Ivy Bridge E I74930K & ASUS X79-Deluxe... Malo sam se ponovio hehe
STRANA 1 OD 1
Zajebani76
Ivy Bridge E I74930K & ASUS X79-Deluxe... Malo sam se ponovio hehe
28.11.2013. 18:39
T55695
status: user broj poruka: 538
E sada kog boli dupe sto sam se ja ponovi hehehe, nego sam mora da podelim svoje impresije sa kolegama na forumu vezane za novu platformu a pre svega za savrsenstvo medju maticnim plocama ASUS X79-Deluxe
Nova platforma zamenila je staru, ali nista manje efikasnu Gulftown i7 970 zver hehe
ASUS X79-Deluxe Ivy Bridge E I74930K Cooler Master Eisberg Prestige 240L RL-EB24-16FK-R1 16gb Kingston 2400MHz KHX24C11T3K2/8X 1250W Seasonic SS-1250XM
Nakon gotovo 5god koriscnja 920 i 970 procesora sa Gigabyte UD7 plocom, doslo je vreme da se menja platforma. Jako je bitno napomenuti da realno nije bilo nikakve potrebe da se menja 970 !!! Svako ko imam platformu zasnovanu na 920 i 970 procesorima nema nikakvu potrebu da je menja ako se stvari posmatraju iz ugla procesorske snage. Minimalne su razlike u korist nekog 4670K, 4930K naspram 920, 970 kada su na istom kloku, tu ne pomaze ni memorija koja moze znatno vise da se potera na novoj platformi, sem u sintetickim testovim nista ne donosi u nekom ozbiljnom radu...
Ovo sto tvrdim imao sam prilike u nekoliko navrata da pretestiram, ali nije sve tako crno belo... I ako da gotovo nema napretka u sirovoj snazi procesora, na svakom drugom planu nova platfroma je superijorna i konfor u radu je maksimalna, a nove tehnologije funkcionisu savrseno. To recimo nije bio slucaj sa 1366 soketom i plocam koje su pre 4-5god bile dostupne na trzistu. Ivy Bridge E je sve ono sto je X58 trebao da bude a svaka zasebna celina na ploci kod nove platforme funkcionise savrseno. Kada to kazem mislim na HDD kontrolere i sve ostalo sto cini jednu maticnu plocu.
Verujem da svako koga je zanimalo vec zna kakve su razlike u odnosu na x58 i sta kazu specifikacije za pojedine modele Ivy Bridge E maticnih ploca, ali za razliku od x58 kod Ivy Bridge E sve to sto je navedeno u specifikacijam zaista tako i radi, nema bagova kakvih sam recimo imao sa UD7 kada se ukljuci USB 3.0 kontroler na ploci ili sata3 kontroler za koji je trebala magija da bi se naterao korektno da radi a da pritom budu zauzeti svi sata portovi, o E-sata i da ne govorim... Tu je i do duse jako retko plavi ekran zbog logitech G19 tastature i uopste logitech hardvera u kombinaciji sa X58 plocama. Sve u svemu uz dosta muka ja sam sve to nekako uspeo da uposlim koliko toliko kako treba, tako da je taj PC sklop kod mene radio korektno zadnjih 4-5god i sem previse cimanja da bi se sve podesilo nemam nikakvu zamerku na x58.
Isto tako iz perspektive ozbiljnog gejmere heheh ako pogledam sirove brojke u dobijenim rezultatim mogu da kazem da nije bilo potrebe da menjam platformu. Sve sto sam testirao bukvalno je u frejm imalo iste rezultate sa X58 UD7 platformom, SLI setup 16x8 PCI-e 2.0 naspram SLI setup 16x16 PCI-e 3.0, sto ne bi trebalo da je tako kada se pogleda specifikacija hardvera, ali rezultati kazu da je sve bukvalno isti, sto manje vise moze da se zakljuci i na osnovu pregleda raznih korektno uradjenih recenzija na netu... Naravno ni tu nije nista tako crno belo... Jedan nas kolega sa foruma cesto ume da koristi rec `fluidnost` kada opisuje osecaj prilikom igranja igara pokusavajuci da nam docara koliko je Nvidija superiorna tehnoilogija hahahaha, ovom prilikom posluzi cu se tim terminom kako bih opisao nesto sto se ne moze testovima izmeriti. Radi se o tome da priliko igranja Call of Duty Ghosts i Battlefield 4 bas ume da zasecka prikaz na ekranu, razlog za to nije graficka karta jer su 2 770 dobro klokovane i vise nego dovoljne za dobar fps, toga vise nema sa novom platformom. Ne radi se o sistemu jer ga nisam ni preinstalirao vece sam samo instalirao drajvere za plocu i nastavio da koristim stari sisitem u kome su bile vec instalirane igre i sve ostalo sto mi je potrebno... U manjoj meri gotovo neprimetno ovo se desavalo i sa drugim igram novijeg datuma, ali toga prosto vise nema, igranje je potpuno flujidno hehe bez ikakvih zastoja sta god da se desava na ekranu.
Savrsenstvo zvano ASUS X79-Deluxe ne mogu dovoljno dobro ni da opisem, ali svakome ko planira kupovinu 2011 platforme mogu samo ovu plocu da preporucim. Bukvalno je sve navedeno u specifikacijama ploce i sve sto ploca ima na sebi dovedeno do savrsenstva, sve je maksimalno upotrebljivo u skladu sa specifikacijama.
-Memorija radi na deklarisanih 2400mhz 11.13.13.24 n1 sto nije bio slucaj sa X58 -WD2T prosto je propevao na X79-Deluxe a svi dostupni sata portovi (ima ih 12!!!) rade savrseno
Ovo su samo neka od zapaznja u malim ali bitnim razlikam izmedju dve platforme. Trenutno dok ovo kuckam testiram OC potencijal procesora, i na tom planu sve savrseno funkcionise, ali o tome malo kasnije
Ako nije problem jer ovo nije reklama, ponovo bih se zahvalio ekipi iz firme `MONITOR` na predusretljivosti i cimanju oko nabavke sigurno najboilje ploce sa 2011 soketom, ASUS X79-Deluxe. Posto se nasi pametni uvoznici nisu sami dosetili da ovu plocu uvrste u ponudu dok ih nisamo poropisno iscimali.
Intel I5 4670K +CoolerMaster Evo 212 Motherboard Asus Maximus Hero 6 GPU 770 GTX Asus Direct CU II OC SSD 128 Samsung Memory Kingston HyperX 2400 Mhz LC power Archangle 850 W
Stara konfa je mogla da ti tera jos 3 godine minumum, sto bi ukupno bilo OSAM! i onda buducem vlasniku jos ko zna koliko dugo za `normalno` koriscenje. Lepo si se ponovio, nek` ti`e sa srecom, da te odlicno sluzi. Ono sta mene zanima, jeste koliko te je cca dosla doplata, jer se (naravno) sa finansijske strane sigurno takav apgrejd ne isplati (who cares, ali me zanima u stvari koliko dobro prolazi onaj ko kupuje polovan socket 1366...) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
ja sam jedva prodao moj 1366, vrlo vrlo tesko ide, i to po bagatelnoj ceni. ali moj nije bio 6 core. ako zajebani prodaje njegov po nekoj normalnoj ceni mozda bih ga i uzeo, oduvek sam zeleo da imam taj 6core 1366.
:: Stara konfa je mogla da ti tera jos 3 godine minumum, sto bi ukupno bilo OSAM! i onda buducem vlasniku jos ko zna koliko dugo za `normalno` koriscenje. Lepo si se ponovio, nek` ti`e sa srecom, da te odlicno sluzi :: Ono sta mene zanima, jeste koliko te je cca dosla doplata, jer se (naravno) sa finansijske strane sigurno takav apgrejd ne isplati (who cares, ali me zanima u stvari koliko dobro prolazi onaj ko kupuje polovan socket 1366... :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
@JovanZ Takve diskusije su besmilene ako se svedu na prepucavanje kakvo moze da se vidi ovde na berzi, zdrava diskusija je nesto druga iz koje svako moze nesto da nauci...
@VMARC Pa da to je ono na sta sam skrenu paznju da ljudi ne bacaju pare sem ako im ne trebaju dodatne funkcije koje nudi novi sistem, koje mogu dodatnim karticam da se nadoknade i kod X58 ploca, sve sem pci-e 3, sto i nije neki nedostatak sobzirom na performanse koje su iste kao i sa pci-e 2.
Sve ovo kosta 124100din ASUS X79-Deluxe Ivy Bridge E I74930K Cooler Master Eisberg Prestige 240L RL-EB24-16FK-R1 16gb Kingston 2400MHz KHX24C11T3K2/8X
Ne mogu da procenim koliko bih mogao da dobijem za UD7+970+FX14+16gb memorije, tako da ne mogu da ti odogovori precizno na to pitanje...
@gogi1 Mozda i prodam ceo komplet, imao sam nameru da poklonim cpu prijatelju, ali ako njemu ne treba prodacu ceo sistem...
AI Suite 3 softversko savrsenstvo za sve koji vole sistem da utegnu do najmanje sitnice... U mom slucaju akcenat je na sto tisem sistemu sa sto vecim klokovima, ovaj programcic ima sve sto je potrebno za podesvanje rada ventilatora sto mi je pomoglo da ukrotim ovog drekavca koji dolazi sa Cooler Master Eisberg Prestige, tako da je pumpa sada necujna a ventilatori podeseni da rade na maksimum tek ako se procesor optereti do maksimuma a da pritom temperature prelaze neku prihvatljivu granicu od 65c. Masin prosto prede :D
Sve je jasno, zanimala me je doplata, ali sam nekako sve ubedjeniji da se ne isplati, kao sto si i sam rekao :-) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Naravno da se ne isplati, samo meni to nesto mnogo i ne znaci a imao sam i relane potrebe da menjam sistem jer ne mogu nedostatke X58 cipseta da nadoknadim dodatnim karticama posto nema de da ih udenem :P Konfor u rad je samo jedan velik + koji nisam ocekivao da je u ovoj meri izrazen sa ovom plocom, bukvalno sve savresno radi pa cak i overklok koji je laksi nego ikad :)
:: @Jovan :: Takve diskusije su besmilene ako se svedu na prepucavanje kakvo moze da se vidi ovde na berzi, zdrava diskusija je nesto druga iz koje svako moze nesto da nauci.. :: :: @VMAR :: Pa da to je ono na sta sam skrenu paznju da ljudi ne bacaju pare sem ako im ne trebaju dodatne funkcije koje nudi novi sistem, koje mogu dodatnim karticam da se nadoknade i kod X58 ploca, sve sem pci-e 3, sto i nije neki nedostatak sobzirom na performanse koje su iste kao i sa pci-e 2. :: :: Sve ovo kosta 124100di :: ASUS X79-Delux :: Ivy Bridge E I74930 :: Cooler Master Eisberg Prestige 240L RL-EB24-16FK-R :: 16gb Kingston 2400MHz KHX24C11T3K2/8 :: :: Ne mogu da procenim koliko bih mogao da dobijem za UD7+970+FX14+16gb memorije, tako da ne mogu da ti odogovori precizno na to pitanje.. :: :: @gogi :: Mozda i prodam ceo komplet, imao sam nameru da poklonim cpu prijatelju, ali ako njemu ne treba prodacu ceo sistem... :: :: Evo malo preliminarnog OC- :: :: http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=129353&d=1385718783 :: :: AI Suite 3 softversko savrsenstvo za sve koji vole sistem da utegnu do najmanje sitnice... U mom slucaju akcenat je na sto tisem sistemu sa sto vecim klokovima, ovaj programcic ima sve sto je potrebno za podesvanje rada ventilatora sto mi je pomoglo da ukrotim ovog drekavca koji dolazi sa Cooler Master Eisberg Prestige, tako da je pumpa sada necujna a ventilatori podeseni da rade na maksimum tek ako se procesor optereti do maksimuma a da pritom temperature prelaze neku prihvatljivu granicu od 65c :: Masin prosto prede : ::
Sata 3 i usb3 na svim portovima, brzina rada sa harad diskovima je bukvalno duplo veca na novom sistemu. Negde u buducnosti mozda bude i probelm pci-e 2.0 kod x58 cipseta, isto tako sada imam sli sa 2x16 a bilo je x16 x8. Sve navedno nije nista dramatcno zbog cega bi neko menjao platformu u ovom trenutku sem ako mu bas ne treba sve navedeno...
Recimo po nekad se desi plavi ekran sa x58 plocom i logitech periferijam, ne mogu sad da se seti jos neke sitnice koja tako moze vise da nervira nego sto je realno problem.
Meni su svi navedeni razlozi vise nego dovoljni za prelazak na novu platformu, uz to je radoznalst i zelja da se poigram sa necim novim uvek poresudna u svemu hehehe :P Sto ne znaci da su opis i inpresije koje iznosim nerelne i subjektivne, jer pre svake kupovine dobro porucim sta je to sto mi je privuklo poznju i obicno zaista kupim proizvod koji zasluzuje samo reci hvale.
Stvarno ne znam posto imam zbirni racun, al evo ti telefon Monitora pa okreni ljude posto je jedino oni imaju na stanju 0653086979
@Dexter013 Realno do sad nije bilo nikave potrebe da menjam sistem, i ako imam mogucnosti u smislu dostupnosti hardver. Imam tu mogucnost da sve sto me zanima detaljno pretestiram a sve sto je do sad proslo kroz moje ruke a proslo je sve od ploca i procesora sto je meni bilo zaniljivo nakon Gulftown-a. Za ovaj procesor sam se odavno odlucio sam sam ceko adekvatnu plocu pa da to bude prava stvar. Asus je uvek dobar izbor kada su ploce u pitanu a ovaj je sigurno najbolja koju sam ikada imao u rukama...
`Ovi sto menjaju graficke cim izadje sledeca serija cisto da imaju poslednje bez neke realne logicne potrebe, e to su pacijenti.`
Svako u skaldu sa mogucnostima. Neko nije bas pametan vezano za hardver da proceni sta je najbolje, ali je mozda za nesto drugo u zivotu pametniji od nas koji se razumemo u hardver, ne mora da znaci da su pacjenti ako tako ne promisljeno trose novac. Ima nas raznish :P Ja sam svojevremeno umeo i dan danas umem iz cistog hira i radoznalosti da pazarim nesto sto mi uopste ne treba i nema relane potrebe za tim, vezano za hardver. Poslednji put to je bio Titan, totalno bresmisleno potrosen novac, ali svakako u skladu sa mojim mogucnostim. Na moju srecu Titan je izdahnuo a u zamenu sam uzeo 2x msi lightning 770 i 1250W Seasonic SS-1250XM sto bi bila potpuno opravdna kupovijna, tako da sam u tom slucaju zadovolji svoju radoznalost i na kraju zavrsio sa necim sto mi je relano i trebalo :D
Da da, a garancija je ispostovan u najkracem vremnskom roku... Otkazao titan dok sam kucao neki tekst, znaci da je karta imala neki feler koji joj je dosao glave :P Sve sto kupim sem procesora je sa garancijom...
@Zajebani76 Bespotreban apgrejd ili ne, nek te služi još bolje nego prethodna konfiguracija. A ako se odlučiš da prodaješ 970icu ili zamena za 920icu uz neku doplatu javi se. Pozdrav.
Mozda nekome zatreba... Sa istom plocom jedino moze da bude manje ili vise napona za cpu u zavisnosti od promerka. Inace ova setovanja sam prepisao sa neta, inicajalno namenjena Asus P9X79-E WS ploci ali izgelda da mogu uspesno da se primene na svim asus x79 plocama, meni je pomoglo da se ne cimam oko prucavanaj svih parametar u biosu posto ih ima i previse :P Toliko za sad, trenutno se vrti test na 4.5ghz i za sad mu ide odlicno heehhe :D
Target CPU Turbo-Mode Speed : 4400 Target DRAM Speed : 2133
AI Overclock Tuner(X.M.P.) X.M.P. DDR3-2133 11-12-11-30-2N-1.60v(Profile #2) BLCK Freq: (100.00) CPU Strap(Auto) ClockGen Full Reset(Enabled) Turbo Ratio(By All Cores) By All Cores(Can Adjust in OS)(44) CPU Clock Gen Filter (Enabled) EPU Power Saving: (Disabled) Memory Frequency(DDR3-2133MHZ) EPU Power Saving Mode(Disabled)
> OC Tuner > DRAM Timing Control
> DIGI+ Power Control
CPU Load-Line Calibration (Ultra High) CPU Current Capability: (130%) CPU VCORE Boot Up Voltage(Auto) VCCSA Load-line Calibration (High) VCCSA Current Capability(120%) CPU VCCSA Boot up Voltage(Auto) CPU Voltage Frequency (Auto) CPU Spread Spectrum(Disabled) CPU Power Duty Control (T.Probe) CPU Power Phase Control (Optimized) DRAM-AB Current Capability (120%) DRAM-AB Voltage Frequency (Auto) DRAM-AB Power Phase Control (Optimized) DRAM-CD Current Capability(120%) DRAM-CD Voltage Frequency (Auto) DRAM-CD Power Phase Control(Optimized)
(All other settings set to AUTO)
CPU VCORE Voltage (Manual Mode) CPU VCORE Offset Voltage(1.310) CPU VCCSA Voltage (Manual Mode) CPU VCCSA Manual Voltage(1.100) DRAM VOltage (CHA, CHB)(1.600) DRAM Voltage (CHC, CHD)(1.600) CPU PLL Voltage(Auto) VTTCPU Voltage(1.10000)
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.