Razmisljam da stavim FX-8120 na Asus M5A78L LE. Koliko znam boost ovog procesora je 3,4 na 8 jezgara i 4,0 na 2 i 4 jezgra. U biosu ove skromne ploce umerenog kvaliteta nema nikakvih opcija za turbo boost.
1. Opcije bi se pojavile posle stavljanja procesora? 2. Boost se odradjuje automatski bez opcija? 3. Ploca je preslaba pa na njoj boost i ne radi? 4. Nesto cetvrto?
Instalirah neki Asus TurboKey sa diska od ploce. Nema interfejs nego samo cuci u procesima. Mozda se aktivira kad se stavi FX (sad je PII 955) pa nesto stim bude moglo da se uradi. Makar automatski da pali i gasi taj boost, ako vec nema nekih podesavanja.
to je to ,kad stavis Fx podesis programcic i automatski se startuje sa Win kako si podesio
:: :: Instalirah neki Asus TurboKey sa diska od ploce. Nema interfejs nego samo cuci u procesima. Mozda se aktivira kad se stavi FX (sad je PII 955) pa nesto stim bude moglo da se uradi. Makar automatski da pali i gasi taj boost, ako vec nema nekih podesavanja. :: ::
Ok, onda. Vidim da neke ploce imaju to u biosu, pa nisam bio siguran za ovu... Sad, pitanje je da li ce moci da izgura pun boost s obzirom na naponsku sekciju umerenog moderate kvaliteta :)
Nisam mislio da OC manuelno, nego turbo boost. Sad, nisam se stim jos sretao i ne znam da li boost moze da se podesava ili je automatski. Takodje, nije mi jasno da li opterecuje plocu kao obican OC, ili je to blazi oblik jer je u okviru arhitekture procesora.
Ploca podrzava 8120, a 8120 ima turbo boost. Ako to ne radi onda Asus laze, kako ja to vidim. Jer to bi znacilo - stavi proc -> proc bustuje -> koncert za plocu i orkestar.
Našao sam ovu staru temu, da ne započinjem novu, i napomenuo bi nešto što mi je promaklo. Nedavno sam na sajtu tomshardware.com našao poređenje AMD i Intel procesora u određenom cenovnom rangu i tamo je navedeno da kod Vishera procesora L3 keš radi na punom taktu procesora, za razliku od phenoma II kod koga L3 keš radi na taktu nordbridge-a, a to je 2000 MHz-a. Dakle radi se o značajnom napretku i zahvaljujući tome sa porastom frekvencije procesora njegove performanse rastu u mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj kod AM3 procesora.
Imam slicnu plocu, samo bez LE, Ako ostavis sve na default, radice, ALI kod full load-a desite ce trotlovanje naposnke, jer NEMA opcije u biosu da iskljucis APM (power management). Za to ti treba softwerski alat zvan AMD MRS Tweaker...
drugo, na defaultu boost napon je 1.425 sto je po nemi MNOGO i neprihvatljivo za 3+1 naponsku..
Moj predlog je da ubacis CPU, pa load bios default, zakucas mnozilac procesora na neku vrednost (3.5GHz recumo) i stavis nizi napon, 1.325V ili 1.35V
pdgovor na prvo pitanje, opcije postaju aktivne tek kad ubasis CPU
da bi izbegao velike variacije napona, LoadLine Calibration treba da stavis na 36% (negde sam to iskopao, postavio i uverio se da je stvarno tako).
i tako kad sam ja sve to lepo skockao, stavio moj FX6300 na 4GHz sa BIOS naponom od 1.2875V (LOAD napon je 1.332V) i tako radi od januara meseca, bez ijednod restarta, BSOD-a freez-a i ostalih anomalija.
Da li cu menjati plocu: DA cim mi se ukaze prilika. (propustih sinoc onu ASUS m5a97 PRO na bencu za 5500 sa garancijom).
I tako...
ASUS M5A78L /AMD FX 6300 / 4GB HyperX Blu / 6850 Cyclone / WB Blue 500 / SPS-630M / V3 BLACK
Procesor sam stavio juce, tako da nisam imao mnogo vremena za probe.
Uradio sam bios default i nisam nista menjao. Pustio sam Everest i nisam imao problema. Tu napon nije prelazio preko 1.35, ali moguce da bi u nekoj drugoj aplikaciji prelazio.
Tu je zanimljivo reci da nisam imao problema sa PII 955, iako je napon za njega bio 1.72. Ako je to bilo ok, valjda bi i svaki manji trebao biti ok. Ne znam, mozda mi ne valja logika.
Izgleda da napon ne moze ni da se menja, jer ako je to ono CPU Over Voltage, ne da mi da pobegnem sa Auto opcije.
Sto se LoadLine Calibration tice, tu imam 35,475, a sledeca vrednost je 38.7.
Toliko sam uspeo da pohvatam za ovo kratko vreme. Neka razmisljanja?
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.