Kako je na tržištu postala dostupna (na našem još uvek ne) nova serija procesora Intelove premium platforme X79, a kako sam čip dobio među prvima u Srbiji, red nalaže da se isti predstavi pre no što se zvanični informatički/hardverski-entuzijazmom orijentisani mediji oglase u istoj. Ceo tekst je trebao da ide još pre tri nedelje, ali sam zbog poslovnih, a potom i problema izazvanih lošim distributivnim i organizacionim karakterom poslovanja, koje se se po default-u vezuje za Srbiju, ceo test morao da pomerim za tri sedmice od planiranog termina.
Uvodni deo, koji je obično vezan za karakteristike samog čipa bih parcijalno ignosrisao, odnosno preskočio ističući samo neke od parametara koji su korisnicima od presudnog značaja: - # of Cores: 4 - # of Threads: 8 - Clock Speed: 3.7 GHz - Max Turbo Frequency: 3.9 GHz - Intel® Smart Cache: 10 MB - DMI2: 5 GT/s - Instruction Set Extensions: SSE4.2, AVX, AES - Lithography: 22 nm - Max TDP: 130 W
Kako je ovo kratak prikaz performansi i pre svega OC dometa, naglasiću da se radi o prilično hladnom čipu, koji na defaultnim frekvencijama u full loadu - prime95&Linx (dostiže jedva 51C, dok u idle te temperature koračaju ka max 27C, karakteristike hlađenja su navedene pri dnu teksta).
Obzirom da je u pitanju ES primerak, moglo se očekivati da u potpunosti podbaci ili prebaci OC očekivanja, imajući u vidu da su se SB-E ES primerci bolje overklokovali od retail primeraka.
Margina samog čipa je na 4.875 GHz, ali uz velike napone (1.456V) što implicira da je OC potencijal negde između dve krajnosti, što omogućuje da se čip pogleda iz više uglova, a ne samo sa aspekta margine OC-a, već i sa aspekta temperatura pre svega i kako isti skalira pri podizanju kloka, kao i kako se ponaša u realnom radu.
Zaključak bi bio, u krajnje elementarnoj formi, da se najnovija Intelova edicija procesora ponaša izuzetno živahno i osetno zahvalno u aplikacijama za koje je i namenjena(CAD, kalkulacije, pre svega), uz male uslove u pogledu ulaganja u hlađenje (žao mi je što nisam obezbedio cadalyst, jer sam naleteo na sistemske prepreke).
Ukoliko kolege forumaši budu imali specifične zahteve u pogledu testova, rado ću ih odraditi (jer ću i7 zadržati kod sebe), za sada samo ovih par komada
Setup: Intel® i7 4820K Asus X79 Sabertooth 4x4GB Crucial Ballistix & Kingston Corsair H55 push/pull & aktivno hlađen backplate sa jednim 120 mm Corsair fan-om Thermaltake Tougpower XT 775 Corsair 600T
Da ti cestitam na novom setup-u i da ti pozelim da te posluzi dugo i da od njega imas benefita obzirom na posao kojim se bavis. Naravno nije tu u pitanju samo posao vec i entuzijazam koji gajis godinama pa mi je iskreno drago sto si sklopio jednu vrhunsku platformu sa stvarno kvalitetnim komponentama.
Sto se tice rezultata necu mnogo komentarisati posto sam takav CPU i sam probao i postigao neke rezultate ali cu temu ispratiti i dopuniti s vremenom.
Ono sto mogu reci za ovaj CPU je da je izuzetno zahvalan pogotovu za ljude koji se bave profi radom.
E sad ono sto bih ja voleo da vidim to je koliko GFlopsa baca u LinX bez HT-a .Def pa 4.8 Ghz.
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII on the way/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Da li znas koja je bila sobna temperatura? Posto vidim da I na 4.5GHz ima temperature oko 50c. Nisam pratio cene na stranom trzistu, pa ako nije problem da napises I cenu cpu-a, naravno, ne tvog. Ako I zvanicni primerci budu nalik tvom, bice to lepa kupovina a neznatno vise kosta od vrelog Haswella.
@bobi Hvala druže, test na 4.5GHz sam radio kasno sinoć kad su temperature malo pale, ambijentalna je kod mene u stanu gotovo uvek ~ 22 C, dok je sinoć za vreme testa bila ~ 20 C, obratio sam pažnju. Akcenat bih stavio na jednu 12-icu koja je nameštena da duva direktno u backplate i obara temperature same ploče i socketa. Cene sa kojima je startovao u prodaji su 332$, ondnosno 323$ za box i tray varijantu.
:: Da ti cestitam na novom setup-u i da ti pozelim da te posluzi dugo i da od njega imas benefita obzirom na posao kojim se bavis :: Naravno nije tu u pitanju samo posao vec i entuzijazam koji gajis godinama pa mi je iskreno drag :: sto si sklopio jednu vrhunsku platformu sa stvarno kvalitetnim komponentama :: :: Sto se tice rezultata necu mnogo komentarisati posto sam takav CPU i sam probao i postigao neke rezultat :: ali cu temu ispratiti i dopuniti s vremenom :: :: Ono sto mogu reci za ovaj CPU je da je izuzetno zahvalan pogotovu za ljude koji se bave profi radom :: :: E sad ono sto bih ja voleo da vidim to je koliko GFlopsa baca u LinX bez HT-a .Def pa 4.8 Ghz :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII on the way/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda :: ::
Hvala tebi na informacijama iz prve ruke, zaista deluje kao super cpu. Kapiram da ce cena kod nas biti oko 30k sto je u rangu 4770K a opet mi extremni Ivica deluje kao bolje resenje, pogotovo sto ima pristupacnih X79 ploca. :-)
Nikakav problem, takođe sam mišljenja da je sama platforma bolja opcija nego Z87. Samo te moram malo razočarati, odnosno donekle demantovati, situacija sa pločama je očajna, na stanju je svega par modela, konkretno Asus je zastupljen sa sl. modelima: P9X79, Sabertooth i Rampage, kojih ima na stanju i relativno se malo čeka na dostavu u maloprodaju. Od Gigabyte-a, UD3 se nalazi u prodaji, UD5 je moguće nabaviti u vremenskom okviru od sedam dana, ako je ima na stanju kod uvoznika uopšte. Od MSI-a je samo dostupan BigBang XPower II, dakle ni traga onim pločama X79A-GD45 i GD65, kojih je do pre mesec dana bilo, a koje upravo mame kupce na ovu platformu. Čisto da pomenem, eVGA je prisutna sa X79 SLI, za koju nije izbačen bios koji podržava IB-E, jer su za njega namenili X79 Dark, tako da se ne može uzeti ni u razmatranje u ovom slučaju.
:: Hvala tebi na informacijama iz prve ruke, zaista deluje kao super cpu :: Kapiram da ce cena kod nas biti oko 30k sto je u rangu 4770K a opet mi extremni Ivica deluje kao bolje resenje, pogotovo sto ima pristupacnih X79 ploca. :- :: :: ::
Mortificat svaka cast na kupovini.Ja sam odusevljen temperaturama.Sto se tice testova nisam neki strucnjak jedino sto mogu da uporedim je Cinebench gde sam zakucao moj na 9,44.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-6970-Nitro 850W-H 100
Isto se neko zalio da nema AMD ploca. Za plocu bih nesto vec izbunario ako ih nema po radnjama, imam koga da pitam, tako da bih se snasao vec. Gledao sam AsRock Extreme4 X79, ok je cena, ok je ploca i za OC, 3 god garancije, ne treba mi vise. Samo bi morao da proverim da li su izbacili BIOS za Ivy E. U suprotnom bih isao na UD3 ili slicnu, nesto u tom rangu, MSI ploce bih izbegao iskreno. Da li mozda znas kada ce tvoj cpu biti u ponudi kod nas? br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Brate, već sam ti dao odgovor čime se bavim, sećaš li se, pitao si me prošle godine? :) Uglavnom, kad si već zaboravan, daću ti detaljniji odovor, u pitanju je projektovanje konstuktivnih i hidro-energetskih objekata, dinamika i stabilnost konstrukcija, seizmička analiza konstrukcija, što obuhvata intenzivno modeliranje, proračune i render. Nadam se da si zadovoljan odgovorom :)
Uz sve to moram napomenuti, kako je i sky u prvom postu naglasio, da je entuzijazam nešto što nema cenu i da sam prethodnih godina održavao kontinuitet kvalitetnog hardvera, pritom tražio najefikasniju kombinaciju, a ponekad i previše lutao u odabiru istog (promašaj zvani FX-8350 i sl.).
Što se tiče igara, ne mogu se klasifikovati kao gamer, na nivou na kom ste vi naravno, iz razloga što igrice donekle doživljavam kao gubljenje vremena, jer smatram da se vreme provedeno ispred PC, konzole ili čega već može kvalitetnije upotrebiti, pogotovo što mislim da danas nema igara koje su ispred svog vremena. Svejedno, da ne idem u utopiju, volim kad sve radi fluidno, kao št reče imarkovic neki dan, kokretno, jedino što igram je high-res. textures Skyrim :)
@peki 22 Hvala druže, meni su temperature na prvom mestu, obzirom da će cpu biti na visokim klokovima.
Da, slična je situacija i sa boljim pločama za AMD. AsRock je izbacio bios update za sve modele, veoma ažurno s njihove strane, polako ulaze u sam vrh ponude i rekao bih da su po kvalitetu ispred Gigabyte-a. Ja ih nisam razmatrao jer kod nas nema modela sa 8 memorijskih slotova (recimo X79 Extreme6). Gigabyte bih sugerisao da preskočiš, jer sam se razočarao njihovim standardima u pogledu kvaliteta,( UP4 sam dobio novu, koja je bila DOA, što mogu da potvrde imarkovic, sky i blueberry). Detalje ti mogu na mail poslati. Trebalo bi da se pojave početkom oktobra, ali ne verujem da će zauzeti cenovnu poziciju koju je imao 3820 kad se pojavio pre dve godine - 250E, već mislim da će biti malo skuplji, obzirom da je 3820 i dalje u ponudi.
:: Isto se neko zalio da nema AMD ploca :: Za plocu bih nesto vec izbunario ako ih nema po radnjama, imam koga da pitam, tako da bih se snasao vec :: Gledao sam AsRock Extreme4 X79, ok je cena, ok je ploca i za OC, 3 god garancije, ne treba mi vise. Samo bi morao da proverim da li su izbacili BIOS za Ivy E :: U suprotnom bih isao na UD3 ili slicnu, nesto u tom rangu, MSI ploce bih izbegao iskreno. Da li mozda znas kada ce tvoj cpu biti u ponudi kod nas? :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
I ko god je imao I testirao njihove ploce, obicno ih je hvalio. Ja godinama imam Asus ploce I generalno reklamacija nisam imao ali bih isto tako malo promenio. Meni je dovoljno 8GB ram-a. :-) Jos jedno pitanje, s obzirom da je DDR4 najavljen za sledecu godinu za desktop, da li je pametno sad investirati u x79 ili pak sacekati novu platformu? Zadrzao bih se na nekoj od njih sigurno 2 godine, mozda i 3. Sto se tice Gigabyte, citao sam recenzije za z87 ploce I video sam da su hvaljene, osim sto im BIOS pati od sitnih bagova kod nekih ploca. Verujem ti na rec naravno.
Daj vidi ga prodaj ga jbt uzmi 4930K. Znaci meni je to kao da uzmem 4960X i da zakljucam 2 jezgra. Ne znam, jeste dobro sve ali ja sto sam gledao rezultate CINEBENCH, CPU Qeen to je 3770K na 4.7-4.8GHz. Tu su najveca prednost 6 jezgra, zbog toga se i zrtvuje tih 5% u single aplikacijama sporije. Kolika je razlika, nisam ni obracao paznju, znam da je onaj oko 550$ preko.
Ma brate i ploce samo EVGA, nema tu dvoumljenja, EVGA se naljutila nema vise zezanja sa plocama. U svaku seriju ce stavljati drugu verziju BIOSa podizanu za tu platformu od 0.
Mislim da nije neophodno bilo šta čekati, jer je napredak u performansama zadnjih godina usporen i uslovljen, što zbog manjka konkurencije, što zbog približavanja zidu tehnološkog procesa i sve što u buduće budemo dobijali neće imati epohalnu crtu sa stanovišta benefita nove platforme. DDR4 je samo na papiru 2133–4266 MT/s, a uzevši u obzir parametre kao što je cena memorije trenutno, koja je poslednje dve godine u blagom porastu, i operativnost istih na visokim frekvencijama, mislim da nema potrebe čekati dolazak novih modula i standarda. Z87 ploče su jako ubedljive, što vizuelno, što po kvalitetu izrade, layoutu i sl., ali mi je smetao sam Haswell cpu, koji je kao nova arhitektura, iako `masterpiece, sa novim instrukcijama, zapravo ostao u senci operativnih temperatura. Druga stvar je isključena podrška za virtuelizaciju kod K modela, što me je u startu odbilo od kupovine.
:: I ko god je imao I testirao njihove ploce, obicno ih je hvalio :: Ja godinama imam Asus ploce I generalno reklamacija nisam imao ali bih isto tako malo promenio :: Meni je dovoljno 8GB ram-a. :- :: Jos jedno pitanje, s obzirom da je DDR4 najavljen za sledecu godinu za desktop, da li je pametno sad investirati u x79 ili pak sacekati novu platformu :: Zadrzao bih se na nekoj od njih sigurno 2 godine, mozda i 3 :: Sto se tice Gigabyte, citao sam recenzije za z87 ploce I video sam da su hvaljene, osim sto im BIOS pati od sitnih bagova kod nekih ploca :: Verujem ti na rec naravno :: ::
Ma i meni smeta Haswell CPU. Ali vlasnici Z77 i X79 EVGA serije imaju pravo na promenu ploce i doplatu. Zato sto vecina ima neke probleme i tu je sada situacija nesredjena. Ja sam znao da imam opciju da doplatim recimo 100$ za EVGA X79 Dark. Tacnije 150$. To nije nikakav cim, posaljem plocu i pare clanu jednom i on im uplati i da uzmem Dark, ali su rekli da ce sledeca biti jos bolja. Bas tako tim recima su rekli da vec rade ljudi na njoj i da ce pomraciti slavu SR-Z ploce i E770.Da im nisu bitne samo graficke i da puno ljudi zeli combo i ploca i grafika EVGA. Ipak mi je to neki novi standard necu da docekam 2017 sa DDR3. Ne kupujem plocu za ovu i sledece godinu pa da kazem ajde necu odmah prve godine DDR4. Ali da zaostajem posle ne mogu hocu duze da ostanem na Extreme platformi. Haswell ne bi uzeo nikada. To su vece sanse da me vidite sa Z68 nego sa Haswell. Pazi to bi bilo OK da se pojavi DDR4 standard 2014 a ja kazem necu odmah, uzecu je tamo pred kraj 2015, ali ko ce da ostaje godinu ipo dana na Extreme, 2016 ce vec dobar deo ljudi da ima DDR4 kakvu takvu. Ja imam jos 40 dana i step up program. Da predjem na GTX780. Doplata je ja mislim manje od 200$. To bi bio erotski potez. Za anale IT industrije i jebanje ASUSa, kupio EVGA GTX580 novu preko oglasa za 200e 2 meseca posle izlaska GTX780 i napravio step up i doplatio. Manje od 400$ za GTX780. xexexee, ali ne Classified. Ona ja mislim ne moze. Jel da moze otplatio bi dobar deo moje nove kada bi jednu prodao. 400e bi izasla GTX780 Classified, xexexe. Da porastu magarece usi svakom ASUSovcu u tom momentu.
Iskreno sam ocekivao da ce Intel poraditi na odvodu toplote kod Haswella jer prethodni Ivy ima istu boljku, medjutim, znas I sam kako se to zavrsilo. Ploca ima vrhunskih, ali dzabe. Pretpostavljao sam da skok nece biti epohalan kada je DDR4 u pitanju ali nagadjam da ce izaci I nova verzija Haswella da ih isprati ili cak Broadwell. Zbog pomenutog problema a I vec sada pristupacnih ploca za 2011, Haswell ni ne razmatram. Da prodam trenutnu plocu I cpu, eto mi ploca za 2011, a cpu bih mozda nasao I po nizoj ceni nego u maloprodaji I opet sam miran naredne 2-3 godine. Hvala na pomoci Morti. :-) br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Pa sta i moj 3770K je tu blizu. Ex kada bi Intel odlozio Haswell Extreme, steta jbt...malo cu mu ja produziti zivot 6-7 meseci dok se ne iskristalise situacija itd...
Realno dok CPU ne ode na 70-75poena i na 13-14pt u CINEBENCH 11.5 ne vredi uzimati. Mislim klokovan da daje tolike skorove taj novi koji se planira. Bez toga ne vredi...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.