Napokon sam odradio dugo čekani apgrejd, pa rekoh da se pohvalim ali i da podelim svoje iskustvo u vezi sa jednim zanimljivim problemom sa kojim sam se suočio.
Konfiguracija je iz potpisa. Sam sam sve sklapao i u samom startu nisam imao problema (osim zbunjenosti koju je izazvao stock kuler na i5 koji ne vrti odmah kad se upali komp već sa zadrškom, kad se procesor ugreje)
Posle nekoliko dana, nakon što sam instalirao W7 ultimate, povezao se na net i ostale periferije, počinje žurka. Kompjuter iz čista mira zakucava, nekada pri nekom radu na tekstu, nekada samo u browseru, a nekada i kada ga ostavim da skida neki torrent.
Pregledao sam gomilu foruma – mnogo ljudi se žali na isti problem sa Gigabytovim pločama, nekima je kriv Windows – pa sam krenuo redom da tražim rešenje – flešovao bios, menjao gomilu stvari u biosu, otkačinjao komponentu po komponentu da vidim da neka nije neispravna, skenirao AV softverima hardove – i sve je to trajalo danima jer komp nekad radi dva dana super, a onda zakuca.
Nisam se preterano nervirao jer mi je sve to bilo interesantno. Iako je sve ukazivalo da je ploča neispravna, ja jednostavno nisam hteo da poverujem je to moguće. Iako su neki rešavali problem menjajući ploču za ploču nekog drugog proizvođača (jeftiniju i mnogo jednostavniju) nisam želeo da se tako lako predam. Kolega s posla je mislio da mi to žena noću skida neke džampere sa ploče da bi imao čime da se zanimam oko kompa jer je videla da mi je postalo dosadno nakon što sam završio sa sastavljanjem konfiguracije :D
Da ne davim više, poklopilo se nekoliko stvari koje su me dovele do rešenja. Žena se kačila na posao preko VPN-a, uz mnoštvo problema sa vezom, a kad je prešla da radi na stari komp, sve je radilo super (P4 478, 2.8 GHz). Pored toga na jednom od foruma sam našao jedan jedini post u kom tip tvrdi da USB 3.0 portovi na ploči koji rade preko VIA čipseta ne rade dobro sa USB 2.0 priključcima.
Otkad sam prebacio WiFi USB iz USB 3.0 porta, u USB 2.0 kompjuter više nijednom nije zakucao. VIA drajveri su dosta stari pa će valjda novi da reše taj problem.
U svakom slučaju, komp sad šljaka kao lud. Kad bude neka kinta možda padne i neka grafička, ali to mi nije bitno pošto se ne igram, i ova integrisana za sada super odrađuje posao.
Eto, nadam se da će nekom ovo moje iskustvo pomoći
Ja nju imam, i nikada nijedan problem, niti zakucavanje. bez problema tera ovaj moj 3550 na 4ghz, meni dovoljno. Ja zaista sa Gigabyte plocama nikada problema nisam imao, alo pocnu da mi se desavaju isti simptomi kao tebi, znacu sta je u pitanju:) Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...
slican problem sam imao i ja sa ovom mojom konfiguracijom
07.12.2012. 10:53
status: user broj poruka: 1207
i sve je krenulo kad sam zamjenio staru plocu sa plocom iz potpisa, znaci iz cista mira zakuca ne izbacuje plavi ekran nista pomaze samo nagli restart, i kad se pali izbaci poruku OVERCLOCKING FAILED. Podesim ja sve voltaze rucno sve klokove cak i dram configuration i sve i od tad nije izbacivao OC FAILED ali je opet zakucavao, i sve sam sumnjao da je problem do windowsa i tako ti ja pustim full update wina i kad je zavrsio imam osjecaj da komp nekako radi brze cak i sad radi ok bez zakucavanja. Da napomenem sve se to desavalo u IDLE rezimu npr. kad ugasim Mozillu on onda zakuca, a npr dok igram igrice sve sljaka u fulu.
Ma ja sam naišao na brdo slicnih slučajeva kad komp zakucava na IDLE, i ima ih baš dosta sa Gigabyte plocama. A konkretna resenja se tesko nalaze, posebno zbog toga sto izgleda da se problem javlja iz čista mira.
Baš zato sam i stavio ovo na forum, u nadi da ce nekom pomoci.
Imao sam slicnih problema sa raznim proizvodjacima, od broja primjeraka koje su mi prosle kroz ruke rekao bi da je Asrock pravio najvise problema, al to je vec druga prica.
Imam GA-Z77-D3H plocu, zadovoljan sam, u USB3 otraga su ustekani matori skener i stampac, a napred kacim telefone, GPS uredjaje..., nisam imao slicnih problema.
Ovo sam napisao pre par meseci: Jedini problem sam imao sa BIOS-om, naime da bi omogucio Virtu, odnosno upalio integrisanu graficku u i5 2400 procesoru morao sam ugasiti EIST, a upaliti Execute Disable Bit, tada bi sve radilo kako treba. Ovo je slucaj samo sa i5 2400 (na drugoj ploci nije imao problem), kao sto i ova ploca nije imala problem sa dr. testiranim procesorima. Koristio sam gotovo sve verzije BIOS-a.
Koristim F15 BIOS, vidim sad da je izasla i F19 beta verzija, moracu probati, mada mi dobro radi, a i Virtu je ugasen, nema neke vajde od njega.
Takodje slican problem kod mog brata, Ga ploca (mislim da je P35 ili 45) je imala problem zato sto je bila ubacena wifi kartica u pci slot. Win je zakucavao svakih sat, dva... I na kraju sam izvadio karticu i nestao problem.
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.