Imam plocu MSI 970A-G43 i u biosu mi je podeseno SATA MODE:IDE MODE E sad mene interesuje cemu sluze ostale opcije,dal bi nesto poboljsale-ubrzale ili ne mogu da ih aktiviram(nisam probao jos) Dakle imam ovo od opcija SATA MODE:IDE,AHCI i RAID kad stavim RAID otvara mi se opcija BOARD SATA RAID ROM:Legaci ROM i UEFI DRIVER E mene to buni,dal da palim taj RAID i dal ce to nesto da mi ubrza? Citao sam negde da je to dobro za boot,podizanje win i sl. ? Jel moze neko objasnjenje? Hvala :)
1. Ako imaš običan hard, ostavi na IDE. 2. Ako imaš SSD, onda treba da postaviš na AHCI (mada mislim da može i za obične hardove). 3. Ako imaš dva identična harda povezana u RAID niz zarad duplo bržih performansi, onda logično biraš RAID. Ti verovatno imaš običan hard, zato ostavi na IDE, a ostalo ne čačkaj.
Naravno da AHCI moze i na HDD. Dobijas, teoretski, nesto vecu
11.11.2013. 20:21
status: user broj poruka: 10998
brzinu ``rada`` (zavisno od programa itd.) kao i mogucnost da prikljucujes i ``skidas`` disk dok je komp ukljucen (``hot plugging``). Uslov: Vista, sedmica, osmica (na XP-u i na starijim op sistemima ne radi ili ne radi kako treba)...
Dobro ti je rekao DMaster: ostavi tako kako je (IDE mode).
Pre svega, ako instaliras windows XP, mora da konfigurises kao IDE.
RAID je samo kada imas 2 ista hard diska koja hoces da stavis u RAID (wikipedia, procitaj) AHCI je advanced host controller interface, odnosno napredniji mod, ujedno i najbrzi, i mozes da ga koristis uvek i za SSD i za SATA disk, ali ako instaliras windows7, jer za XP je potrebno posebno konfigurisanje jer nema drajvere za AHCI.
:: Imam plocu MSI 970A-G43 i u biosu mi je podeseno SATA MODE:IDE MOD :: E sad mene interesuje cemu sluze ostale opcije,dal bi nesto poboljsale-ubrzale ili ne mogu da ih aktiviram(nisam probao jos :: Dakle imam ovo od opcij :: SATA MODE:IDE,AHCI i RAI :: kad stavim RAID otvara mi se opcija BOARD SATA RAID ROM:Legaci ROM i UEFI DRIVE :: E mene to buni,dal da palim taj RAID i dal ce to nesto da mi ubrza :: Citao sam negde da je to dobro za boot,podizanje win i sl. :: Jel moze neko objasnjenje :: Hvala :)
Imam 3 HDD-a 1.Seagate 500GB 2.hitachi 250GB i 3.ne znam koji od 320GB Primarni mi je ovaj od 500GB(win 7 64bit) i sad dal mi igra ulogu to da ukljucim AHCI mod?Posto vidim da RAID odpada :)
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.