Ovako ljudi vec dva dana razbijam glavu kako i sta ali mi nije jasno. Procesor je moj stari AMD Athlon II X3 445 i ploca ASUS M4A79T Deluxe. Procesor sam uspjesno otkljucao u x4 Propus jezgra. Procesor konstantno radi na 800MHz, sa tim da sam na ploci sve podesio na manuelno sto se tice procesora. Multiplier na x15.5 FSB na 200 napon na 1.4V, ram na 1600MHz i 1.66V napon. Cool`n`Quiet je iskljucen C1 iskljucen. Digao vise komada windowsa 7 i jedan XP SP3 opet isto. Jednom sam cak uspio da vidim u CPU-z da procesor radi na 3100Mhz ali je kratko trajalo a taman sam se bio obradovao. Sa tim da kad sam prvi put digao Windows na taj racunar windows je ocjenjivao procesor sa 7.3 a ram sa 7.2 ocjenom. A sada je to drugacije sto cete vidjeti u slikama koje cu objaviti. Sto se tice biosa za plocu probavao sam vise verzija i ne pije vodu. Da odmah kazem da sa novijim verzijama biosa ploca ima nekih bagova sto se ispoljava da svaki put kad se snime podesavanja ploca nece da butuje vec mora da se odradi CLR CMOS dok sa ovim starijim verzijama u kojima je moj procesor podrzan ploca radi. Da li je neko imao ovakav problem i kako ga je rijesio vise ne znam sta da radim. Slike: http://www.dodaj.rs/f/3U/7F/4Lh8lCbB/untitled.jpg http://www.dodaj.rs/f/1m/zW/2O8RI6RV/untitled1.jpg
ne bi smelo da se desi da ploca nece da se butuje sa novim verzijama biosa a oce kada uradis clear.Moguce da je otisla memorija na kojoj je eprom.Ali isprobaj i sa drugim napajanjem oce i od toga da zeza.
Drugi bios chip posebno kupljen i flesovan isto se desava, drugo napajanje isto se desava, jedino jos nisam probao drugi CPU jer nemam od koga da posudim, mozda ploca nije kompatibilna iz nekog razloga sa procesorom.
Viđao sam primere da G31 Gigabyte ploče `zabaguju`, NIŠTA ne pomaže - i množilac ostaje na 6x, ma koliko ti namestio u BIOS Setupu.
Mani se to ponekad desi i na X48 Gigabyte matičnoj, ako preteram sa klokovanjem, pa ploča neuspešno POST-uje nekoliko puta. Za ovaj drugi slučaj ima leka: podesi se multiplier na manju vrednost, pa Save, pa izađeš iz BIOS-a, pa ugasiš komp (potpuno ga ugasiš - i Power Off na napajanju), pa ga upališ i uđeš u BIOS i namestiš željeni multiplier.
Za ASUS i AMD platformu do sada nisam čuo za taj problem.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.