Dakle imam PVT36G1600ELK sa cl9, pazario sam jos jedan 3x2gb kit PVT36G1600LLK koji je cl8. Da li ima iskusnih oko podesavanja i da li je u opste moguce da rade ove memorije zajedno, potpuno su iste osim cas latencije. Pokusavam sam na `auto` i na 9 9 9 24 , takodje i na def clock settings ali komp mi zabada :(
Veoma cesta pojava, narocito kada je CPU overclocked.
28.03.2013. 21:46
status: user broj poruka: 10998
Jesi li probao da im malo podignes napon napajanja. Sve stavke postavi rucno (freq, voltage, latency values...)... Da li zabada i ako je CPU na default clock-u? Ako je i to problem, onda memorije definitivno ne idu u paru... Ja bih, na tvom mestu poprodavao sve stikove i kupio 3x4GB...
Re: Veoma cesta pojava, narocito kada je CPU overclocked.
28.03.2013. 21:50
status: user broj poruka: 1139
Cini mi se da jeste zabadao na def clocku gde je timing na auto, pokusao sam i rucno bez xmp profila, sve rucno znaci frekvencija cpu-a timinzi rama, voltaze... Ima li smisla da stavljam novi ram koji je nizi cas(cas 8) u primarne ram slotove?
:: Jesi li probao da im malo podignes napon napajanja. Sve stavke postavi rucno (freq, voltage, latency values...)... Da li zabada i ako je CPU na default clock-u :: :: ::
:: narocito u trokanalnom memory sistemu nije dobra ideja (``moz` da bidne, al` nije moralno``) :: A jos kada se ne radi o istom modelu, to je pravi rulet ::
takvu memoriju na i7 920 3x2gb upareno sa 3x2gb ocz gold..radi sve na GIGABYTE ud5 rocksolid, ukinuo page file ihahaj... Stavi cl na kom je stabilan i teraj..u realnosti sve je to proseravanje, bitno je da si kolicinski potkrepljen...
Imate li neki predlog korak po korak detaljno da probam nesto, ili da prodam ram, kolika je sansa da ga prodam posto sam se ocigledno zeznuo i dao 55e za ovaj ram :)
smanji hercazu memorije i vidi..mozda nece da ti sljaka na 1600mhz upareno ali hoce na 1400 i onda stavi na cl 9 i recimo 22, pa vidi... ta hercaza, gore dole..veruj mi nishta ti ne znaci...poigraj se..verujem da se tu krije problem, a voltazu stavi ne default..ja cak drzim na 1.62..ima tu raznih stvari, ploca, bios itd. Nezgodno je ako nisi bas vican tome svemu..stavi samo nju i probaj je...
Probacu sa ovom novom memorijom koja ima manju latenciju pa cu otpustiti timing pa cu ubaciti staru, oc mi je namesten na 3,7ghz sa turbom do 3,9ghz a memorija nesto malo manje od 1500mhz tipa 1480mhz... Al to sve sutra posto ne vidim na oci vise od umora :)
:: smanji hercazu memorije i vidi..mozda nece da ti sljaka na 1600mhz upareno ali hoce na 1400 i onda stavi na cl 9 i recimo 22, pa vidi... ta hercaza, gore dole..veruj mi nishta ti ne znaci...poigraj se..verujem da se tu krije problem, a voltazu stavi ne default..ja cak drzim na 1.62..ima tu raznih stvari, ploca, bios itd. Nezgodno je ako nisi bas vican tome svemu..stavi samo nju i probaj je.. :: :: ::
Ovako, izvadio sam stari ram i na njegovo mesto stavio novi tj u primarne slotove, zatim kad sam ugasio komp ubacio sam i stari ram, delovalo je da je stabilno odradio malo crysis warhead bench, i linx sa svom memorijom 1 run koji je trajao preko 10min i to je sve proslo zatim sam upalio firefox da se pohvalim kad se komp odjednom ukoci, bez bsod na ekranu ali kad sam restartovo rucno izbacio je poruku da je bio bsod sa bugcheck error 0x128 sto indicira da mu treba cpu voltaze jos. Jel moguce da sa vise rama kod overkloka procesoru treba dodatno voltaze? U svakom slucaju radi neko vreme za sad u odnosu na jucerasnju varijantu gde mi je bio ram sa vecom latencijom u primarnim slotovima i gde je kocilo instant maltene...
Za sad mi radi kad sam digao voltazu procesora jos malo tj na def i onako mi je bio underklokovan.. Videcemo sta se desava, ako bude bilo problema vadim ovaj ram sto sam nabavio i mirim se sa 6gb :)
:: A da jednostavno nemas losu ram memoriju :: Bolje je da to vratis, prodas staru i kupis paket od koliko ti treba identicnih, sve u jednom dahu :: :: Edit: sad sam video na jednom forumu da neko ima problem sa Win7 i sa 12 GB. Isto covek kupio 6GB prvo, pa jos 6Gb, ali iste memorije. I puca W7 :: :: Ne koliko volti ti je memorija :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jp :: ::
:: Koliko je trenutno QPI/DRAM Core Voltage. Možda ćeš morati malo da podigneš QPI napon jer koristiš 6 modula :: :: Takođe, možda ti je QPI previsko postavljen, probaj da ga malo spustiš :: :: ::
:: Ukoci se komp i sa 1.35 qpi u prime custom testu sa 10000mb memorijom :: Jos neki predlog ili da odustanem od ovog sranja : :: :: i7 920 oc 3.9ghz 1.24V, intel 330 120gb ssd, 7870 ghz edition oc 1100mhz/5000mhz, rampage II extreme, corsair hx1000w, h50, patriot viper 3x2gb ddr3, 8tb storage, haf 932. :: :: :: ::
1.65 i qpi 1.35 ili 1.25 kako je bilo ranije ne pravi razliku znaci nije u tome fora... Jednostavno ne mogu da rade memorije zajedno koje su potputno identicne osim sto su deklarisane jedne sa cas9 a druge sa cas8...
:: DRAM bus voltage 1.65V ili 1.66 :: qpi/dram 1.35 :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jp :: :: :: Ukoci se komp i sa 1.35 qpi u prime custom testu sa 10000mb memorijom :: :: Jos neki predlog ili da odustanem od ovog sranja : :: :: :: :: i7 920 oc 3.9ghz 1.24V, intel 330 120gb ssd, 7870 ghz edition oc 1100mhz/5000mhz, rampage II extreme, corsair hx1000w, h50, patriot viper 3x2gb ddr3, 8tb storage, haf 932. :: :: :: :: :: :: :: ::
za CPU je jako vazan QPI/VTT voltage( kod mnene za 3.5ghz je na 1.180v) i Dynamic Vcore, takodje QPI clock ratio stavi na najnize x36, CPU clock drive 800mV i PCI express clock drive 900mV u MCH/ICH presudan je IOH core meni je recimo 1.160v vodi racuna i o uncore mnoziocu meni 12 gb mesane memorije radi na 1.60v na 1400 mhz stavi setovanja memorije na onu sporiju
:: Kako tebi to radi na default CPU vrednostima? Jer si ti nasvirao i7 920 sa 2.66 na 3.9. U stvari ceo gigaherc vise, ako racunam boost sa 2.6 na 2.9 :: :: I da uvek CAS stavljas na sporiju memoriju. Mozes i druge vrednosti, ali time zatezes memoriju :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
:: Koga pitas :: :: i7 920 oc 3.9ghz 1.24V, intel 330 120gb ssd, 7870 ghz edition oc 1100mhz/5000mhz, rampage II extreme, corsair hx1000w, h50, patriot viper 3x2gb ddr3, 8tb storage, haf 932. :: :: :: :: :: Kako tebi to radi na default CPU vrednostima? Jer si ti nasvirao i7 920 sa 2.66 na 3.9. U stvari ceo gigaherc vise, ako racunam boost sa 2.6 na 2.9 :: :: :: :: I da uvek CAS stavljas na sporiju memoriju. Mozes i druge vrednosti, ali time zatezes memoriju :: :: :: :: http://oi45.tinypic.com/2dinl8p.jpg
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.