Pozdrav. Slicno pitanje sam postavio na SK forumu ,ali zanimaju me dodatni odgovori.
Intel Q8200 @ 2.33 Ghz (Quad)
Gigabyte GA-EP35C-DS3R (ploca ima 6 ulaza za RAM ,4x ddr2 i 2x ddr3)
8GB Patriot DDR3 1333MHz (imam jos 8 GB ddr3 nemam gde da spojim)
PowerColor Radeon 5770 1GB GDDR5
2 x Hard disk Seagate Baracuda 500GB (1TB raid 0)
1 x Hard disk Seagate Baracuda 500 GB
1 x Hard disk Seagate Baracuda 500 GB
1 x Hard disk Western Digital Caviar 250 GB + Maxtor Diamond 160 GB
Usb Mouse ,Usb tastatura
ASUS WL-138g V2 PCI WiFi + kworld pvr-tv 7134se TV kartica + Gigabit mreza (nemam gde turiti Audigy Galaxy)
spojeno je cak 10 USB uredjaja !!!
1.Treba mi socket 775 ploca koja podrzava 16GB DDR3 (ne ddr2) i da obavezno ima 5 PCI slotova.
Dobio sam 1 odgovor : Gigabyte GA-P43T-ES3G
Zanima me ,ima li jos neka alternativa i ploca sa slicnom specifikacijom ? Znaci samo 16gb ddr3 i 5 pci. Ovu ne mogu naci po oglasima, a za novu godinu bice love ,rado bih kupio ovakvu plocu.
2. Vredi li prodati Q8200 i dodati za Q95xx ?
3. U slucaju Q8200 ,receno mi je da sam sa hd5770 dovukao max (zanima me samo 1280x1024 igranje) i da mi je neki max : 5850/6850
Da li je to zaista tako ? Ima li neko NVIDIA resenje jace od 5770 koje bi vredelo stavljati na ovaj CPU ?
Prelazio bih na i5, ali moram kupiti jos 2 hard diska po 1TB , te cu ukupno imati 4TB, to mi je sad prioritet uz plocu.
Ti si sinak, u usredsređenosti na svoje potrebe i mogućnosti, malo pogubio konce šta je dobro rešenje a šta ne. Nevezano za detaljno pitanje, da ti ja odmah odgovorim nešto što nisi pitao: - hitno prodaj po oglasima SVE te hard diskove što imaš. Sve ih stavi na oglase i prodaj. Za pare koje ćeš (verovatno) dobiti, trebalo bi da kupiš dva diska ukupno jednakog ili većeg kapaciteta, pa ako baš moraš, raid-uj ih.. a ako ostane para, vidi neki ssd, ili uloži u te ploče, pločice i grafulje. Za usb...pa, kupi usb zvezdu sa sopstvenim napajanjem (usb produžni sa više priključaka). PCI je prošlost, i polako to menjaj za usb ili pci-e kartice.
Hvala na odgovoru ,iako to nisam pitao. Ja mnogo vise verujem sistemu 4x 500GB, nego 2x1TB, kao drugo imam poprilican fajl server, te cu dodati jos 2TB (sto bi ti rekao 2x1TB), smatram da imamo razlicite potrebe, ja imam potrebu za vecom kolicinom podatka ,koji ce imati i BACKUP. Tako da se samim tim broj diskova udvostrucuje. 1TB podataka i 1TB backup. Uskoro ce biti 2TB + 2TB. Imam i 2 rezaca ,ali slozices se da nije zgodno imati desetine DVD diskova za backup.
Sto se tice SSD diskova, meni licno to ne treba. To sto cu dobiti nesto brzi boot i brzi copy / paste mi ne znace mnogo, ako vec imam vise diskova. Uzgred cena im je visoka, a i na njih mozes smestiti tek OS ,programe i neku igru. Mozda uzmem kad SSD dostigne 1TB, a cene budu kao danasnjih diskova.
PCI uopste nije proslost, ne znam odakle ti to ? Gde si video PCIE 1x zvucne ,kontrolere, TV kartice ,Skystar i da ne nabrajam dalje ? Tacnije sanse da ces kupiti PCIE 1x,4x komponentu su ravne sedmici na lotou. Osim PCIE 16x ,ovi mali PCIE nemaju nikakvog smisla i tek bezveze trose mesto na ploci.
Hajde da sumiramo : Imam Wireless, Satelitsku , TV-FM, dodatnu gigabit mrezu i Audigy Galaxy. Broj PCI slotova = 5
Opet kazem razlicite potrebe. Sto se tice onog za USB to vec imam, iako mi ploca ima 10 usb ulaza, bilo bi pozeljno da i nova ima, ali nije primarno.
Zanima me koja graficka nije overkill za Q8200, hteo bih menjati 5770. U medjuvremenu saznao sam da Q9xxx donosi svega 20% i da se greje kao lud ,te to otpada.
I dalje me zanima alternativa ovoj ploci GA-P43T-ES3G, posto ovu ne mogu naci . Hvala
Nisi rekao da li planiras (ako vec nisi) neki overklok procesora? MSi K9N-NEO-F v3```AMD Athlon 64 X2 3800+ @2,0Ghz```ATI Radeon HD 4730 512MB GDDR5 128Bit```2x1GB TakeMS 800Mhz```CGen e-6099 400W```Acer X223W-Q```A4Tech XL-740K Oscar```HDD 500GB+160GB
Iskreno nisam planirao ,ali imam dobar kuler ,nije problem da mi stabilno radi na 3Ghz. Trenutno mi CPU temperatura na defaultu 33c ,max overload ne predje 42-43. Mogao bih u teoriji da ga kloknem i bih ako bih dobio malo boosta u GTA 4,tj procesorski intezivnijim igrama ili prilikom izbora bolje grafike. Nemam sad love da prelazim na i5 ili i7, ovaj upgrade ce mi biti zadnji u sledece 2 god...
rado bih ti pomogao, ali moras da budes spreman na neke promene, ja limam slicne potrebe i to sam vremenom resavao skladno sa buducim plocama jer je 775 zastareo socket i postoji indicija da ces imati problema pogotovu sto je Gigabyte u pitanju. Jasne su mi tvoje potrebe ali jednostavno moras nesto da izmenjas radi sigurnosti i retke dostupnosti resenja tvojim potrebama.. recimo za 5x pci slotova. Slazem se da PCI nije zastareo, gledajuci samo masu profesionalnih zvucnih kartica mogu to da zakljucim.
Plocu koju su ti savetovali na sk je mozda jedini izbor koji je dostupan za tebe uslovno receno, tako da nema alternative, sta vise, pitanje da li uopste mozes da nabavis dati model, veliko pitanje.
Sad cu ti navesti primer.
Dakle imas wireless, satelitsku, tv-fm, dodatnu gb mreznu, audigy galaxy. Racunas da ce trebati malo ulaganja, ali to je neminovno da bi posle imao mnogo udobnije resenje koje je daleko bitnije od ulaganja. Ploca ova npr. - http://goo.gl/a9H5r odabrao sam je jer je ja imam i jer ima dosta slotova, pci, pcie, sata. Imas more drugih ploca koje su slicnih karakteristika ali po meni ova je po pristupacnoj ceni i mislim da nema potrebe za jacom. 1. Ima Gbit mreznu karticu. 2. moze da ima 16 USB portova i to je maximum 3. TV-FM karticu mozes kupiti leadtek PCIe ovaj skroz dole recimo za 20eu 4. Satelitsku gurnes u PCI 5. audigy galaxy u drugi PCI 6. za graficku imaces mesta, zadrzi tu 5770
Sto se tice diskova slazem se da je bolje 4x 500gb nego 2x 1TB, ali uslovno receno, sto znaci da jedan moze da bude eksteran i ubacen preko eSATA, recimo za backup, neka bude 2TB.. ostaje ti 2x 500 R0.. ajde necu da se mesam u to, ti najbolje znas kakav setup ti treba, ja ti govorim samo iz iskustva jer sam i ja imao nekoliko raid setup-ova i to je za mene zavrsena prica iz odredjenih negativnih rezultata, sad furam single hdd ili ssd. Mozda bih bio za varijantu recimo 2x 1TB WD Black, to je po meni dobar setup. Drugo, razmotri prioritete, meni bi bio veci prioritet da zamenim matori 775 za 1155 recimo nego da uskratim to sebi radi hitnog storage-a od 4TB.. izvini sto ti se mesam ali malo mi nije logicno. Uvek ima vremena za storage. Sada je 3TB storage relativno jeftin u odnosu na period pre 6 meseci npr.
E da, citam sada i vidim da ne znas da postoji PCIe 1x TV karta - http://goo.gl/nfk4W , http://goo.gl/TV5pq malo su naduvane cene ali vidis da ima.. skystar ima eksterna, nisam siguran za pcie.. ali zvucna, TV, kontroleri, svakako postoje odavno vec. Ja sam iskoristio skoro sve PCIe slotove i uredjaji u njima rade stvarno besprekorno, tako da itekako ima velikog smisla, ako imas jos nekih dilema tu sam.
Ako odlucis da se ipak sve zavrsi na 775, nadam se da ces naci povoljno 16GB memorije i pod uslovom da nema problema, e da, 5770 jeste dovoljna sasvim za Q8200, nije to jaka karta nego je los procesor.
Hvala na iscrpnom odgovoru. Bicu iskren ,nemam dovoljno novca da idem na jaci socket. To bi znacilo ogromna ulaganja (a ovaj sam uzeo pre 5 meseci)
Znam da je 775 mrtav, ali ako pogledamo prosecne konfiguracije u Srbiji ,on je prakticno nov :) Hocu reci ,zbog loseg standarda, slabije u Srbiji menjamo confu.
Iskreno isao bih rado na i5 ,ali ne mogu se uklopiti. To bi znacilo nova ploca + procesor + kuler + i dalje mi treba 2HDD, nova TV kartica (zbog PCI slota)...
Izgleda da cu morati traziti onu p43 plocu. Nema mi druge. Do nekih boljih vremena.
Iskreno ovo ce sledece godine postati verovatno Server ,krajnji cilj 8TB i 16ddr3, a dok to ne postane hteo bih odigrati koju igru. Ipak imam net 120mbita down / 8mbit up.
Kazu mi da bih pogurao HD 6850, ali poslusacu savete vecine. Promenucu plocu ,dodati hardove ,pa se strpiti do bolje graficke i socketa 1156
Ne znam sto se dvoumis oko graficke toliko, ja na q6600 imam 6850 i sve lepo radi...
:: Hvala na iscrpnom odgovoru. Bicu iskren ,nemam dovoljno novca da idem na jaci socket. To bi znacilo ogromna ulaganja (a ovaj sam uzeo pre 5 meseci :: :: Znam da je 775 mrtav, ali ako pogledamo prosecne konfiguracije u Srbiji ,on je prakticno nov :) Hocu reci ,zbog loseg standarda, slabije u Srbiji menjamo confu :: :: Iskreno isao bih rado na i5 ,ali ne mogu se uklopiti. To bi znacilo nova ploca + procesor + kuler + i dalje mi treba 2HDD, nova TV kartica (zbog PCI slota).. :: :: Izgleda da cu morati traziti onu p43 plocu. Nema mi druge. Do nekih boljih vremena :: :: Iskreno ovo ce sledece godine postati verovatno Server ,krajnji cilj 8TB i 16ddr3, a dok to ne postane hteo bih odigrati koju igru. Ipak imam net 120mbita down / 8mbit up :: :: Kazu mi da bih pogurao HD 6850, ali poslusacu savete vecine. Promenucu plocu ,dodati hardove ,pa se strpiti do bolje graficke i socketa 115 ::
Dal to bilo igranje ili ozbiljan rad, treba preci na noviju platformu, staru prodati ako za njom nema potrebe, PCI slot se i dalje puno koristi PCI-E x1 ne!?!? odakle ti to leba ti?? Oces da se kladimo da mogu kad tad sve da nadjem za PCI-E x1??
Posto su kolege dale sve odgovore i takodje su u pravu za prelazak na novu platformu(jeste kostace sigurno vise od stare, ali ne toliko vise) nemam sta da dodam, i opste nema potrebe za toliko malih hard diskova, nego treba nakupovati sve po 1TB, a ovo sto je nepotrebno rasprodati a podatke iskopirati kad za to ima mogucnosti......
Pozdrav drugari. Izvinjavam se ,visa sila ,nisam bio tu... Da odgovorim:
Izvini ,hoces da kazes da PCIE 1x komponenata ima na trzistu ? Cinjenica je da PCI drzi 99% i dalje. Pogledaj TV tjunere, zvucne ,mrezne. Moze se naci i PCIE 1x ,ali po model ,dva i to po visestruko visim cenama.
Odakle ti to sto ja trazim plocu p43 ili p45 sa 16 GB DDR3 da je smesno ili da je smesno imati 4 hard diska po 500 GB. Jesi li cuo za Raid 0+1 ? Ja tebe zaista ne razumem.
Ja sam zamolio pitanje u vezi ploce za Q8200 (hvala na ontopic odgovorima) ,nisam pitao koja je platiforma mrtva i nisam pitao da li je bolje da prelazim na i5 ili i7. 90% Srbije koristi krseve i 70% Srbije nema para za novi komp.
Kapiram sugestiju da je `uvek bolje novo` ,ali ovo nije Nemacka ,trazio sam adekvatnu pomoc za plocu i pitao sam pitanje za graficku da li ce biti prejaka za moj CPU. Mislim cemu saveti ,ako ces svakom reci ,prodaj konfu ,kupi novo ,doplatices malo ,isplatice se... To cesto vidim na forumima i ne verujem da to ljudima pomaze.
Ljudi nece prodati cele konfe ,imaju konfu kakvu imaju sa razlogom i to je to.
nema par komponenti za PCIE 1x nema ih mozda bas toliko puno, ali to je zastupljeno vec dugo vremena i naravno da ima sve da se nadje za PCIE 1x a ovo da PCI ima i dalje 99% udela na trzistu je msm skroz netacno!!(mozda oni koji trenutno imaju i koriste hardver na PCI i dalje)
Naravno da vredi preci na noviju platformu a staru prodati ako za njom nema potrebe, samo sam potvrdio predlog koji su vec dali, tako da je to i moj odgovor, ne uzimati novu plocu nego preci na novu platformu.... i ne ne vredi ulagati u taj stari soket i cpu za njega..... I nije taj cpu q8200 vrh za 5770 a verujem ni za neku jacu kartu 6850 recimo, niti ti treba jaca grafika trenutno ako igras na tako niskoj rezoluciji.....
isto tako ne verujem da 90% koristi krseve(pre ce biti da ne shvataju da staro treba zameniti-doplatiti za novo) isto tako da 70% nema para za nov komp....nego ne umeju da sastave
:: Pozdrav drugari. Izvinjavam se ,visa sila ,nisam bio tu... Da odgovorim :: :: Izvini ,hoces da kazes da PCIE 1x komponenata ima na trzistu ? Cinjenica je da PCI drzi 99% i dalje. Pogledaj TV tjunere, zvucne ,mrezne. Moze se naci i PCIE 1x ,ali po model ,dva i to po visestruko visim cenama :: :: :: Odakle ti to sto ja trazim plocu p43 ili p45 sa 16 GB DDR3 da je smesno ili da je smesno imati 4 hard diska po 500 GB. Jesi li cuo za Raid 0+1 ? Ja tebe zaista ne razumem :: :: :: Ja sam zamolio pitanje u vezi ploce za Q8200 (hvala na ontopic odgovorima) ,nisam pitao koja je platiforma mrtva i nisam pitao da li je bolje da prelazim na i5 ili i7. 90% Srbije koristi krseve i 70% Srbije nema para za novi komp. :: :: Kapiram sugestiju da je `uvek bolje novo` ,ali ovo nije Nemacka ,trazio sam adekvatnu pomoc za plocu i pitao sam pitanje za graficku da li ce biti prejaka za moj CPU. Mislim cemu saveti ,ako ces svakom reci ,prodaj konfu ,kupi novo ,doplatices malo ,isplatice se... To cesto vidim na forumima i ne verujem da to ljudima pomaze :: :: Ljudi nece prodati cele konfe ,imaju konfu kakvu imaju sa razlogom i to je to.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.