Pozdrav svima na forumu! Prije mjesec dana, krenem ja na more i prije polaska najnormalnije iskljucim svoj desktop(kupljen je krajem 2004.). Da ne bi bilo brige, jos ga i istekam iz zida. Sinoc, kad sam se vratio doma, krenem da ga upalim, kad ono sistem nece da se podigne. Vrte se svi ventilatori (onaj od napajanja, na grafickoj, na procesoru, na kucistu), svijetli zelena lampica ma dnu maticne i na kucistu, ali nema onog karakteristicnog zvuka kad hard disk podize sistem. Ona crvena lampica na kucistu, koja u takvim prilikama veselo treperi, sad miruje. Ponadao sam se da je u pitanju neki banalni razlog, pa sam izvadio i vratio RAM, prekontrolirao sve kablove, ali sve je i dalje isto - kompjuter bezivotno sumi, a na monitoru crnilo, kao da je ugasen. Isto kao da mu je hard disk `zapekao` od stajanja, pa sad nece da krene. Primjetio sam da se racunar identicno ponasa i kad uopce nema RAM-a ili kad mu iskljucim hard, a ladice optickih citaca rade samo kad im izvadim onaj ruzni siroki sivi kabel, koji je uvijek bio ustekan (ovo sam slucajno otkrio) (Maticna je Asus P4P800 SE, procesor Intel Pentium4, 3 GHz 32 bit, 2x512 RAM, VGA Ati X800XT AGP, hard je Maxtor, 80 giga - uvijek radio bez greske) Napominjem da dosada sa racunarom nisam imao nikakvih problema. Planiram ga odnijeti u neki servis, ali sutra je nedjelja, a i dosta ih je zatvoreno zbog godisnjih, pa me zanima ima li koja sugestija sta da radim, jer ja stvarno nemam ideje sta se desilo. Unaprijed se izvinjavam sto se danas necu moci zahvaliti na dobronamjernim savjetima, jer ovo pisem sa posla, a nije mi blizu kuce.
1. NAPAJANJE 2. NAPAJANJE 3. NAPAJANJE 4. RESET BIOSA MOZDA POMOGNE 5. POOTKACINJI SVE SA MATICNE, OSIM CPU, JEDNOG MODULA MEMORIJE, VGA I NAPAJANJA. PA VIDI DA LI ONDA HOCE.
južni most na ploči. Najverovatnije se kuva tako da ne zadržavaš prst predugo na čipu. Nadam se da nisam u pravu ali na intel 845 865 875 pločama on voli da crkne
Meni ovde tavori jedan komp sa kojim imam identičan problem. Ploča je MSI KT3V i ima one 4 lampice na braketu da kad nešto zaškripi lepo vidiš šta je. Pokazuje da je rikn`o procesor. Svašta sam pokušavao... čak sam i precesor vadio i vraćao i opet isto. Napajanje nije - stavljao sam moje. Najbolje bi bilo da probaš deo po deo na nekom drugom kompu.
Ja sam imao isti problem i isto sam mislio da je crko hard jer se nije cuo.E sad, posto si rekao da imas dva modula od po 512 i da si ih vadio i da je ista situacija sa i bez njih ja pretpostavljam da je jedan crk`o(to je barem bio slucaj kod mene).Probaj varijantu da izvadis jedan pa drugi(a ako nece promeni ih i po slotovima).Interesantno je bilo da iako je jedan modul bio mrtav komp ga je uredno prijavljivo na start up ekranu.Nadam se da sam pomogao. a sta ti ja znam...
Pozdrav svima! Zahvaljujem vam na odgovorima i sugestijama. Nisam planirao praviti zabunu MalomAbneru sa ladicama (fiokama). Dobro je sto nisam napisao skatule, mogu mislit sta bi tek onda bilo. U medjuvremenu sam donio drugov racunar i ustanovio da su mi RAM i hard disk ispravni (kod njega rade). Pomislio sam se da je u pitanju napajanje, ali kad sam prikopcao drugo, provjereno ispravno napajanje, nista se nije promijenilo. Zato me obliva hladan znoj pri pomisli da je servispc mozda u pravu. Juzni i sjeverni most su mi vruci pravo. Istina, nikad ih nisam ranije pipao, pa ne znam da li je to uobicajena vrucina. Ognjeni me je pogodio u slabu tocku, u ono sto me najvise i frustrira - dok sam bio na odmoru, komp mi je stvarno bio iskljucen iz zida, a ostavio sam ga savrseno ispravnog. Kad sam ga upalio, nista nije sijevalo ni pucketalo, samo se ne podize sistem i monitor je crn. Da mi se bar pokvario dok sam nesto sastavljao, rastavljao ili instalirao. Ovako, kao da mi je netko provalio u stan i nista nije uzeo, samo pokvario kompjuter. Sutra cu u servis, valjda ce u mom malom mjestu makar znati postaviti dijagnozu.
na ploči vruć, a kompjuter je isključen, crkla je ploča 101%. Vodi računa, možda je crko i zbog napajanja (već viđeno ako je frontier, jnc) tako da prvo proveri njega, a ako je jedno od ovih koja sam naveo baci ga u đubre i kupi novo
Otisla je maticna i tako sam bio primoran da nabavim novu, a da je old school zbog mojih komponenti. Nasao sam Intel® Desktop Board D865PERL i sve je proradilo. Nadam se da ce trajati makar malo duze od stare.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.