Hteo boh da nabacim neki kuler na maticnu,posto sam citao da ova moja ima problema sa visokim temp(ja nisam primetio)..a kad padne cena fx6300(jos uvek cekam),zamenicu ovaj moj proc..pa se brinem da ne skoce jos temperature?Sta trebam da uradim,sta da trazim,koji kuler da stavim(to nikad nisam radio)?? Pogledajte kakva je situacija,meni se cini da ne mogu samo da ga usrafim,nego cu morati da menjam i ovaj chipset??
naponska za procesor vidis da ima rupice za hladnjak ali ga fabricki nisu stavljali na tu plocu, bolje da istokaris neki bakarni hladnjak i stavis tu na naposnku
imas tahvih hladnjaka po prodavnicama elekrto opreme. Samo sto u ovom slucaju ti treba + obostrano samolepljiva termalna traka koja bi drzala hladnjak i menjala termalnu pastu ili termoprovodni lepak.
Priznajem jeste peripetija ali imaces mnogo koristi od toga.
Prva opcija ti je dosta jeftinija ali su hladnjaci maleni Druga je dosta skuplja ali samim tim ozbiljnija jer mozes bas bas veliki (visok ) hladnjak da nadjes
ASUS M5A78L AMD FX 6300 @ 4GHz + CM HYPER 212 EVO 2X2GB HYPER X BLU @1600 MSI 6850 CYCLONE PE OC 940/1150 WB BLUE 500 LC POWER 550W THERMALTAKE V3 BLACK + 5X 120mm FANS
ovako sam resio hladjenje vrm...za chipset nema problema, samo dobro provetreno kuciste...
sto se grbo rodi vreme neispravi
:: Hteo boh da nabacim neki kuler na maticnu,posto sam citao da ova moja ima problema sa visokim temp(ja nisam primetio)..a kad padne cena fx6300(jos uvek cekam),zamenicu ovaj moj proc..pa se brinem da ne skoce jos temperature?Sta trebam da uradim,sta da trazim,koji kuler da stavim(to nikad nisam radio)?? Pogledajte kakva je situacija,meni se cini da ne mogu samo da ga usrafim,nego cu morati da menjam i ovaj chipset? :: :: :: http://tinyurl.com/c2npgxy
Pa ima tu dosta da se zezam oko pronalazenja odg hladnjaka za to.. @slashdance dobar je predlog,ali ne znam dal cu naci to u radnjama?Potrudicu se,posto mi deluje kao ok resenje @Jebivetar Svidja mi se kako si resio to kod tebe,odlicno izgleda,ali cini mi se da ja necu moci ni blizu tako dobro da uradim,namontiram(ako nadjem odgvarajuce stvari). Par pitaja: 1.Jel mogu da nadjem bakarni lim(plocicu),pa da isecem u taj potreban oblik? 2.Da li moram da stavljam neku pastu(traku) izmedju bakra i hladnjaka,ili moze direktno jedno na drugo? 3.Koje srafove ili sta da uzmem,da mogu sve to da pricvrstim(usrafim)za maticnu? 4.Da li mi je potreban kuler na kraju,ako uspem sve to da namestim,ili ce samo hladnjak da radi posao? Sto vise odgovora mi date to bolje :D.Hvala
Nasao sam od nekog krsa pasivni hladnjak,iste duzine kao ovo na maticnoj,samo je dosta siri..pa cu da ga isecem po duzini na meru..Moracu da mu polomim par `rebara`,da bi mogao da izbusim rupe,da mogu da ga zakacim na maticnu...ovako nekako izgleda,nasao sam neku pribliznu sliku http://tinyurl.com/c2zvln4
Moze, rezi, na zadnjoj strani treba da imas ventilator na kucistu pa ce on izvlaciti topao vazduh, i fabricki hladnjaci su pasivni.
Ja sam mozda pogresio sto sam stavio 3mm bakar kao osnovu a i aluminijuna ima dosta. Mozda vise ne znaci da je bolje, zato sam i busio ovoliko rupa. Mada odvodi, topao je hladnjak, stavio sam izmedju bakra i mosfetova pastu ali silikonsku, nikako keramicku, pa izmedju bakarne osnove i aluminijuma takodje pastu. Farbao sam cink sprejom, pa ne znam koliko i on utice na odavanje toplote tj. da li slabije odvodi...iako kada pogledas mnogi su farbali hladnjake obicnim sprejom ili bumper sprejom.
Pricvrsti srafovima pravi bolji spoj ili `zabicama` ako pronadjes sa nekog starog hladnjaka od grafike npr. ili maticne ploce jer je lakse, nisam hteo zabicama... Osnovu dobro ispoliraj, da nema farbe i tako...
To ce ti vrsiti posao, taj hladnjak na slici. Pogledaj kakav je hladnjak za vrm na G45. Koje kuciste imas i gde ti se nalazi napajanje i koje je napajanje?
:: Nasao sam od nekog krsa pasivni hladnjak,iste duzine kao ovo na maticnoj,samo je dosta siri..pa cu da ga isecem po duzini na meru..Moracu da mu polomim par `rebara`,da bi mogao da izbusim rupe,da mogu da ga zakacim na maticnu...ovako nekako izgleda,nasao sam neku pribliznu sliku http://tinyurl.com/c2zvln :: :: ::
Nemam vent na kucistu,al cu da ga stavim. Ovaj moj pasivni sto sam nasao je tanak,bas dobar za to,samo cu morati dosta da ga skratim(dugacak je 120x55,a meni treba 120x20).Samo me buni,dal smem da stavim pastu direkt na ove male pljosnate jedinice(nemam pojma kako se zovu..valjda taj vrm..razumeces na sta mislim),pa onda preko ovaj hladnjak..ili mi treba jos nesto izmedju? Mislim da ce za srafove ili zabice da mi bude najlakse,to cu da nadjem na nekoj staroj maticnoj,ali dal to znaci da moram da vadim celu maticnu napolje iz kucista :(? Kuciste mi je nesto na ovaj fazon http://www.itsvet.com/proizvod/frontier-c-f6-500w/comp_comp_case/75/1480 sa LC Power 600W u njemu
Plocu ces verovatno morati da vadis. Termoprovodnu pastu smes
28.04.2013. 00:30
status: user broj poruka: 10998
da stavljas na te elemente (ako mislimo na isto - mosfete - regulatore napona u ``naponskoj sekciji``) ali trebalo bi da pazis da se ne preliva (budi stedljiv sa pastom)... Obrati paznju da, ako budes primenio srafove, ovi ili budu teflonski (u ``originalu`` je cesto tako) ili da ne dodiruju nesto sto ne bi trebalo da dodiruju, nakon pricvrscivanja. Postoje i srafovi sa maticama i podloskama-izolatorima koji su predvidjeni za ovakve slucajeve (podloska ima profil ``T`` tako da ``I`` deo ulazi u rupicu a na deo ``-`` naleze ``glava`` srafa. Matica, sa svoje strane naleze na izolatorsku plocicu ``-`` tipa. Nadam se da si razumeo.).
Evo kako se to radi, na primeru montaze tranzistora (s tim sto ti ne treba liskunski thermo-pad): http://goo.gl/Jem4j
http://images.novatech.co.uk/msi-970a-g46_extra4.jpg Na mojoj ploci je bio hladnjak i izgleda bas ovako pa mi nije jasno kako kod tebe nema a lepo se vide mesta za srafove koji drze hladnjak, medjuti vidim po netu da je dosta vise slika ove maticne bez hladnjaka nego sa njim. I ja sam dosta puta citao zalbe da se kod ove ploce pregreva napojna pa me interesuje da li ovaj hladnjak resava taj problem?
Slika govori vise od hiljadu reci :)..Dobro,znaci samo je bitno da mi `goli` sraf ne dodiruje maticnu. Samo da nabavim pastu(to je pasta kao za procesore ili?) u ponedeljak i bacam se na posao :).Jbg radio sam sve i svasta,ne razumem se bas u te strucne nazive svih tih stavki,ali znam sta i kako treba(to je valjda i bitno) :)
neces skidati maticnu ako pronadjes zabice sa hladnjaka neke grafike ili chipseta maticne ploce, kada budes montirao. Za demontazu, moras.
Eto, ja sam prvo stavio hladnjak bez paste, i nekim drugim povodom sam morao skinuti maticnu plocu i kada sam vec mogao skinuti hladnjak resio sam da stavim pastu.
Iznenadio sam se, prijatno, kada sam video `otiske` od toplote na bakru, od mosfetova koje ti nazivas plocice, bakar je promenio boju na tim mestima. Znaci da prikuplja toplotu i vrsi posao. Bakar inace inace bolje apsorbuje toplotu nego aluminijum, ali slabije disipira tj. odaje toplotu od aluminijuma tako da sam napravio kombinaciju bakar-aluminijum. Posto sam vezao holsrafima bakar za aluminijum, `upustio` sam rupe za glave srafova i busio na svakoj drugoj grupi gde ima vise prostora, vidi se na slici, da ne dodiruju mosfetove i naprave sranje. Otuda i 3mm debljina bakra, sada sam se setio. Komplikovana varijanta, a sumnjam da je bolja od obicnog alu hladnjaka kao sto si postavio na slici.
Ako mi se opet digne mogu da napravim i drugacije resen hladnjak, majstora, cnc strug i cnc glodalicu imam. Za sada nema problema tako da ostaje do daljnjeg ovako... x3 450 otkljucan u x4 Propus, bez overkloka i cpu napon 1.375V, iskljucen c` n` q`, 4komada 12cm ventilatora na kucistu...
Silikonsku pastu stavi, i kao sto rece tortojed, ne preteruj sa pastom na mosfetovima. Tvoje kuciste ima napajanje gore tako da trenutno ventilator napajanja izvlaci toplotu ako nemas pozadi na kucistu dodatni ventilator.
ne! izmeri pa vidi da li se uklapa, evo svi imamo tu plocu na stolovima i metar sa pomicnim merilom pored. Jbg, toplo pa da se ne pregreje...a i lepa je ploca, milina gledati.
Dimensions: 87 x 16 x 29.6 mm (L x W x H) Weight: 68g Material: Forged Copper 1100 Thermal Adhesive: Fujipoly GR-d Thermal Tape
ne moze, ljudi, citajte sta pise i pogledajte bolje kakav je hladnjak i dimenzije. @darkbaron, Kontaktiraj na email, imas opciju na forumu. Mada je sve objasnjeno...
:: :: nadjes na limunu GA-965P-DQ6 i skines sa nje fet hladnjak i samo stavis na tvoju .. nemoras nista da krpi :: :: ::
Jos samo jedna mala sugestija sa moje strane: od ovih ``dvostrano
28.04.2013. 23:30
status: user broj poruka: 10998
lepljivih traka`` mnogo bolje je resenje epoksidni lepak (na primer ``Bison``), ali nanesen u TANKOM sloju. Lepak pravi izuzetno cvrstu vezu (delovace kao da je hladnjak zavaren za komponente) a posto hladnjak cvrsto naleze, tanak sloj lepka nece predstavljati smetnju dobrom termickom kontaktu. Ja sam na ovaj nacin ``popravio`` jednu Gigabyte-ovu plocu koja je coveku dosla u posed bez garancije (kupljena u inostranstvu) a kojoj je, jos dok je bila neraspakovana, otpao hpadnjak (pasivni) sa northbridge-a. Evo fotografije ploce o kojoj je rec:
Dakle, ostavio sam ona dva plasticna ``shtifta``, traku (crnu, samolepljivu a ustvari gownjivu) sam skroz skinuo i uradio ono sto sam malopre opisao... Uradjeno pre nekih 4 ili 5 godina (ako me secanje ne vara) - ploca i dan danas radi kao da je nova-novcijata...
Napomena: da bi se lepak ohladio i ocvrsnuo, potrebno je nekoliko sati grejanja. Najbolje je oboriti kuciste, tako da maticna ploca bude u vodoravnom polozaju i ostaviti komp da radi u ``idle`` rezimu , recimo jednu noc...
Kontaktiraj coveka, mozda ima nesto pogodnije za tvoju plocu.
ASUS M5A78L AMD FX 6300 @ 4GHz + CM HYPER 212 EVO 2X2GB HYPER X BLU @1600 MSI 6850 CYCLONE PE OC 940/1150 WB BLUE 500 LC POWER 550W THERMALTAKE V3 BLACK + 5X 120mm FANS
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.