Ploca - Asus P5Q3 Procesor- Intel Q6600 Hladnjak - CoolerMaster GeminiII Kuleri na hladnjaku - 2x Cooler Master BC 120 LED Fan 120x120x25mm 1200RPM Memorije - Geil Enchase Corsa 4 x 4GB ddr3 1333MHz Grafika - PowerColor 2x ATI HD3650 - CrossFire Hard - Seagate 500GB + Seagate 1 TB Napajanje - LcPower LC66006P2 v 2.3
Imam problem sa plocom i memorijama, naime kada stavim sva 4 stick-a u slotove ploca boot-uje ali na boot screen-u zaglavi na `detecting usb....` Ploca radi fenomenalno sa 12 gb memorije u asimetric dual chanell-u....mada posto imam takodje Corsair triple channel kit 3 x 2GB probao sam da dodam jos 2GB na postojecih 12 GB i ploca je normalno boot-ovala sa 14 GB rama dakle Geil 3x 4 GB + 1 stick Corsair 2GB Dakle radi sve normalno na 1066Mhz na koliko i processor.
Sada moje pitanje da li postoji neko ko se vec bavio ovom problematikom i da li mi moze pomoci da na neki nacin dovedem plocu do toga da radi sa svih 16 GB tj sa svih cetiri stick-a Geil memorija. Hvala unapred za pomoc Pozdrav
Stavi sva 4 sticka u dual channel na 1333 ali povecaj latencije za 1 (ako je npr. memorija deklarisana na CL9 ti stavis CL10). Ako to ne radi onda sve isto, sem sto ne diras latencije, ali smanjis takt ram-a na 1066. Nesto od ovoga bi trebalo da radi bez problema...
:: Ovako moja konfiguracija je dosta specificna :: :: Ploca - Asus P5Q3 :: Procesor- Intel Q6600 :: Hladnjak - CoolerMaster GeminiII :: Kuleri na hladnjaku - 2x Cooler Master BC 120 LED Fan 120x120x25mm 1200RP :: Memorije - Geil Enchase Corsa 4 x 4GB ddr3 1333MH :: Grafika - PowerColor 2x ATI HD3650 - CrossFir :: Hard - Seagate 500GB + Seagate 1 T :: Napajanje - LcPower LC66006P2 v 2. :: :: Imam problem sa plocom i memorijama, naime kada stavim sva 4 stick-a u slotove ploca boot-uje ali na boot screen-u zaglavi na `detecting usb.... :: Ploca radi fenomenalno sa 12 gb memorije u asimetric dual chanell-u....mada posto imam takodje Corsair triple channel kit 3 x 2GB probao sam da dodam jos 2GB na postojecih 12 GB i ploca je normalno boot-ovala sa 14 GB rama dakle Geil 3x 4 GB + 1 stick Corsair 2GB Dakle radi sve normalno na 1066Mhz na koliko i processor :: :: Sada moje pitanje da li postoji neko ko se vec bavio ovom problematikom i da li mi moze pomoci da na neki nacin dovedem plocu do toga da radi sa svih 16 GB tj sa svih cetiri stick-a Geil memorija :: Hvala unapred za pomoc Pozdra :: ::
Sve sam probao sto se tice manuelne konfiuracije memorija znaci vise mi ne pada napamet sto bih sledece mogao da uradim. Uspeo sam da boot-ujem u windows sa default settings, sve na auto osim vrednosti napona(zato sto Asusove ploce imaju tendenciju da automatski naprave overvoltage) sa svih 16 GB i onda nastaju nove nevolje... naime kako pokrenem bilo koju aplikaciju koja ima iole malo zahtevne graficke potrebe windiws diplay driver stop working. Znam da to direktno upucuje na GPu ali u ovom slucaju kada izvadim memorije sve radi normalno na 8GB ili 12 GB. Tako da sam stvarno dosao do kraja i sa strpljenjem a i sa idejama.
Ovako sam bios se vezuje za FSB processora i ne daje mi opciju da povecam clock na memorijama osim ako ne overclockujem sam procesor, tek tada dobijam mogucnost da memorije postavim na 1333... ince memorije rade na 10666 isto kao i procesor. Memorija je deklarisana na CL 9 @ 666 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 33-107-4-10-5-5 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) mada sam primetio jedan problem RFC mi nikada u biosu nije na 107 vec na 72 mada i sa menjanjem svi ovih vrednosti da se podudaraju sa vrednostima ocitanim sa cip-a i dalje imam isti problem . Sto se tice cele specifikacije memorije evo ih ako ce ista pomoci:
Module Name GeIL CL9-9-9 DDR3-1333 Manufacture Date Week 28 / 2011 Module Size 4 GB (2 ranks, 8 banks) Module Type Unbuffered DIMM Memory Type DDR3 SDRAM Memory Speed DDR3-1333 (667 MHz) Module Width 64 bit
Profile Name Enthusiast (Certified) Memory Speed DDR3-1500 (750 MHz) Voltage 1.50 V @ 750 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 41-120-2-5-12-6-6 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP)
Memory Module Features Extended Temperature Range Supported
:: Stavi sva 4 sticka u dual channel na 1333 ali povecaj latencije za 1 (ako je npr. memorija deklarisana na CL9 ti stavis CL10). Ako to ne radi onda sve isto, sem sto ne diras latencije, ali smanjis takt ram-a na 1066. Nesto od ovoga bi trebalo da radi bez problema.. ::
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.