Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
REALITY CHECK: Intel 4770k - 349$. AMD FX 8350 - 199$
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck REALITY CHECK: Intel 4770k - 349$. AMD FX 8350 - 199$ 04.06.2013. 14:17 T53323

status: user
broj poruka: 1886
http://www.forbes.com/sites/sharifsakr/2013/06/04/intel-haswell-prices/?partner=yahootix
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819113284

Članak iz `Forbes` magazina... Čovek pita ZAŠTO bi iko dao 350$ za Haswell 4770k, kad za sličan novac, uz malo strpljenja, može kupiti novi PS4 ili XBox - sa DALEKO superiornijim mogućnostima, što se tiče gejminga - a pogotovo u slučaju XBox-a, koji je građen na Windowsu?

`Intel`s Haswell Chips Are Great, But Have You Seen The Prices?`

`Haswell’s flagship desktop chip, the 84-watt Core i7-4770K, costs 9. Compared with Ivy Bridge, it doesn’t add much in terms of power efficiency or general computing, but instead brings improved graphics and gaming. This makes it particularly suited to mains-powered PCs that that need to handle 4K output or the lastest games, but which are too small to comfortably fit a discrete graphics card — such as a low-profile living room PC that goes under the TV.

But why would somebody looking for that type of computer spend 9 on a Haswell component, when similar money (and a bit of patience) would acquire a fully-built, ready-to-rock PlayStation 4 or Xbox One? Both of these consoles use customized AMD chips and memory configurations to deliver graphics and gaming far beyond the ability of the Haswell’s integrated GPU, and the Xbox One in particular should amply take care of all mainstream living room needs (it’s built on Windows, after all).

Intel insists it isn’t too fussed about AMD’s rise in the console market, because “console volumes aren’t high enough” to have a “huge impact” on its trade:

“From our perspective, the console business has very unique requirements that are not necessarily aligned to the more general computing devices that Intel enables today,” says Bingham.

And that’s the nub of it. That’s where all the uncertainty stems from. How can Intel consider Haswell to be any more of a “general computing device” than a next-gen gaming console? How can it be sure that future mainstream customers, being offered improved Atom- and ARM-powered options, won’t balk at any sort of computer that costs more than 0 (or even half that)?`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 04.06.2013. 14:24 #496095

broj poruka: 12795
Porediš babe i žabe, konzole služe samo za igranje dok je PC za praktično sve što zamisliš.

Svejedno cene Intela su uvek bile veće jer su im procesori i brži i bolje se overclockuju jbg.

Ne opravdavam Intelu cenu uopšte, FX procesori odlično obavljaju posao čak i ako lažu malo o temperaturama :P

Dexter013 @phat 04.06.2013. 14:27 #496096

broj poruka: 17093
Lepo ti Daum rece, i ja se slazem, kakve crne konzole i procesor za PC?!
Aj da je poredjenje, sendi ivica i hasvel, pa ajde.

A, kod AMD-a ne radi senzor za idle,
za load je ok sto se tice fx procesora.

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Miskonius ... 04.06.2013. 14:29 #496097

broj poruka: 4420

AMD FX-8350 je 179$ http://amzn.com/B009O7YUF6

Daum ... 04.06.2013. 14:29 #496098

Zaboravismo glavnu stvar, konzole će da koštaju oko 500-600$ a za te pare itekako ćeš da napraviš AMD APU platformu bez problema. Šta sad?

Jamire Re: ... 04.06.2013. 14:35 #496099

broj poruka: 1088
Gledajcu ci 4770K i prve testove mislsim da ce biti nesto drugacije. Ako idu temperature preko 100c na 4.5GHZ. A sa FX 6300 guram preko 4.6 OC i to na 1.35 sa Hyper 212 EVO. temprature u biosu max opterecenje 45-46. Nesto bas nebi rekao da je sve to tako kao sto ti pricas! Da je bolji jeste bolji ali su napravili da ti ne treba grejanje zimi. Sad ce da sacekamo dal se prvi macici bacaju u vodu ili ne! A razlike u ceni su 2 kupis AMD za jedan intel. A 10-15% razlike!

Sad ko voli nek izovli!

AMD x6 1090T 3.9 OC
Cooler Master 212 EVO
MSI 870A 54G
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
MSI 6850 OC
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Thermatle Purepower 600 Wati

:: Porediš babe i žabe, konzole služe samo za igranje dok je PC za praktično sve što zamisliš
::
:: Svejedno cene Intela su uvek bile veće jer su im procesori i brži i bolje se overclockuju jbg
:: Ne opravdavam Intelu cenu uopšte, FX procesori odlično obavljaju posao čak i ako lažu malo o temperaturama :
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
PhatPhuck NE POREDIM JA NIŠTA, nego čovek koji je napisao članak 04.06.2013. 14:37 #496101

Thank you.
Daum Re: Re: ... 04.06.2013. 14:41 #496103

Temperature pod opterećenjem u biosu? Otkrij nam tajnu kako opterećuješ procesor u biosu majke ti.

Već smo razglabali da malo lažu temperature kod AMD-a,ima čak i potvrdjenih testova.

:: Gledajcu ci 4770K i prve testove mislsim da ce biti nesto drugacije. Ako idu temperature preko 100c na 4.5GHZ. A sa FX 6300 guram preko 4.6 OC i to na 1.35 sa Hyper 212 EVO. temprature u biosu max opterecenje 45-46. Nesto bas nebi rekao da je sve to tako kao sto ti pricas! Da je bolji jeste bolji ali su napravili da ti ne treba grejanje zimi. Sad ce da sacekamo dal se prvi macici bacaju u vodu ili ne! A razlike u ceni su 2 kupis AMD za jedan intel. A 10-15% razlike
:: Sad ko voli nek izovli
:: AMD x6 1090T 3.9 O
:: Cooler Master 212 EV
:: MSI 870A 54
:: Kingston HyperX Blue 2x4 gb 160
:: MSI 6850 O
:: SSD OCZ Agility 3 60gb
:: 1.5 WD+500gb W
:: Chiftec CX-05B-
:: Thermatle Purepower 600 Wat
:: :: Porediš babe i žabe, konzole služe samo za igranje dok je PC za praktično sve što zamisliš
:: ::
:: :: Svejedno cene Intela su uvek bile veće jer su im procesori i brži i bolje se overclockuju jbg
:: :: Ne opravdavam Intelu cenu uopšte, FX procesori odlično obavljaju posao čak i ako lažu malo o temperaturama :
:: :: __________________
:: :: Scourge of PCBerza
Daum Re: NE POREDIM JA NIŠTA, nego čovek koji je napisao članak 04.06.2013. 14:42 #496104

Samim ostavljanjem članka znači da stojiš iza njega jer nigde nisi rekao da je lud što je uopšte poredio konzole i PC.

:: Thank you
Bobi4ever Price o temperaturama pricajte na Limundu. 04.06.2013. 14:44 #496105

broj poruka: 4876
Na IT forumu okacite SS.
Inace i mene zanima cime opterecujes cpu kada citas temperature iz BIOS-a?
br>http://tinyurl.com/ch3mu7j

Dexter013 E jbg... 04.06.2013. 14:46 #496106

Ja znam da nije dobar senzor za idle, jer kod mene pokazuje 15c,
za load mi je skroz ok i radi.
Ali kako da opteretim cpu u biosu, e to ne znam...

Inace razlika prporcionalno u odnosu na dobijeno sto se tice intel amd
je naravno losa i nelogicna, ali ko ima para njega realno zabole sto ce platiti malo vise za nesto malo bolje.

x4 cpu koji god bio relativno novije generacije
sa visokim radnim taktom moze da gura 60 frejmova sa titanom... http://goo.gl/GCp1D

Toliko o tome da mora i5 besni ili i7 za igranje.

tortojed Far from reality... 04.06.2013. 15:20 #496115

broj poruka: 10998
...

Daum ... 04.06.2013. 15:36 #496119

Na poslu na novoj mašini sa FX8350 se u biosu procesor greje nenormalno, ne znam koja je fora. Možda čovek o tome priča, neka standardna stvar :D

MSI je ploča, 970A-G43

Čim udjem u BIOS čujem kako se fan vrti sve brže i brže a kad odem u HW monitor imam šta da vidim, ode na 80c.

Bobi4ever Daum 04.06.2013. 15:50 #496124

Pa gde ide Octa core na 4+1 naponsku?
Menjajte plocu ili nabavite bolje hladjenje da ne ubijete proc bzvz.

Jamire Znaci 04.06.2013. 15:58 #496126

broj poruka: 1088
Ako ga optertis renderovanjem video amtrejala koje traje nekih 1-2 sata, sve zaviis od duznie video matarjala. Pa sam radio rest na dugme ne iz winodwsa udjem u bios i pozkazuje mi tu temperaturu. Znaci moze da padne 4-5 C ali ne vise za tih par seknudi koliko mi treba da udjem u bios. A moze iz HW monitora da se ocita.

http://www.dodaj.rs/?1V/rl/4IOXzjJD/hw.jpg

Ovo mi je na kompu sa posla. Crevno cekirano ne pokazuje temperaturuna FX 6300 ali na crno mozes da procitas uvek. Tu nije temperatura jezgra vec samog procesora. Ali moze da koristi tu je ista kao tempreatura iz biosa.
Dexter I meni je moj FX6300 15-24 pise iz HW monitora, ali ja mu neverujem!

AMD x6 1090T 3.9 OC
Cooler Master 212 EVO
MSI 870A 54G
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
MSI 6850 OC
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Thermatle Purepower 600 Wati

Bobi4ever ... 04.06.2013. 16:07 #496129

Da bi temp jezgra ili ukupna temp cpu-a bila tih 15c, ambijentalna temp bi morala da bude ispod nule.
Tokom renderinga temp moze da se prati iz programa.
Imaj na umu da Linx vise zagreva cpu od rendera tj. video programa preko kog obavljas rendering video zapisa.

Dexter013 @Jamire 04.06.2013. 16:25 #496135

Da, idle ne radi to znam i potvrdjujem, dok load radi ok.
Inace posle 5 sekundi temperatura opadne drasticno , ali drasticno, ne samo 3-4c

Imam OSD za cpu kad se igram, i kad je ucitavanje load ode na 100% na par sekundi i temp ode sa recimo 25c na 35c,
cim se zavrsi ucitavanje i load se vrati na 25%
temp munjevito ode 10c dole.

Jammin ^^ 04.06.2013. 16:32 #496141

broj poruka: 234
Kod AMD-a se gleda CPU senzor, on bi trebao prikazivati dobre idle temperature, medjutim vrlo cesto laze.
AMD nema senzore za jezgra vec skalira vrijednosti, namesteno je da pokazuje tacno tek pod opterecenjem, o5 vrlo cesto laze.

Ako neko bas voli da cacka, nek smanji klokove i napon sto je manje moguce, pojaca ventilatore na max, ostavi komp da se sto bolje ohladi, opterecenje sto manje i nek poredi temperaturu CPU senzora i termometra u prostoriji (postaviti ga u blizini racunara), senzor ne sme pokazati manju temperaturu od termometra, ako pokaze znate da laze, a mozete videti i koliko laze (otprilike), mozete i izvrsiti kalibraciju programa za mjerenje..., naravno o5 nece biti tacno, ali bice dosta bolje.

U BIOS-u racunar je pod nekim malim opterecenjem, frekvencije su obicno na max, a i napon je visi nego u idle. Izgleda da mnoge ploce vise opterecuju CPU u BIOS-u.

Nije nikako pametno staviti CPU od 125W na 4+1 Phase, 4+1 je ok za i5 koji trose oko 65W na def, obicno oko 55W za Vcore i pod opterecenjem o5 dolazi do grejanja, pa ne treba pretjerivati sa OC.

misicm o5 ili i5 :D 04.06.2013. 17:30 #496177

broj poruka: 360
Imao sam Athlon na 85 stepeni idle, 87 stepeni load i nista mu nije falilo :) A stvarna temperatura je bila oko 40 stepeni.
@Dex
Ako daje pogresan prikaz u idle, verovatno nije tacan ni u full load-u. Ali ne verujem da je to sad neka razlika. Izgleda mi kao da su ga postavili na pogresno mesto. Ne znam koliko novi hladnjaci mogu da rashlade, ali ako se on nalazi bas ispod hladnjaka, moguce je da ima 15 stepeni. Kad se sve zagreje, opet je senzor na najhladnijem mestu.
PhatPhuck Re: Re: NE POREDIM JA NIŠTA, nego čovek koji je napisao članak 04.06.2013. 21:06 #496265

:: Samim ostavljanjem članka znači da stojiš iza njega jer nigde nisi rekao da je lud što je uopšte poredio konzole i PC

Druže, ne verujem da je čovek `lud`, kako ga ti ocenjuješ - jer ga je zaposlio magazin `Forbes`...
Ako nisi čuo za `Forbes` - ili jesi čuo, ali ne znaš baš puno o tom magazinu - to je magazin koji svake godine pravi listu najbogatijih ljudi na planeti - i najčitaniji je list - uz Wall Street Journal - što se tiče ekonomskih stvari.

A što se tiče CENA KONZOLA, opet si ti `INFORMISANIJI` OD CELOG SVETA - pa IAKO NIKO JOŠ UVEK NE ZNA TAČNU CENU, ti si je već odredio - ali tako da odgovara tvojoj `logici`:

`Price is something that Microsoft hasn`t announced for the console and there are loads of rumours as to how much it will cost. Console manufacturers frequently sell their systems at a loss, making money from online services and games sales over time. Rumours suggest that both the Xbox One and PS4 consoles will ship for around 0 (roughly £250 excluding taxes)

Izvor: http://www.expertreviews.co.uk/games/1296739/xbox-one-features-price-specs-news-release-date

Za 400$ dobijaš SAMO 4770k i neku BEDNU matičnu.
Za 400$ (verovatno) ćeš, sa druge strane, dobiti KOMPLETAN SISTEM ZA GEJMING - konzolu,
i ne samo za gejming (pogotovo u slučaju XBOX-a 720, koji je baziran na Windowsu).
TO je ono što je čovek poredio u članku: kome se isplati da uzme Haswella zbog njegove energetske efikasnosti da bi napravio neki `low profile/low footprint` mali sobni HTPC koji bi gurao i igrice na 4K displejima/TV-ima, kad za PRAKTIČNO iste pare koliko košta SAMO Intelov proc. - ovamo dobija KOMPLETAN sistem (konzolu), sa DALEKO SUPERIORNIJIM gejming/grafičkim mogućnostima, kome Haswell-ova grafika ne može ni da PRISMRDI.

Takođe - za 400$ - samo Haswell 4770K i neka BEDNA matična.
A sa druge strane - za 400$ - AMD FX 8350, PRISTOJNA matična (100$) i PRISTOJNA grafa (100$).
obradmi Jammin 04.06.2013. 21:55 #496276

broj poruka: 7721
Ko te to lagao da AMD nema senzor za temp ?kada ima analogni senzor u CPU soketu.Da nema
ne bi imao safe shutdown.Kakvih gluposti ima covek da se nacita na ovom forumu ...

Druga stvar poznato je da Intel precenjuje svoje CPU pogledajte odnos perfomansi mozda 15 % brzi od FX8350 ali 75 % skuplji ,da ne govorim o ulaganjima za nove ploce ,a sada i za preko potrebne kulere zbog preteranog grejanja ,ako hocete malo OC.
Jammin Re: Jammin 04.06.2013. 22:15 #496283

broj poruka: 234
Procitaj malo bolje sta sam napisao, rekao sam da nema senzore za jezgra, vec da skalira.
Jedini senzor koji mjeri temperaturu se, kao sto kazes, nalazi u soketu.
Taj senzor u soketu nam je CPU senzor, sto sam i rekao da se gleda, core senzori su nastimani da pocinju pokazivati `tacno` od 45C.

Kod AMD ne treba previse gledati temperature, vec drzati da vrednosti koje pokazuju senzori budu ispod max dozvoljene za odredjeni procesor.

:: Ko te to lagao da AMD nema senzor za temp ?kada ima analogni senzor u CPU soketu.Da nem
:: ne bi imao safe shutdown.Kakvih gluposti ima covek da se nacita na ovom forumu ..
obradmi Iz mog iskustva 04.06.2013. 22:36 #496288

a imam AMD dugo godina od Athlona 64 pa na ovamo ,sa Asus plocama ,ako je
granicna temp 75 C recimo tako mu i odradi temp. shutdown ,pa cak i bez kulera.
Bezbedna je to tehnlogija ne treba se time opterecivati previse.E sad tacne temp.
zavise i od proizvodjaca ploca ,jer oni ipak projektuju MB i ocitavanja sa CPU-a
kao i od adektvatnog softvera.Znaci sam CPU ima svoj temp. shutdown nezavisno
od softvera ili bilo cega ,radi samozastite.

misicm @obrad 04.06.2013. 22:43 #496291

broj poruka: 360
kazem ti, ,meni je na tom Athlonu bilo 85 cim ga ukljucis i ne dize vise od nekoliko stepeni kasnije. Morao sam da iskljucim u biosu da se ne iskljucuje sam.
Ali kad pipnes plocu, gotovo da je hladna u odnosu na ljudsku temp, dakle oko 30-40 stepeni...
Jednostavno je poblesavio odjednom. Ali nikakav efekat nije imalo na rad.

obradmi Re: @obrad 04.06.2013. 22:50 #496296

Pre ce biti da je do ploce nego do CPU ,jer i ploca ucestvuje u ocitavanju temp.
t.j pipak sa socketa i daje informaciju biosu.Da je stvarno bila ta temp. otisao
bi u shutdown sam CPU nezavisno od Bios-a i ploce.

:: kazem ti, ,meni je na tom Athlonu bilo 85 cim ga ukljucis i ne dize vise od nekoliko stepeni kasnije. Morao sam da iskljucim u biosu da se ne iskljucuje sam
:: Ali kad pipnes plocu, gotovo da je hladna u odnosu na ljudsku temp, dakle oko 30-40 stepeni..
:: Jednostavno je poblesavio odjednom. Ali nikakav efekat nije imalo na rad
Milunka Re: Re: Re: NE POREDIM JA NIŠTA, nego čovek koji je napisao članak 07.06.2013. 04:36 #496885

broj poruka: 1624
Ne znam sta slusas od muzike ali evo predlog za tebe...

http://www.youtube.com/watch?v=kffacxfA7G4 Justin Bieber - Baby ft. Ludacris

863,689,026 pregleda,sto znaci , jedna od najboljih pesama ikada... Cista audiofilija...

POSLE OVOGA, kad mi neko spomene Deep Purple,sit se ismejem,mislim alo covece,imas li ti sluha, pa pogledaj momke na ulici kako se oblace,kakve frizure imaju... Sve Bieberovci, a devojke ih obozavaju... Pametni su oni, to ti je sad in, da imamo mozga i mi bi tako izgledali, nebi visili na ovom forumu,bili bi na facebook-u ko i svi ostali.
AKo nemas Facebook, ti ne postojis , RAZUMES ?

Sta se ti kao pravis pametan sto slusas Dianu Krall,pa jesi cuo ti Lady Gaga - Bad Romance, eno covece 999 999 999 pregleda na netu , mislim stvarno, ti mislis da je ceo svet glup da slusa bilo sta sa manje od 1 000 000 pregleda ?

I TI MI NESTO PRICAS O KONZOLAMA,PA JESU CUO TI ZA APPLE,AKO NEMAS APPLE,NEMAS VEZE SA ZIVOTOM,IPAD JE SVE STO TI TREBA U ZIVOTU....

iPhone je KEVA, KEVA, vi sto nosite Nokije, Androide, mislim da ste stvarno glupi ko tucila, da ste ga osetili u ruci, ali dzabe kad nemate para za takvo zadovoljstvo...

I kad sve to povezem na moj Mac , dodje mi da izuriniram te vase Fx 8350 i i7 4770 , sta god to bilo....

asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 3.8ghz/Msi gtx 460 1gb cyclone/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.marantz pm550dc & Pilot RS 2.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs