`A DECADE AGO AMD released the first Opteron processor and with it the first 64-bit x86 processor.
AMD`s lavish New York launch for the Opteron processor was far more than a product launch, it was AMD showing it could reproduce the success of the Athlon K7 chip and take the fight to Intel by developing ground breaking new features and not just one-upping its rival on some benchmarks. The firm`s Opteron processor brought 64-bit computing to the commodity x86 chip market, along with an on-die memory controller and the Hypertransport bus all in one product.`
AMD je tada prvi doneo TRI nove tehnologije: 64-bitne instrukcije, integrisani memorijski kontroler i HyperTransport magistralu. (Sve to danas ima i Intel - ali tek ppčev od Nehalem socket 1366 procesora - pre toga Intel nije imao ni HyperTransport tip magistrale, ni integrisani memorijski kontroler. Danas je Intelov memorijski kontroler brži.
`Perhaps the greatest accolade for AMD was Intel`s decision to license AMD64 and re-brand it as x86-64 on its Xeon processors. Intel`s decision to go with AMD`s 64-bit technology instead of its own IA-64 architecture served as an admission that Itanium and its complex instruction set were unsuccessful in convincing the market to develop for its own products.`
`Najveće odlikovanje za AMD je to što je Intel LICENCIRAO AMD-ov AMD64 instrukcioni set, i rebrandovao ga kao x86-64 u svojim Xeon procesorima. (Dakle, i Intelovci koriste arhitekturu koju je dizajnirao/koncipirao AMD). Intelova odluka da ide sa AMD-ovom 64-bitnom tehnologijom umesto sopstvene IA-64 arhitekture bila je priznanje da Itanium i njegov kompleksni instrukcioni set nisu bili uspešni da ubede tržište.`
`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
Re: 10 godina otkako nas je AMD UVEO U 64-bitni SVET
24.04.2013. 16:32
status: user broj poruka: 3730
Sad kad bi izbacili nove proceosre i to jedan da nasviraju na 5Ghz i da stave tacku na sirovu snagu :D Nema sta firma je dobra fali joj malo unapredjenja ali poboljsace se .Evo sta radi sa grafikama treba malo i CPU segment da unapredi
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: `Najveća promena u x86 svetu u toku više decenija` :: Mon Apr 22 2013, 00:0 :: :: http://www.theinquirer.net/inquirer/feature/2262881/amd-brought-64bit-to-x86-10-years-ago-toda :: :: `A DECADE AGO AMD released the first Opteron processor and with it the first 64-bit x86 processor. :: :: AMD`s lavish New York launch for the Opteron processor was far more than a product launch, it was AMD showing it could reproduce the success of the Athlon K7 chip and take the fight to Intel by developing ground breaking new features and not just one-upping its rival on some benchmarks. The firm`s Opteron processor brought 64-bit computing to the commodity x86 chip market, along with an on-die memory controller and the Hypertransport bus all in one product.` :: :: AMD je tada prvi doneo TRI nove tehnologije: 64-bitne instrukcije, integrisani memorijski kontroler i HyperTransport magistralu. (Sve to danas ima i Intel - ali tek ppčev od Nehalem socket 1366 procesora - pre toga Intel nije imao ni HyperTransport tip magistrale, ni integrisani memorijski kontroler. Danas je Intelov memorijski kontroler brži :: :: `Perhaps the greatest accolade for AMD was Intel`s decision to license AMD64 and re-brand it as x86-64 on its Xeon processors. Intel`s decision to go with AMD`s 64-bit technology instead of its own IA-64 architecture served as an admission that Itanium and its complex instruction set were unsuccessful in convincing the market to develop for its own products.` :: :: `Najveće odlikovanje za AMD je to što je Intel LICENCIRAO AMD-ov AMD64 instrukcioni set, i rebrandovao ga kao x86-64 u svojim Xeon procesorima. (Dakle, i Intelovci koriste arhitekturu koju je dizajnirao/koncipirao AMD). Intelova odluka da ide sa AMD-ovom 64-bitnom tehnologijom umesto sopstvene IA-64 arhitekture bila je priznanje da Itanium i njegov kompleksni instrukcioni set nisu bili uspešni da ubede tržište.` :: :: `Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
Prvo sam imao 386SX (1993.), pa sam dokupio Weitek matematički koprocesor, pa sam onda imao Intela 486DX na 66MHz, pa sam onda imao AMD-a 5x86 na 133MHz, pa onda Cyrix-a (furunu) na 333MHz, pa onda AMD-a K6 na 300MHz, pa na 400MHz klokovan na blizu 500MHz, pa onda Durona K6 750MHz, itd, itd :)
Isto. Prvi mije bio isto 386S, pa 486DX 33Mhz, pa Pentium 266 Mhz, pa Pentium CeleronA300 oc na 450 Mhz, pa PPentium III 733 Mhz itd. Tada sam imao zelju da se nesto promjeni, pa je i AMD kumovao da masine ne budu astronomski skupe sa izbacivanjem svojih procesora K6 druge generacije 450-ki. Tu je polako pocinjala dominacija u desktop segmentu najvise za ulozeno od AMD-a u odnosu na Intel. Poredio sam ga sa Deschutes p II 400 Mhz, a bio je za 40 % jeftiniji. Taman mi dobro doslo kad sam se vratio sa Kosova da se imam sa cim zanimati. Da sam ostao uz kompjuter, sve bi bilo kako treba, umjesto sto sam se vratio dole u aprilu 99.
Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni.
ko god ima preko 4 gb rama u kompu ili nekom drugom uredjaju treba da zna to. Cinjenica je da je tada AMD uhvatio Intel na spavanju ,jednostavno imao je tada ljude sa boljim idejama.Na kraju krajeva te 64 bitne instrukcije su i dovele do toga da AMD kupi ATI ,mnogi kazu po preskupoj ceni,ali se svakako isplatilo.
Ali nije to jedina AMD inovacija.Takodje stavljanje vise jezgara u CPU od jednog t.j 2 jezgra je prvi uradio AMD.Prvi probio barijeru od 1 GHZ sa CPU ,prvi stavio memorijski kontroler u CPU ,hipertransport itd..
Deka je UVEK grizao pete Inteligentnome i gutao prasinu koju je
24.04.2013. 20:40
status: user broj poruka: 10998
ovaj ostavljao iz sebe. Uvek bilo, uvek ce i biti. A kada god je realizovao tudje ideje, uradio je to LOSIJE nego sto je to ucinio idejni tvorac.
``According to Curry, Intel`s `competitor` - that`s AMD of course, took advantage of the work it had done. He said that the competitor announced its move into the 64-32 arena largely based on the work Intel had done.``
``Intel developed IA64 for Itanium long before AMD developed AMD64 / x86-64. Itanium`s architecture however was nothing like x86. It was more oriented towards the server market that Intel was trying to break into than it was towards desktops.``
Razmisljaj logicki ,prva Microsoft 64 bitna verzija OS -a je bila zasnovana na AMD 64 bitnim instrukcijama ,tako se i zvala.Drugo da su razlicite 64 instrukcije ne bi isti programi radili pod XP-om Vistom ,Windows 7 i slicno i na Intelu i na AMD-u Razmisli zasto je Intel platio debelu odstetu AMD-u.Malo guglanja nije na odmet.
2003 AMD introduces its Opteron and Athlon 64 processor lines, based on its AMD64 architecture which is the first x86-based 64-bit processor architecture.
By John C. Dvorak (u famoznom `PC Magazine-u`) January 26, 2009
`It`s no coincidence that the computer industry peaked around the year 2000, went into a serious decline, stabilized at the low point a couple of years ago, and has since collapsed again. This all happens and continues to this day. it`s been a decade-long down cycle.
A confluence of reasons is responsible for this, but when it comes to the industry bringing this on itself (rather than outside influences such as Sarbanes-Oxley), one major event may have taken down the entire business. It triggered almost everything else that was bad.
I`m speaking about the announcement of the Itanium processor. This continues to be one of the great fiascos of the last 50 years, and not because Intel blew too much money on its development or that the chip performed poorly and will never be widely adopted. It was the reaction and subsequent consolidation in the industry that took place once this grandiose chip was preannounced.`
Slabo ti citas, MiObrade: Intel je VEC bio implementirao 64bit instrukcije, ali su ove koristile
24.04.2013. 20:50
op sisteme na serverima - AMD je, prakticno, hakovao Intelove sheme i prilagodio ih desktop hardveru i softveru. Citaj, odbrazuj se, danas-sutra ces nestati (zajedno sa Dekom), pa ce biti kasno...
Kad se ti ponosis necim sto je na kraju i sam Intel napustio (i licencirao AMD64 od samog AMD-a), i necim sto ceo IT univerzum i ljudi koji rade u njemu smatraju `fijaskom` i blamazom - sta reci.
je izumeo IBM kada se Intel igrao u pesku jos 1961 ,ali naravno ne na x86 instrukcijama. OK Torta ima pravo to je bilo 2001 ali to nije bio x86 CPU ,prvi x86-64 bitni CPU je AMD i to imas na Wiki.
Obrade, ja sam te, do sada, smatrao relativno pismenim covekom.
24.04.2013. 21:00
Sada sam, medjutim, zabrinut kako za tvoju pismenost tako i za zdravstveno stanje tvojih ociju:
http://goo.gl/jtQp6 ``Itanium is a family of 64-bit Intel microprocessors that implement the Intel Itanium architecture``.
``The architecture originated at Hewlett-Packard (HP), and was later jointly developed by HP and Intel``. Dakle: HP je poceo, nastavio udruzen SA INTEL-om (bez AMD-a)... Tek ONDA se pojavljuje AMD sa PRIMENOM (tudje) ideje, na desktop masinama a u dogovoru sa majkro$oftom...
Re: Obrade, ja sam te, do sada, smatrao relativno pismenim covekom.
24.04.2013. 21:02
status: user broj poruka: 7721
Covek to nije x86 CPU ,fora je bila da se zadrzi kompatibilnost sa 32 bitnim programima, ali da x86 adresira 64 bitno memoriju.To se prvi setio AMD ne Intel. Imas to na net-u ne znam kako ne vidis ono sto ceo IT svet vidi.
:: Sada sam, medjutim, zabrinut kako za tvoju pismenost tako i za zdravstveno stanje tvojih ociju :: :: http://goo.gl/jtQp :: ``Itanium is a family of 64-bit Intel microprocessors that implement the Intel Itanium architecture`` :: :: ``The architecture originated at Hewlett-Packard (HP), and was later jointly developed by HP and Intel``. :: Dakle: HP je poceo, nastavio udruzen SA INTEL-om (bez AMD-a)...
x86-64 (also known as x64) is a 64-bit extension of IA-32, the 32-bit generation of the x86 instruction set. It supports vastly larger amounts of virtual memory and physical memory than is possible on IA-32, allowing programs to store larger amounts of data in memory. x86-64 also provides 64-bit general purpose registers and numerous other enhancements. The original specification was created by AMD, and has been implemented by AMD, Intel, VIA, and others. . It is fully backwards compatible with 16-bit and 32-bit x86 code
The x86-64 specification is distinct from the Intel Itanium (formerly IA-64) architecture, which is not compatible on the native instruction set level with the x86 architecture.
Ja sam kroz istoriju iso ovako 386 IBM Pentium 2 266mhz pentium 3 533mhz pentium 4 3.2 Ghz AMD 3500+ (odusevio me samo tako) Intel Core2Duo 6750 (prirasto mi za srce) i sad Phenom X4 965 C3 Po ovome se vidi da sam intelas teski ali sa Phenomom X4 sam shvatio koliko sam para pobacao na Intel .... isto i na karte samo sam furao G force a pre dve ipo godine uzeo 6870 i odusevio se .. Za mene je intel zavrsio pricu kao i Nvidia barem cene sto se tice jer performanse su im cak i negde losije od AMD mislim na karte.
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: Inace, ponosni sam vlasnik bio: :: 286 (ko zna koji :: 386 (takodje :: Intel Pentium 13 :: AMD K6-2 300 MHz (ZVER BILA :: AMD ATHLON 1700+ (Nekada URNISAVAO P4 1.7 GHz a bio drasticno jeftiniji onomad :: AMD BARTON 2500+ (Evo ga i dan danaske shljaka gospodski i mushki kroti Windows 7 32-bitni :: - -
danas bi najobicnije sranje placali 500e...ovako za normalne pare imamo vrhunske procesore koji ce ponuditi i vise nego sto zahteva 90% kucnih korisnika. Isto je sa Nvidia moronima,za svaku karticu napisu da je revolucionarna i lupe cenu koja ne opravdava ulozeno u vecini slucajeva. Naravoucenije,ne lozite se na Intel I Nvidi-u,verovatno cete zavrsiti u kuci jureci clanke o njima i mislicete da su stvarno najboljo dok ce vas ostatak sveta gledati i reci:Nadji ribu :)
Da nije bilo morona (i to kloniranih), danas bi smo imali manje...
25.04.2013. 21:16
sranya po forumima. Ovako, za nula para imamo i nula pametnih javljanja, komentara... Naravoucenije: zaista, mnogima je mesto pored reke (makar i nabujale), sa stapom za pecanje i u ocekivanju ribe (taman onoliko gladne i halapljive da je ne zanima ostatak sveta)... Avaj! - eno ih, sede pored kompjuter-surogata (`` Deka zajeb``) pa trucaju li, trucaju, o stvarima o kojima blagog pojma nemaju... Sta da se radi - rodili se, valja ih ljuljati. Samo, nezno, polako, onako kako predlaze Oliver Mandic, da im se ne zamanta...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.