Šta mislite? Pravim neke kombinacije pa bih, ako mi uspeju, sklopio drugi komp gde bi bila neka ploča gore pomenute oznake i E8400. Prodala bi se trenutna P45 ploča i 4gb ddr2, a uzela MSI ili Gb ploča plus 4 ili 8 gb ddr3. Jedini problem je što u karakteristikama ploča stoji da, ili podržava do 1066MHz ili 1333MHz uz OC što mi nije baš najjasnije, pa ako može neko da objasni šta i kako bio bih zahvalan.
G840 je svuda brzi pogledaj test, a jos je najjefriniji cpu u seriji tu....
pa i ovaj G2020 je bolji od E8400 a nov je 5400din :) tako da ja bi prodao taj E8400 bukvalno ce ga prodati za 1 dan za 40e kod nas kao ne i za vise i kupice normalniju plocu :D
Re: G820 je LGA1155. Covek prica o starijoj Intel generaciji, smestenoj u
02.06.2013. 03:20
status: user broj poruka: 1424
pa isprati ga do kraja prodao bi plocu i ram a ostavio CPU koji je nad bio nesot a sad prosek tacnije ni to.... zato kazem da proda i cpu izme novi koji jos ima grafu u sebi mozda mu nekad i zatreba na 2-20-45dana kad prebaci sa neke grafe pa da premosti sto da ne
Ja već imam E8400, naravno :] Ne bih kupovao pomenuti procesor, nego hoću da sastavim komp od te G41 ploče i ddr3. To bi bio sekundarni komp na kojem vise matorci, buraz i raznorazni gosti :D NJima ionako ne treba ništa jače ili bolje pa da na to trošim pare. A svakako ga mogu prodati, pa sve nadograditi kako ste rekli. Videću ako legne još kakva lova, onda će ići na doboš.
Razmišljao sam da taj proc ostavim za drugi komp, jer je dobar proc, ionako pošto je zastareo, ali ga fino hladi zalman, a taj zalman ne mogu da prebacim na 1155 što mi je frka jer sam emotivno vezan za njega :D A, kačenje za 1155 ovde ne mogu da nadjem...
Dopuna: setih se, postoje asrock ploče koje su 1155 podnožje, a imaju rupe za 775. Još da nadjem koje su. Neko ih je ovde pominjao.
Ja imam AsRock B75 Pro3-M ploču i na njoj 775 kuler. Dosta AsRock ploča ima rupe i za 1155 i za 775 kulere.
Po meni ti je bolja solucija da prodaš taj E8400, kad vidim koliko ga cene po oglasima, za te pare možeš da kupiš novi G1610 koji je brži od njega (E8400 može da ga prestigne solidnim OC-om, ali kako si planirao G41 ploču, komotno zaboravi na ozbiljan OC).
Dosta G41 ploča sa DDR3 koje sam video su koristile DDR3 na samo 800MHz, eventualno 1066, a latencije su bile veće nego kod DDR2 pa je jedino cena memorije bila prednost. Primaju one brži DDR3 ram, ali obore mu brzinu u realnom radu.
Ja sam se bio zanosio da za test server koristim E6750 i Q35 ploču sa 6GB DDR2, ali sam na kraju to rasprodao i za iste pare kupio G1610, B75 Pro3-M i ostalo mi dosta para za memoriju.
Sve je radilo brže nego na staroj platformi, CPU je brži, podrška za 32GB RAM, dobio sam SATA3 i USB3.0, integrisana grafika u G1610 u odnosu na onu u Q35 nebo i zemlja + sve novo i tri godine u garanciji i nisam ni dinara potrošio na upgrade.
Jednostavno vole ljudi kod nas da plate za te matore C2D, stavio sam za E6750 istu cenu kao i svi na oglasima - otišao je isti dan :)
Odlican je to cpu, da se ne lazemo - ali Wolfdale jezgro ipak jeste jace.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Ja imam AsRock B75 Pro3-M ploču i na njoj 775 kuler. Dosta AsRock ploča ima rupe i za 1155 i za 775 kulere :: :: Po meni ti je bolja solucija da prodaš taj E8400, kad vidim koliko ga cene po oglasima, za te pare možeš da kupiš novi G1610 koji je brži od njega (E8400 može da ga prestigne solidnim OC-om, ali kako si planirao G41 ploču, komotno zaboravi na ozbiljan OC) :: :: Dosta G41 ploča sa DDR3 koje sam video su koristile DDR3 na samo 800MHz, eventualno 1066, a latencije su bile veće nego kod DDR2 pa je jedino cena memorije bila prednost. Primaju one brži DDR3 ram, ali obore mu brzinu u realnom radu :: :: Ja sam se bio zanosio da za test server koristim E6750 i Q35 ploču sa 6GB DDR2, ali sam na kraju to rasprodao i za iste pare kupio G1610, B75 Pro3-M i ostalo mi dosta para za memoriju :: :: Sve je radilo brže nego na staroj platformi, CPU je brži, podrška za 32GB RAM, dobio sam SATA3 i USB3.0, integrisana grafika u G1610 u odnosu na onu u Q35 nebo i zemlja + sve novo i tri godine u garanciji i nisam ni dinara potrošio na upgrade :: :: Jednostavno vole ljudi kod nas da plate za te matore C2D, stavio sam za E6750 istu cenu kao i svi na oglasima - otišao je isti dan :)
Meni vrlo odgovara što ljudi tako misle, ostao mi je još jedan E6750 da rasprodam :)
E8400 je Wolfdale - clock for clock je slabiji od Ivy Bridgde dosta, a G1610 je Ivy Bridge.
G1610 je klasično Ivy Brigde jezgro kome su isključeni HT i Turbo Boost, ali su ostavljene SSE 4.x instrukcije.
Dodatno E8400 nema memorijski kontroler nego sa memorijom komunicira preko FSB-a odnosno čipseta. Dakle E8400 gubi u odnosu na G1610 već na nivo CPU-a, na nivou platforme (IMC, ploča, SATA kontroler, USB ...) mnogo je lošije od PET GODINA mlađe platforme.
Ovde imaš odličan test gde porede C2D platformu i nove procesore, gde baš imaš i G1610 i E8400. Iako su razlike male E8400 iako ima 400MHz veći default takt ni u jednom testu nije bio brži od G1610, ni u sintetici, ni u aplikativnom softveru ni u igrama.
Znam da ispred G1610 stoji famozno Celeron, alii za te pare je to odličan procesor na Ivy Bridge arhitekturi i 3-4 godine stari i korišćeni C2D procesori po oglasima su bezobrazno skupi. Ljudi se jako povode imenima Celerom, Pentium, Core, a uopšte ne gledaju realne performanse i generaciju kojoj procesori pripadaju.
A taj isti G1610 je na gore pomenutoj ploči i sa 32GB ram vrteo ESXi 5.1 hipervizor i 7 virtuelnih mašina istovremeno upaljenih- vSphere appliance, Win 2K8 R2, Win 2013, Win 7 64bit, Win 8 64bit, Open Media Vault i Ubuntu 12. Na 775 platformi bih to mogao samo da sanjam.
:: Nema teoretske sanse da je G1610 brzi od E8400.. :: :: Odlican je to cpu, da se ne lazemo - ali Wolfdale jezgro ipak jeste jace ::
g1610 je bolji od e8400 i to je vec testirano probano i ispricano mnogo puta.Vecina ljudi koji se ne razumeju u komjutere i oni koji se razumeju uzimali su sto na moju sugestiju što iz licnog razumevanja upravo ove celerone za te male pare.E sad neki koji se `razumeju` su uzimali upravo te procesore jer eto nisu teli celerone pa cak ni pentium g2xxx procesore vec su išli na ove c2d.Al šta da radim.Ima svrhe jedino ako vec imaš nešto slicno pa da prodaš svoj stari e2120 recimo i staviš neki e8400 za neku normalnu cenu.
Medjutim, G1610 je na 2,6 - E8400 je na 3,0 - i lako se klokuje na 3,5GHz i to sa BOX-om, sa ozbiljnijim hladjenjem, 4,0, bez problema.
Jednostavno je zbog toga jaci CPU.
Celeron mi uopste ne smeta.
Probao sam taj CPU, za te pare, odlican!
:: Meni vrlo odgovara što ljudi tako misle, ostao mi je još jedan E6750 da rasprodam : :: :: E8400 je Wolfdale - clock for clock je slabiji od Ivy Bridgde dosta, a G1610 je Ivy Bridge :: :: G1610 je klasično Ivy Brigde jezgro kome su isključeni HT i Turbo Boost, ali su ostavljene SSE 4.x instrukcije :: :: Dodatno E8400 nema memorijski kontroler nego sa memorijom komunicira preko FSB-a odnosno čipseta. Dakle E8400 gubi u odnosu na G1610 već na nivo CPU-a, na nivou platforme (IMC, ploča, SATA kontroler, USB ...) mnogo je lošije od PET GODINA mlađe platforme :: :: Ovde imaš odličan test gde porede C2D platformu i nove procesore, gde baš imaš i G1610 i E8400. Iako su razlike male E8400 iako ima 400MHz veći default takt ni u jednom testu nije bio brži od G1610, ni u sintetici, ni u aplikativnom softveru ni u igrama :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-wolfdale-yorkfield-comparison,3487.htm :: :: Znam da ispred G1610 stoji famozno Celeron, alii za te pare je to odličan procesor na Ivy Bridge arhitekturi i 3-4 godine stari i korišćeni C2D procesori po oglasima su bezobrazno skupi. Ljudi se jako povode imenima Celerom, Pentium, Core, a uopšte ne gledaju realne performanse i generaciju kojoj procesori pripadaju :: :: A taj isti G1610 je na gore pomenutoj ploči i sa 32GB ram vrteo ESXi 5.1 hipervizor i 7 virtuelnih mašina istovremeno upaljenih- vSphere appliance, Win 2K8 R2, Win 2013, Win 7 64bit, Win 8 64bit, Open Media Vault i Ubuntu 12. Na 775 platformi bih to mogao samo da sanjam :: :: :: :: Nema teoretske sanse da je G1610 brzi od E8400.. :: :: :: :: Odlican je to cpu, da se ne lazemo - ali Wolfdale jezgro ipak jeste jace :: :: ::
E8400 ima visok FSB 1333MHz, tj. quadruple 333, množilac mu je jako niskih 9.
Da bi ga OC-ovao na 3,5GHz, FSB moraš podići na ~390. Da bi ga OC-ovao na 4GHz, FSB moraš podići na ~445.
Cela priča je bila vredi li preći na G41 ploču sa DDR3. G41 je gov** od čipseta, ostvariti ovakvo visoke FSB na G41 je lutrija, da P35/45 ajde još i nekako, ali na G41 slaba vajda.
Drugo kao što rekoh nije samo tu sirova snaga procesora, u pitanju, već cela platforma.
G1610 imam mnogo bolji memorijski transfer, 1155 ploče imaju USB 3.0, uglavnom i SATA3 ako planiraš neki SSD. Memorijski i PCIe kontroler su integrisani na nivou samog procesora, dok E8400 za sve to komunicira preko FSB-a sa northbridge-om čipseta.
Meni je bila računica da sam ja pre par meseci E6750+P35 ploču+4GB DDR2 ram prodao za 11K i dodatnih 2GB DDR2 za još 1500, ukupno 12,5K.
G1610+B75 Pro3-M+8GB sam platio 14K (8GB je tad bilo ~4K). Dakle za 1500 dinara sam dobio sve novo sa 3-3-5 godina garancije, dobio sam USB 3.0, SATA3, kapacitet da stavim 32GB ram, OK integrušu za sve večinu stvari (sem igrica, mada čak i WoT radi s malo kresanja detalja).
Takođe, G1610 je smešno mali potrošač struje, mogao bi i pasivni kuler da ga hladi bez problema i ne čuje se s box kulerom dok radi. OC-ovan E8400 sa box kulerom troši duplo više struje i pritom ne bi bio tih sa box kulerom.
Zato sam i rekao da je prodaja E8400 i te P45 ploče i DDR2 memorije i kupovina novog G1610, ploče i DDr3 memorije sa sadašnjim cenama po oglasima mnogo bolja solucija nego da kupuje neku G41 koja bi podržala DDR3.
:: Znam ja sve to, i nista od toga ne sporim :: :: Kao sto si rekao, klok za klok - da, sporiji je :: :: Medjutim, G1610 je na 2,6 - E8400 je na 3,0 - i lako se klokuje na 3,5GHz i to sa BOX-om, sa ozbiljnijim hladjenjem, 4,0, bez problema :: :: Jednostavno je zbog toga jaci CPU :: :: Celeron mi uopste ne smeta. :: :: Probao sam taj CPU, za te pare, odlican :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: :: :: Meni vrlo odgovara što ljudi tako misle, ostao mi je još jedan E6750 da rasprodam : :: :: :: :: E8400 je Wolfdale - clock for clock je slabiji od Ivy Bridgde dosta, a G1610 je Ivy Bridge :: :: :: :: G1610 je klasično Ivy Brigde jezgro kome su isključeni HT i Turbo Boost, ali su ostavljene SSE 4.x instrukcije :: :: :: :: Dodatno E8400 nema memorijski kontroler nego sa memorijom komunicira preko FSB-a odnosno čipseta. Dakle E8400 gubi u odnosu na G1610 već na nivo CPU-a, na nivou platforme (IMC, ploča, SATA kontroler, USB ...) mnogo je lošije od PET GODINA mlađe platforme :: :: :: :: Ovde imaš odličan test gde porede C2D platformu i nove procesore, gde baš imaš i G1610 i E8400. Iako su razlike male E8400 iako ima 400MHz veći default takt ni u jednom testu nije bio brži od G1610, ni u sintetici, ni u aplikativnom softveru ni u igrama :: :: :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-wolfdale-yorkfield-comparison,3487.htm :: :: :: :: Znam da ispred G1610 stoji famozno Celeron, alii za te pare je to odličan procesor na Ivy Bridge arhitekturi i 3-4 godine stari i korišćeni C2D procesori po oglasima su bezobrazno skupi. Ljudi se jako povode imenima Celerom, Pentium, Core, a uopšte ne gledaju realne performanse i generaciju kojoj procesori pripadaju :: :: :: :: A taj isti G1610 je na gore pomenutoj ploči i sa 32GB ram vrteo ESXi 5.1 hipervizor i 7 virtuelnih mašina istovremeno upaljenih- vSphere appliance, Win 2K8 R2, Win 2013, Win 7 64bit, Win 8 64bit, Open Media Vault i Ubuntu 12. Na 775 platformi bih to mogao samo da sanjam :: :: :: :: :: :: :: Nema teoretske sanse da je G1610 brzi od E8400.. :: :: :: :: :: :: Odlican je to cpu, da se ne lazemo - ali Wolfdale jezgro ipak jeste jace :: :: :: :: ::
Cak i da overklok dize skor proporcionalno overkloku, a nije tako vec slabije, treba ti preko 20% da ovo prebacis. A tesko da ce taj matorko na G41 na preko 3,6, da ne racunamo potencijalne probleme sa memorijom na cudnom FSB-u.
Ipak treba znati kad je vreme za penziju.
najidealnije idealno
:: Znam ja sve to, i nista od toga ne sporim :: :: Kao sto si rekao, klok za klok - da, sporiji je :: :: Medjutim, G1610 je na 2,6 - E8400 je na 3,0 - i lako se klokuje na 3,5GHz i to sa BOX-om, sa ozbiljnijim hladjenjem, 4,0, bez problema :: :: Jednostavno je zbog toga jaci CPU :: :: Celeron mi uopste ne smeta. :: :: Probao sam taj CPU, za te pare, odlican ::
Jebo mu mater. Covek je pitao za komp na kojem ce da vise matorci i ostali gosti, a vi pricate o tome koji se bolje klokuje. Pa vi bi ste nabudzili nedobudzivo. Vas neko da pita za najobicniju office masinu, vi bi ste je pretvorili u gejmersku.
Sve u svemu, u ovom slucaju je za njega bolja kupovina g1610.
:: E8400 ima visok FSB 1333MHz, tj. quadruple 333, množilac mu je jako niskih 9 :: :: Da bi ga OC-ovao na 3,5GHz, FSB moraš podići na ~390 :: Da bi ga OC-ovao na 4GHz, FSB moraš podići na ~445 :: :: Cela priča je bila vredi li preći na G41 ploču sa DDR3. G41 je gov** od čipseta, ostvariti ovakvo visoke FSB na G41 je lutrija, da P35/45 ajde još i nekako, ali na G41 slaba vajda :: :: Drugo kao što rekoh nije samo tu sirova snaga procesora, u pitanju, već cela platforma :: :: G1610 imam mnogo bolji memorijski transfer, 1155 ploče imaju USB 3.0, uglavnom i SATA3 ako planiraš neki SSD. Memorijski i PCIe kontroler su integrisani na nivou samog procesora, dok E8400 za sve to komunicira preko FSB-a sa northbridge-om čipseta :: :: Meni je bila računica da sam ja pre par meseci E6750+P35 ploču+4GB DDR2 ram prodao za 11K i dodatnih 2GB DDR2 za još 1500, ukupno 12,5K :: :: G1610+B75 Pro3-M+8GB sam platio 14K (8GB je tad bilo ~4K). Dakle za 1500 dinara sam dobio sve novo sa 3-3-5 godina garancije, dobio sam USB 3.0, SATA3, kapacitet da stavim 32GB ram, OK integrušu za sve večinu stvari (sem igrica, mada čak i WoT radi s malo kresanja detalja) :: :: Takođe, G1610 je smešno mali potrošač struje, mogao bi i pasivni kuler da ga hladi bez problema i ne čuje se s box kulerom dok radi. OC-ovan E8400 sa box kulerom troši duplo više struje i pritom ne bi bio tih sa box kulerom :: :: Zato sam i rekao da je prodaja E8400 i te P45 ploče i DDR2 memorije i kupovina novog G1610, ploče i DDr3 memorije sa sadašnjim cenama po oglasima mnogo bolja solucija nego da kupuje neku G41 koja bi podržala DDR3 :: :: :: :: Znam ja sve to, i nista od toga ne sporim :: :: :: :: Kao sto si rekao, klok za klok - da, sporiji je :: :: :: :: Medjutim, G1610 je na 2,6 - E8400 je na 3,0 - i lako se klokuje na 3,5GHz i to sa BOX-om, sa ozbiljnijim hladjenjem, 4,0, bez problema :: :: :: :: Jednostavno je zbog toga jaci CPU :: :: :: :: Celeron mi uopste ne smeta. :: :: :: :: Probao sam taj CPU, za te pare, odlican :: :: :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: :: :: :: :: :: Meni vrlo odgovara što ljudi tako misle, ostao mi je još jedan E6750 da rasprodam : :: :: :: :: :: :: E8400 je Wolfdale - clock for clock je slabiji od Ivy Bridgde dosta, a G1610 je Ivy Bridge :: :: :: :: :: :: G1610 je klasično Ivy Brigde jezgro kome su isključeni HT i Turbo Boost, ali su ostavljene SSE 4.x instrukcije :: :: :: :: :: :: Dodatno E8400 nema memorijski kontroler nego sa memorijom komunicira preko FSB-a odnosno čipseta. Dakle E8400 gubi u odnosu na G1610 već na nivo CPU-a, na nivou platforme (IMC, ploča, SATA kontroler, USB ...) mnogo je lošije od PET GODINA mlađe platforme :: :: :: :: :: :: Ovde imaš odličan test gde porede C2D platformu i nove procesore, gde baš imaš i G1610 i E8400. Iako su razlike male E8400 iako ima 400MHz veći default takt ni u jednom testu nije bio brži od G1610, ni u sintetici, ni u aplikativnom softveru ni u igrama :: :: :: :: :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-wolfdale-yorkfield-comparison,3487.htm :: :: :: :: :: :: Znam da ispred G1610 stoji famozno Celeron, alii za te pare je to odličan procesor na Ivy Bridge arhitekturi i 3-4 godine stari i korišćeni C2D procesori po oglasima su bezobrazno skupi. Ljudi se jako povode imenima Celerom, Pentium, Core, a uopšte ne gledaju realne performanse i generaciju kojoj procesori pripadaju :: :: :: :: :: :: A taj isti G1610 je na gore pomenutoj ploči i sa 32GB ram vrteo ESXi 5.1 hipervizor i 7 virtuelnih mašina istovremeno upaljenih- vSphere appliance, Win 2K8 R2, Win 2013, Win 7 64bit, Win 8 64bit, Open Media Vault i Ubuntu 12. Na 775 platformi bih to mogao samo da sanjam :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Nema teoretske sanse da je G1610 brzi od E8400.. :: :: :: :: :: :: :: :: Odlican je to cpu, da se ne lazemo - ali Wolfdale jezgro ipak jeste jace :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647033. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.