dq6,c2d 6400,gainward 7600gt.koju memoriju da uzmem?
STRANA 1 OD 1
jeremijabg
dq6,c2d 6400,gainward 7600gt.koju memoriju da uzmem?
01.08.2007. 21:54
T5146
status: user broj poruka: 128
dakle sta uzeti?...ne nameravam da oc ujem(zato sto ne znam zasto) pa mi treba optimalna memorija za ovu konfu(e, ako sad nisam lupio glupost..cuj `optimalna!`) razmisljam o geil ultra 2x1gb 800mhz...da li to valja za ovu confu ili moze i bolje...molim vas da mi preporucite sta da kupim i to sto pre jer sutra idem da pazarim gorepomenutui....(unapred da kazem da sam pokusao da nadjem bez uspeha slicnu temu..u slucaju previda i dalje molim odgovor!
...ili neces drasticno da klokujes uzmi najeftiniju memoriju ,bitno da radi na ploci i da je na 800 i da je barem 2 gb, a razliku dodaj za bolju grafiku jer ces se razocarati ,bilaje ok pre godinu dana sad je zastarela i ne uzimaj nista ispod 7900gs ...Mozes i manje da das i za plocu ,ali grafiku menjaj pod obavezno !!! `Ajd u zdravlje!
da, geil ultra 2x1gb 800mhz je dobar izbor,takodje i corsair xms2 800 i ocz na 800mhz bilo koji. Mislim da nema potrebe da bacas tolike pare na plocu AKO ne umes da iskoristis sve njene dodatne opcije,Ga p35 ds3 je bolji izbor a kosta 110e,razliku dodaj za grafiku,ako ces do 130evra uzmi 2600xt-ati, ali neces se naigrati,ako imas kesa pljuni i kupi 8800gts 320mb-280evra.E da c2d 6400 zameni skoro pustenim E6550,visi takt, veci fsb a ista cena, pozdrav. Ps,ako kupujes grafu iz starijih serija , kupi ili 7900GS ili 1950pro,Tako......
:: da, geil ultra 2x1gb 800mhz je dobar izbor,takodje i corsair xms2 800 i ocz na 800mhz bilo koji :: Mislim da nema potrebe da bacas tolike pare na plocu AKO ne umes da iskoristis sve njene dodatne opcije,Ga p35 ds3 je bolji izbor a kosta 110e,razliku dodaj za grafiku,ako ces do 130evra uzmi 2600xt-ati, ali neces se naigrati,ako imas kesa pljuni i kupi 8800gts 320mb-280evra.E da c2d 6400 zameni skoro pustenim E6550,visi takt, veci fsb a ista cena, pozdrav. Ps,ako kupujes grafu iz starijih serija , kupi ili 7900GS ili 1950pro,Tako..... :: ma ja plocu ,procesor i graficku vec imam....nego hocu memoriju.....ali ako znate kako od ovih da napravim zveri,samo izvolite(ali postepeno kao da prichate idio.....detetu)
Skoro je isla slicna tema i bila je u pitanju bas Geil memorija: http://www.pcberza.co.yu/forum/topic.php?topid=5120&forid=9&katid=2 Moje misljenje o Geilu se zna.TO JE ODLICNA MEMORIJA! Ako mozes uzmi Geil Ultra Plus 800MHz,jer radi na 3-3-3-8 i koristi Micronov cip a to je veeeeelika prednost.I Geil Ultra je odlican ram i veoma brz (800MHz/4-4-4-12),ali samo stare verzije ovog modula koriste Microna,a nove Elpidu i Aeneon cip. Normalno Corsair,OCZ i SuperTalent su odlicni,ali je trenutno Geil najisplatljiviji u smislu cena/performanse.
Zaboravio si da napomenes cemu teba da ti sluzi racunar.Ako je za igranje onda ti treba jaca grafika,ako je za ozbiljan rad onda samo kupi tog Geila i na konju si. Ploca je sam vrh i ne treba je menjati.Ako ne mozes da priustis jacu grafiku i tu plocu onda se slazem sa Ukijem uzmi GA P35-DS3 i kupi jacu kartu.Imaces bolje performanse u igrama...jos ako naucis da klokujes!!!
Slazem se i razmisljam o kupovini modela jednog od ova dva proizvodjaca,ali ako govorimo o performansama i razlici izmedju brzih/skupljih modela i onih sa konzervativnim vrijednostima (istog proizvodjaca),onda je zanimljivo navesti misljenje novinara jednog domaceg casopisa,koje korespondira sa test podacima i iskustvima i specijalizovanih sajtova i obicnih korisnika.
`Zakljucak?Ne bacajte pare na skupe memorijske module koji mogu da rade `ostro i brzo`.Umjesto toga odaberite jeftinije module,a razliku potrosite na procesor ili graficku...`
`Zatezanje latencija prakticno ima smisla samo ukoliko vam nekoliko procenata `zivot znaci`.
`Frekvencija na kojoj radi memorija je ocekivano najznacajniji parametar,na koji svakako treba obratiti paznju` - mislim da se ovdje ne moze navesti nikakva primjedba.
Casopis koji je cesto njegovao trend forsiranja iracionalno skupih i brzih konfiguracija,poslednjih mjeseci ima znatno umjereniji pristup.
::OCZ i SuperTalent su odlicni :: :: Slazem se i razmisljam o kupovini modela jednog od ova dva proizvodjaca,ali ako govorimo o performansama i razlici izmedju brzih/skupljih modela i onih sa konzervativnim vrijednostima (istog proizvodjaca),onda je zanimljivo navesti misljenje novinara jednog domaceg casopisa,koje korespondira sa test podacima i iskustvima i specijalizovanih sajtova i obicnih korisnika
Ova cena za dobijeni kvalitet nikako ne moze da se nazove skupim.
::`Zakljucak?Ne bacajte pare na skupe memorijske module koji mogu da rade `ostro i brzo`.Umjesto toga odaberite jeftinije module,a razliku potrosite na procesor ili graficku... U mom slucaju je urednik izveo skroz pogresan zakljucak. Sta mi znaci jaka graficka ako ne igram igre. Sta ce mi slab ram ako ne moze da izdrzi mucenje visednevog renderinga,a to je sa `jeftinijim modulima` potpuno normalno da puknu posle 10-12h rederinga...jos ako povuce vise od 2/3 memorije. Pre bi ulozio visak novca u jacu plocu nego u CPU(sa dobrom plocom mozes da overklokujes CPU i da bude stabilan kao skuplji na slabijoj ploci).
::`Zatezanje latencija prakticno ima smisla samo ukoliko vam nekoliko procenata `zivot znaci` Zatezanje latencija ne moze da se meri procentima u ukupnom skoru nego u trenutnom odzivu memorije.Ako neki objekat stalno rotiras/zumiras u 3D(moj slucaj 3D MAX,AutoCAD,Maxwell studio,Maya)onda ti zategnute latencije znace vise nego frekvencija rama.Osim ako volis da ti se sistem ukoci na par sekundi svaki put kad zadas neku naredbu ili krenes da zarotiras objekat....i tako svaki put radis neki kompleksniji objekat sa vise detalja. Sto su zategnutije latencije manje ces cekati na odziv zadate komande.A to cekanje moze da bude izuzetno iritirajuce.
::`Frekvencija na kojoj radi memorija je ocekivano najznacajniji parametar,na koji svakako treba obratiti paznju` - mislim da se ovdje ne moze navesti nikakva primjedba Moze.
Pozdravi urednika i podseti me koji to bese casopis da znam da ga nikad ne kupim.
DRAMATICNO! Epidemija cinizma na forumu...Sta jedete?
02.08.2007. 10:14
status: user broj poruka: 726
::Pozdravi urednika i podseti me koji to bese casopis da znam da ga nikad ne kupim
Casopis se zove `Moje srce`.Nemoj ga kupovati,uglavnom su reklame za kozmetiku i
srceparajuca beletristika.
Urednica te pozdravlja,a ja sam dobio otkaz zato sto smo izgubili potencijalnog citaoca.
PS Jednom davno,dok je proljece stidljivo koracalo po 40. uporedniku,usao sam (korektno,ali bespotrebno) u raspravu sa tobom - pokusavao si da me ubijedis da graficka kartica trosi kao trafo-stanica.
Sada tvrdis da frekvencija nije najvazniji faktor memorije (uopste se necu truditi da polemisem oko ovoga),dok `Zatezanje latencija ne moze da se meri procentima u ukupnom skoru nego u trenutnom odzivu memorije`.Ovako...To je potpuno isto,jer trenutni odziv implicira krajnji rezultat,ali da pojasnim - ako jedan memo modul pri manjim latencijama odradi zadatak za 10 sec,a sa losijim latencijama za 12,onda je,u ukupnom skoru,prva varijanta odradila posao 20 % brze u odnosu na drugu.Prema tome,latencija se moze mjeriti procentima.
Probaj ovaj program - Start - All programs - Accessories - Calculator
Kao malo puta do sada uopste nisi u pravu. Bez ikakve uvrede, ali u tvom odgopvoru se vidi razmisljanje veoma mlade osobe. Radio sam sa puno vrsta, puno razlicitih memorija i recicu ti samo jedno. 12-24 sata renderinga izdrava i najobicniji NCP. Sto se mene i mog iskustva tice, urednici su potpuno u pravu. Ako neko hoce da overklokuje, tada tvoji stavovi imaju i te kako dobru osnovu, medjutim na defaul vrednostima... sve pa i najgore smece radi.
@OGL Da ti nacrtem razliku u latencijama: Ako zamislis dve memorije kao dva automibila ista masimalna brzina(frekvencija) a razlicito ubrzanje(latencije). 1.Ako bi se trkali na duze staze razlika bi bila (procentualno) vrlo mala i skoro neprimetna. 2.Ako bi se trkali na vise manjih relacija razlika je primetno na strani automobila sa vecim ubrzanjem.
Legenda: 1.- Rendering 2.- Modelovanje
Upotrebu olovku i papir,mada ovo moze i napamet da se sracuna ne treba ti digitron. Mozes da meris kako hoces i da pustis koji god test hoces znam kako mi se ponasa komp u svakodnevnom radu i znam koliko ovo znaci programima koje koristim.
@VM Overklokujem dok renderujem,a cesto i dok modelujem. PQI mi je vrlo cesto izbacivao plavi ekran za vreme renderinga(ne overklokovan),a prolazio je Gold memory test.Ovo se najcesce desavao kad ukljucim vise svetla i vecu rezoluciju(kad ostane sa vrlo malo memorije).Dok mi se ovo nije desavalo sa Samsung,Geil i Corsairom(kojeg trenutno koristim).Kolegenica mi se takodje zalila da joj se to desavalo sa TakeMSom stavili smo Geila i komp je izlecen. Mozda je cista slucajnose i mozda nisam uopste upravu,ali je cinjenica da se ovo desilo.
Re: DRAMATICNO! Epidemija cinizma na forumu...Sta jedete?
02.08.2007. 14:34
status: user broj poruka: 2909
Juce skoro nista(postim sredom i petkom) mozda je zbog toga.
:: ::Pozdravi urednika i podseti me koji to bese casopis da znam da ga nikad ne kupi : :: Casopis se zove `Moje srce`.Nemoj ga kupovati,uglavnom su reklame za kozmetiku Tipovao sam da je` Lepota i zdravlje`
:: srceparajuca beletristik : :: Urednica te pozdravlja,a ja sam dobio otkaz zato sto smo izgubili potencijalnog citaoc Zao mi je.Pozdravi urednicu i kazi joj da moja devojka jos uvek kupuje taj casopis.
:: PS Jednom davno,dok je proljece stidljivo koracalo po 40. uporedniku,usao sam (korektno,ali bespotrebno) u raspravu sa tobom - pokusavao si da me ubijedis da graficka kartica trosi kao trafo-stanic Opet lazes rekao sam da joj treba osrednja nuklearna elektrana kao dobro napajanje(ali samo u piku),a ne da trosi kao trafo stanica.
Ma sve to stoji, ali verujem da ti je jasno da postoje lljudi (i to ogromna vecina) koji i ne znaju sta je to OC, a kamoli da ga koriste. Slazem se za PQI i TakeMS, to nikada nebih prodao niti (nedaj boze) ugradio u masinu, takodje se slazem da za tako ozbiljan posao MORAS imati ozbiljnu masinu sa kvalitetnim komponentama, ali isto tako znam da postoje i krativni entuziasti koji iz hobija renderuju na XP1700+ sa 512MB DDR i nista im ne fali... Dakle, covek nece da OC, neka stedi pare ili neka za tu kintu koju je nameravao da potrosi kupi maksimalno moguce izbalansiranu masinu.
Kada vec poredimo IT industriju sa auto industrijom, sto neretko radim ali ajde... zasto bi covek kupovao BMW328i ako ga nece voziti preko 120km/h. Za tako nesto mu je dovoljan i 318i sa kozom, klimom, lamperijom i plavusom gratis .)
:: Kongston mi se tekodje dobro pokazao za rendering na difaltnim vrednostima,ali lose za OC :: :: :: DaSickSyste ::
Hm...ocekivao sam da ce ti neko ukazati na prednosti visih taktova frekvencije ili `frekvencije kao najvaznijeg faktora memorije`,medjutim,moja ocekivanja su iznevjerena.
Kako se spremam da izadjem (idem u redakciju da uzmem poslednju platu i ispraznim radni sto),a tema neumitno iscezava i prepusta mjesto drugim,ne bih volio da manje upuceni posjetioci foruma steknu utisak da ti znas o cemu pricas i da se oslanjaju na tvoje edukativne tecajeve o latencijama.
Dakle,
Da ti nacrtem razliku u latencijama: Ako zamislis dve memorije kao dva automibila ista masimalna brzina(frekvencija) a razlicito ubrzanje(latencije). 1.Ako bi se trkali na duze staze razlika bi bila (procentualno) vrlo mala i skoro neprimetna. 2.Ako bi se trkali na vise manjih relacija razlika je primetno na strani automobila sa vecim ubrzanjem.
Ovo poredjenje je ispravno i nista mu se ne moze (tehnicki) zamjeriti.Medjutim,ovaj primjer kojim si ti meni objasnio (hvala) da npr. DDR2 800 Mhz 4-4-4-12 postize bolje rezultate nego isti model sa 5-5-5-15 odnosom (nije valjda?),NEMA,ALI APSOLUTNO NEMA BLAGE VEZE SA SMISLOM novinskog clanka koji sam ja citirao,a sa kojim se u potpunosti slazem.
Posto smo (usput) apsolvirali (sam si sebe demantovao,i bez moje primjedbe) da se efekat latencija moze vrednovati u procentima,vrijeme je da se osvrnemo na frekvenciju i njen znacaj.Kada neko tvrdi `da je frekvencija najvazniji faktor memorije` onda se to moze odnositi na jednu i samo jednu logicnu stvar - brzina ili takt imaju prednost u odnosu na latencije.Poenta Novinara je da je,vjerovao ti ili ne,brzi modul koji radi na taktu od 800 MHz nego modul sa 533 ili 667 MHz.Cak i da je efektivna razlika zanemarljiva,ipak je 800 brze od 667. Dalje,evo nas opet kod latencija - modul koji radi na 800 MHZ pri odnosu 5-5-5-15 bice brzi od modula na 667 MHZ sa latencijama 4-4-4-12.Pod pretpostavkom da uporedjujemo provjerene brendove,vjerovatnoca da ce i odnos 5-5-5-15 kod 800 MHz odnijeti prednost nad 3-3-3-10 kod 667 MHz je 1:1 - siguran pogodak.Naravno,u nekim slucajevima (sto se moze provjeriti na specijalizovanim sajtovima) desi se da jedan primjerak modula sa manjom frekvenijom i boljim latencijama da isti ili zanemarljivo brzi rezultat nego modul sa visim taktom,ali poenta je ista - frekvencije presudjuju,ne latencija. E,sad,dolazimo i do,za tebe,narocito zanimljivog dijela - razlicite latencije kod istih modula (iste frekvencije).Cijenjeni Novinar ustvrdi da je bolje kupiti modul sa losijim tajmingom a ostvarenu ustedu usmjeriti na kupovinu brzeg CPU ili GPU.Naravno,Novinaru ne pada na pamet da kaze da je jevtiniji modul (sa losijim latencijama) brzi od skuplje varijante,ali smatra,kao i ja,da ostvarena razlika u performansama ne opravdava razliku u cijeni...ili ceni.Nema spora da je A modul na frekvenciji 1 sa tajminzima 4-4-4-12 brzi od istog takvog modula sa tajminzima 5-5-5-15.Ali,to ionako nije bila poenta.
Sto se mene tice,ovog puta je rasprava stvarno zakljucana.
@oglasnik Neznam da li primecujes da vrtis u krug jednu istu pricu koju vise ni sam ne mozes da pratis,demantuj me i procitaj pazljivo ono sto sam napisao i shvatices o cemu pricam...Ako ti je toliko stalo da tvoja bude zadnja...OK...mrzi me da vise polemisem sa tobom i objasnjavam iste stvari koje jednostavno ne mozes(ne zelis) da razumes...Mada mi se cini da ti je jednostavno ispod casti da prihvatis tudje misljenje...Ali to je vec tvoj problem.
Za statistiku: Priznajem da si upravu za sve sto si naveo.Ja sam pogresio.
Ti i ja smo zavrsili svaku dalju komunikaciju na berzi.
Dobro,kao sto rekoh - okoncali smo polemiku o latencijama.
Posto vidim da si i profajler,uputicu te da pazljivo procitas gornje postove.
Meni (`osoba kojoj je ispod casti da prihvati drugacije misljenje`) nije predstavljalo problem da se slozim sa tvojim predlogom za izbor memorije i istovremeno afirmativno govorim o tekstu u jednom casopisu.Racunica je prosta - u jednom postu sam se slozio sa misljenjem dvojice.
S druge strane,ti si u jednom postu omalovazio novinara,ismijao casopis a mene uputio kod urednika.
A,onda si otkrio da ja imam problem sa `drugacijim misljenjem`.Cudno.Pazljivo citanje postova ce te demantovati.
::Ti i ja smo zavrsili svaku dalju komunikaciju na berzi
Meni je iskljucivost ovakve vrste strana i zao mi je ako mislis da treba da prekinemo komunikaciju.
Pozivam te da odemo na pice jer je cinjenica da sam pretjerao,kao sto je cinjenica da nijesi nista manje kriv.
Ako ne prihvatas predlog,onda prihvati izvinjenje.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.