Posto sam cekao da izadje ova nova generacija Intela, sad je pitanje sta uzeti, novo ili staro. Znaci uzimam nov komp, nema nikakvog upgrade-a sa starog i slicno, zanima me da li da idem na Haswell, recimo 4670k ili pak 4770 obican bez K ako ne odskace previse sa cenom, ili jednostavno 3770, 3770k? Racunam da ce za nijansu pasti cena ovima pa kao mozda bih mogao da se ispruzim za I7 jer u principu skuplji je trenutno par hiljada od 4670k. Takodje ako idem na novu generaciju moracu da se i dobro ispruzim za novu maticnu. Komp je prvenstveno za gaming, i normalan rad. Za graf planiram nista ispod 660 Ti, vrlo verovatno MSI 670 PE, mada sacekacu da vidim kakva ce biti 760 Ti. Sto se tice overkloka procesora, nista ne bih dirao, mozda bih koristio ove tzv. auto tune dugmice, znaci ne neki veliki oc a mogu i bez njega, zato mi nekako u oko upada ne K varijanta procesora. Cooler takodje planiram neki tipa 212 Evo ili jaci, bez obzira da li cu eto koristiti oc ili ne.
i5 4670k ti je svuda jaci i brzi od 3770k osim u multi thread-u gde dolazi hypert. do izrazaja. Dakle za gaming i5 4670k a za ponesto ozbiljnije 3770 ili 4770.A i7 4770k je trenutno najbrze sto imaju...I koliko se ocekivalo napredka toliko smo i dobili...
asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 3.8ghz/Msi gtx 460 1gb cyclone/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.marantz pm550dc & Pilot RS 2.
Za gaming sta god da uzmes od i5 ili i7 ivy ili haswell ti je apsolutno svejedno, ali bukvalno. Imas test titana u metro LL, sa kojim procesorima baca koliko frejmova, 60 fps-a je imao titan sa phenom II x4, a dosta vise sa jacim procesorima, tako da uzimaj taj ivy bez K, cim malo padnu cene i uzivaj. Ovi novi nista posebno ne donose, samo jaca integrisana koja ti ne treba...
Od strane intela nece biti,ali zato je haswell ne mnogo skuplji,jedino sto se mozemo nadati(posto i ja uzimam na leto)i5,je da nasi prodavci(lopovi)spustiti cene ivy-a,cisto da ih sklone sa rafova.
Moja glas ide za i5 3570k ili i5 4670k,za gaming nista vise.
Ako neces oc,nema apsolutno nikakve uzimati cpu sa K sufiksom,bacas pare.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Znam da cpu nema preveliku ulogu u gamingu, tu graficka vadi stvar. Ali cilj mi je da uzmem kvalitetan procesor da me sluzi par godina. Iskreno uzeo bih Haswell + maticna, ali mislim da ce mi pojesti vise para nego da uzmem Ivy, a taj novac koji mi ostane gurnuo bih u graf, sad nzm sta je razumnije.
Sto se tice overclocka, jel mi je uopste potrebno to u ovome sto planiram da radim na racunaru? Vec sam rekao i ako bih ga radio, to bi bilo tipa Oc dugme koje samo uradi oc i to je to, jer se ne razumem previse u to da bih sad cackao sam po biosu, a znam da je lako to raditi u danasnje vreme, dosta je jednostavnije nego ranije. Cak mislim da je dosta bolje terati na stocku godinu, dve pa onda eto uratidi neki oc, cisto da malo pojaca, jer ce tada vrlo vrv izaci brzi i bolji procesori. A ako se naravno bude pri parama uzece se nov, bolji, i cao zdravo. :) Nesto me vuce da uzmem 3770 ili pak 4770 bez K (ako bude realne cene, mada nzm kolika bi to bila), ali ako je bacanje para, onda I5. Nzm da li ima neke vaznosti ali planiram da uzmem i Samsung Pro SSD, tako da ce mi rad na kompu blago receno leteti, bar se nadam.
Ne uzimaj besne nove skupe ploce i procesore, ulozi te pare u sto jacu graficku, jer dzaba ti besni i7 od 300e sa srednjom grafickom, mnogo bolje resenje je jaka graficka u kombinaciji sa recimo cpu od 100e...
Eh mladi Ivane, zelen si, ne znas za Lepog Saleta iili za Ljubisu iz Panceva/starceva.
Imas Daumov sindrom a imas i lepi Sale sindrom (menjanje exra jakih i skupih komponenti poslednje generacije za sledecu genraciju cim izadje uz extremno mali skok realnih preformansi)
Uzmes i5 3470 ili i5 4570 i neku plocu sa h77 ili h87 chipsetom i vozi.Bez oc-a za gaming nista bolje ti ne treba.
Aftermarket cooler i ako neces da klokujes obavezno,box je ocajan i sto se tice temperatura i sto se tice buke.
Imas recimo sad i5 3470 za oko 18k,ploce sa h77 chipsetom su 8-10 k dinara.
Ako oces oc,kao sto sam ti rekao i5 3570k ili i5 4670K(kad stigne,ali nesto ne verujem da ce opravdati razliku u ceni u odnosu na i5 3570k,jer ce ovi nasi naucnici sigurno da odvale cene),100e je neki minimum za plocu sa z77 ili z87 chipsetom,a realno treba ti i vise.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Zaboravio si kompletan benchmark iste masine, overklokovanje do granica termicke i fizicke izdrzljivosti komponenti , pri tom prezentujuci svaki deo, uz nezaobilazne iskrene zelje posmatracima da puknu, svisnu, umru, dehidriraju, ocelave,da im crkne krava zajedno s njima, da ih keva u rostilj kobasici pronadje... uz obavezno isticanje kako ostali imaju IQ i klinicku sliku na nivou osobe sa Daunovim sindromom...
:: Eh mladi Ivane, zelen si, ne znas za Lepog Saleta iili za Ljubisu iz Panceva/starceva :: :: Imas Daumov sindrom a imas i lepi Sale sindrom :: (menjanje exra jakih i skupih komponenti poslednje generacije :: za sledecu genraciju cim izadje uz extremno mali skok realnih preformansi :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Videh u Emmi-ju ima 4670k za 25k, za 2k vise nego 3570k. A 2k vise je 3770. Cekam da vidim 4770 koliko kosta i maticne. Iskreno necu sutra da kupujem, vec za par nedelja, mozda mesec dana, tako da ce se do tada cene korigovati i bar se nadam blagom padu Ivy kako cpu tako i ploca.
A taj oc me najvise cima, nzm sta da radim da li da idem na k varijantu ili ne, a sa k bih mogao kasnije da oc kad mi stvarno bude trebao oc. :/
Zanima me, nevezano za ovu temu, uzmem 8gb ram na 1600mhz, i gledajuci neke testove kada se oc cpu, dolazi i do oc rama, sad me zanima da li ce se meni taj ram koji je zvanicno na 1600 povecati i raditi npr 1866 ili moram da imam 1866 ili jaci da bi mi se eto ram sam overklokovao i radio na vecoj brzini kada se overklokuje cpu?
Memorija kod overkloka je vezana uslovno za modele procesora koji nemaju otkljucan mnozilac. Ako uzmes ` K ` verziju procesora,o.c. mozes da radis preko mnozioca a tada memorija nema uticaj. Posto je kod zadnjih generacija Intel procesora magistrala prakticno ` zakljucana ` zbog interne grafike,memorija nema neku svrhu.
Napinjanje magistrale je moguce kok AMD procesora gde postoje vise kombinacija overkloka pa samim tim i `zilavija ` memorija dolazi do izrazaja. U svakom slucaju kod Intela memorija nema neku svrhu.Nekada je imala kad je mnozilac bio zakljucan a magistrala otkljucana.
Hvala na odg. iako ga nesto bas i ne razumem. :) Samo me je zanimalo posto sam video na netu neki Asusov Auto Tune program, overklokuje procesor i posle lik prikazuje kako se i brzina rama povecela, pa me je zanimalo da li za tako nesto treba uzeti ram vecih brzina ili to moze i sa onim koji nosi naziv 1600mhz. Razlike u normalnom radu su ja mislim jedva vidljive, ali to me je samo zanimalo da znam posto realno nemam pojma kako to ide. Isto me zanima da li je bolje uzeti 2x8gb rama ili 4x4? Sta je bolje, zbog latency i tako toga?
Hahaha ma na 1600 cu samo me je zanimalo kako na koju foru radi. A kolicinski cu 8gb za pocetak a kasnije jos 8 naravno. Da li ti znas sta je bolje 2x8 ili 4x4?
Sendi je riba koja prodaje cigarete u trafici ispred beogradskog dramskog you know what! :P Cudi me da je ne znas! xD br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
:: A sta je onda Sendi :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: :: :: Jer Haski ti je u stvari ispolirani Ivica :: :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.