Dragi moji trenutno imam konfiguraciju koju bi trebalo nadograditi tj menjati. Imam CPU AMD X2 4200+ , MB je rikavela , I imam 2 GB Ram -a DDR2 ( jedan modul je na 667 MHz a drugi je na 800 Mhz) . To ide na prodaju a za novu konfiguraciju imam budžet od TAČNO 24 000 din ili da budem precizniji 200 Eura. Molim neke vaše preloge a da napomenem da uzimam ploču , CPU i RAM DDR3 ( najmanje 4 GB). Konfiguracija je uglavnom za igice i nešto malo obrade fotografija( čist amaterizam). Grafiku ću za sada dobiti neku od drugara za dž (mislim da je neka 4xxx) a krajem godine ću kupiti neku ozbiljnu grafu. Zato mi je bitno da sada uzmem nešto dobro od MB , CPU i RAM DDR3 za novac koji imam. Usput jako me zanima mišljenje o CPU AMD FX 6300. Da li je to dobar CPU, tj da li se on isplati uzeti? Dobio sam ga kao jedan od predloga. Ako neko zna nešto više o njemu voleo bih da znam. Jedno veliko Hvala za sve one koji su spremni pomoći.
Imam napajanje 600 W Chieftec. Da li je dovoljno ? Grafu ne znam koju bar za sada. O njoj ću misliti kako sam i rekao krajem godine kada dođem do love. Verovatno neku 150 - 200 Eura( možda i nešto preko 200 Eura). Hard imam od 500 Gb tako da i to neću kupovati.
E da nemojte se smejati ali znajte da postoje oni koji ne znaju nešto mnogo ali su voljni da nauče , da li uz kupljeni CPu dobijamo i kuler ? Neću se baviti nikakvim klokovanjem bilo čega zato bih i kupio neki jači CPU !
Ja licno jedini cpu koji na deff vrednostima mogu da zamislim sa box coolerom je neki i3,mada i to posle nekih testova kod drugara nije bas ok,ali nekako prihvatljivo.
E sad,zavisi od toga da li ti je bitno da racunar bude tih koliko je moguce,meni jeste i to jako.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Ne NIKAKAV klok ne dolazi u obzir jer mi je apsolutno ne potrebno.
Mislio sam ovako nešto :
- CPU definitivno AMD FX 6300 ( oko 12 600 din) - MB - recimo 970 MSI 970A-G46 ( oko 6 800 din) - Ram - Kingston 4 GB( za sada) 1600 Mhz ( oko 2 700 din) - CPU hladnjak LGA775/1155/AM3+/FM2 Cooler Master Blizzard T2, RR-T2-22FP-R1( 1630 din) Ukupno - 23 730 din. Uklapa se u budžet samo da li može ovaj hladnjak ?
Ako bih umesto CPU FX 6300 uzeo neki AMD FX 8xxx da li bi meni to nešto koristilo u nekoj većoj meri ?
Za Dextera013 :
Da li je meni kao amateru dovoljno da za igranje koristim CPU na 3.5 Ghz koliko je u osnovi ? Takođe me interesuje šta znači pojam vezano za ovaj CPU ono 3.5 GHz( turbo boost 4.1 Ghz) ?
3.5 ghz mu je default brzina, a kad mu zatreba snage on radi na 4.1 ghz sam od sebe ako mu je ukljucen boost u biosu, ako ugasis boost on nece prelaziti 3.5 ghz.
Dakle mozes opusteno da taj cpu stavis sa 3.5 na 4.0 ghz bez ikakvog dizanja napona ili slicno, maltene i nije oc klasican jer je turbo svejedno 4.1 ghz.
Kod mene radi svaki dan na 4.ghz i nikakve skokove temperatura nisam primetio, + kad upalis cool and quiet ni za idle i surf nemas sta da se brines sto se potrosnje i buke tice.
x8 ti realno ne treba, za igre x4 je ok a x6 je taman, x8 je vec silovanje nepotrebno sem ako ne radis jos nesto na kompu sto ce da uposli tih 8 jezgara na vise od 85/90%.
Igre vise gotive visok radni takt procesora nego vci broj jezgara, tako da je veca razlika x6 od x4 nego x6 u odnosu na x8.
Divno Milane sto si zapoceo temu, i ja istu stvar planiram, pa cu se i ja ukljuciti sa pitanjima :D ako moze :D Ja sam hteo da pitam da li ce mi znaciti da se ustekam za dodatnih 1400din i da uzmem m5a97 r2.0? a isti procesor planiram... i hoce li me mnogo hendikepirati ako uparim to sa 1333 mhz memorijom( posto nju dobijam) a ne sa recimo 1600?
pa problem je sto sam u teskom knapu sa parama, a mogu da dobijem ili 4gb na 1333 ili 2gb na 1600, za prvo vreme dok se ne snadjem. kapiram da je logicno da uzmem ovih 4gb?
sto se oc tice ne bih ga oc nesto preterano najvise na tih 4ghz kao sto je kod tebe... mada mi ni to za pocetak nece biti potrebno, ali kapiram da sam na duze vreme mirniji sa asusovom plocom gde kad bude zagustilo mogu da oc proc nego sa ovom msi...
nije dex sad za 500 din, nego nemam uopste za memoriju ako uzimam asusovu plocu... tuga jebi ga, i za ovo natezem bulju... cu gurnem ta 2gb(na1600mhz) samo da radi komp bar nedelju dve dok ne kupim druge...
nego mi kazi ako dignem sistem sa jednom memorijom i instaliram sve i posle nedelju dana promenim memorije jel moram da lupam nov sistem?
A koje napajanje planiras da koristis uz sve mislim koji model tacno ako znas,mozda je pametnije da se drzis sad sigurice nego da ides na neki jaci black edition pa da se bavis overclockom. i da imenjace dex ti dobro rece x6 je just right bices miran s njim koju godinu Inteli5-3570k@3,4GHzCMStorm EnforcerASUSMaximus V GeneMSIGTX660Ti PE OCPatriotIEM 8GB @2133MHz Limited Edition Cooler MasterM2 Silent Pro 620WIntel
Pozvao sam prodavnicu da poručim komponente ali nisu imali CPU. Možda ću da dodam još neku paru više za kuler. Zato ću sačekati da vidim da li ću uspeti da sakupim još love i zbog kulera ali i zbog još jedne važnije stvari a to je dodatnih 4 GB ram-a .
Jedna ispravka napajanje jeste Chiefetec ali ima 500 W. Mislim da je to dovoljno. Pročitah post od Prexium-a koji od prilike sklapa istu konfiguraciju osim razlike što ja imam kućište i njegova je grafa bolja(trenutno) i vidim da ste rekli da je tih 500 W dovoljno. Da li je ? Napajanje je CHIEFEC model - CTG-500-80p.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.