Tast je imao neku krsh am3 biostar plocu i zamenio je za glanc novu AM3+ 970 Gigabyte GA-970A-D3
Dva problema, jedan je veci drugi manji.
Manji problem je sto je uefi bios malo rastegljen van monitora (full hd je native) i ne vidi se pocetak sa leve strane, nego je odsecen, bilo kakavo centriranje/auto izbacuje not availibale poruku na monitoru.
Drugi bitniji problem je sto je na staroj krsh obicnoj am3 ploci bios/windows video sva tri hdd-a, a na ovoj novoj ne vidi jedan a druga dva vidi normalno. HDD je 100% ispravan i radi u nekoj drugoj masini, inace velicine je 1.5 TB.
Probano je sledece:
1. Zamenjen sata kabal. 2. Zamenjen kablic od napajanja. 3. zamenjeno mesto na ploci u koji je bocnut
Bios ga ne vidi pa ga ne vidi, isto logicno vazi i za windows. Ova dva druga hdd-a vidi gde god kako god da se povezu na ploci, kao i jedan rezac i drugi blue ray rezac koji ne prave nikakve probleme.
Jeste i nije, za HDD, pogotovo novije je preporucljiv AHCI, mada nema neke bitne razlike. Trebalo bi prebaciti pre instalacije sistema, mada moze i posle.
Kako je povezana graficka sa monitorom, HDMI zna nekad zezati.
Azuriraj BIOS.
:: Zar to nije bese vezano za ssd :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4 Ghz :: Cooler:CM v8 GT :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 O :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Posle toga verovatno ima da radi ko swatch .-) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Pa to je i meni logicno, al ako ne moze da skodi probacu definitivno, nema veze, jer apsolutno nemam vise ideja sta da uopste da probam. HDD ispravan i radi ali ova ploca/bios ga ne vidi kako god da ga povezem...
Stavi poslednji BIOS pa javi kakva je situacija. Nemoj iz Windowsa da radis update, fleshka je sigurica. Sto se tice slike u BIOS-u, jel isti problem I u Windowsu? Da nije NV graficka u pitanju? Proveri I monitor, tj. opciju za podesavanje slike (levo/desno,gore/dole) ako je ima (a trebalo bi).
AMD 7770 je u pitanju. Monitor nema digitalni prikljucan pa ide preko adaptera na kartu. Windows nema nikakvih problema, samo bios. Dok je u biosu ne daje nikakva podesavanja za centriranje ili pomeranje slike. Samo kaze unvaliable at this moment.
I u BIOS-u normalno razvuce sliku bez da bezi negde I to bez ikakvih podesavanja a BIOS cak ni nema UEFI. Srecom ploca mi nije Gigashit. :-D Bzvz totalno sto se tice te ploce I za HDD I za sliku. Probaj update BIOS-a I eventualno ako mozes kartu da povezes na digitalni izlaz pa da opet probas da podesis iz UEFI-a sliku.
Iz Wina flesujem od pojave prvog toola, znaci preko 10 godina i nikada ni jedan problem nisam imao (doduse nisam a imao ni iz DOSa) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
kolega, iako si to radio preko 10god., uvek je preporucljivo radije da se radi iz DOS-a, sigurnije je jer nema aktivnih procesa, nema windowsa da opterecuje, itd., uvek je bolja varijanta. I ja sam na mom ABIT-u stancovao iz win-a, jer je ova druga opcija bila isuvise komplikovana. Svi brand-name kompjuteri, serveri, pa i ozbiljne ploce prave automatsko flash-ovanje biosa iz DOS-a pomocu njihovih resenja. SSD diskovi se update-uju van windows-a. Tu je i laksa opcija iz windows-a, ali kad se na to naviknes posle ces da se ceses kada budes trebao da odradis update a nemas windows
:: Iz Wina flesujem od pojave prvog toola, znaci preko 10 godina i nikada ni jedan problem nisam imao (doduse nisam a imao ni iz DOSa :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
nemoj razmisljati `sta ako`, nego baci se na posao pa ces videti dalje, nadam se da je nekompatibilnost biosa u pitanju.
:: Dobro bre manite se dos ili windows :: svejedno mi je, znam preko oba to je najmanji problem, :: ali ako i dalje sve ostane isto, ke onda :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4 Ghz :: Cooler:CM v8 GT :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 O :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Jedino ne daju svi za serverska resenja pod Linuxom. Imarkovicu, veruj mi, to sto pricas je cist sterotip, mit i zabluda. Sve lakse i lepse ide iz Win + dobijas konkretne informacije o staroj, novoj verziji i manja je sansa da zabodes nekompatibilni BIOS. Da ne pominjem stare varijante flesovanja uz pomoc FDD, gde otkucas DOS komandu, a:\winflash bios.bin pomolis se bogu da ne zakuca FDD na pola i lupis Enter. OK, advanced useri mozda vise vole da se `muce` kroz DOS komande ili sa pravljenjem image na boot CD/DVD, ali ja, neka hvala, radim to na laksi i sigurniji nacin... Jos ako ima opciju da sam nadje najnoviju verziju na netu... Milina :-)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Kakav stereotip matori, ne pricam o disketama, to je (fala bogu) davno zamrlo, cak nije vise ni nostalgija, sada je to sve reseno USB-om/ CD-om ili windows opcijom koja te automatski odvede na flash posle restarta, brand-ovi koji praktikuju flash iz windows-a su dosta zastareli s tim. Mislim, to je cista formalnost, 10 sekundi posla, ali svi gledaju da se implementira na pravi nacin.. uzmi primer ASUS-a, mislim da niko nema jednostavniji postupak za flash biosa, samim tim i naziv EZ-FLASH.
:: Jedino ne daju svi za serverska resenja pod Linuxom. Imarkovicu, veruj mi, to sto pricas je cist sterotip, mit i zabluda. Sve lakse i lepse ide iz Win + dobijas konkretne informacije o staroj, novoj verziji i manja je sansa da zabodes nekompatibilni BIOS. Da ne pominjem stare varijante flesovanja uz pomoc FDD, gde otkucas DOS komandu, a:\winflash bios.bin pomolis se bogu da ne zakuca FDD na pola i lupis Enter :: OK, advanced useri mozda vise vole da se `muce` kroz DOS komande ili sa pravljenjem image na boot CD/DVD, ali ja, neka hvala, radim to na laksi i sigurniji nacin... Jos ako ima opciju da sam nadje najnoviju verziju na netu... Milina :- :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Neke ploce umeju da se `zaglupe` tj. da se novi BIOS ne prepise u potpunosti i dobijes mrtvu plocu sa polu prepisanim BIOS-om. .) Desavalo se sa MSI plocama, kod Asusa ne. Za Gigashit i ASRock ne znam. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: Iz Wina flesujem od pojave prvog toola, znaci preko 10 godina i nikada ni jedan problem nisam imao (doduse nisam a imao ni iz DOSa :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Nisam ni ja pricao o flesovanju BIOSa uz pomoc FDD na plocama posle 2002 :) Sve je to isti Q, nema sanse da pukne ni iz Win ni iz DOS ako radis kako treba... A to sta se desava sa MSI plocama, to ne znam a negde me i ne cudi. Njih izbegavam u sirokom luku :) Asus update @bios
I vozi...
A onaj MSIjev Live update - neka hvala... Ni lajv ni ded :)
EDIT: Ako hocete, jednostavan test... Skupimo 10 masina, razlicitih i uzmemo da flesujemo bios. Prvo ja pod WIn, a onda ti iz DOS. Gledamo procenat, koliko ce biosa da pukne i za koliko ce ko vremena da odradi... Ajd kad budemo imali vremena :) Znaci nasumicno, nije vazno iz koje su godine masine, da li su brend ili sl. samo da imaju podrsku za obe varijante...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
A ja bas pomislih da si aludirao na MSi Znam da je lakse iz Windows-a naravno, ali ionako me svaki put istripuje i oznoji dok traje, da se nesto ne desi, nestanak struje i sl., nekako mi je lakse kad znam da je bar sigurnije.. od 2000. pa na ovamo ko zna koliko puta sam flash-ovao ne ploce nego svasta i dosta puta i iz windows-a, i uvek imam taj trip iako se nikad nista nije desilo:)
:: Nisam ni ja pricao o flesovanju BIOSa uz pomoc FDD na plocama posle 2002 :) :: Sve je to isti Q, nema sanse da pukne ni iz Win ni iz DOS ako radis kako treba... A to sta se desava sa MSI plocama, to ne znam a negde me i ne cudi. Njih izbegavam u sirokom luku : :: Asus update :: @bio :: :: I vozi.. :: :: :: A onaj MSIjev Live update - neka hvala... Ni lajv ni ded : :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
A ja imam isti trip iz DOSa... Jbo me floppy :P - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: A ja bas pomislih da si aludirao na MSi :: Znam da je lakse iz Windows-a naravno, ali ionako me svaki put istripuje i oznoji dok traje, da se nesto ne desi, nestanak struje i sl., nekako mi je lakse kad znam da je bar sigurnije.. od 2000. pa na ovamo ko zna koliko puta sam flash-ovao ne ploce nego svasta i dosta puta i iz windows-a, i uvek imam taj trip iako se nikad nista nije desilo: :: :: :: :: Nisam ni ja pricao o flesovanju BIOSa uz pomoc FDD na plocama posle 2002 :) :: :: Sve je to isti Q, nema sanse da pukne ni iz Win ni iz DOS ako radis kako treba... A to sta se desava sa MSI plocama, to ne znam a negde me i ne cudi. Njih izbegavam u sirokom luku : :: :: Asus update :: :: @bio :: :: :: :: I vozi.. :: :: :: :: :: :: A onaj MSIjev Live update - neka hvala... Ni lajv ni ded : :: :: :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: :: with Retina displa :: :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: :: Turbo Boost up to 3.1GH :: :: 8GB 1600MHz memor :: :: 128GB flash storag :: :: Intel HD Graphics 400 :: :: :: ::
floppy daje vec poseban trip:) Ali imas sigurniju varijantu, da od USB flash-a napravis floppy :P
:: A ja imam isti trip iz DOSa... Jbo me floppy : :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: :: :: A ja bas pomislih da si aludirao na MSi :: :: Znam da je lakse iz Windows-a naravno, ali ionako me svaki put istripuje i oznoji dok traje, da se nesto ne desi, nestanak struje i sl., nekako mi je lakse kad znam da je bar sigurnije.. od 2000. pa na ovamo ko zna koliko puta sam flash-ovao ne ploce nego svasta i dosta puta i iz windows-a, i uvek imam taj trip iako se nikad nista nije desilo: :: :: :: :: :: :: :: Nisam ni ja pricao o flesovanju BIOSa uz pomoc FDD na plocama posle 2002 :) :: :: :: Sve je to isti Q, nema sanse da pukne ni iz Win ni iz DOS ako radis kako treba... A to sta se desava sa MSI plocama, to ne znam a negde me i ne cudi. Njih izbegavam u sirokom luku : :: :: :: Asus update :: :: :: @bio :: :: :: :: :: :: I vozi.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: A onaj MSIjev Live update - neka hvala... Ni lajv ni ded : :: :: :: :: :: :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: :: :: with Retina displa :: :: :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: :: :: Turbo Boost up to 3.1GH :: :: :: 8GB 1600MHz memor :: :: :: 128GB flash storag :: :: :: Intel HD Graphics 400 :: :: :: :: :: ::
Nece tako, moras flesku naciniti butabilnom. Skini HBCD strpaj ga na flesku, pokreni sa njega MS-Dos i kuckaj iz dos-a `f3.exe`, naravno pre toga izaberes flesku CD c:, CD D:...ili koje je vec slovo
EDIT, mozes i ovako da je sredis da bude bootable + ms dos
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.