Sastavljam neku novu konfiguraciju pa imam par nejasnoca ako bi neko mogao da mi objasni. Planiram da stavim neki i5 ili i7 Haswell i zanima me da li vredi uzimati ddr3 2400MHz ili tako neka brzina iznad 1600MHz posto su male razlike u ceni. Sigurno da postoji razlog zasto svi kupuju 1600MHz iako je mala razlika u ceni, ali me interesuje i da li je to dugorocno bolje resenje (posto nemam nameru dugo da menjam konfiguraciju). Pored toga mi nije jasno sta znaci kad ploca podrzava 2400MHz ali OC. Da li to znaci da ako podignem napon ili tako nesto ona moze da tera i memoriju na 2400MHz ili mogu da overklokujem ddr3 1600MHz na 2400MHz na ovoj ploci. Unapred hvala.
1600MHz je izracunati prosek odnosa cene i performansi koje se pokazalo kao najbolje resenje. Test je radjen na Sandy Bridge, ali osim na FM socketu se isto tako pokazalo.
Kupuj samo ako ti bas bas treba brza ram memorija za programe koje koristis, ako je za igrice u startu da ti kazem da ces jedva izvuci 2 frejma razlike.
Memorijski kontroler u Haswell-u po specifikacijama podrzava DDR3 do 1600MHz, na 1.5v za RAM, i to je preporuceno. Naravno radice i bilo koji drugi brzi DDR3 na 1.65v kao sto je taj 2400, ali razlike u performansama su mizerne, a cena dosta veca. Uzmes 1600 CL9 i to je to...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.