Imam LC Power LC600H-12 i Asus M5A78L LE. Cini mi se da je napajanje glasnije nego na prosloj ploci (MSI 870-C45), odnosno da mu se vent uvek vrti punim brojem obrtaja. Da li je moguce da ovaj Asus ne moze da kontrolise brzinu ventilatora napajanja, ako to uopste zavisi od ploce. Zar ne bi napajanje trebalo da ima temperaturni senzor i da preko njega samo uskladjuje brzinu nezavisno od ploce?
cini ti se, ne moze da ga kontrolise ploca jer to napajanje ima ventilator koji se okrece jednom brzinom, nema kontrolu (crvena+crna zica), a cak i da ima, funkcionise tako sto se povecavaju obrtaji na osnovu visoke temperature, a to postoji na ozbiljnijim napajanjima.. pretpostavljam da nije bas skoro kupljeno, ono sto mozes da uradis je da ga izduvas kompresorom, to prvo, ako je prasnjavo.. ako nije, onda mi reci da li se cuje kao da je prozujao ventilator, ili se cuje veliki huk, kao da je vent. preglasan? Ako je preglasan, jedino da ga zamenis, sta drugo..
:: :: Imam LC Power LC600H-12 i Asus M5A78L LE. Cini mi se da je napajanje glasnije nego na prosloj ploci (MSI 870-C45), odnosno da mu se vent uvek vrti punim brojem obrtaja. Da li je moguce da ovaj Asus ne moze da kontrolise brzinu ventilatora napajanja, ako to uopste zavisi od ploce. Zar ne bi napajanje trebalo da ima temperaturni senzor i da preko njega samo uskladjuje brzinu nezavisno od ploce?
The PSU fan is not controlled by the motherboard or any components outside of the PSU. It is controlled by the internal temperature sensors of the PSU. There must be a greater load on the PSU in his system compared to your system or the case cooling is restictrive in his system
Niti zuji niti je prejako. Ali se cuje jace nego na staroj ploci i to me buni a i smeta. Prilicno sam siguran da mi se ne pricinjava, bilo je tise pre. Nije ono nesto staro, a i plocu nisam menjao sad nego dok jos nije bilo ovako toplo. I od tad je ovako. Ne znam ni ja. Dajte onda predlog za neko dokazano tiho napajanje umerene cene. Neko koje je tiho i leti a ne samo zimi. Zimus je i ovo bilo tiho. Premda kazem, ne znam da li zbog zime ili zbog neceg drugog.
jesi li ti proverio da li je to ventilator sa napajanja ili nesto drugo(gurnes cackalicu u napajanje da se ne startuje ventilator, proveris pa onda pustis da se okrece..)?
Ja ti savetujem da promenis ventilator ako ti je glasan, a ne celo napajanje, jer umereniju cenu od tog napajanja neces dobiti..
:: :: Niti zuji niti je prejako. Ali se cuje jace nego na staroj ploci i to me buni a i smeta. Prilicno sam siguran da mi se ne pricinjava, bilo je tise pre. Nije ono nesto staro, a i plocu nisam menjao sad nego dok jos nije bilo ovako toplo. I od tad je ovako. Ne znam ni ja :: Dajte onda predlog za neko dokazano tiho napajanje umerene cene. Neko koje je tiho i leti a ne samo zimi. Zimus je i ovo bilo tiho :: ::
ako si promenio plocu .. moguce .. ali samo moguce da si poremetio air flow iz psu-a ... npr vazduh udara u hladnjak sa cpu-a ili pwm sekcije i proizvodi jaci zvuk ..
Moze biti da je do kablova, ili prasine, polozaja cpu hladnjaka na novoj ploci u odnosu na PSU. Odakle ti to da maticna ploca regulise obrtaje PSU ventilatora. Izvadi PSU i probaj da upalis tako sto ces spojiti zelenu zicu i crnu na 24pin konektoru, neko me je tako posavetovao kada sam imao problem{link koji sam poostavio), pa vidi da li je ventilator postao bucan zbog prasine ili zbog datuma proizvodnje. Ako je kao kod mene a imas garanciju, reklamiraj. Ja sam reklamirao, mada je bilo staro jedan dan...
Moras da imas i u vidu da su skocile elementarne temperature i psu ti se vise zagreva sto znaci da se vent okrece na vecim obrtajima pod uslovom da napajanje podrzava PWM kontrolu ventilatora. U slucaju da nema PWM opciju, moguce je da se ojeo lezaj venta i sve sto mozes da uradis je da ga podmazes ili zamenis.
@imarkovic proverio, za cpu i sistemski fan imam kontroler a i grafika se ne cuje.
@codeus, torto moguce je, mada je potpuno isti raspored, samo ploca zamenjena. mada i ja mislim da je tako nesto u pitanju, gotovo 100% od tada. pre sam video svako pojedinacno rebro pri okretanju, sad to nema teorije.
@jebivetar pa tada je bila stara ploca i bilo je skoro necujno A garanciju nemam jer sam kupio u... ah... ne mogu vise da ih pominjem.
@bobi znam da su skocile, ali manje se culo proslog leta. Za PWM ne znam.
Koji novi ventilator da stavim ako se ispostavi da treba da se menja? Ima li neki konkretan model? I gde to da uradim? Nosio sam jedno drugo napajanje u neki servis, kaze to se ne isplati cackati, lakse je kupiti novo. U jee...
Bitno je samo da su istih dimenzija, a model sam izaberi, imaj u vidu ako napajanje nema kontrolu obrtaja, onda juri neki vent sa manje obrtaja da ti ne bi otpale usi jer ce se vrteti na max obrtajima tj. na 12v. Zamenu ventilatora mozes i sam da odradis, bukvalno spojis dve zice i posao je gotov. Jedna ti je za masu a druga za napon, preporucio bih ti neki tropinski ventilator, a ti sam odluci koji.
Da li mogu nekako da ga preradim da radi na 5V? Neko je ovde radio tako nesto ali ne mogu sad da nadjem. Mislim da je izvukao te zice i povezao ih na kablic za flopi. Ali to je bilo neko drugo napajanje i ne znam za raspored i boju zica.
Ima max airflow oko 70cfm, a oko 20db buka. Pa racunaj, kada smanjis na 7V imas 60% manju buku i 60% manji protok, a obzirom da 69CFM je max. imaces 35CFM sigurno kada stavis na 7V.
Imam jedan takav na kucistu, samo sto je nakacen na plocu na 60% podesen, to mu dodje oko 7.2V... Ostala dva, CM 12cm sa manjm protokom i istom bukom
zato preporucujem Sickleflow jer ces obarati napon samim tim i protok, pa ce protok biti skoro kao kod obicnih 12cm ventilatora na 12V.
Ja sam im smanjio na 7V preko molex 3pin adaptera sto se dobiju pri kupovini, i uz ovaj sto sam preporucio ces dobiti molex 3pin adapter, ako je bezbojni uporedi zice sa molexom od napajanja da znas koja je koja. i Scythe slim 12cm isto smanjen na 7V iako mu je protok smesan a buka kao kod ovih CM ventilatora.
Nisam siguran da ce svaki ventilator da se pokrene na 5V. Na 7V hoce.
Za 7V, zica + koja ide na molex zutu(12V) ostaje gde jeste a zica - koja de na crnu(ground) se premesta na crvenu(5V) tako da 12V-5V daje 7V. Ako hoces 5V, zica + koja ide na zutu se premesti na crvenu (5V), crna - ostaje gde jeste.
Molex konektor: zuta12V, dve crne uzemljenje, crvena 5V.
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: :: Da li mogu nekako da ga preradim da radi na 5V :: Neko je ovde radio tako nesto ali ne mogu sad da nadjem. Mislim da je izvukao te zice i povezao ih na kablic za flopi. Ali to je bilo neko drugo napajanje i ne znam za raspored i boju zica :: ::
spojis crnu sa crnom, crvenu sa crvenom, te dve zice daju 5V, pokrenuce se na dosta smanjenim obrtajima, probaj i 7V kako je predlozio jebivetar
:: :: Da li mogu nekako da ga preradim da radi na 5V :: Neko je ovde radio tako nesto ali ne mogu sad da nadjem. Mislim da je izvukao te zice i povezao ih na kablic za flopi. Ali to je bilo neko drugo napajanje i ne znam za raspored i boju zica :: ::
Ok, ljudi, hvala, probacu nesto da izmajstorisem. Ne znam sta ga je nagnalo da radi brze ali mislim da nema potrebe, vazduh koji izbacuje je gotovo hladan. Mozda je malo izasao iz lezista ili se otkacio termalni senzor. Ja sam prvo mislio da je zbog ploce ali ste me razuverili da ona ima neku kontrolu.
Iskoristicu ovu temu da se nadovezem na moj problem. Imam Lc Power 600w v2.31 staro 2 i jace godine pretpostavljam da je to i isti model koji ima Alrad e sad u cemu je problem s vremena na vreme mi se cuje cviljenje neko tj. zavijanje tipa cviu-ciu :) u speed fanu mi ocitava sledece napone mada sad ne znam koliko su ti senzori tacni +3.3v: 3.3v,+5v: 5.03v,+12v: 12.43,-12v: -10.8v,-5v: 1.53v , +5v: 3.6v Ovi crveni mislim da su kriticni i da bi mozda trebao da ga menjam napajanje ali ja nemam nikakvih problema u radu racunara osim sto mi vent neki put bruji mada ja to regulisem s vremena na vreme.
ne znam da li si otvarao napajanje zajebana je to rabota pogotovo sto je ono i iskljuceno sa mreze opasno za rad a i jednom kad ga otvoris posle toga nje vise to to.Ja sam isto za krpljenje al samo kad moze.Ovako ako ima jos neku ideju ili je imao slican problem.To da je zavojnica moguce je mada ne znam da li mi moze ostetiti nesto od komponenti to mene interesuje?
Ne diraj zavojnice. Napajanje mozes lako da otvoris kad god hoces i isto tako da ga zatvoris, bilo koje napajanje, nije to raketa da nije to to kad se zatvori, budi bez brige, ono sto bih ti ja savetovao je da podmazes ventilator sa tovatnom mascu ili necim slicnim, ako ti se ne kupuje nov ventilator, ja to radim uvek kada krene da vristi jer mi se ne baca u kantu, volim da iskoristim komponentu dokle moze.. malo se ocisti i spremno je opet za dug rad, stvarno nema potrebe da se menja za novo, imas seger osigurac koji kad skines, otvaras ventilator i imas mogucnosti da ga lepo icistis/podmazes (samo sredisnji deo), posle cega prede.
:: ne znam da li si otvarao napajanje zajebana je to rabota pogotovo sto je ono i iskljuceno sa mreze opasno za rad a i jednom kad ga otvoris posle toga nje vise to to.Ja sam isto za krpljenje al samo kad moze.Ovako ako ima jos neku ideju ili je imao slican problem.To da je zavojnica moguce je mada ne znam da li mi moze ostetiti nesto od komponenti to mene interesuje :: :: ::
tako ti je kod nas svih srba mi koristimo sve dok ne crkne.Niko ne bere pare na grani pa tako ni ja.Meni kad krene da zuji ja ga malo potapsem i sve ok :) Malo me brinu ovi naponi koje sam oznacio crvenim slovima pa ne znam da li su oni ok nelogicno mi je da -5v bude +1.63v. A i vecina ljudi se buni po formima za to zujanje mene to ne brine.Vise me brine da li moze da mi osteti neku komponentu meni ono i sad sljaka samo poneki put cujem to cviljenje iz njega. Generalno komp je skupljac prasine a najvise se skuplja na grafici i na kuleru mada ja odrzavam to sve redovno.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.