Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
i5 moze na rostiljijadu
STRANA 1 OD 2  
shotra i5 moze na rostiljijadu 05.07.2013. 12:31 T53720

status: user
broj poruka: 432

Prvo zdravo svima.

Imam problem sa temperaturom na i5 evo vec pola godine sigurno, u iddle je bio 55C otprilike, ali ako zaigram 99C (ali nije bilo problema dok igram, da secka ili bilo sto slicno). Kupio sam prije neki dan Arctic Cooling MX-4, juce otvorio PC i dobro ocistio od prasine i zamijenio termalnu pastu (stavio sam je na centar koliko zrno graska), upalih PC posle toga, ono jos gora situacija, a kad upalim pes npr. sjecka zbog temperature naravno, kuler (onaj koji je dosao uz proc.) na pipanje hladovina, sto mislite jel nije nalegao kuler dobro, mada ne znam kako drugacije da ga stavim jer je fino skljocnulo kada je upalo i cvrsto stoji. Evo sinoc npr. koja je bila temperatura http://i.imgur.com/0P9waSh.png
Sad je trenutno oko 60, a real temp kad upalim Thermal Status pise LOG, ne znam hoce li vam sto ta informaija korisititi.

I ove voltaze vidite sa slike, ne razumijem se u PC ama nista, samo mislim da ni voltaza nije dobra, posto procitah negdje da treba da je 1.25 po defaultu, e sad jel to zbog ovolike temperature ili zbog necega drugoga vi mi kazite.

Ne trazim nista pretjerano hladno, eto da ide do 80C dok igram, ako je mouce, jer procesor ne klokujem.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
RazerBE Re: 05.07.2013. 12:39 #502720

broj poruka: 224
Ili nije nalego cooler dobro, ili si cackao napon procesora. Zovi nekoga ko se razume, ako bas nista ne znas.
PS: Koji i5?

miki069 Kuler 05.07.2013. 12:47 #502722

broj poruka: 1234
Ogtvori se sa 100 evrića i kupi ovaj kuler:
http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nh-d14-lga775-1156-1366-am2-am2+-am3/comp_comp_cooler/338/1027

Teško će taj CPU dočekati kraj avgusta sa 100 celzijusa.

https://www.bambimobil.blogspot.com

shotra Re 05.07.2013. 12:53 #502724

i5 760

Cackao nisam, cak kad sam cistio procesor nisam ga vadio iz lezista,samo sam kuler makao. Nista probacu opet da maknem kuler i vratim (ne znam moram li mijenjati opet termalnu pastu ako maknem kuler), ne znam sto drugo da mu radim. Nemam koga zvati, da imam ne bih se ovdje bakcao, nego mi se u servis ne nosi jer im ne vjerujem zbog tudjih iskustava, a ovima sto vjerujem moram u drugi grad da idem, pa mi je to najveci problem.
Jamire Re: Kuler 05.07.2013. 12:54 #502726

broj poruka: 1088
Ma da lood je da daje 100e za default. Samo nam ne rece koji je to i5. Da li je OC ili ne. Koja ploca koje napajanje, i na kraju koji cooler.
AMD x6 1090T 3.9 OC
Cooler Master 212 EVO
MSI 870A 54G
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
MSI 6850 OC
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Thermatle Purepower 600 Wati

:: Ogtvori se sa 100 evrića i kupi ovaj kuler
:: http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-nh-d14-lga775-1156-1366-am2-am2+-am3/comp_comp_cooler/338/102
::
:: Teško će taj CPU dočekati kraj avgusta sa 100 celzijusa
:: https://www.bambimobil.blogspot.co
Miskonius U bre to je mnogo... 05.07.2013. 12:55 #502727

broj poruka: 4420

Aj prvo flesuj tu tvoju plocu sa najnovijim BIOS-om, pa javi kako je proslo...

PS

Posalji mi onaj mail opet, nekim misterioznim sticajem okolnosti je nestao...
shotra @Jamire 05.07.2013. 13:10 #502730

Napisao sam koji je, i5 760, i rekao sam da nije klokovan, nego nisi vidio mozda, al nebitno
Ma ocito je problem do mene, cim je gora temperatura kada sam promijenio pastu, a trebala bi samo bolja da bude, jer pasta nije mijenjana 2ipo godine, tako da je nelogicno sto mi je temperatura porasla za 20-30 stepeni posle mijenjanja paste.

Ploca asus P7P55D, napajanje LC Power LC6650GP3 PowerSilantGiant 650W, a kuler intelov koji je dosao uz procesor ako mislis na procesorov kuler.

@Miskonius Ne umijem ja flesovat plocu, ali msm da to nista nece doprinijeti, jer cim mi sjecka pes npr., i vidim da se cijeli PC ukocio, to je ta temperatura, a novi bios mi ne vjerujem da moze za 50stepeni spustiti temp., tako da se sad oko toga ne petljam kad vec ne znam, jel?

Poslao sam ti ga evo sad. Jel moguce da jos nisi odigrao ono, ccccc.
mighty Re 05.07.2013. 13:29 #502733

broj poruka: 1670
ako sam te ja dobro razumeo, tebi procesor prijaljuje visoke temperature, a kuler je hladan?

Imaš dve varijante:

- loše očitavanje temperatura - što mi je malo sumljiivo jer je posle čišćenja situacija još gora, tako da mislim da nije to, ali možeš da probaš da flash-om najnovije verzije BIOS-a.

-kuler ti ne naleže dobro, ili je neka nogica od box-a pukla ili se pokrivila - u svakom slučaju kuler ne ostvaruje dobar kontakt - zato je telo kulera hladno, a procesor ispod gori, jer se usled nedostatka kontakta ne prenosti temperatura sa procesora na hladnjak.

SkyFire ... 05.07.2013. 13:32 #502735

broj poruka: 18472
Moras da probas sa drugim cooler-om,mighty je dao odredjene mogucnosti.
Tvoj CPU ne radi kako treba a uzrok moras sam da nadjes.
Predpostavljam da baza cooler-a ne naleze dobro na IHS pa sam isto za predlog da probas sa nekim drugim coolerom pre nego sto procesor degradiras!

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

mighty Re: Re 05.07.2013. 13:34 #502736

htedoh reći ne prenosi se toplota, lupih i ostah živ :)

:: - jer se usled nedostatka kontakta ne prenosti temperatura sa procesora na hladnjak
SkyFire ... 05.07.2013. 13:37 #502738

Mislis termalna disipacija..Kao da je bitno,svi smo re razumeli

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

nemanja21 Re: Re: Re: ... 05.07.2013. 13:38 #502739

broj poruka: 1227
Imao isti problem. http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=33615&forid=9&katid=2
Resio ga trajno tako sto sam uzeo http://goo.gl/qrM4s
Problem je u tim zabicama na box kuleru.

stalex011 re: 05.07.2013. 13:39 #502740

broj poruka: 285
skoro je kolega sa pcberze imao slican problem sa i7 3770.
naime kod njega je problem bio taj sto mu je program koji je dosao uz gigabyte maticnu promenio voltazu cpu-a iako nije bio clockovan. vidi da uninstaliras ai suite ili koji vec program ima taj asus i resetuj bios na default vrednosti\

edit: tek sam sad otvorio screenshot pa video da ti je voltaza u redu
Miskonius Re: @Jamire 05.07.2013. 13:50 #502741

Ne sedaj mi na muku u ovom sugavom gradu majmuni ne znaju da jailbreakuju konzolu niti daju da se to uradi jer su utripovali da ce to da je sjebe ...
Ne vredi da im bilo sta pricas to nema mozak da shvati, na kraju cu verovatno da kupim konzolu i da zavrsim sve ko covek...
Hvala za mail, btw.
ili ti hladnjak lose naleze na cpu, prljav je etc... ili ploca sam od sebe daje prevelik napon procesoru sto bi trebalo da se resi update-om novog biosa.
Ako znas da flesujes konzolu znaces i da flesujes nov BIOS na plocu, ovo ti je 100 lakse.
Samo kopiras bios na usb stick upadnes u bios i nadjes opciju za update biosa i to ti je to...

:: @Miskonius Ne umijem ja flesovat plocu, ali msm da to nista nece doprinijeti, jer cim mi sjecka pes npr., i vidim da se cijeli PC ukocio, to je ta temperatura, a novi bios mi ne vjerujem da moze za 50stepeni spustiti temp., tako da se sad oko toga ne petljam kad vec ne znam, jel
:: Poslao sam ti ga evo sad. Jel moguce da jos nisi odigrao ono, ccccc.
mighty Re: ... 05.07.2013. 13:55 #502742

Ne, baš mislim toplota - procesor preko IHS prenosi toplotu na hladnjak :)

Toplota je energija i ona se prenosti :)

Termalna disipacija je proces oslobađanja toplotne energije.

Prenosiš energiju, a ne proces :)

Al dobro, dosta semantike, da pomognemo mi čoveku.

Meni ne deluje da je (samo) do napona, jer kaže da je telo hladnja hladno. Dakle - ili je i procesor hladan a očitavanja su pogrešna ili nije dobar kontakt jer ako je procesor stvarno na 90C nema šanse da se to ne bi osetilo na hladnjaku ako je pravilno montiran (i ako je ispravan, tj. ako nije pukao nosač/nožica).

:: Mislis termalna disipacija..Kao da je bitno,svi smo re razumeli
:: Superior Technology
:: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Dexter013 @shotra 05.07.2013. 14:03 #502743

broj poruka: 17093
Ako je kuler hladan na dodir dok ti softveri ti kazu 100c ne boj se, sve je ok,
sensor ne ocitava dobro ( to bi trebao update biosa da ti sredi)

Imas na youtube-u koliko oces korak po korak kako da skines bios i kako da ga instaliras, ne mozes da pogresis nikako.

Ako i posle update-a biosa cpu stvarno i na dodir vruc guglaj za taj tvoj model
koliko ljudi stavljaju voltazu/napon za default vrednosti procesora.

Javi sta uradi na kraju.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed TCASE max=72.7°C ***Intel® Core™ i5-760 Processor*** 05.07.2013. 14:09 #502746

broj poruka: 10998
Da je temp svakog jezgra visa od 90*C, kako prijavljuje gownjiva Aida (nekadasnji ``Everest``), ne da bi se POKAZIVALO na igrama nego igranja...ne bi bilo. Tcase bi sigurno presao 80*C....

Jesi li ti brajko, kontrolisao BIOS? Sta tamo pise?
Probaj i HWM Blackbox 2.3...
shotra @mighty 05.07.2013. 14:38 #502750

Mislim da je ova druga stvar, jer kad dostigne 99C kompjuter je usporen, dakle ocigledno je da je to ta temperatura jer bi on normalno radio da je samo lose ocitavanje, tj. ne bi kocio da mu je normalna temperatura. Izvadicu kuler i ako nogice sve budu jednake, onda su ok pretpostavljam, samo mi reci ocu li morati cistiti pastu ili moze ostati ova sto sam juce nanio?
Ocigledno je da ne nalijeze dobro cim je kuler ladovina, pa sto mi je cinjeti ako je do toga, mijenjanje kulera jel?

Nego mi je cudno da je gora temperatura kad sam promijenio pastu, jer sam lako izvadio kuler i lako sam ga vratio, tako da pri tom postupku nisam nista mogao polomiti niti isktriviti, jedino mi je logicno da ne dira kuler procesr jer sam ga lose stavio, ali opet kazem sve je fino skljocnulo i cvrsto stojalo.

Probacu ja par puta da ga skinem i vratim, ako ne bude promjene, ne gine mi novi kuler.

@SkyFire kako mislis da ga degradiram od temperature, mislis da crkne neko jezgro ili neka druga vrsta degradacije postoji, eto volio bih nesto saznati

@nemanja21 Citao sam tvoju temu prije nego sam otvorio ovu. Ja sam u CG, a ovdje je ponuda nikakva kao sto vidite http://www.datalink.me/index.php/Komponente/Procesori/Kuleri.html
a skupo i ovo sto ne valja.
Samo pretpostavljam zabice ako su iste na sve 4 nogice, valjda su ok onda, jel?

@stalex011 meni je cpu radio ok do prije pola godine kad je pocela temp. da ide gore, tako da do softvera tesko moze biti, nego je ocigledno vruc bio jer mu je trebala nova pasta koju sam juce uzeo ali ocigledno ili sam lose stavio (mada mi nije tako izgledalo), ili kuler ne nalijeze dobro zbog svoje neispravnosti.

@Miskonius Ako je prosto flesovanje konzole, pa to je prelako (a to je ako je na 3.55 sistem ili nizem, vidjeces u mejl uputstvo), za 2min, ali ako mora da je otvara, tu treba alat i znanje, znam jednog momka s foruma, on to radi profi, pa cu ti poslat njegov broj, iz Pozarevca je, nznm jel ti daleko.
Odakle da kopiram bios, skinem s nekog sajta jel, kako posle da upadnem u bios uopste? Nista ne znam. Sve se bojim da nesto ne zafrknem, a sve imam osjecaj da cu se tu namuciti i nista uradit, jer je do skoa ok radio, nznm sto bi bios poludio

@Dexter Ma bojim se ko malo dete babaroge , prije se nisam bojao kad je pisalo 99C nista nije stukalo, a sad kad je 99C na pes, sve secka, tako da ne znam ima li tu ima kakve logicnosti kako ja zakljucujem.Evo sad nadjoh ovo na yt kad si mi ti rekao http://www.youtube.com/watch?v=bfJKZKWHFZc
Nemam fleshku trenutno, imam samo hdd ext., ali mi je krcata, a ovo izgleda treba da se formatira, tako da ocigledno nemam alata za ovo.

@tetrojed probao sam i realtemp i openhardwaremonitor, svi isto prikazuju. Vidjecu preko youtuba kako se gleda temp. biosa, dako nadjem negdje .)

Moze li mi neko reci koji je maximalan broj obrtaja na ovaj obicni intelov kuler, posto mi je prije OpenHardwareMonitor prikazivao do 9000, sto mi je nemoguce, a sad ne prelazi preko 2200.

Drustvo, da vas ne opterecujem, ja sam sav opsiran, probacu par puta da demontiram i montiram, pa preko biosa da vidim temp., pa sto bude javljam. Hvala svima
skid @ i5 moze na rostiljijadu 05.07.2013. 14:42 #502751

broj poruka: 179
Rekao si da nisi vadio procesor kada si menjao pastu. Da li si sa procesora skinuo stari sloj paste, tj da li si ga očistio pre nego što si naneo novu?

Gigabyte MA 770-ES3, AMD Phenom II x4 955 BE, CoolerMaster Hyper TX2, 2x2 GB Kingstone DDR2 800 low profile, Palit GTX 460 768 MB, WD 320GB AAKS Black, WD 500GB AAKS Blue, LC Power 6650 GP3 V2,3, Thermaltake V4 Black, CoolerMaster Aerogate II.

SkyFire ... 05.07.2013. 14:43 #502753

@shotra

Postoje razni oblici degradacije u odnosu na same uzrocnike.
CPU moze da se degradira od prevelikog napona,preterane temperature i sl..
Ako se degradira ne znaci da ce da crkne vec degradacija znaci da ce CPU postati defektan.
U tom slucaju skratices mu radni vek,zatim nece biti vise raspoloziv da podnosi iste temperature,zatim trazice vise napona itd..
To je degradacija,promena stanja tj osobine CPU-a sa fabrickog defaultnog na losije tj gore..
Najprostije tako da se izrazim..

Superior Technology

Miskonius Re: @mighty 05.07.2013. 14:56 #502757

Mislim da cu da uzimam konzolu, budem li morao jos jednom da se raspravljam sa budalama svasta ima da bude...
Skines bios odavde http://goo.gl/cqH4a , extrakujes gas na flesku ili na externi hdd
Da bi upao u bios udri Del kad se komp butuje, kad udjes u bios trazy Asus EZ flash utility (tako nekako)
upadnes u browsujes to biosa (tamo gde si ga stavio, s oprostenjem ) tresnes update/flash (kako li vec?), ok, (valjda ne treba F10 da se klikne da bi sacuvao promene i restartovao) restart i to ti je to

:: @Miskonius Ako je prosto flesovanje konzole, pa to je prelako (a to je ako je na 3.55 sistem ili nizem, vidjeces u mejl uputstvo), za 2min, ali ako mora da je otvara, tu treba alat i znanje, znam jednog momka s foruma, on to radi profi, pa cu ti poslat njegov broj, iz Pozarevca je, nznm jel ti daleko
:: Odakle da kopiram bios, skinem s nekog sajta jel, kako posle da upadnem u bios uopste? Nista ne znam. Sve se bojim da nesto ne zafrknem, a sve imam osjecaj da cu se tu namuciti i nista uradit, jer je do skoa ok radio, nznm sto bi bios poludio
skid @Sky 05.07.2013. 14:57 #502758

broj poruka: 179
Ako se degradira ne znaci da ce da crkne vec degradacija znaci da ce CPU postati defektan.

Prijatelju, da li ti znaš pravo značenje reči `defect`. Prevod je `kvar` tako da rečenica koju si napisao nema smisla. Slažem se da degradacija ne znači kvar, već korak u nazad.
Čovek je napisao da se ne razume u PC i da nije vadio procesor iz ležišta kada je menjao pastu. Ono što nije napisao je da li je očistio ležište kulera i procesora pre nego što je naneo novi sloj paste. S obzirom da mu program prijavljuje previsoku temperaturu za procesor, a da je hladnjak relativno hladan, to ukazuje da naleganje hladnjaka nije dobro ( pri toj temperaturi proca ne bi mogao da drži prst na hladnjaku duže od sekunde).

Gigabyte MA 770-ES3, AMD Phenom II x4 955 BE, CoolerMaster Hyper TX2, 2x2 GB Kingstone DDR2 800 low profile, Palit GTX 460 768 MB, WD 320GB AAKS Black, WD 500GB AAKS Blue, LC Power 6650 GP3 V2,3, Thermaltake V4 Black, CoolerMaster Aerogate II.
SkyFire ... 05.07.2013. 15:01 #502760

@skid
Svakim danom sve manje razumem ljude na berzi..
Sta sam ja rekao sto je pogresno..
Covek je trazio da mu pojasnim sta znaci terminilogija degradacija i to sam ucinio.
Savet za problem koji ima je dobio u prethodnom postu.

Njegovo pitanje je glasilo : `@SkyFire kako mislis da ga degradiram od temperature, mislis da crkne neko jezgro ili neka druga vrsta degradacije postoji, eto volio bih nesto saznati `

Znaci hteo je da sazna kakav bi eventualno problem mogao da ima tj sta zapravo znaci degradirati CPU.

I moja recenica i te kako ima smisla i upravo ima znacenje kako sam je napisao.
Ako CPU dozivi kvar ne znaci da ce da crkne a degradiranjem ce svakako postici fizicku anomaliju ili ti defekt!

Superior Technology

Dexter013 @shotra 05.07.2013. 15:02 #502761

broj poruka: 17093
Mozes iz windowsa sa hdd-a tvog licnog da updatujes bios.
Potrazi i taj nacin update-a.

Ja sam tako odradio sa par ploca i nikad problem.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire ... 05.07.2013. 15:05 #502763

Ah da..I jos jedna me stvar zanima?Kakve veze bios ima sa termalnim odlikama CPU-a!
Ako je njemu CPU vreo u realnom vremenu sa tim apsolutno bios nema nikakve veze.
To samo znaci da se disipacija zadrzava i da ne odlazi dalje preko Cooler-a baze sto znaci da nesto fizicki nije u redu!
Bios moze samo da brlja i da pokazuje pogresne parametre ili da u krajnjem slucaju daje lose instrukcije pa da ploca vuce malo vise napona ali po onoj slici koju je on postavio on ima smesne napone na def a ogromnu temperaturu!

Prema tome ovde je problem fizicke prirode i treba da se prvo pozabavi sa tim,da proba da resi problem sa drugim coolerom!
Doduse visoka temperatura je i za plocu!

Superior Technology

RazerBE Re: ... 05.07.2013. 15:23 #502764

broj poruka: 224
+1 ne razumem ni ja, miskonius predlaze odmah update biosa, a mozda(99%) nije potrebno.

:: Ah da..I jos jedna me stvar zanima?Kakve veze bios ima sa termalnim odlikama CPU-a
:: Ako je njemu CPU vreo u realnom vremenu sa tim apsolutno bios nema nikakve veze
:: To samo znaci da se disipacija zadrzava i da ne odlazi dalje preko Cooler-a baze sto znaci da nesto fizicki nije u redu
:: Bios moze samo da brlja i da pokazuje pogresne parametre ili da u krajnjem slucaju daje lose instrukcije pa da ploca vuce malo vise napona ali po onoj slici koju je on postavio on ima smesne napone na def a ogromnu temperaturu
:: Prema tome ovde je problem fizicke prirode i treba da se prvo pozabavi sa tim,da proba da resi problem sa drugim coolerom
:: Doduse visoka temperatura je i za plocu
:: Superior Technology
:: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs