Planiram da uskoro predjem sa 955 BE na i5,u opticaju su dve kombinacije cenovno veoma slicne.
3570k + asus p8z77-v le plus ili 4670k + asus z87-c (isao bih na z87-a da mi odgovara raspored slotova)
na to bi islo 4x2 GB rama i gtx560ti
Posto konfiguraciju ne bih menjao 4-5 godina (osim eventualnog dodavanje SSD-a kad pojeftine i mozda graficke) vise me privlaci 1. varijanta zbog bolje naponske. Inace ove ploce sam izabrao iskljucivo zbog toga sto su mi potrebna 2 PCI slota (zvucna i TV)
Ako ne planiras overklok, onda nemas potrebe da uzimas procesore sa K sufiksom.. Ploce su ti ok, i za to sto ti treba i ovako. Cpu cooler ako zelis mozes da uzmes, ako ti je bitna tisina i nize temperature procesora.
1. You don`t need a (an AFTERMARKET*) CPU Cooler if you don`t plan to overclock. Stock is fine.
Isto vazi za Ivy-a.
2. You don`t need a Z87 board either if you don`t plan to overclock.
Posto ne mislis da menjas CPU (u doglednoj buducnosti), a uz to ces koristiti i diskretnu graf. kartu, nista ti ne znaci razlika Ivy/Haswell. Uzmi ono sto ti je jeftinije kao kombinacija mobo/CPU...
iz principa ne bih uzimao tu Z87, zbog krajcovane podrske
:: Planiram da uskoro predjem sa 955 BE na i5,u opticaju su dve kombinacije cenovno veoma slicne :: :: 3570k + asus p8z77-v le plus il :: 4670k + asus z87-c (isao bih na z87-a da mi odgovara raspored slotova :: :: na to bi islo 4x2 GB rama i gtx560t :: :: Posto konfiguraciju ne bih menjao 4-5 godina (osim eventualnog dodavanje SSD-a kad pojeftine i mozda graficke) vise me privlaci 1. varijanta zbog bolje naponske :: Inace ove ploce sam izabrao iskljucivo zbog toga sto su mi potrebna 2 PCI slota (zvucna i TV :: :: Sve sugestije i misljenja su dobro dosla ::
Mislim da za taj novac nemas bolju plocu. Mani se tih LE(sh) ploca od Asusa, obicno ih zakinu za nesto a opet su skuplje od konkurencije. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Z77 FULL ATX ploca zakinuta? ASrock mu ne bih preporucio, samo lepo izgleda, pre bih uzeo mATX Gigabyte dobro, slagao sam..
:: Mislim da za taj novac nemas bolju plocu :: Mani se tih LE(sh) ploca od Asusa, obicno ih zakinu za nesto a opet su skuplje od konkurencije :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Nit` imam snage nit` vremena. Dao sam svoj predlog, ako zeli nek razmotri. Ako je tebi ploca `full fullova` zato sto je u punom ATX formatu, cool onda, drago.mi je zbog tebe. :-P
ma nema veze, mrzi i mene da objasnjavam zasto asrock nije best buy nego crap buy ploca
:: Nit` imam snage nit` vremena :: Dao sam svoj predlog, ako zeli nek razmotri. Ako je tebi ploca `full fullova` zato sto je u punom ATX formatu, cool onda, drago.mi je zbog tebe. :- :: ::
@Zooloo Planiram oc, ali verovatno ne odmah, vec u slucaju ako se ukaze potreba (zato sam i stavio K procesore), lako cu kupiti aftermarket cooler ako mi temperature i buka budu problem. Najradije bih zadrzao vendettu 2 al nemam montazu za 1155 (nema ovde nigde da se nadje xigmatek crossbow)
@bobi4ever Assrock extreme 4 jeste bolja po specifikacijama, al nesto ljudi imaju mnogo `issues` sa njom, tako da ne bih da rizikujem i proveravam dal imam srece .)
@tortojed trenutno mi hasswel ispada 500din jeftiniji, ali to nece biti presudno, ponedeljak/utorak sumiram i verovatno cu se odluciti za 1. kombinaciju.
Osim nekih sitnih bagova sa propratnim softverom stvarno nisam procitao da ima neki problem. Bagove takodje ima I Asus, pogotovo sa propratnim softverom, imam Asus plocu pa znam, kad sam obrisao AI Suite propevao sam. xD Drugi problem je zvucna, vec na drugoj ploci posle nekog vremena zvucna pri gasenju kompa ispusta zvuk koji se najlakse moze opisati kao elektricne smetnje. Imas na Sekiri testove I opise nekih ASRock ploca pa ako te zanima cisto procitaj. Bio sam I ja skeptican u vezi ASRock ploca, a sada ne bi imao problem da zamenim drugu Asus plocu za ASRock ali samo za neku iz EXTREME serije, za ove ispod ne bih. Javi kako te sluzi masina kad je budes uzeo. :-) br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Za taj budzet, kupi i7 4770 i neki H87/B85 plocu i na konju si. Sa ovim imas turbo mod do 3,9 GHz a i sam znas da se sa haswellom sto se OC tice neces leba najesti...
to su zaista sitni problemi.. zvucne realtek imaju inace major problema i problema, ali resavaju se obicno novijim software-om, ali ja uopste nikad nisam ni koristio integrisanu zvucnu, niti ikad instaliram propratni sw za plocu, vec samo drajvere.. to moze da bude na svakoj ploci jer gotovo da sve imaju realtek.
:: Osim nekih sitnih bagova sa propratnim softverom stvarno nisam procitao da ima neki problem. Bagove takodje ima I Asus, pogotovo sa propratnim softverom, imam Asus plocu pa znam, kad sam obrisao AI Suite propevao sam. x :: Drugi problem je zvucna, vec na drugoj ploci posle nekog vremena zvucna pri gasenju kompa ispusta zvuk koji se najlakse moze opisati kao elektricne smetnje :: Imas na Sekiri testove I opise nekih ASRock ploca pa ako te zanima cisto procitaj. Bio sam I ja skeptican u vezi ASRock ploca, a sada ne bi imao problem da zamenim drugu Asus plocu za ASRock ali samo za neku iz EXTREME serije, za ove ispod ne bih :: Javi kako te sluzi masina kad je budes uzeo. :- :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
:: Temperature na stock cooleru i nekako,ali buka meni je to uzas :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
:: :: :: :: Za taj budzet, kupi i7 4770 i neki H87/B85 plocu i na konju si :: Sa ovim imas turbo mod do 3,9 GHz a i sam znas da se sa haswellom sto se OC tice neces leba najesti...
@miskonius Prvo sam i mislio da pazarim i7, ali mi je probijao dosta budzet sa nekom pristojnom plocom. Medjutim, ako bi npr. H87-pro bila ok za 4770, onda bih mozda i uspeo da se finansijski protegnem Jos me zanima da li turbo od 3.9 podrazumeva da sva jezgra rade na toj frekvenciji (pretpostavljam da mora da bude ukljucen multicore enhancement)?
Mislim da Intel te svinjarije cuva za mobilne procesore desktop procesori su druga prica. Nisam ga testirao pa ne mogu de facto da tvrdim ali verujem da nema sta da brines... Ako nista drugo proguglaj Sa Haswell-om Intel je obesmislio kupovinu K procesora...
:: @miskoniu :: Prvo sam i mislio da pazarim i7, ali mi je probijao dosta budzet sa nekom pristojnom plocom :: Medjutim, ako bi npr. H87-pro bila ok za 4770, onda bih mozda i uspeo da se finansijski protegnem :: Jos me zanima da li turbo od 3.9 podrazumeva da sva jezgra rade na toj frekvenciji (pretpostavljam da mora da bude ukljucen multicore enhancement) :: :: ::
Ne, turbo boost nikad ne podrayumeva da su sva jezgra podignuta na max. boost fekvenciju. Kod Nehalema je bilo 1/1/1/2, kod SB-a 1/2/3/4, a kod haswella(4770K) 2/3/4/4, što znači da dva jezgra rade na 3.9, treće na 3.8, a četvrto na 3.7GHz. Default je 3.5GHz.
: :: Jos me zanima da li turbo od 3.9 podrazumeva da sva jezgra rade na toj frekvenciji (pretpostavljam da mora da bude ukljucen multicore enhancement) :: :: ::
Da, turbo boost tako radi bez multicore enhancement-a, al koliko vidim iz ove i slicnih tema ova opcija izgleda omogucava da sva jezgra rade na punoj turbo boost frekvenciji
:: Ne, turbo boost nikad ne podrayumeva da su sva jezgra podignuta na max. boost fekvenciju. Kod Nehalema je bilo 1/1/1/2, kod SB-a 1/2/3/4, a kod haswella(4770K) 2/3/4/4, što znači da dva jezgra rade na 3.9, treće na 3.8, a četvrto na 3.7GHz. Default je 3.5GHz :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: http://www.youtube.com/watch?v=2l-H08HRZfQ :: :: :: :: Jos me zanima da li turbo od 3.9 podrazumeva da sva jezgra rade na toj frekvenciji (pretpostavljam da mora da bude ukljucen multicore enhancement) :: :: :: :: :: ::
Da, pritom zavisi od ploče, odnosno podrške za istu. Proguglaj za model ploče koji hoćeš da kupiš, da li je podrška omogućena. U slučaju Asus-a, trebalo bi da svi modeli, predviđeni za kakav-takav OC(odnosno Z87, slabiji segment), imaju podršku unutar biosa.
:: Da, turbo boost tako radi bez multicore enhancement-a, al koliko vidim iz ove i slicnih tema ova opcija izgleda omogucava da sva jezgra rade na punoj turbo boost frekvencij :: :: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=37977 :: :: :: :: Ne, turbo boost nikad ne podrayumeva da su sva jezgra podignuta na max. boost fekvenciju. Kod Nehalema je bilo 1/1/1/2, kod SB-a 1/2/3/4, a kod haswella(4770K) 2/3/4/4, što znači da dva jezgra rade na 3.9, treće na 3.8, a četvrto na 3.7GHz. Default je 3.5GHz :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: http://www.youtube.com/watch?v=2l-H08HRZfQ :: :: :: :: :: :: :: Jos me zanima da li turbo od 3.9 podrazumeva da sva jezgra rade na toj frekvenciji (pretpostavljam da mora da bude ukljucen multicore enhancement) :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.