Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Isplati li se dodavanje malog modula sporije momorije i AGP umesto integruše
STRANA 1 OD 1
arogan Isplati li se dodavanje malog modula sporije momorije i AGP umesto integruše 15.02.2014. 07:49 T56737

status: user
broj poruka: 535
Uskoro treba da dobijem (za džabe iz Nemačke) dve firmirane radne stanice (Dell, 2.4 Nortwood, 80 GB HDD, intgrisana Intel 845, ali samo 256 DDR1 na samo 266 MHz).
Pošto imaju Windows Home OEM nalepnicu i stižu sa `svojim` OEM CD-om, mislio sam ta dva računara da poklonim rođaku koji ima malu firmu, taman za dva računara i, još sa `legalnim` Windows-om za buduće vreme ...
Raspitao sam se Home verzija može da ide u firme ali samo tamo gde nije potrebna domenska mreža (onda mora Proffesional ili sl.). Dakle, kod njega u firmi biće dve nezavisne radne stanice koje će samo da dele laserski štampač.
Od sotvera ću, posle Windows-a da dodam damo šro je besplatno i baš neophodno (Open Office 3.4.1, Avira - ako je besplatna za firme ?!, 7Zip, Picasa ...).
Jedino što mislim da će da smeta radu je 256 MB RAM-a. Od ranije imam 2 * 1 GB RAM-a na 400 Mhz.

A sada pitanja:

1. Da li da stavim:
- samo 1x1GB DDR400. Imaću `samo` 1 GB za Windows XP SP3 i rezidentnom Avirom (ili nekim drugim besplatnim antivirusom),
- da li u prvi slot, bliže procesoru, da stavim 1 GB DDR400, a u drugi slot originalnih 256 DDR na 266 Mhz. Ranije sam čitao da tada brža memorija uzima frekvenciju sporije. Da li će tada sistem biti brži i stabilniji?
- koje od napred dve kombinacije memorije mi preporučujete, za napred navedenu konfiguraciju i sotver - najzahtevnije će bito verovatno kucanje dopisa, skeniranej u PDF i gledanje youtube klipova,

2. Imam dve silent stare dobre grafiče Gforce 4 sa 64 MB RAM-a, da li njih da stavim ili da ostaje integruša Intel 845 (opet imajući u vidu navedenu konfiguraciju i sofver).

Pozdrav,

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
perrakojot pa 15.02.2014. 08:15 #542104

broj poruka: 1029

do procesora stavis 1gb,u drugi slot 256mb,i vise nego dovoljno za office rad i antivirus,sistem ce biti osetno brzi a iste stabilnosti.... jedino je procesor malcice slab za youtube,pa ti moze seckati na malo zahtevnijim klipovima,ali uvek mozes smanjiti rezoluciju klipa na tjubu...a 845 integrusa nek ostane,ne vidim da ces ista dobiti prastarim dziforsovima....
arogan re: perrakojot 15.02.2014. 08:40 #542105

Da li je sistem brži sa:
1 GB na 400 Mhz ili
1,256 GB na 266 Mhz (pod uslovom, da prma mom mišljenu, će oba modula da rade na frekvencciji sporije memorije)?

Čini mi se da su I845 (mašina iz 2004 godine) i GF4 (MX440) generacija ili tu negde. Iako je i845 integrisan čini mi se da je u svoje vreme `bila pobednik sog vremena`, prvi put da se niko na poslovnim mašinama nije žalio na grafičke performanse. Ali ipak GF4 je AGPx8.

pajsgudgud ... 15.02.2014. 08:44 #542106

broj poruka: 3742
Ukoliko brzu memoriju staviš u prvi slot, druga sporija memorija neće raditi. Stavi te dve grafičke s` tim da postoji mogućnost da ti traži validaciju win xpa zbog promene hardvera ukoliko se dobro sećam.

Javiće se neko ko zna bolje verovatno :)
support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, GA HD6850, puno prašine.

arogan Re: pajsgudgud 15.02.2014. 08:53 #542107

Moguće da si u pravu, sada sam se i ja setio (to mi je bilo aktuelno pre 15-tak godina na i815 i SDRAM 100 i 133 Mhz. Sporija memorija je morala u prvi slot.
Ne znam kako je kod novijih mašina.
Ako budem rešio da stavim grafe, to će biti pre instalacije Windows-a, ali svakako ću morati da ga aktiviram. Mislim da Microsoft daje 3 aktivacije bez pozivanja Call centra ((mada ima primera gde je moglo i više). Ko zna koliko su puta u nemačkoj ove mašine bile aktivirane ali nije bitno, snaći ću se. Čini čini mi se da je promena hardvera najosetljivija za MAC adresu, a grafička nije bitna za Aktivaciju.

Ali, nisam dobio odgovor na pitanje:
Da li je sistem brži sa:
1 GB na 400 Mhz ili
1,256 GB na 266 Mhz (pod uslovom, da prema mom mišljenu, oba modula će da rade na frekvenciji sporije memorije)?

jaga ... 15.02.2014. 08:55 #542108

broj poruka: 618
stavi oba modula memorije radice na slabijoj frenkfenciji ali ako ostavis integrisanu graficku i ona radi preko (uzimajuci) od ddr koliko joj das iz biosa po meni stavi i graficku i mislim da ce biti bolje

codeus ... 15.02.2014. 09:11 #542109

broj poruka: 4054

pa izbaci kroz prozor taj 266mhz modul,

845 chipset podrzava samo 266mhz module, max 512mb po stapu !

mozes samo ici na kolicinu i mislim da je 2gb max kolicina (4 x 512mb)

pod 2. OS je legalan ali u nemackoj !!! u srbiji NIJE

arogan Re: codeus 15.02.2014. 09:43 #542111

Ja sam već stavljao ova svoja dva modula koja imam kod sebe na tri vrste IBM-a 845, ne znam tačno oznake ali dva su bila Think Centre i jedan Net Vista. Svi su lepo videli 1 GB u Windows XP-u.
U programu CPUz DRAM frekvency mi je pokazivao 200 MHz (bili su puni Intel (Nortwood), dok je na Net Visti pokazivo 166 Mhz (bilo je Cel. 2,4).

Dakle, od ovh Dell-ova mogu da očekujem najviše da rade sa DRAM-om na 200 MHz. Da li to znači da je bolje da guram 1.256 GB ili samo 1 GB, kada će mi u oba slučaja brzina memorije u Windowsu biti 200 MHz.
Ako si (ne daj Bože u pravu), pošto mašine imaju samo dva slota, sa onim što imam mogu da izguram samo 768 MB, a ako ne koristim štap od 256 onda samo 512 MB. Ipak, mislim da je ovo firmirana mašina (slično kao IBM), znam da podržava Nortwood do 2.8 GHz, tako da mislim da će štap od 1 GB da vidi kao 1 GB na frekvenciji 200 MHz (ili se bar nadam).

Što se legalnosti tiče, imaću nalepnicu (nisam je video pa ne znam da li na njoj piše Germanu ili ne, znaću već sledećeg petka) i identične nalepnice na OEM CD-ovima. Ako uspem da aktiviram taj produkt Number, verovatno je to dvoljno za Microsoft.
A što se tče naših, ništa ne gubim verovatno retko koja firma čuva fakture za računar+sofver ili slično za računare iz 2004 godine ?

Pozdrav,

VMARC Slusaj brate `vako 15.02.2014. 11:09 #542116

broj poruka: 9421
Radice ti sve super, i to bas tako kako si zamislio.
1. Stavi prvo do procesora 256mb pa onda 1gb i tako neko vreme testiraj masinu, jer ca 256 uvek biti puna a 1gb ce se puniti koliko osu treba. Tako ces testirati kompatibilnost memorija. Ako ti bude win pucao, 256mb izbaci. Kada se (nakon par dana) uveris da je sve ok, zameni im mesta i stavi prvo 1gb (radice nesto brze, ali na takvoj masini je svako ubrzanje bitno)
2. Sve ti je legalno upravo tako kako si zamislio. Avira je OK. Nece imati problema oko pitanja licenciranja.
3. Agp graficka ce ubrzati ofis masinu, jer joj oslobadja nesto memorije, a ponavljam, takvoj masini je bitam svaki mb.
4. 1gb podrazava masina, ali je Dell malo gadljiv po pitanju proizvodjaca, pa postoji mogucnost da nece raditi poneki modul, da ga ne prihvata, iako je ispravan. To prosto ne mozes znati dok ne ubides te module od po 1gb.

Sve u svemu, mislim da je to sve OK. Uradi kako si zamislio i nema frke.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

gilopile ... 15.02.2014. 11:54 #542122

broj poruka: 9459
I ostavi tu G silu, radice dosta bolje od te integrisane i imace jasniji i lepsi prikaz sa vise kontrasta, svetla i ostrine.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

arogan Re: VMARC 15.02.2014. 12:28 #542127

Ok, u potpunosti se slažem.
Memorija je Apacher ima čipove sa obe strane, normalne je visine (nije low). Uspeo sam da je ubacim i testiran u već tri pomenuta IBM-a, ali i na Siemens Scenic E600 (isto iz Nemačke) koji je `gadljiv` na dosta modula. Doduže E600 ima I865 čipset, ali njega sam se više plašio nego ovih Dell-ova sa I845, tako da smem da se kladim da će biti OK, ali, u pravu si, nikad ne reci nikad sa Dell mašinama ...

Pozz
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs