kao sto vidite nov sam, do sada sam u ovom forumu ucestvovao iskljucivo posmatracki i mnogo puta do sada sam uspeo da pronadjem resenja manjih ili vecih problema ovde.
hvala Vam na tome
Pre neki dan, prvi put kako sam ga kupio, padne mi na pamet da ocistim komp. Zavrsim sve bez problema, medjutim kada sam vracao zaboravim da utaknem usb misa. I ploca - MSI H61M-E33 - zapisti kratko dva puta, kao i svaki put do tada. Neke msi ploce koliko znam imaju ono osim sveta, da piste onoliko puta koliko je usb-ova ukljuceno, a u tom trenutku nije bio ukljucen ni jedan usb... Nadjem beep kodove za plocu, pise da je maticna ili ram i krenem da testiram - ocistim sve jos jednom, testiram oba slota za ram sa oba rama (2*2gb apacer) i nista. po onoj knjizici koju sam dobio uz plocu proverim da li je sve privezano kako treba i nista. izvadim i vratim cmos i nista. pregledam fizicki da li je nesto osteceno, valjda nije... Tek onda konju padne na pamet da iskljuci usb preko biosa. Onda se cuo samo onaj tihi bip, koji i treba kada nema usb-ova, ukljucim ponovo usb-ove i opet pisne dva puta. U tom trenutku nije bilo nista na ploci osim ps2 tastature. Zaboravih da napomenem da se racunar u zadnje vreme ukljucuje nesto sporije, medjutim drugih promena ne vidim.
Puno hvala na sugestijama...
Moje pitanje glasi zasto smrad pisti dva puta kada nista nije povezano na usb-ove, kao i da li to uopste ima veze sa usb-ovima, jer sam posle ovoga postao nepismen za tematiku. Sta jos mogu da probam? Imam garanciju, medjutim zbog posla kojim se bavim nema teoretske sanse da budem bez racunara 5, a kamoli 45 dana. Ako je od znacaja - i3 2100 3.1GHz, 1333MHz Dual Chanel - Apacer, ATI HD 5670 1GB DDR3
Koliko se meni cini, ovaj problem nema veze sa ``usb-ovima``...
16.10.2013. 19:24
status: user broj poruka: 10998
(ako sam te dobro razumeo, ti pod ``usb-ovima`` podrazumevas uredjaje koje kacis na usb portove - mis, tastatura, dzojstik itd.). Odnosno, nema sanse da je ploca zaribala zato sto si komp ukljucio bez prikljucenog misa. Pistanje koje cujes, potice od signalizacije koja te obavestava o postojanju nekog kvara na ploci (ili na komponentama koje se nalaze na njoj - CPU, RAM, grafika...)...
Ali sta jos moze da bude, tj, sta ja jos mogu da uradim, a da ne izgubim garanciju?
Sa grafikom nikada nisam imao problema, uvek je prikazivao sliku, nikad nije bilo linija i drugih brljanja po ekranu. Ni procesor ni grafiku ne umem da testiram, a za ram mi je drugar pominjao jos i neki mem test (valjda u hirensu). Gledao sam one beep kodove na netu, ne znam sta jos da probam...
Nije ploca zaribala zbog misa, vec ja ne znam kada je zaribala, tj. od kad pisti, posto je to spojeno kada je komp kupljen, i od tada je stajalo i pistalo pri ukjucivanju. Mislio sam da je do usb portova, posto kada sam ih iskljucio u biosu, problem je prestao, naravno dok ih nisam ponovo ukljucio.
Ako se ponasa isto, izvadi graficku i probaj da li ce da se upali sa integrusom. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Jesi li probao da uklonis graf. kartu i probas da butujes sa...
16.10.2013. 19:34
integrisanom? Mozda je skiknulka grafa...
(pretece me kolega VMARC)
Ako je graficka geknula, to ti ustvari dodje kao bingo - najzad ces imati priliku da nabavis nesto posteno (NV)... - - - - - - - Dakle: iskljucen komp (napajanje odvojeno od 220V~), izvadis kartu, povezes monitor sa izlazom integruse i startujes...
Ranije sam testirao ram, sada ponovo na preporuku - isto pisne 2 puta Vadio graficku, bez problema podigao sistem na integrusu - isto pisne 2 puta I ja se bojim da ima veze sa usb-om, jer je nazalost prestalo da pisti samo kada sam isti iskljucio iz biosa (mada kazem laicki, da se razumemo)
Re: Pa cekaj, ako si podigao sistem bez problema sa integrusom...
16.10.2013. 20:20
status: user broj poruka: 62
Izvadio jedan ram, probao. Izvadio drugi, vratio prvi u drugi slot, probao. Izvadio, vratio drugi u prvi slot, probao. Izvadio graficku, podigao sistem, probao. I jos jedan krug sa ramovima, pre nego sto sam vratio sve kako je bilo. Ako je jos nesto osim toga, ne razumem te
:: Hajde konkretno :: 1. Da li se racunar pali sa HD5670 :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Da
racunar se pali uvek, sta god da mu uradim, samo pisti dva puta imao usb-ove ili ne. Racunar se ukljucio u svakom od slucajeva koje sam probao. I sa jednim i sa drugim ramom, i sa integrusom i sa grafickom kartom
I ja sam jutros nabasao na to, probao sam da dodam kameru u tu kombinaciju i pisnuo je tri puta, sto su mis, dzojstik i ta kamera. Medjutim kada sam posle povadio sve i dalje pisti dva puta. Bilo da ima samo tastaturu (koja je ps2), bilo da ima jedan usb uredjaj na sebi, illi nijedan, pistace 2 puta.
Vidis, ja sam razumeo da ti racunar pisti a da se ne pali. Ma sta te briga onda, to je sve OK, ipak je to Micro Shit International. Ako ti sve radi normalno, ukljucujuci i USB portove, onda `narani kerove i nista ne diraj` .-)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Vidis, ja sam razumeo da ti racunar pisti a da se ne pali. :: Ma sta te briga onda, to je sve OK, ipak je to Micro Shit International. Ako ti sve radi normalno, ukljucujuci i USB portove, onda `narani kerove i nista ne diraj` .- :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Problem je sto trenutno nisam pri jurima, da uzmem eksterni hard, pa da vezujem konja :p. Bojim se (opet laicki) da nema neki kratak spoj unutra, nesto sto moze da za sje** kada se najmanje nadam, o tome je rec... Ni sam ni brinuo do skoro, dok kazem, potpuno slucajno, nisam skontao da konj pisti i bez ukljucenih usb uredjaja.
Ja imam 10 godina K7T-Pro 2A, eno još šljaka u vikendici u ekstremnim uslovima.... GA-790XTA-UD4, Phenom II 955BE, 12Gb DDR3, MSI 7950 TFIII, WD Black 1Tb, Audigy ES, TT ToughPower 675W, CM Gladiator 600, Dell S2340L... Fiat iustitia, et pereat mundus
Nije to za izbacivanje ni jednog centa iz dzepa... Samo ako ti rade USB portovi... Inace, gomila MSI ploca, generacijama unazad, ima problema sa front USB portovima, to im dodje kao zatitni znak :-)) Ako sve radi, opusti se i uzivaj, bas te briga ako pisti... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
...posto za koji mesec istice garancija, da probam da reklamiram tamo, da vidim hoce li savet mudraca servisa nesto imati da kaze po pitanju ovoga.
Ja sam se samo veoma uplasio posto sam skontao da smrad pisti dva puta bez ijednog usb-a. E sad, forice sa updejtovanjem biosa nisam smeo da pokusavam jer 1.to nikad nisam radio 2.bojim se da ne izgubim garanciju, ne znam sta mogu da vide u servisu sa cime sam se sve igrao u racunaru.
Hvala Vam svima na pomoci i sugestijama, ukoliko nekome `sine` neka ideja, bicu zahvalan.
Ama, mi smo ovde razumeli da se sistem ne dize, a da ploca zato
16.10.2013. 21:00
pisti (da signalizira neki problem koji sprecava butovanje). Nema sanse da ti uvaze garanciju (i zamene plocu) samo zato sto ova ``pisne`` par puta pri butovanju.
Re: Ama, mi smo ovde razumeli da se sistem ne dize, a da ploca zato
16.10.2013. 21:04
status: user broj poruka: 62
:: pisti (da signalizira neki problem koji sprecava butovanje). Nema sanse da ti uvaze garanciju (i zamene plocu) samo zato sto ova ``pisne`` par puta pri butovanju :: :: :: Skontao sam kasnije da nisam napisao sve kako treba :D Vidi, imajuci u vidu o kojem servisu se radi (prodavnica je jedna, servis je drugi), ne bi je uvazili garanciju ni da peva, a ne pisti. Ne znam jos pravila foruma, ne bi da imenujem bilo koje prodavnice, zastupnike i servise...
To ne utice ni na koji nacin na garanciju, pa makar i pokvario plocu time (sto, ako radis iz Windowsa ne moze da ti se desi) Imas MSI program, skini ga sa neta, u okviru sekcije download za tvoju plocu. Mislim da se zove MSI live update ili slicno... Instaliraj i pusti da sam pronadje da li postoji novija verzija BIOSa za tvoju plocu i neka je sam instalira.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.