``Pod obavezno`` samo ako je prelazak sa amd-a na Intel i vice versa (ne preporucujem!).
02.04.2013. 19:02
status: user broj poruka: 10998
I tada je moguce, deinstalisanjem mobo drajvera (i sistemskih, takodje) spasiti postojecu instalaciju ali su rezultati nepredvidljivi. Hajde, smiluj se (kad vec to nisi uradio kulturno, na samom pocetku) i pojasni...
pitam ovako me zanima kako to ide, pa da ako dodje do takve situacije da ne brzam, nego da imam proverenu info, a inace hteo bi postejeci Intel sistem, da zamenim da stavim bolju plocu, posto imam samo dva slota za ram (do 4gb) i eventulano zbog boljeg OC procesora... 775 je platforma.
Sem ako ti reinstalacija sistema ne predstavlja problem (iz nekog razloga) svakako bi bilo preporucljivo da to uradis. ******************************** iMac 27` (late 2012) 3.2GHz quad-core Intel Core i5 processor 8GB of 1600MHz DDR3 memory NVIDIA GeForce GTX 675MX with 1GB of GDDR5 memory 1TB Fusion Drive Mac OS X Mountain Lion 10.8.3
u tvom slucaju ne moras da reinstaliras sistem uopste, nakon prelaska sa 775 na 1155 platformu i ucitavanja adekvatnih drajvera, sistem ce ti proraditi i radice bez problema, u slucaju tortojedove sugestije potrebna je reinstalacija, takodje i kada prelazis sa intela na AMD (u retkim slucajevima ili nikad ce proraditi), najvise zavisi od chipseta i verzije windows-a.
:: pitam ovako me zanima kako to ide, pa da ako dodje do takve situacije da ne brzam, nego da imam proverenu info, a inace hteo bi postejeci Intel sistem, da zamenim da stavim bolju plocu, posto imam samo dva slota za ram (do 4gb) i eventulano zbog boljeg OC procesora... 775 je platforma :: :: ::
Ja bilo koju komponentu da promenim, obavezno reinstaliram sistem. Sve mi je vec spremno, instaliram sa fleske na SSD, tako da je zadovoljstvo reinstalirati:)
Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...
pa to ti je malo maltretiranje bez potrebe, stvarno ne moras to da radis, sem ako nije tebi potrebno da podignes nov sistem, fakticki se samo izmene/ucitaju genericki ili refresh-uju postojeci drajveri koji su na disku u folderu windows/sys32, ako postoji.. nemoj mi reci da radis cak i nakon promene graficke npr.//?
:: Ja bilo koju komponentu da promenim, obavezno reinstaliram sistem. Sve mi je vec spremno, instaliram sa fleske na SSD, tako da je zadovoljstvo reinstalirati: :: :: Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod.. :: ::
:: Potpuno nepotrebno reinstalirati sistem zbog novog procesora, nove grafičke ili bilo čega sem matične.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Nepotrebno je, izuzev u slučajevima kad nastane konflikt u drajverima teže prirode, kao i kad primetiš da Windows vidno usporava, a konvencionalne metode čišćenja ne daju rezultate. Poslednjih 6-7 meseci isti Win8 x64, a promenio sam bar četiri-pet platformi za to vreme.
Po meni format i cao sto da se misli da li ce biti problema ili nece ?
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: Apsolutno + :: :: Snupi je cak i plocu menjao i nije win odradio namerno, :: kaze nikakve probleme nije imao :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: :: :: Potpuno nepotrebno reinstalirati sistem zbog novog procesora, nove grafičke ili bilo čega sem matične.. :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: ::
Re: Kad se menja ploca, koliko pod obavezno da se reinstal sistem?
03.04.2013. 00:17
status: user broj poruka: 1260
Kad god sam bio u toj situaciji prvo sam probao pokretanje starog, pa ako nastane problem (bsod) lako je na kraju instalirati nov win. E sad zavisi koliko ti instaliranje novog win-a predstavlja problem. Ja sam konkretno prilikom prelaska sa 775 na 1155 platformu samo pokrenuo stari win, iz razloga što bi mi instalacija novog sistema sa svim neophodnim softverom koji koristim oduzela mnogo vremena a trebao mi je upotrebljiv komp odmah. Sve je radilo savršeno, pri prvom pokretanju win-a se instalirali driveri i ćao. E sad, sve ovo ne bi bilo toliko čudno da stari win nije bio instaliran na RAID0 nizu formiranom na ICH9R kontroleru. Taj win je bez ikakvih problema proradio na Z77 čipsetu i njegovom RAID kontroleru. :D Posle sam testirao i brzinu tog starog RAID-a na novoj platformi kako bih se uverio da je sve ok i nije bilo nikakvih anomalija, davao je potpuno iste rezultate.
Ako ne kuburiš s vremenom i prostorom svakako odradi novu instalaciju ali ništa te ne košta da probaš pokrenuti i stari win pa kako prođe.
Ma najvise me smara posle instalacija brda programa kojih imam u sutini, al u stvari tema je samo kao mogucnost, da znam kad i ako se odlucim da uzmem bolju plocu... Hvala u svakom slucaju na odgovorima Poz
^ @srdoch, Slazem se s tobom u potpunosti. Probati, pa ako ima neki konflikt teze prirode (BSOD), da li zbog chipset-a, zvuka ili neceg treceg, tesko je to vratiti u normalu i ne gine nova instalacija. A ako prodje i podigne se win, u 99% slucajeva ce to sve normalno funkcionisati kada se poinstalisu neophodni drajveri...Tako da, probaj, pa ako ide - odlicno, a ako zabode - boot from CD or USB flash...:)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Uopste nista nije tesko da se to vrati u normalu - safe mod. I odatle moze da se iskopira na mesto gde god zeli, radi reinstalacije novog sistema. A kada se menja maticna ploca ili bukvalno cela masina. Prvo se deinstaliraju svi drajver, ali bez ikakvog restartovanja masine. Kada se zavrsi, iskljuci se komp, promene se delovi i podigne sistem. Jer u tom trenutku Windows nece imati sta da dize od starih drajvera, jer je on to vec obrisao, tj. deinstalacija. A task pri gasenju kompa odradi i onaj ostatak koji je zahtevao restart, brisanje aktvinih delova.
udji u sejf mod kad se podigne sacekaj ga da probunari sta je novo, ako ti trazi neke drajvere probaj da mu das, kad zavrsi restart pa normalno dizanje.....
To sam i ja mislio da moze, ali medjutim, par puta sam se patio i nista nisam uspeo da uradim da sprecim BSOD. Vratim staru, udjem u safe mod, uninstalisem bukvalno sve iz DM sto se moze, IDE kontrolere, zvuk, mrezu, sve od sistemskih drajvera...Ali i dalje na novoj BSOD - dakle, nema sanse. Vrag bi ga znao gde zabode i ako se to desi ne gine nova instalacija. Sigurno se moze odraditi na neki drugi nacin, ali....
Ja imam jedan win.gho koji sam radio pre jedno 5-6g.(ne secam se koja konfiguracija je bila) i taj ghost radi na skoro svim konfiguracijama na koje sam hteo da ustedim vreme klasicnog dizanja OS-a. Neverovatno, od PII do najnovijih kompova prolazi i u WIN-u pohvata sta mu treba oko sistemskih drajvera i sve radi najnormalnije. Ostaje klasika, VGA, LAN, chipset, zvuk...Ghost zlata vredan:)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Uopste nista nije tesko da se to vrati u normalu - safe mod. I odatle moze da se iskopira na mesto gde god zeli, radi reinstalacije novog sistema :: A kada se menja maticna ploca ili bukvalno cela masina. Prvo se deinstaliraju svi drajver, ali bez ikakvog restartovanja masine. Kada se zavrsi, iskljuci se komp, promene se delovi i podigne sistem. Jer u tom trenutku Windows nece imati sta da dize od starih drajvera, jer je on to vec obrisao, tj. deinstalacija. A task pri gasenju kompa odradi i onaj ostatak koji je zahtevao restart, brisanje aktvinih delova :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jp :: ::
uh posle graficke obavezno, ali ga redovno reinstaliram i bez menjanja komponenti, uopste mi nije ni cimanje ni smaranje. sve gotovo za pola sata... i uvek se vidi razlika u brzini u odnosu na prethodni sistem, zato to i praktikujem, naravno ko ne zeli ili mu je smaranje ili misli da nema potrebe, ne mora da reinstalira.
Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...
:: pa to ti je malo maltretiranje bez potrebe, stvarno ne moras to da radis, sem ako nije tebi potrebno da podignes nov sistem, fakticki se samo izmene/ucitaju genericki ili refresh-uju postojeci drajveri koji su na disku u folderu windows/sys32, ako postoji.. nemoj mi reci da radis cak i nakon promene graficke npr.// :: :: :: :: Ja bilo koju komponentu da promenim, obavezno reinstaliram sistem. Sve mi je vec spremno, instaliram sa fleske na SSD, tako da je zadovoljstvo reinstalirati: :: :: :: :: Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod.. :: :: :: ::
Znam, desava se. Ali meni se ni jednom nije desilo da moram da reinstaliram sistem, a ovo mi je 4-ta konfiguracija za 12 godina. Ne nisam ih bacao, poklonio sam ljudima koji nemaju :) Hardovi su ostali, jednom sam migrirao, a 2 puta dizao Win 7. To je bilo nesot ovako. Izmedju prvog i drugog kompa sam menjao komponente. Pa sam tu odradio brisanje drajvera i kao sto je tu opisano. Pa sam sa tog kompa migrirao na novi hard i na neke nove komponente. Pa sam posle tu digao Win 7, pa sam Win 7 ostavio, na jos novijim komponentama koje imam sada, sa istom tehnikom.
A to sto ostaje, to je moguce zbog ovoga.
Kada deinstaliras drajvere, udji u device manager i odatle uninstaliraj drajvere. Sve do zadnjeg, ali u to moras ukljuciti i USB kontrolere, a na njih pazis da ti ostane kontroler za mis i tastaturu, a njih zadnje brises. I bukvalno samo na dugme ugasis komp (power - kratak klik). Onda sve menjas i dizes sistem.
@gogi1
Meni reinstalacija celog sistema traje 2 sata, najmanje. Komp nije spor, nego imam mnogo softvera na njemu, jer se radi na njemu. Ovo nije komp samo za igirice. :) http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
:: To sam i ja mislio da moze, ali medjutim, par puta sam se patio i nista nisam uspeo da uradim da sprecim BSOD. Vratim staru, udjem u safe mod, uninstalisem bukvalno sve iz DM sto se moze, IDE kontrolere, zvuk, mrezu, sve od sistemskih drajvera...Ali i dalje na novoj BSOD - dakle, nema sanse. Vrag bi ga znao gde zabode i ako se to desi ne gine nova instalacija. Sigurno se moze odraditi na neki drugi nacin, ali... :: :: Ja imam jedan win.gho koji sam radio pre jedno 5-6g.(ne secam se koja konfiguracija je bila) i taj ghost radi na skoro svim konfiguracijama na koje sam hteo da ustedim vreme klasicnog dizanja OS-a. Neverovatno, od PII do najnovijih kompova prolazi i u WIN-u pohvata sta mu treba oko sistemskih drajvera i sve radi najnormalnije. Ostaje klasika, VGA, LAN, chipset, zvuk...Ghost zlata vredan: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: :: :: Uopste nista nije tesko da se to vrati u normalu - safe mod. I odatle moze da se iskopira na mesto gde god zeli, radi reinstalacije novog sistema :: :: A kada se menja maticna ploca ili bukvalno cela masina. Prvo se deinstaliraju svi drajver, ali bez ikakvog restartovanja masine. Kada se zavrsi, iskljuci se komp, promene se delovi i podigne sistem. Jer u tom trenutku Windows nece imati sta da dize od starih drajvera, jer je on to vec obrisao, tj. deinstalacija. A task pri gasenju kompa odradi i onaj ostatak koji je zahtevao restart, brisanje aktvinih delova :: :: :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jp :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.