Pod windows Xp-om, sa verzijom ploce 1.00 je sve proslo kako treba, medjutim, kada sam pokusao da instaliram na drugoj ploci ver. 1.30, nastao je problem sa instaliranjem audio, USB 2 i 3.0 i network drajvera. Sa starijom verzijom ploce, sve je proslo kako treba u drugoj igraonici. Drajevi sa CD-a su su uspjesno instalirali i sve je proradilo kako treba. Sada za noviju reviziju ploce, ne mogu da iinstaliram drajvere za XP x64, jer je podrska otkazana. Asrock mi je preporucio prelazam na Windows 8, a meni je problem, sto klijent racunari pod Win XP SP3 x86, nikako ne mogu da rade pod windows 8-com, cak ni u kompatibiliti modu, posebno kada je prisutno manje od 3 GB memorije na klijentima. Pokusao sam preko virtualne masine, ali imam problem sa Smartlunc-om da radi kako treba. Ocigledno, niko ne zeli da ostavi podrsku za Win XP. Osnovna prednost je sto pod Win XP-om, imam stalni monitoring na masinama sa 2 GB rama, a pod Win7-com, to nije moguce, jer je uspori do bola, dok pod Win XP-om to radi vise nego pristojno.
Pitanje je sljedece: -s obzirom da sa novijom revizijom nema vise podrske za XP x64, da li postoji nacin instalacije Intelovog i217-v ? Audio drajveri rade, dok se ne instalira netframework, ali poslije toga, nikako ne mogu da dobijem zvuk na audio izlazima. Da mi sada nije bitno, ne bih trazio pomoc, ali sam zapeo i od sinoc se mucim da instaliram. Probao sam sljedece:
-instalacija WinXP x64 original sa svim update-ima, koje sam spakovao do juce. Ne radi ni zvuk ni mrezna. USB 2.0 radi, ali jako sporo. USB 3.0 nikako. -Instalacija Win XP 64 original bez SP-ova.Radi zvuk do instalacije netframeworka x64. -Instalacija Win XP SP2 original sa svim update-ima do 12.12.2012. Sad je nastaoi problem i sa USB-ovima 2.0 i 3.0.
Da li neko zna, sta je potrebno da bih mogao da omogucim navedene komponente ?. Molio bih bez spamovanja i sarkasticnih komentara.
Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
po meni imas vise opcija, kako sam razumeo, ta revizija 1.30 je revizija ploce, koja nema veze sa biosom? Onda ta opcija otpada. Reci cu ti nesto, ja uvek instaliram zasebno drajvere, nikad sa CD-a, iskopam i posebno svaki instaliram jer onda imam u uvid sta je to sto sam instalirao, to verujem da si svestan i probao, ali ako sa necim nisam imao problem i lako nalazio, to su intelovi drajveri, stvarno kvalitetnu podrsku imaju, cak sam bio u situaciji da na win7 instaliram prastaru mreznu kartu sa intel chipsetom, karta je iz 1998. godine, nisam recimo mogao da nadjem po nazivu, vec sam nasumicno skinuo neki, onako random koji je imao priblizan naziv i prodadila je.. za zvuk trazis ALC1150, za to imas sve moguce drajvere ukljucujuci sve verzije XP-a.. LAN je intel, to ces lako naci.. druga stvar, probaj mozda da instliras sve drajvere sem za zvuk, pa onda framework, pa onda drajver za zvuk, ali pod uslovom da si ga uboo.. i instaliraj XP x64 sa SP2, nadji usput rusku verziju sa AHCI/SATA drajverima, ima 1.23GB, usput i podrsku za druge drajvere, jedino sto nije legalan..
Poslednje sto moze da ti pomogne ako ne resis problem, tj. ako ti ponestane zivaca, nadji Driver Genius v.12, taj ce sigurno da ti nadje drajver, meni je pomogao kod nekih glupih laptopova i itona, program je koristan.
za intel i217-V i LM koliko vidim ima drajvera samo za win7 i 8, ali ovde na ovom linku http://goo.gl/a1sThZ postoji i za server 2008R2, ali teoretski ne mora da znaci da nece raditi i na XP-u, skini .exe, raspakuj ga sa 7-zip-om pa probaj rucno da ubacis driver, probaj od win7, od R2, pa ako ne proradi, probaj sa driver genius-om.. uostalom imas opciju da kupis neku LAN kartu za PCI/PCIe..
@dexter, ima 2GB/3GB na client-masinama za monitoring, ne za igraonicu, mislim da za njih pita..
Postoje drajver pack-ovi od 20 i + GB, koji imaju sve do tog datuma. Npr.kineski i janpanski. Imas nesto slicno Drajver Pack Solution i Residera Driver Cosilione. Ni u jednom pack-u nemaju drajvere za XP x64. Asrock nema vise sluzbenu podrsku za dati chipset pod Win Xp x64, a koliko vidim nema vise ni kod Asus-a. Volio bih da me neko demantuje. @D13 Nije ovo besna ploca, vec pristojna. Prosto receno, jedlina je sa vise od 5+ faza do 11k, dok druge imaju 4 ili cak manje, a da Corei5 4570 strada radi ploce, ne pada mi napamet. Ova poca je mnogo vise od onoga sto sam ja htio, ali su mu rekli drugi da ce procesor stradati posto radi 24/7/365, ako je manje od 5 faza napajanja, tako da smo uzeli ovu za server. A ako je za tebe nepotrebno, onda je TEBI nepotrebno, ne i drugima. Nije moje da se raspravljam za necije zelje. Nije htio da cuje za plocu od 8k dinara, pa je izbor pao na ovu. Meni se posebno dopalo na ovoj ploci sto iz BIOS-a mozes uipdate-ova za sva 3 siistema drajvere iz BIOS-a online (Win7 x64, Win8 x64 i XP SP3 x86), plus sto se sa zakljucanim CPU moze otkljucati i dici klok na 5 GHz za 30 sec, bez da pravi probleme(naravno ne sa def hladnjakom). Ovo kod predhodne generacije ploca nikako nije moglo, plus sto radi WHI i WHDMI na ploci, sto je tek druga ploca kod koje to radi besprekorno. Prva je ASUS Z87-Pro, a ovo je druga sto je priznacete lijepa opcija. Odes u drugu zgradu i pokrenes sistem bez kablova. Vraca me u period Galaxy GeForce 460 WHDI varijante. Samo da jos moze pod XP-om X64 i idealna. @imarkovic Evo sad cu probati za serversku varijantu, druze. Nazalost nekompatibilno. :( Interesantno da je pack 18.3 za stariju varijantu ploce uredno skinuo iz driver pack-a drajver ui instalirao ga. Poslao mi je drug iz igraonice iz Zagreba spakovan drajver, koji sam mu instalirao u maju. Ni sa njim nece da radi, a pod AID-om ima iste oznake, cak je i nalepnica ista, samo sada nece pod WInXP-om x64, dok varijanta Win 7,8, WinXP x86, Linux mint, sljaka bez problema. @D13 Htio sam da izbacim klijent masine za nadgledanje i da sve radim na jednoj masini sa 2 monitora. Sasvim ok, a nije preskupo. Imas masine u NS u 2 igraonice, gdje su masine sa televizorima placane po 136.000 din na odlozeno, tako da to nije potrebno za igraonice, ne stoji, jer igraonice ne bi ni radile, da nemaju nesto razlicito od ostalih. Npr. Razer-ove miseve, pa Cubismo slusalice, pa G700 miseve itd itd. Svaka ima nesto od toga, a ni jedna sve zajedno. A klinci se lijepe za naziv i ni za sta drugo. Cak ima igraonica u Ns kod kojih je sat vremena 100 din, a imas igraonica gdje je 5 sati 150 din. Svaka na svoj nacin privlaci odredjene musterije, kako bi opstali i dobro zaradili. Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
@imarkovic Jel i ti koristis XP x64? Meni je on najstabilniji, plus prepoznaje 32 gb, tako da mi odgovara u svakom slucaju, bar sto se tice igraonica. Probao sam Win8 i ima napredka u odnosu na Win7 x64, plus je poprilicno odzivniji. MAna je sto ne ide na starije masine. Ja sam stavljao i WIn7 to the bone na masine sa 768 MB rama i to sasvim pristojno radi, dok pod Vistom nije moga da se otvori mi pretrazivac ni baza za obradu podataka, a da ne popizdis. Pod 8-com to rai lijepo, bez predugog cekanja.
Evo trazi upravo. Stavio sam PCI-E mreznu od 1 Gbit, pa cemo vidjeti za par minuta. Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
da, koristim xp x64 koji mi je na SSD-u i leti, uporedo sa win7 x64, s tim da u zadnje vreme sam vise na win7 jer imam tamo neku listu za skidanje koju ne mogu da prekinem, plus sam igrao neke igre koje zahtevaju DX10, a inace imacu XP dokle god mogu jer licno, to mi je kralj nad windows OS-ovima.. dolaskom ploca serije 87 prekinuta je definitivno podrska za XP.. windows 8 ima bolji odziv od win7, brze reaguje sve, samo sto se meni ne svidja, tacnije gadljiv mi je, ali moram da ga instaliram na nekim laptopovima da ne bih vise sebi kidao zivce trazeci glupe drajvere..
Probao sam na nekim starijim IBM PC-evima sa 512mb rama itd., radi osmica bolje nego sedmica.. ali ja volim tu da eksperimentisem radije sa XP-om ili krajcovanim win7
:: @imarkovi :: Jel i ti koristis XP x64 :: Meni je on najstabilniji, plus prepoznaje 32 gb, tako da mi odgovara u svakom slucaju, bar sto se tice igraonica :: Probao sam Win8 i ima napredka u odnosu na Win7 x64, plus je poprilicno odzivniji. MAna je sto ne ide na starije masine. Ja sam stavljao i WIn7 to the bone na masine sa 768 MB rama i to sasvim pristojno radi, dok pod Vistom nije moga da se otvori mi pretrazivac ni baza za obradu podataka, a da ne popizdis. Pod 8-com to rai lijepo, bez predugog cekanja :: :: Evo trazi upravo. Stavio sam PCI-E mreznu od 1 Gbit, pa cemo vidjeti za par minuta :: Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni. :: ::
@imarkovic Pa koristi krajcovani Win8. Nema razlike i koristi Win8 start i sve je kao Win7 po izgledu. Samo ukines podrsku za tac skrin i sve ok. @nexus 2000 nisi pratio. Instaliran je WinXP 32, WinXP x64, Win7 x64 i Win 8 x64na 2 harda. A na trecem je Linux mint. Sve radi, osim Win Xp x64 podrske za zvuk i mrezne drajvere.. Problem koji imam je da nece odredjene masine koje su pod nVidia chipset-om da vdi pod win 7 x64 pod Smart Lunc-om, a vidi pod Antamedia Caffe client-om. Ali problem je sto se klinci navikli pod Smartlunc-om, a ne pod Antamedi-om, pa samo hocew da ga koriste, a musterija je uvijek u pravu. Pod Win8 x64 ih vidi, ali klijenti ne vide njega, mada sam promjenio u registru da je vidljiv i za 32-bitne masine. Ljudi, bakcacu se kasnije racunarima. Odoh na kupanje i rostilj. Uzivajte jos ovih par dana, dok ne zahladi. Ako se neko jos sjeti necega da provjerim,a nisam se sjetio, neka se javi. Hvala imarkovicu na prijedlozima.
Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.