problem sa plocom Msi k9n-neo nforce550 i hdd sata2 WD250gb
STRANA 1 OD 1
strela011
problem sa plocom Msi k9n-neo nforce550 i hdd sata2 WD250gb
17.08.2007. 20:58
T5311
status: user broj poruka: 84
Imam problem sa plocom msi k9n-neo, mali hladnjak koji se nalazi u donjem delu ploce se preterano greje...na njemu se nemoze zadrzati prst duze od 5 sec. Takodje mi je riknuo nov hdd Western digital sata2 250gb, poceo je da lupa...dali je moguce da je riknuo zbog neispravnosti ploce? Dali je na hdd-u crkla elektronika ili je neki drugi kvar kada on lupa?
Ali napajanje moze biti krivac. Koje je??? Najverovatnije je otisla mehanika (s obzirom na lupanje glave-parking i aktuator). Grejanje nije problem ako se ploca ne mrzne (tj. OS) meni je tako i na Asus K8N nForce3 250GB vruc ko ringla. Mozes ga hladiti tako sto ce na njega usmeriti neki cooler ili na heatsink zasrafiti neki 4x4 ili 5x5 cm ventilator sa 486, P1, ili sa neke grafike...
svi se greju.mogu i da naprave neku shtetu ako je kucishte malo i slabo provertreno.meni je na primer slican hladnjak pregrevao graficku pa nisam mogao da se igram.. na njega sam ushrafio 4x4 ventilator i makina je radila. hd zameni bash te briga. na novi stavi ventilator i hladi taj pasivac . ja sam se tih muka reshio sa kucishtem antec nine hundred jes malo preskupo ali vredi, i vishe..
Ja imam istu tu plocu, hladnjak na chipsetu jeste zaista vreo, ali to tako radi od juna prosle godine a nikad se ne gasi, stalno nesto skida sa ADSLa, samo povremeno restartujem. Ako ti je dobro napajanje i provetravanje kucista za plocu se ne boj.
A HDD kazes nov? Ima cela WD serija sa fabricki repariranim diskovima, mozda je udaren u transportu. Jel lupa u radu ili pri bootu?
napajanje je dtk 350wati i radi ok. Za hdd mi nije problem da ga zamenim vec mi je problem brdo muzke i softwera na njemu. Planiram da kupim jos jedan Wd i da sa njega stavim elektroniku da bi poskidao sve sa tog hdd-a...ali se plasim da mi posle ne priznaju garanciju.
ukoliko je zaista zveknula elektronika, ako ti je BIOS nalazi onda su sanse male da je ona, vec da je mehanika pri crkavanju. Drugo moras nabaviti identicnu seriju diskova. Trece, ako skidas elektroniku trebace ti poseban zvezdasti odvrtac i pazi da ti sraf ne oblazne. AKo sve uradis kako treba nece nikako znati da li si ga skidao, posto vecina HDDove nema stickere koji prelaze preko lektronike i odlivka sasije. Tako da nema onog prekidanja samolepljive trake pa ne mogu primetiti...verovatno je vrsinula mehanika usled pregrevanja, ako nemas lep protok vazduha, pa povrh svega grejanje chipseta...obavezno se monitiraju cooleri koji duvaju direktno na elektroniku i rotor ili sa strane da smicu topli vazduh okolo...
Ne nalazi ga bios...pri samom paljenju racunara hdd pocinje da lupa i komp prosto ostaje blokiran. Ovih cu dana kupiti novi hdd pa cu probati sa zamenom elektronike jer je tesko naci samo elektroniku i jos na pozajmicu na kratko..
:: ukoliko je zaista zveknula elektronika, ako ti je BIOS nalazi onda su sanse male da je ona, vec da je mehanika pri crkavanju. Drugo moras nabaviti identicnu seriju diskova. Trece, ako skidas elektroniku trebace ti poseban zvezdasti odvrtac i pazi da ti sraf ne oblazne. AKo sve uradis kako treba nece nikako znati da li si ga skidao, posto vecina HDDove nema stickere koji prelaze preko lektronike i odlivka sasije. Tako da nema onog prekidanja samolepljive trake pa ne mogu primetiti...verovatno je vrsinula mehanika usled pregrevanja, ako nemas lep protok vazduha, pa povrh svega grejanje chipseta...obavezno se monitiraju cooleri koji duvaju direktno na elektroniku i rotor ili sa strane da smicu topli vazduh okolo.. :: :: :: - R a v e n L o r d - :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.