozda one sa 4 slota koje su redje, primaju 4x1GB
Ko ne veruje moze da proba da podigne nekoliko VM na novim racunarima dok ne popuni RAM i nek vidi koliko mu `idle` tada stoji CPU.
:: :: Izgleda mi da je ovo jedini čovek (sudeći po ostalim postovima :) ) koji zna kako radi računar :: :: Procesoru će samo da bude lakše i radiće komp bolje :: Ne očekuj da će ti raditi bolje youtube, ali stavi ram i primetićeš pozitivnu .razlik :: :: :: Videces ubrzanje u multitaskingu i pri otvaranju vise tabova :: :: RAM ne moze da zagusi procesor, jer CPU koristi RAM a ne obrnuto :: :: XP 32bit vidi (podrzava) do 3.25GB RAMa :: :: ::
CPU ih izvrsava. Ako u nekom trenutku postoji 100 aktivnih procesa, koji zahtevaju 3GB rama, a CPU je u stanju da svojim performansama u realnom vremenu izvrsi 50, onda je normalna stvar da bude zagusen. Ukoliko je CPU sposoban da izdrzi 50 aktivnih procesa i za to je potrebno 2GB rama, normalno je da ce raditi punim kapacitetom. Ukoliko za tih 50 procesa ina na raspolaganju 1GB, onda ce raditi smanjenim kapacitetom i samim tim sistem ce biti drasticno sporiji. Dakle, dolazimo do dela o kom je MACHINE pricao, a to je da treba pronaci optimum odnosa RAM i CPU, sto je u ovom slucaju 2-2.5GB, zavisno od tipa procesa, koliko je zaista `aktivan` ili samo staticno rezidentan. U svakom slucaju, presudnu ulogu igra korisnik, pa tek onda OS. Visak memorije je najmanji problem.
Da, Barton na 4GB...? A kako kada je to 32bit CPU? Koja ploca? :)
EDIT: Djoni ga objasni narodski, u sred srede :) Cetvrtka...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
To htedoh reci :) sto si naveo. I ja mislim da je 2GB plafon a sve preko toga je overkill :D
to je prava rec
nece skoditi sigurno, nego sam samo rekao da treba paziti i ne ucitavati previ sestvari, u prvom slucaju ce se swapovati na sporiji medijum a u drugom nece ali ako covek pretera sa filovanjem RAMa ugusice CPU.
Da, nikako se nisam setio reci `overkill` ili `cpu postaje bottleneck`
:: CPU ih izvrsava :: Ako u nekom trenutku postoji 100 aktivnih procesa, koji zahtevaju 3GB rama, a CPU je u stanju da svojim performansama u realnom vremenu izvrsi 50, onda je normalna stvar da bude zagusen :: Ukoliko je CPU sposoban da izdrzi 50 aktivnih procesa i za to je potrebno 2GB rama, normalno je da ce raditi punim kapacitetom :: Ukoliko za tih 50 procesa ina na raspolaganju 1GB, onda ce raditi smanjenim kapacitetom i samim tim sistem ce biti drasticno sporiji :: Dakle, dolazimo do dela o kom je MACHINE pricao, a to je da treba pronaci optimum odnosa RAM i CPU, sto je u ovom slucaju 2-2.5GB, zavisno od tipa procesa, koliko je zaista `aktivan` ili samo staticno rezidentan. U svakom slucaju, presudnu ulogu igra korisnik, pa tek onda OS. Visak memorije je najmanji problem :: :: Da, Barton na 4GB...? A kako kada je to 32bit CPU? Koja ploca? : :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Nikako...ili možda bolje od prethodnika...nije stvar samo u x86 ili x64 arhitekturi i hercaži već i u instrukcijama kojima je naučen CPU. C2D arhitektura bi po meni trenutno bio neki minimum za iole ozbiljan rad...sad...ko kako voli...čak i stari Athlon x2 cpu gubi dah sa današnjim programima...
@VMARC.. :P support normality
GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 280X, Chieftec modular 750W, puno prašine.
:: kako bi radio Athlon 3500+ sa 2gb RAM na windows 7 ili Windows 8.1 :: :: Misljenja sam da treba neki dualcore pa makar na istoj frekvenciji :: :: sto se grbo rodi vreme neispravi :: ::
Programi bi bili za klasican office racunar, plus surfovanje internetom, youtube Ipak mislim da AMD x2 moze to da radi lagano.
O kojim programima ti pricas, pajsgudgud?
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: Nikako...ili možda bolje od prethodnika...nije stvar samo u x86 ili x64 arhitekturi i hercaži već i u instrukcijama kojima je naučen CPU. C2D arhitektura bi po meni trenutno bio neki minimum za iole ozbiljan rad...sad...ko kako voli...čak i stari Athlon x2 cpu gubi dah sa današnjim programima.. :: :: @VMARC.. : :: support normalit :: :: GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 280X, Chieftec modular 750W, puno prašine. :: :: :: kako bi radio Athlon 3500+ sa 2gb RAM na windows 7 ili Windows 8.1 :: :: :: :: Misljenja sam da treba neki dualcore pa makar na istoj frekvenciji :: :: :: :: sto se grbo rodi vreme neispravi :: :: :: ::
singlecore CPU onaj koji si gore naveo se neće izboriti sa flash plejerom (dakle youtube pod 720p)...pokreneš li pored njega još nešto..ćao zdravo,,,Athlon x2 hoće ali zaboravi na novije igre...ili tako nešto...i radiće kilavo...naravno tu dodaj i hdd sa koliko rama dolazi...igranka bez prestanka... support normality
singlecore, nema sanse ni na xp. tek kada iskljucim flashplayer i ostavim da koristi html5 nekako i radi da cpu usage ne ode na 100%.
tako sam i mislio, x2 AMD, 2gb ram, moze i da se doda jer ima jos dva slota i igranka...mada win7 lepo `rasporedjuje` ram
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: singlecore CPU onaj koji si gore naveo se neće izboriti sa flash plejerom (dakle youtube pod 720p)...pokreneš li pored njega još nešto..ćao zdravo,,,Athlon x2 hoće ali zaboravi na novije igre...ili tako nešto...i radiće kilavo...naravno tu dodaj i hdd sa koliko rama dolazi...igranka bez prestanka.. :: support normalit :: :: GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 280X, Chieftec modular 750W, puno prašine. :: ::
Zapravo može sngl kor da radi do jaja pod uslovom da instaliraš bajate verzije softvera. Recimo Athlon s` početka teme do jaja tera tjub ako mu instaliraš Chrome ispod vezrije deset. E sad, naterati Chrome da se automatski ne ažurira je bilo nešto za šta nisam imao vremena inače bih ga verovato naterao...tako da...zaključak je koliko para toliko muzike .) support normality
:: singlecore, nema sanse ni na xp. tek kada iskljucim flashplayer i ostavim da koristi html5 nekako i radi da cpu usage ne ode na 100% :: :: tako sam i mislio, x2 AMD, 2gb ram, moze i da se doda jer ima jos dva slota i igranka...mada win7 lepo `rasporedjuje` ra :: :: sto se grbo rodi vreme neispravi :: :: :: singlecore CPU onaj koji si gore naveo se neće izboriti sa flash plejerom (dakle youtube pod 720p)...pokreneš li pored njega još nešto..ćao zdravo,,,Athlon x2 hoće ali zaboravi na novije igre...ili tako nešto...i radiće kilavo...naravno tu dodaj i hdd sa koliko rama dolazi...igranka bez prestanka.. :: :: support normalit :: :: :: :: GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 280X, Chieftec modular 750W, puno prašine. :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647023. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.