imam problem sa overklokovanjem FX-8320 na Asus M5A970 R2.0 ! Spisak komponenti PSU: CHIEFTEC GPS-500A8 500W Full Smart series (400w na + 12v) AMD FX-8320 Asus M5A970 R2.0 2x4gb Mushkin Blackline 1600 (9:9:9:24) Ati 5750 OC Kuler: Termaltake Spin Q
Imam problem da ne mogu , sta god radio, podici procesor na stabilnih 4.2 ghz, procesor butuje i na 4.5ghz ali sta god radio koliko god gurao voltaze i slicno jednostavno nece da radi stabilno na 4.2, a o visim freq i da ne razmisljam. Probao sam sve moguce kombinacije setovanja u bios-u gasenje fensi powersaving sranja obaranja memorije dizanja i spustanja voltaze svemu sto moze, probao sam klokovanje kombinovanjem mnozioca i fsb-a sa 10 razlicitih.
Jos jedna stvar primetio sam da ploca obara voltaze nenormalno, npr ako podesim vcore na 1.55 ona ga na full load-u obori na nekih 1.4, 1.388 , 1.42 , gore dole kako joj se cefne O.o !
Da li imate neki predlog kako da se resi ovaj problem ili ne?
Nece da radi stabilno na 4.2-4.5 jer ploca ima veliki Vdroop, dzabe podignes napon kad u full load-u on padne dosta ispod (kod mene npr. u bios-u je fixiran na 1.32 a pri load-u pada na 1.28, cpu 100% stabilan). Pogledaj po netu mozda postoji neki Vdroop mod za tu plocu, da odradis kako bi smanjio Vdroop. To sam radio svojevremeno na ASUS P5B-E Plus ploci, trik sa grafitnom olovkom, koji je gotovo izjednacio napon pri idle i load...
Jesi gasio turbo dok si klokovao?Nije to cudno,mozda cpu ne moze vise.Nit je to neka ploca nit je to neki cpu za oc.Ima 8 jezgara,veliki tdp i nema tu mnogo mesta.Drugo sa oc na 4,5 opet nista ne dobijas.Koliki ti je fsb kad ga stavis na 4,2?Smanji memoriju prvo da te ona ne koci.
Pa kaze...Mala ima kasko i zvekece se,ako nastavi ovako pre.ebace sve...jer mala ima kasko...i zvekece se strasno...
:: Pozdrav :: :: imam problem sa overklokovanjem FX-8320 na Asus M5A970 R2.0 :: Spisak komponenti :: PSU: CHIEFTEC GPSp-500A8 500W Full Smart series (400w na + 12v :: AMD FX-832 :: Asus M5A970 R2. :: 2x4gb Mushkin Blackline 1600 (9:9:9:24 :: Ati 5750 O :: Kuler: Termaltake Spin :: :: Imam problem da ne mogu , sta god radio, podici procesor na stabilnih 4.2 ghz, :: procesor butuje i na 4.5ghz ali sta god radio koliko god gurao voltaze i slicno jednostavno nece da radi stabilno na 4.2, a o visim freq i da ne razmisljam :: Probao sam sve moguce kombinacije setovanja u bios-u gasenje fensi powersaving sranja obaranja memorije dizanja i spustanja voltaze svemu sto moze, probao sam klokovanje kombinovanjem mnozioca i fsb-a sa 10 razlicitih.Pogledaj po netu klokovanje amd fx imaju oni jos par bitnih voltaza koje se dizu a ne samo v core :: :: Jos jedna stvar primetio sam da ploca obara voltaze nenormalno, npr ako podesim vcore na 1.55 ona ga na full load-u obori na nekih 1.4, 1.388 , 1.42 , gore dole kako joj se cefne O.o :: :: Da li imate neki predlog kako da se resi ovaj problem ili ne?
Ako si sve odradio kako treba a verujem da jesi onda ti ostaje da vidiš kolike su temperature prilikom overkloka a ako su i one uredu onda je ili ploca ili ti je loš primerak procesora.Mislim da je skoro isto bio ovde jedan koji je imao problema sa fx procesorom koji je u prime95 na difoltu dobijao grešku.
E ovako, naravno gasio turbo core i sve ostalo sto je moguce, memorija na 1600, probao i sa 1333 isto, ma 4ghz mi u prime-u izbacuje gresku na workeru 8 posle par minuta rada na temperaturi od 62c. cak i na 4ghz ne prolazi prime kako treba. tako da mislim da je problem u samom cpu. Mada na netu svuda, ovaj cpu su dizali bez problema na 4.2 ghz... da li da trazim zamenu procesora ili sta vec? posto sam u istoj radnji menjao plocu GA 970a UD3 koja se pregrevala katastrofalno.
Svaka (ili skoro svaka, nisam siguran) ploča ima tzv. `rupe` u bclk vrednostima tj. na određenom opsegu vrednosti neće da radi. Npr. ploča radi normalno na vrednostima bclk od 150 do 190, od 190 do 210 neće ni da čuje, a recimo preko 210Mhz radi isto normalno do određene granice. Savet - povećaj bclk.
http://is.gd/cuxpPk Ista ploca je u pitanju.Neznam šta ti kažem .Jedini kontakt sam imao sa msi 970 plocom i radilo je sve kako treba.Pokusao sam da guglam za ovu plocu i jedino mi je izbacivao istocnoevropske tj. ruske sajtove.
Zamenu procesora?jel on tebi radi na 3,5ghz default clock kako treba?Ako radi nema tu nikakve zamene.Nije tebi niko dao garanciju koliko on moze da se klokuje.Druga stvar oc ponistava garanciju.
Pa kaze...Mala ima kasko i zvekece se,ako nastavi ovako pre.ebace sve...jer mala ima kasko...i zvekece se strasno...
:: E ovako, naravno gasio turbo core i sve ostalo sto je moguce, memorija na 1600, probao i sa 1333 isto, :: ma 4ghz mi u prime-u izbacuje gresku na workeru 8 posle par minuta rada na temperaturi od 62c. cak i na 4ghz ne prolazi prime kako treba. tako da mislim da je problem u samom cpu. Mada na netu svuda, ovaj cpu su dizali bez problema na 4.2 ghz... da li da trazim zamenu procesora ili sta vec? posto sam u istoj radnji menjao plocu GA 970a UD3 koja se pregrevala katastrofalno.
Jedan thread ti puca jer fali jos malo napona da stabilizuje rad, sto je problem jer ploca ima veliki Vdroop. S druge strane posto si za samo nekoliko minuta dosegao granicu od 62c treba ti i bolji kuler definitivno + provetri kuciste obavezno sa par 12-14cm ventova...
:: E ovako, naravno gasio turbo core i sve ostalo sto je moguce, memorija na 1600, probao i sa 1333 isto, :: ma 4ghz mi u prime-u izbacuje gresku na workeru 8 posle par minuta rada na temperaturi od 62c. cak i na 4ghz ne prolazi prime kako treba. tako da mislim da je problem u samom cpu. Mada na netu svuda, ovaj cpu su dizali bez problema na 4.2 ghz... da li da trazim zamenu procesora ili sta vec? posto sam u istoj radnji menjao plocu GA 970a UD3 koja se pregrevala katastrofalno.
A da pozajmis od nekog drugo napajanje pa probas onda.Ovo mi palo na pamet kad si rekao da ti se druga ploca pregrevala,a ima logike da se zbog lose struje pravi toliki vdrop
na kraju nekako resih problem, iznova i iznova drndajuci se u biosu. Dodjoh na stabilnih 4.25 ghz (21x201) i t mu je to od prilike, voltaza 1.41 + - nesto, sad je stabilan. prolazi test u prime-u samo se greje fino tako da cenim da ce `popiti` neko vodeno hladjenje uskoro, posto cenim da ce leti da place od vrucine :)
na kraju sam mu pogasio sve halt stateove, ostavio sve ostalo na auto enable cpu i nb LLC i to mu je to. od prilike, sad cu se igrati par dana pa ako nesto stucne javljam. mada cenim kao sto rekoh, da u svakom slucaju vodeno hladjenje i neko jace napajanje mora da dodje u obzir. Hvala svima na savetima i idejama . Ovo je ipak 700mhz iznad defaulta sto je ok, videh da ga guraju na 4.5 ali sa liquid cooling, plocama od 150eur i nekim strvinama od napajanja. tako da od prilike s obizrom cime ga `hranim` dobro se ponasa . btw, sada su voltaze ok
Na leto ces neko zplakati, kolega. Cenim da ces to biti ti, kada budes shvatio
18.03.2013. 10:42
status: user broj poruka: 10998
da si samo MISLIO da imas procesor... Ali, nista zato, do jeseni ce se skupiti nesto para, a na trzistu ce biti i IvyBridge-a i Haswell-a, pa nam se ti onda javi (``ljudi, ja progledao! Jao, sto imam masinuuuu! Eee, da sam pre znao...Cuo sam, ama nisam verovao...``)...
Dex, sta da kazem nego da rezimiram ono do cega dolazi sam..
18.03.2013. 16:05
status: user broj poruka: 10998
ovaj kolega (ali ne razume sta mu se DOGADJA). Onda zakljucuje kako ce mu trebati H2O hladjenje, pa kada sabere troskove - eto mu i vise potrosenih para nego da je kupio jedan osrednji SandyB LGA2011, koji bi mu radio BOLJE a hladio se vazdusno...
Nije to ``cudno ponasanje ploce...``, nego ``karakteristicno ponasanje AMD sistema``. Gde su problemi, tu je AMD... Prica, marketing...a od toga ne zivi korisnik nego proizvodjac (``proizvodjac``)...
Dobro , vidim ovde vecina gotivi intela, koji sam inace koristio poslednjih 7 godina od Intel Pentium D820 pa do I7 2600 ...
pod 1. bavim se muzickom produkcijom = Cubase + 1.000.000 VST, VSTi Pluginova + UAD DSP card sa gomilom pluginova etc, studijska zvucna karta etc etc... Tako da mi je to prioritet! pod 2. pre ove masine sam imao I7 870 (klokovan na 4ghz) a posle i7 2600 koji su radili priblizno isto te nisam primetio neku bitnu razliku, osim sto je 2600 bio malo brzi ali ne toliko koliko je kostao :) pod 3. Kako se pojavila vishera pojavila se gomila testove i review-a koji su ga uporedjivali sa 3770k (naravno uvek je zaostajao za nekih 10% do 25% zavisi kako gde, mada opet cena je 285+ eur naspram 136+eur ... (govorim o 8320 koji je klokovan na 8350 specifikacije) odlucio sam da prodam I7 i lepo isprobam AMD. Eto na 4ghz sa ovom kofniguracijom sve kul, bez pregrevanja sve lepo radi bez problema itd... vec na 4.2 pocinju temperature i tako dalje exponencijalno sa taktom sve ostalo raste.
E sad ono najbintije. Performanse. prvo ovaj amd je brzi u Cinebenchu 11.5 , barem od primeraka koje sam ja imao. A generalno u radu, zasta mi je i najpotrebniji, brzi je od 20 do 30% nekom procenom po broju ulodovanih pluginova i latenci i samom workflow-u koji za sada imam.
Tako da eto, ja koji sam se kleo u intela upravo u mom slucaju videh da je amd brzi. Naravno da sam dao 200eur vise izeo 3770k rezulatati bi bili jos bolji. Videcemo sta nudi Haswell pa sto da ne, mozda na leto sa AMD na Intel-a. :) Nisam napomenuo da je win 7 64bit ulm stari windows koji je bio na intel-u sada i na ovom AMD-u tako da posle reinstaliranja svog software-a (sto ce trajati jedno 4 - 7 dana) trebalo bi da radi bez ikakve greske.
Da sumiramo ceo slucaj. Problem resen BIOS podesavanjem, radi stabilno na 4.2ghz sa malo podignutom voltazom (~ +0.021v)
Hvala svima koji su odvojili deo svog vremena i dali svoje misljenje i savete. :)
E pa prijatelju ovo nisi smeo da napises, bolje da si im hlorovodonicnu kiselinu sipao na facu, pre bi oziljci nestali nego li ovi sa srca sto ih ujede :D Dobrodosao na forum.
Ne druze ti znas kako meni radi DAW sa 80 kanala + 10 grupa + 6 send/return effect kanala natrpanih sa tonom pluginova za frekvencijsku, dinamicku i vremensku obradu audio signala generisanog direktno iz sinta ili snimljenog u wav file... Mislim... :) Svaka dalja rasprava je suvisna... Problem je resen, koga prakticno nije ni bilo, vec je bilo potrebe za BIOS setings korekcijama. AMD me je prijatno iznenadio a boga mi i novcanik.
Upravo sam naleteo na DAW Benchmark pa koga interesuje, poredjenje AMD FX 8350 i I7 3770k za muzicku produkciju evo...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.