Klokovan Haswell troši kao OSMOJEZGARNI AMD FX - više od Sendija 3970X
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck
Klokovan Haswell troši kao OSMOJEZGARNI AMD FX - više od Sendija 3970X
11.07.2013. 09:33
T53814
status: user broj poruka: 1886
`...postiže iste nivoe potrošnje kao AMD FX8350...`
`WOW. Load power consumption jumps from 127 watts on the Core i7-4770K at default settings up to 201 watts when overclocked to 4.5 GHz - that is an increase of 75 watts. For comparison, that is higher than the Core i7-3970X that uses 6 cores that are more power hungry and nearly hits the same power consumption levels of the AMD FX-8350. (Actually, that`s just as bad for AMD`s FX-series).
Enthusiasts lamented the fact that overclocking got easier but didn`t scale better when Intel moved from Sandy Bridge to Ivy Bridge, and the same thing has occurred again with Haswell. Clearly Intel`s focus on lower power designs has limited higher clock rates and expanded leakage on the high end.`
I još jedna indikacija da je Intel LAGAO o potrošnji struje navodno `efikasnijeg` Haswell-a: Haswell rejtovan da troši `8W više nego Ivy Bridge - realnost je 25W više.
`At load though, our Core i7-4770K is using 25 more watts than the Ivy Bridge based Core i7-3770K - that is something that should not be happening... Haswell was rated at 8 watts higher on the TDP than Ivy Bridge, but 25 watts is a pretty dramatic difference that we are going to have to spend some more time looking into. Still, Haswell is running under the power levels of Trinity but with significantly better performance!`
Kao sto sam vise puta rekao ne treba igrati prljavo... Stvar je u ucinkovitosti...
Da bi AMD usled losije (da li samo losije ili prosto zbog manjeg broja) ALU jedinice parirao u ozbiljnim programima Intel proizvodima mora debelo da se OC...
Tu su negde nategnuti ako Intel ostane na fabrickim frekvencijama... ali je opet malo bolji... e sad kad i Intel-a klokujemo onda se stvari opet vrate na nivo pre OC...
Elem ne treba biti mazohista i kenjati da su neki losi ili da lazu nego treba biti realan...
Za cenu Intel CPU-a AMD nudi i plocu pride, za cenu Intel CPU+MOBO (da se ne lazemo za OC treba ona skuplja MOBO)... ko uzme AMDeku uzme i memoriju ili SSD pride ili oba...
AMD je uvek bio value for the money sem kad su izbacili Athlon pa kasnije Athlon x2... tada su oni bili u poziciji Intel-a i drali su cenama... ali su zato proizvodi bili stvarno dobri... eh kad sesetim kako je moje Duronce dralo PIII pa i PIV... laganica... a onda je Duronce ustupilo mesto starijem bratu 1800+...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
4770K na 4.5GHz vuce 130w, pod uslovom da ubodes primerak koji toliko moze da ide. Klok nije ogranicen zbog low power dizajna samog cpu-a vec zbog debljih jezgara na manjoj povrsini cipa, a kao slag na torti je losa termalna pasta ispod IHS-a. Razlog zasto se koristi pasta a ne lem kao kod Sendija je upravo zbog male povrsine cipa. Menjanjem doticne paste dobija se I do 20c manje temperature. Oni koji se nose mislju da ce Intel popraviti temperature kod Haswella, vazi, tako su ih isto `popravili` I kod Ivice. Jednostavno, Intel se okrece mobilnom trzistu I to je to. Ko bude zeleo da klokuje, bice Ivy Bridge E po visokim cenama I to je to. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Ne mora da se ide na te `E` mozes i ove samo da ih obrezes i to je to...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: 4770K na 4.5GHz vuce 130w, pod uslovom da ubodes primerak koji toliko moze da ide. Klok nije ogranicen zbog low power dizajna samog cpu-a vec zbog debljih jezgara na manjoj povrsini cipa, a kao slag na torti je losa termalna pasta ispod IHS-a. Razlog zasto se koristi pasta a ne lem kao kod Sendija je upravo zbog male povrsine cipa. Menjanjem doticne paste dobija se I do 20c manje temperature :: Oni koji se nose mislju da ce Intel popraviti temperature kod Haswella, vazi, tako su ih isto `popravili` I kod Ivice. Jednostavno, Intel se okrece mobilnom trzistu I to je to. Ko bude zeleo da klokuje, bice Ivy Bridge E po visokim cenama I to je to :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
A koliko korisnika je spremno na takav rizik? Da li bi ti rizikovao 200e koje si dao na procesor u slucaju da malo zapnes ziletom I potkacis jos po nesto I time unistis proc? I da pravilno to izvedes, pozdravices se sa garancijom. Sve to zarad cega? Nizih temperatura? A poseban je podatak da jedan takav procesor predstavlja prosecnu platu u Srbiji... br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Da smo hteli da se igramo majstorovica, otisli bi u prodavnicu ``uradi sam``` Dajte bre ljudi, pa za 200e hocu da je sve tip-top. Cist bezobrazluk i sprdacina! Radi graficka sve super, kida sve igrice, samo joj bocni vram na plocu i stavi pastu...
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Da smo hteli da se igramo majstorovica, otisli bi u prodavnicu ``uradi sam`` :: Dajte bre ljudi, pa za 200e hocu da je sve tip-top. Cist bezobrazluk i sprdacina :: Radi graficka sve super, kida sve igrice, samo joj bocni vram na plocu i stavi pastu... :: :: :: Smejurija :: :: ::
@Bobi4ever Da, da, to je surova cinjenica ta prosecna plata i cena CPU... i nije 200E nego ~300E... ALI jos prosecniji potatak je da su mnogi u srbistanu pristali da zamene svoju prosecnu platu za taj CPU... I zamisli jos uvek bez icega mislim na OC on radi tip top i na moju veliku zalost je bolji od AMDeke...
@f0rever Baci +5...
:: A koliko korisnika je spremno na takav rizik :: Da li bi ti rizikovao 200e koje si dao na procesor u slucaju da malo zapnes ziletom I potkacis jos po nesto I time unistis proc :: I da pravilno to izvedes, pozdravices se sa garancijom :: Sve to zarad cega? Nizih temperatura? A poseban je podatak da jedan takav procesor predstavlja prosecnu platu u Srbiji.. :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
To mozda u novinama pise da je prosecna plata 300e. .) Za to si u pravu, neko zameni platu za cpu, neko za izlazak, neko.za gudru, neko za kocku itd. Takve ne bih komentarisao. Core per core je bolji naravno. Aplikacije koje iskoriscavaju sva jezgra, tu su negde, ako ne uzimamo u obzir Sandy Bridge E koji je opet brzi/bolji znatno od AMD procesora I oni u high segmentu nemaju sta da traze. Isto kao sto Intel nema sta da ponudi u nizem cenovnom segmentu zbog AMD APU procesora sa Radeon integrisanim grafikama.
Ma ne gresim nego to tako izgleda iz tvog ugla gledanja... ali nema veze...
Ja konkretno znam sta mi je ciniti za nocu spravu... bice to Fx8350 ili naslednik sa dosta memorije i pristojnom grafikom... a taj APU ide u HTPC...
:: To mozda u novinama pise da je prosecna plata 300e. . :: Za to si u pravu, neko zameni platu za cpu, neko za izlazak, neko.za gudru, neko za kocku itd. Takve ne bih komentarisao :: Core per core je bolji naravno. Aplikacije koje iskoriscavaju sva jezgra, tu su negde, ako ne uzimamo u obzir Sandy Bridge E koji je opet brzi/bolji znatno od AMD procesora I oni u high segmentu nemaju sta da traze. Isto kao sto Intel nema sta da ponudi u nizem cenovnom segmentu zbog AMD APU procesora sa Radeon integrisanim grafikama :: :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Radim u banci pa imam uvid, nije to moj ugao gledanja vec realno stanje nazalost. FX 8350 je odlican za rendering I slicne poslobe, moj savet je da se strpis jos neki mesec I pazaris bolje I brze iz AMD kuhinje ako vec ne ides na Intel. APU za HTPC je odlican gledano na dobijeno/ulozeno. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: Ma ne gresim nego to tako izgleda iz tvog ugla gledanja... ali nema veze.. :: :: Ja konkretno znam sta mi je ciniti za nocu spravu... bice to Fx8350 ili naslednik sa dosta memorije i pristojnom grafikom... a taj APU ide u HTPC.. :: :: Citat: :: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn :: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` :: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!! :: :: :: To mozda u novinama pise da je prosecna plata 300e. . :: :: Za to si u pravu, neko zameni platu za cpu, neko za izlazak, neko.za gudru, neko za kocku itd. Takve ne bih komentarisao :: :: Core per core je bolji naravno. Aplikacije koje iskoriscavaju sva jezgra, tu su negde, ako ne uzimamo u obzir Sandy Bridge E koji je opet brzi/bolji znatno od AMD procesora I oni u high segmentu nemaju sta da traze. Isto kao sto Intel nema sta da ponudi u nizem cenovnom segmentu zbog AMD APU procesora sa Radeon integrisanim grafikama :: :: :: :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: :: :: ::
Da se procesor vise greje to stoji,da je zbog temepratura uskracen overklok i to stoji ,da je Intel po drugi put stavio zvaku i to tek stoji - u prevodu BEZOBRAZLUK ali da je lazirao potrosnju to bas i ne pije vodu..
Ako je potrosnja recimo veca u full load to moze da se pripise fenomenu curenja napona gde dolazi do disproporcije u odnosu na povecanje kloka ,povecava se potrosnja a samim tim i grejanje u razmerama koje nisu u dobrom balansu!
Opet kazem ako je o tome rec ali ja nisam cuo nista slicno tome! I kad je to opet lazirao?Ne razumem?!
Haswell pored ovih mana generalno je opet jedan korak napred u odnosu na prethodnu generaciju procesora. Sa dosta manjim klokom ostvaruje osetno bolje rezultate. Takodje se pokazao jako dobar u igrama,poput multiplayer gde je igra zavisnija od CPU-a! Hteli ili ne da priznamo svakako je napredniji uz sve gore pomenuto!
Dobio sam inffo da ce biti novih BATCH-eva tako da moze da se ocekuje najezda boljih primeraka svakako!
Evo ljudi su poceli malo da se igraju : 4.7 Ghz - 1.97v
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Da je u pitanju brljotina AMD-a, sigurno ti nikada ne bi `zasmrdelo na kontrakampanju`... :)
:: Da se procesor vise greje to stoji,da je zbog temepratura uskracen overklok i to stoji ,da je Intel po drugi put stavio zvaku i to tek stoji - u prevodu BEZOBRAZLUK ali da je lazirao potrosnju to bas i ne pije vodu.
`Fala Bogu da si, za razliku od Trtosera, u stanju da i takvo nešto prevališ preko usta. Pomenuti bi i za cijanid rekao da je `limun u prahu`, samo kad bi na flašici pisalo `Intel`... Verujem da bi i prvi on popio da pokaže masi kako je `savršeno ukusan, i sve je u redu` - kao onaj Reverend Jim Jones, kad je naveo sledbenike njegovog kulta na masovno samoubistvo trovanjem...
:: Ako je potrosnja recimo veca u full load to moze da se pripise fenomenu curenja napona gde dolazi do disproporcije u odnosu na povecanje kloka ,povecava se potrosnja a samim tim i grejanje u razmerama koje nisu u dobrom balansu
While NotUnderstood = TRUE Do writeln (`ZA SKORO TRISTA EUR, NEĆU, KAO POTROŠAČ, NIŠTA DA MI `CURI`).
:: Opet kazem ako je o tome rec ali ja nisam cuo nista slicno tome :: I kad je to opet lazirao?Ne razumem? Već sam juče objavio vest koja pokazuje da je Intel BIO lažirao i potrošnju mobilnih Ivy Bridge procesora (umesto 13W, slagali su da najekonomičniji troši 7W)
:: Haswell pored ovih mana generalno je opet jedan korak napred u odnosu na prethodnu generaciju procesora U performansama - da.
:: Dobio sam inffo da ce biti novih BATCH-eva tako da moze da se ocekuje najezda boljih primeraka svakako
Jel` informacije direktno od tvog sponzora,ili `through the grapevine` ? :)
:: Evo ljudi su poceli malo da se igraju : 4.7 Ghz - 1.97v Igrao bih se i ja sa procesorom od 200-300EUR, kad bi mi ćale bio Dušan Bajatović ili Mihalj Kertez :)
:: Generalno ovo vec smrdi na kontrakampanju :: :: Da se procesor vise greje to stoji,da je zbog temepratura uskracen overklok i to stoji ,da je Intel po drugi put stavio zvaku i to tek stoji - u prevodu BEZOBRAZLUK ali da je lazirao potrosnju to bas i ne pije vodu. :: :: Ako je potrosnja recimo veca u full load to moze da se pripise fenomenu curenja napona gde dolazi do disproporcije u odnosu na povecanje kloka ,povecava se potrosnja a samim tim i grejanje u razmerama koje nisu u dobrom balansu :: :: Opet kazem ako je o tome rec ali ja nisam cuo nista slicno tome :: I kad je to opet lazirao?Ne razumem? :: :: Haswell pored ovih mana generalno je opet jedan korak napred u odnosu na prethodnu generaciju procesora :: Sa dosta manjim klokom ostvaruje osetno bolje rezultate :: Takodje se pokazao jako dobar u igrama,poput multiplayer gde je igra zavisnija od CPU-a :: Hteli ili ne da priznamo svakako je napredniji uz sve gore pomenuto :: :: Dobio sam inffo da ce biti novih BATCH-eva tako da moze da se ocekuje najezda boljih primeraka svakako :: :: Evo ljudi su poceli malo da se igraju : 4.7 Ghz - 1.97v :: :: http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=118473&d=137353085 :: :: :: :: :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda :: ::
1.Nemam ja nista da prevaljujem (osim neke dobre plavuse hehe) vec sam istakao cinjenice kao sto i uvek radim. To ako je tebi cudno to je samo zato sto si zagrizen za AMD i daleko vise to volis i postujes nego sto je meni ikad stalo do Intela prema kome nemam nikakve `emocije` vec ga uzimam iskljucivo zbog onog sto nudi i sto je kao takav najsavremenija platforma.
Problem je taj sto smo svi naucili da je AMDeka taj koji non stop nesto ukaki pa svaki pomen u sporedbi sa Intel i nV ispadne kao hvalospev.Niko za to nije kriv. Kad ima sta da se istakne reci cemo glasno i jasno,ja sam za to!
2.Smatram da je kontra kampanja jer to o cemu pisu jos uvek nije dokazano,svodi se na rekla-kazala a mozda su bas uboli los primerak ili ti bas izabrali jako los! Samo dajem mogucnosti!
Isti taj link sam okacio na benchmark da se o tome podrobnije prodiskutuje jer tamo su ljudi ipak posveceniji ovim stvarima i realno imaju vise znanja.
Ja se slazem sa konstatacijom da necu da budem doktor za probleme i da hocu out of box da sve fercera ali opet niko ne moze da tvrdi kako je ovo nekakav fail zbog preteranog grejanja ..
Bulldozer kad se pojavio bio je korak unazad u odnosu na performanse,unazadjen IPC,pretarana potrosnja (curenje napona) ,preterano grejanje,nestabilna platforma..
Mislim ako aludirate da je ovo isti slucaj ne mogu se sloziti.. Haswell je svakako napredak + IGP koji je znatno unapredjen mada mene to licno i ne zanima toliko niti mi treba!
Informacije su od Intela svakako a to je i normalna stvar kada se krece u masovniju proizvodnju da se malo kroz nm proces malo popravi situacija na polju kvaliteta..
@Abnere Svakako znas da je to typo ..1.197v of course .)
P.S.Ono sto mogu da vam kazem da je Haswell-a malo teze klokovati u odnosu na prethodnu generaciju i to se ne odnosi samo na temperature na kojim je uzgred on stabilan na 90c vec na same postavke i instrukcije unutar biosa itd..
Sve je ovo jos novo i ako opet stoji cinjenica da se greje,sta da se radi..Nije ni Intel bezgresan! update: Za ovo bezgresan ipak cu se odluciti za bezobrazan jer je grejanje prouzrokovano najvecim delom zbog zvake!!!Nije slucajna greska..
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Kao sto sam i pre pricao, mnogo mi deluje smesno da Intel napravi dobar proizvod sto se performansi tice i da onda `usere` sa zvakom ajd jednom ali ovo postaje pomalo smesno.
Ja mislim da je krajnje vreme da intel izbaci GPU iz svih quad pa navise prosecora, to je po meni nepotrebno!
Kome treba privremena grafika moze da kupi za 2.6k dinara AMD Radeon 5450 PowerColor 1GB/DDR3 dakle nova, a verujem da za taj GPU koji bi Intel izbacio procesor bio jeftiniji bar 2k dinara sto bi se svelo na slicno ovo sam jednom vec rekao...
Sta da kazem namesteno ko da jedan lik drzi AMD i Intel pa ono u jbt ova kompanija mi dugo bila u govni*a ajd da malo `zase*em` ono cisto da se jedan period govori malo losije o Intelu jer konkurencija ne sme da propadne gadno ako primeti frau Angela .) . Mislim za mene je AMD uvek bio opravdan kod budzetskih kompjutera pa i sada ono i za neki ozbiljniji posao FX83XX je dobar za te pare evo kada bi ga kupovao za video rendering ne bi razmisljao samo sa boljim kulerom i sta mu fali.
Meni je to i dalje ne pojmljivo da je zvaka jedan od problema, e sad potrosnja Intel ima sitniji proces izrade i Intel generalno je uvek imao dobre cipove, kvalitetne tranzistore sta moze da bude problem mozda proces izrade nije savrsen onda bi svaki cip imao iste probleme, u principu videce se kroz neko vreme sta je po sredi.
Nisi gledao skalpiranje!Skine se po 20c + samo promenom paste na CPU! Disipacija se zadrzava u okviru povrsine chipa,ne odlazi dalje vec ta zvaka sprecava dalje odlazenje disipacije na IHS..Cooler-i budu poprilicno `hladni` pri load-u.Temperatura se ne prenosi na bazu cooler-a! Promenom paste situacija se drasticno menja!
Čitam ovaj post i ne verujem šta se sve navodi. Sukcesivno se pominju:
AMD FX8350, i7-4770K, i7-3770K , Duronce 1800+, Ivy Bridge E, prosecna plata 300e, APU ide u HTPC, Radim u banci pa imam uvid, zimski procesor, 4.7 Ghz - 1.97v, za 2.6k dinara AMD Radeon 5450 PowerColor 1GB/DDR3 dakle nova, itd.
:: Čitam ovaj post i ne verujem šta se sve navodi. Sukcesivno se pominju :: :: AMD FX8350, i7-4770K, i7-3770K , Duronce 1800+, Ivy Bridge E, prosecna plata 300e, APU ide u HTPC, Radim u banci pa imam uvid, zimski procesor, 4.7 Ghz - 1.97v, za 2.6k dinara AMD Radeon 5450 PowerColor 1GB/DDR3 dakle nova, itd :: :: :: Rebus varijanta : :: :: xYz :: ::
Ti si u stvari hteo da kazes kako je srBski jezik koMfuzan...
Nije lako biti srbistanac i voditi svetsku politiku...
Sve u stilu ja kenjam ali me niko ne slusa...
To je nasa dusevna hrana...
:: Čitam ovaj post i ne verujem šta se sve navodi. Sukcesivno se pominju :: :: AMD FX8350, i7-4770K, i7-3770K , Duronce 1800+, Ivy Bridge E, prosecna plata 300e, APU ide u HTPC, Radim u banci pa imam uvid, zimski procesor, 4.7 Ghz - 1.97v, za 2.6k dinara AMD Radeon 5450 PowerColor 1GB/DDR3 dakle nova, itd :: :: :: Rebus varijanta : :: :: xYz :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.