Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ram za kantu ili ipak ne??
STRANA 1 OD 1
leonard0 Ram za kantu ili ipak ne?? 13.06.2013. 08:02 T53446

status: user
broj poruka: 182
Cistio sam garazu sa ortakom pre neki dan (njegovu). Nasli smo svakakvog loma, uglavnom je sve bilo za bacanje. Medjutim, nadjosmo jedan stap DDR1 od 512MB. Ja imam vec jedan muzejski primerak racunara koji ima 512MB rama. I uzeo sam da probam kako bi radilo sa 1GB. Kad stavim samo ovaj neispitani ram, memtest 4.2 mi izbacuje brdo gresaka na testu koji se zove #5=block move, 80moves. uvek na istom mestu.
Vec sam otpisao to i onda slucajno probam da ubacim zajedno sa mojim ramom, kad ono prodje taj test...
Onda ostavim juce punih 8 sati da vrti sa obe memorije (1GB) i proslo je 6 kompletnih pass-ova bez greske(6x9 testova). Zacudilo me da li se koristi i ova sto sam dodao ili sve ide preko moje koja je vec radila.

Zato sam hteo da pitam da li mogu da zeznem nesto ako ostavim ovako? Pre svega mislim na plocu, a onda i na posledice u radu na tom kompu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dexter013 @leonard0 13.06.2013. 10:30 #498350

broj poruka: 17093
ddr1 i to 512, sta ti radis na toj masini inace?
Ako radi, ne vadi, imas duplo vise rama.
Ako krene da zajebava, izvadi.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
leonard0 Dexteru 13.06.2013. 10:52 #498355

pa ne zeza, evo vec dva dana radi ok. nego mi je cudno kako sam ne moze da prodje test ni da podigne sistem uopste, a kad ubacim obe, onda radi i prolazi testove. Pa pitam da ne bude neki problem s plocom posle, jer je taj ram kao neispravan, ali radi?!?

Masinu je stajala do pre nekoliko nedelja, kada sam je pregledao, ocistio, nova pasta i video da moze da radi, stavio sam xp i sluzi za surf ponekad i za torrent. radi po 12 sati dnevno, a trosi jako malo. Moze i film da se pogleda, a ima i Creative SB Live muzicka.
Sa 1GB rama je bas ok za te potrebe. A i kad neko dodje i hoce na net, ja samo pokazem prstom

Zato se i cimam sad da ne zeznem ispravan racunar zbog tog stapa rama.
tortojed Tipicno za nas, crnoBerzijance: pitamo, a ne dajemo veci deo... 13.06.2013. 11:00 #498356

broj poruka: 10998
osnovnih obavestenja potrebnih za dobijanje odgovora. Zato ostaje da pretpostavimo da se radi o nekoj Pe cetvorci/Athlonu, o XP-u, o tome da je kolega proverio, kako u BIOSU tako i u control panelu OS-a da masina ZAISTA radi sa 1GB RAM-a (a ne samo sa dosadasnjih 512MB)... A i memtest bi trebalo priupitati sta i koga (koliko memorije) testira...

Ne, kolega, nece se nista desiti vasoj visokopostovanoj ploci niti ostatku ``muzejskog primerka`` kad se vec nije desilo tokom visesatnog testiranja (a tu su i starije verzije programa za testiranje stabilnosti masine, pa poterajmo i njih).

@Dex: da predlozimo administratoru momentalno brisanje svih post-ovanih pitanja ove vrste, ukoliko autor ODMAH ne navede OS niti da iscrpan listing hardvera?
leonard0 :D 13.06.2013. 11:08 #498357

torto: AthlonXP, Asus A7V333, XP, u biosu pise 1024MB, u sys prop pise 1GB, u SIW pise 1024MB na 333MHz, u CPUz pise 1024MB CL 2.5 333MHz, za oba posebno pise da mogu na 400 MHz. Ploca moze max 333MHz.
Mem test pokazuje da radi sa 1024MB rama brzine 605MB/s, prolazi svih devet testova SAMO kad su obe memorije ubacene. Testirano 6 prolazaka, trajanje preko 8 sati.
Fali jos neka info? :)

Koje starije verzije programa za testiranje stabilnosti masine predlazes?
Dexter013 @torta 13.06.2013. 11:20 #498363

Nemoj da si na kraj srca,
uglavnom kao sto si i ti sad pretpostavio se zna ostatak masine
ali i meni smeta kad je neka nova komponenta u pitanju a ostatak masine je misterija.

@leonardo
Najbolji test i jedini koji je bitan je sam rad racunara i nista vise,
otvori 2/3 browsera, otvori gomilu tabova u svakom browseru
to ce pojesti tih 1 gb rama, siluj ga malo i ako ne izleti plavi ekran
ili se ne zabode windows skroz, to ti je najbolji znak i jedini da je ram ok i radi.

leonard0 test 13.06.2013. 12:09 #498372

uradio sam kako si rekao. 18 tabova chrome, 3 taba ff (uglavnom flash sadrzaj).
Pagefile mi je 780MB, pa je tot 1800MB
Rezultati:

sistem se jako uspori, ali mis i dalje normalno moze da se pomera. ceka se da se tabovi otvore.
proc 100% sve vreme, ukupno memorija 1,68GB, nakon 30minuta su pukli i FF i Chrome, a iskocio je prozorcic Virtual memory too low (postoji samo OK dugme).

Fizicku memoriju sam uspeo da popunim da ostane 5-30MB, ne moze manje da ostane (tj, da potrosim svih 1024MB).

Posle pucanja, ukupna mem zauzetost pada na 298MB (Avast uzima 50-60MB), proc na 4% i on stalno varira.

Dakle, nema bsod, nema zamrzavanja. E sad, nije izdrzalo preko 30 minuta jer sam ja stalno otvarao nove tabove da bih zauzeo sto vise. Mislim da su FF i Chrome pukli jer sam dosao do tih 1,68GB zauzetosti od ukupnih 1,75GB.

Temperatura u `full loadu`: proc 29C, hdd 30C. Proc u idle je na 28C. U sobi je 24C.

Eto :)

edit: kad sam ponovo pokrenuo chrome, pitao me da otvori prethodne tabove, jer je doslo do iznenadnog prekida.

Dexter013 @leonard0 13.06.2013. 12:31 #498375

To je to, sve je ok, uzivaj.

To sto ti je izlazilo je popunjenost do daske upozorenje od gubitka podataka.

Da imas recimo cak i 16 gb i da ih sve spucas isto bi izlazilo,
a usporenje koje si osetio je zbog nedostatka rama
pa je tu uleteo hdd koji je spor za te stvari.

Procesor je jbg slab cak i za net, ali ako se ne siluje moze da posluzi
za download i sitnice, flash igre zaboravi.

Sve u svemu ako nije izleteo bsod ili se skroz zamrzao komp
ili restart, ram je ispravan i ok.

lordaca94 Re: @leonard0 13.06.2013. 15:27 #498417

broj poruka: 274
Ko kaze da taj procesor ne moze flash igre da tera. Ja teram flash igrice sa Celeronom od 300 MHz. Inace ti Athlon-i sa 1 GHz teraju PES 2010 bez seckanja.

:: To je to, sve je ok, uzivaj
::
:: To sto ti je izlazilo je popunjenost do daske upozorenje od gubitka podataka
:: Da imas recimo cak i 16 gb i da ih sve spucas isto bi izlazilo,
:: a usporenje koje si osetio je zbog nedostatka rama
:: pa je tu uleteo hdd koji je spor za te stvari
:: Procesor je jbg slab cak i za net, ali ako se ne siluje moze da posluz
:: za download i sitnice, flash igre zaboravi
:: Sve u svemu ako nije izleteo bsod ili se skroz zamrzao komp
:: ili restart, ram je ispravan i ok
:: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
:: Cooler:TitanVanesa-
:: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc
:: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH
:: MBO:Asus M5A9
:: Case:CM Storm Enforce
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: Mouse:Mx 51
:: Screen: Dell
leonard0 re 13.06.2013. 15:38 #498422

Hvala Dex!
ali rade flash igre lepo, do nekih 6-7 tabova je stvarno brz i ok za net. bez ikakve zamerke.

samo mi je bila cudna ova anomalija sa ramom. vidim da niko ne ume da objasni u cemu je caka. a na kraju krajeva, u samom radu nema nikakvih ogranicenja i tih bsod-ova.

lordaca94 Re: re 13.06.2013. 20:26 #498531

Jedna ram memorija gubi kontakt pa zbog toga si imao errore, ali kada ne gubi kontakt sa plocom onda je sve uredu. Bitno je da ti ne izlaze errori u windowsu gde pise gomilu nula i jedan X.

:: Hvala Dex
:: ali rade flash igre lepo, do nekih 6-7 tabova je stvarno brz i ok za net. bez ikakve zamerke
:: samo mi je bila cudna ova anomalija sa ramom. vidim da niko ne ume da objasni u cemu je caka. a na kraju krajeva, u samom radu nema nikakvih ogranicenja i tih bsod-ova
leonard0 @lord 13.06.2013. 20:57 #498542

probao sam u svim slotovima uvek ista je greska. a kad je ostavim u jednom (gde ne prodje test) i zabodem onu staru, onda radi. Moguce da su kontakti, ali opet je cudno kako dobije kontakt kad bocnem i staru.

Stvarno najcudnija situacija koju sam imao. Evo provrteo sam i GoldMemory kad su zajedno, i proslo bez problema, ali sam se nacekao. Nisam hteo da vadim moju, da ne napravim problem. :)
kao sto Dex rece: ako radi, ne vadi i uzivaj. :)

Nema tih errora... nadam se da ih nikad nece ni biti.
Hvala lorde na objasnjenju.
gilopile Re: re 13.06.2013. 21:34 #498560

broj poruka: 9459
Hm, pa caka moze biti da je ta memorija jedna od onih koja nije bas podrzana od strane ploce, i BIOS ne zna koja setovanja da postavi za nju. Ubacivanjem te druge, tajminzi i frkvencija memorije je verovatno BIOS postavio za nju, a tako i ta druga radi bez problema. Nista cudno:)
Dex ti je dao lep predlog kako da je istestiras, i ako nisi dobio BSOD ili ti krasovao browser nakon toliko maltretiranja, definitivno imas stabilnu i ispravnu masinu i nema da brines.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

:: Hvala Dex
:: ali rade flash igre lepo, do nekih 6-7 tabova je stvarno brz i ok za net. bez ikakve zamerke
:: samo mi je bila cudna ova anomalija sa ramom. vidim da niko ne ume da objasni u cemu je caka. a na kraju krajeva, u samom radu nema nikakvih ogranicenja i tih bsod-ova
leonard0 glopile 13.06.2013. 21:47 #498569

veoma logican odgovor. U biosu sam stavio na 333MHz, a posle sam video da stara moze na 333 i na 400, a ova `nova` ide na 266, 333, 400. pri cemu im se tajminzi poklapaju skroz na 333.
Za latenciju sam stavio: by SPD (probao sam i rucno da stavim na 2.5m nije htelo).
A ovo tvoje objasnjenje se bas uklapa. :)

Testirao sam po Dexovom uputstvu. Crashovao mi je browser, ali zato sto sam stalno otvarao nove tabove, dok ne pojedem svu memoriju (ulkucujuci page file). Fizicku sam pojeo do 5MB slobobno, a vise od toga ni ne moze.

Sad bas nema zasto da brinem, kad znam zasto je tako bilo :)
Hvala!

lordaca94 probaj 14.06.2013. 13:03 #498710

Ako ta memorija koja je sama, radi pod windowsom a na testovima pokazuje errore onda je do ram memorije koja ima `osetljive kontakte`. Ako ta sa greskama sama radi probaj da malcice gurnes napred nazad i ako se smrzne windows onda definitivno ram memorija ima probleme sa kontaktima sto se inace i desava sa starim memorijama, moras dobro da ih ubodes i rade bez problema. Kada ubacis DVE memorije onda mogu da rade u dual channel modu u tom slucaju to ti je kao da si te dve memorije povezao za jedan ram slot pa zbog toga ne prijavljuje greske zbog one druge koja nije `osetljiva`.

lordaca94 memorija 14.06.2013. 13:09 #498712

Sto se tice takve memorije ja bas takvu i koristim samo sto ima 1 GB i sto je G.SKILL. Ta memorija pprijavljuje mnogo gresaka a kada ubacim drugu pored nje greske nema. Ona sa greskama radi normalno kada je malcice pipnem tokom rada racunar se smrzne dok kad pipnem onu drugu ne smrzne se. Sve u svemu ja tu memoriju ne bi bacio jer ne moze da ti smeta u radu sve dok ne pocne da izbacuje Application errore i BSoD
leonard0 aco 14.06.2013. 13:12 #498713

kad je ta mem sama, onda ne moze ni da podigne win. odmah restartuje, cim krene podizanje. ne mogu ni da udjem u win. samo mogu u mem test koji je na boot cd-u.
Ja sam ubadao 10 puta, svi slotovi. nema tu sad mesta da ti cimas gore dole, stipalje fiksiraju i po vertikali i po horizontali prilicno dobro.

ovo kad su dve, ako pretpostavimo da je ova osetljiva i nema dobar kontakt, ona nikad nece ni moci da radi, bilo u DualChannel ili nekako drugacije. jednostavno, ako kontakt ne valja, ne bi trebalo ni da radi ispravno skroz.

ovo sto je glopile rekao najvise odgovara kao objasnjenje.

lordaca94 gilopile 15.06.2013. 16:41 #498973

Po njegovom objasnjenju racunar uopste ne bi trebao da da sliku. Za dual channel hocu da ti kazem da se racunar oslanja na tu ispravnu memoriju i da tako radi. Sto se tice pomeranja pokusaj malo jace tokom rada da poguras tu poluispravnu i tada bi racunar trebao da se zamrzne.

leonard0 evo probao sam bas 15.06.2013. 17:07 #498987

ali nista se ne desava. nema zamrzavanja. ponavljam, stipaljke drze memoriju veoma stabilno. u kom god pravcu da pokusam da pomerim to je nemoguce.

nerazumljivo je kako ram koji nema dobar kontakt uopste moze da radi. Povezivanje dva modula je bezinim putem?

Nadam se da ce jos neko da se javi ko zna vise o ovome i kaze svoje misljenje. Meni je glopiletovo objasnjenje najlogicnije i dalje.

leonard0 @lordaca94 10.07.2013. 23:53 #503936

sad vidim odakle je taj tvoj smrz-ram.

miki069 CPU-Z 11.07.2013. 00:33 #503949

broj poruka: 1234
Šta kaže CPU-Z?
Koji je stari, a koji novi modul od 512MB?
Koja je revizija BIOS-a na ploči?

https://www.bambimobil.blogspot.com

leonard0 miki 11.07.2013. 00:51 #503954

sve je ok. radi ta masina lepo sa oba stapa. Glopile je objasnio. nego tek sad vidim da je aca lord od buvljaka i ima neko objanjenje da kontakti nisu dobri.

nema nikakvih problema .)

lordaca94 Re: miki 11.07.2013. 10:04 #503988

Pa sta ako idem na buvljak? Imao sa isti problem sa mnogim plocama a moduli bili isti tako da je gilopilovo objasnjenje nelogicno. Kakva poklapanja imaju veze sa errorima?

:: sve je ok. radi ta masina lepo sa oba stapa. Glopile je objasnio. nego tek sad vidim da je aca lord od buvljaka i ima neko objanjenje da kontakti nisu dobri
:: nema nikakvih problema .
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs