Imam ovaj stari komp za koji sa iskopao negde P3 procesor na 933. Do sada je na plocm bio Celeron na 600MHz. Kada sam probao da zamenim procesor, po ukljucenju kompa dobio sam beep beep beep i tako u nedogled. I jedan i drugi cpu su coopermine jezgra sto i kaze na chaintech sajtu da podrzava ova ploca. Da li bi terbao da update-ujem bios ili nesto drugo, svaki savet je dobro dosao.
Ãim ti ploča pišti to znači (najverovatnije) da ne vidi memoriju ili grafiku. Jedan dugačak i dva kratka beep-a su za grafiku a tri identične dužine ukazuju na memoriju. Ukoliko se to što čuješ razlikuje od ovog što sam rekao ili ti mašina radi kad vratiš celerona onda je problem u nečem drugom. Može da bude da memorija ne može da radi na 133mhz magistrali na kojioj ti radi p3 933
Proveri još jednu stvar. Ako ti je kuler na procesoru neki sa jakom oprugom, te si ga morao skidati šrafcigerom, da nisi zakačio štampanu ploču istim? Video sam sto puta da ljudi oštete vodove baš prilikom menjanja procesora a uglavnom se tu nalaze oni koji vode ka memorijskim slotovima.
Evo upravo sam zarsio sa pretresom masine i ovako stoje stvari. Nema ostecenja na ploci oko procesora, memorija je deklarisana na 133 (NCP 256MB PC133), ali mi je nesto `palo u oci`. Stari celeron je 600MHz/128/100/1.5v (valjda ) dok na ovom intelu pise 933MHz/256/133/1.7v. Da nije mozda bas problem u ovoj razlici radnih napona procesora. Gledao sam i jumpere ali nista ne mogu da nadjem za eventualno povecanje napona. Kada sam menjao procesor resetovao sam bios jer bi po logici stvari ako ploca podrzava neki procesor da automatski prepozna i njegov radni napon.
Ostajem polako bez ideje
P.S. Kada vratim stari celeron startuje iz prve i sve radi kako treba i nema pojma koje procesore sve ova ploca podrzava.
Ta ploča MORA da radi sa svim FCPGA (zelenim) procesorima. Da celeron 600 nije 128/66/1.5? Što se tiče radnih napona, nisu bitni, ploča sama prepozna procesor i sama podesi napon. Jesi li siguran da su ti te pentium trojke ispravne?
Moja greska, celeron jeste 600/128/66/1.5v. A ovaj procesor jeste ispravan (bar ja tako mislim), izvadjen iz masine koja je radila. Ne znam da li da probam jos jednom da resetujem bios pa opet da probam ovaj na 933?
:: Moja greska, celeron jeste 600/128/66/1.5v. A ovaj procesor jeste ispravan (bar ja tako mislim), izvadjen iz masine koja je radila. Ne znam da li da probam jos jednom da resetujem bios pa opet da probam ovaj na 933?
Pa probaj. U principu, Intel cpu kad vrisne on je vrisnuo skroz. Ti reče kad staviš 933 da ploča pišti, što sugeriše da je cpu ok (da je mrtav ne bi imao nikakav zvuk). Jedino još što mi pada na pamet to je da ti je ploča poluispravna tj da radi samo na 66mhz magistrali što je malo verovatno ali nije nemoguće. Ispod trećeg memorijskog slota imaš dva džampera za podešavanje magistrale JP2A i JP2B. Podešavanja su sledeća 1-2 i 1-2 ti je auto, a za 133mhz magistralu JP2B skini a JP2A stavi na 2-3. Probaj...
Bio si u pravu servispc, ova ploca MORA da radi sa ovim procesorom :-), cela stvar je bila u jumperima. Namestio sam kako si mi rekao, resetovao bios i ... mojo sreci nema kraja :-) Znas, malo sam sentimentalno vezan za ovu masinu... sta ces.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.