Pre jedno 20-ak dana u stanu mi je nestala struja na jednu sekundu i u tom trenutku se culo jako ``BUM`` iz kompa, ugasio se i nisam mogao da ga upalim 1 sat. Sa drugim uredjajima nisam imao nikakve probleme. Nakon toga u tih 20 dana 3-4 puta mi se desilo da se racunar sam restartuje uz pojavu plavog ekrana sa belim slovima. Da li neko mozda zna o cemu se tu radi, koje su moguce posledice i da li bih trebao nesto od uredjaja da proverim ( i na koji nacin)??
najjednostavnije je ako imaš nek drugo napajanje da staviš pa da vidiš da li će i dalje da zakucava komp.I naravno, pomoli se da je samo do napajanja...
A da prvo kaže čovek da li se iole razume u računare...
01.12.2012. 12:34
status: user broj poruka: 3241
jer ako nije vičan tome, bolje da ne otvara kućište ili još gore, da otvara napajanje. Ako ima napajanje viška ii da pozajmi na dan-dva od nekoga, to bi bio step 1... Čim pita da li i kako može da proveri nešto od `uređaja`, ne miriše mi baš da ima neko iskustvo u uradi sam varijantama sa računarima.
:: :: :: Hajmo da pocnemo najprostije, otvori kuciste i pogledaj gde je najcrnje. Takodje mozes i po zagorelom smradu :: :: Gde je bilo dima tu je sad pepeo ::
Re: A da prvo kaže čovek da li se iole razume u računare...
01.12.2012. 12:39
status: user broj poruka: 1636
A cinjenica da je i nakon BUMa cekao 20 dana za neku akciju? =]
@ivkes Pravac neki servis. Ako si u Beogradu, imas ih gomilu sa besplatnom dijagnostikom kvara (a verujem da takvih ima i u drugim mestima).
:: jer ako nije vičan tome, bolje da ne otvara kućište ili još gore, da otvara napajanje :: Ako ima napajanje viška ii da pozajmi na dan-dva od nekoga, to bi bio step 1.. :: Čim pita da li i kako može da proveri nešto od `uređaja`, ne miriše mi baš da ima neko iskustvo u uradi sam varijantama sa računarima :: :: :: https://www.mojdom.rshttp://tiny.cc/msvoj :: Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 6 GB DDR3 - Hitachi 500GB+750GB - Powercolor 6850 - LC6650GP3 V2.3 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 53 :: :: :: :: :: :: :: Hajmo da pocnemo najprostije, otvori kuciste i pogledaj gde je najcrnje. Takodje mozes i po zagorelom smradu :: :: :: :: Gde je bilo dima tu je sad pepeo :: ::
to BOOM sto si cuo je glava od diska .. lupila u granicnik
zastia na PSU je odradila svoje i zato nisi moga da upalis komp 1h .. da si izvukao 220v kabel iz psu ..i vratio ga posle 5s .. upalio bi komp odmah ..
Pallamudžije. Napajanje je čarobna reč. Da je crklo napajanje, računar ne bi radio. Ko ne veruje, neka izvadi svoje i pokušava par dana da upali na dugme, gurku ili ključ, svejedno. BSOD koji se povremeno javlja, smrdi na elektroniku, a koji se sve češće javlja, na elektroniku i mehaniku (tj. disk). I moje prvo slovo je: testiranje-skeniranje hard-diska uz reparaciju i fix. Reset biosa i ponovne postavke. A onda dalji testovi. Inače, ta bela slova imaju smisla, postoji i sajt i program koji ih koliko-toliko dešifruju.
Budale računaju na sreću.
:: :: to BOOM sto si cuo je glava od diska .. lupila u granicni :: :: zastia na PSU je odradila svoje i zato nisi moga da upalis komp 1h .. da si izvukao 220v kabel iz psu ..i vratio ga posle 5s .. upalio bi komp odmah . :: :: testiraj hdd ..ili reinstaliraj siste :: :: ::
To `bum` oće da se čuje i kad eksplodira neki elektrolit, najverovatnije u napajanju, ima ih bez kojih oće da upali ali je nestabilno ko onaj portugalski gej u šesnaestercu, proveriti ima li paperja unutra.
Ne znam odakle se čulo to `BUM`, da li je od ploče, napajanja ili erudijuma 36-eksplozivnog svemirskog modulatora, ali znam jednu stvar: Napajanje može, recimo, da se pregreje kada mu crkne ventilator, pa da zajebava ceo komp. Baš juče sam zamenio ventilator na napajanju koje sam pozajmio ortaku na par dana.Isto je kod njega bio problem sa strujom(nestanak ili variranje napona, jbmlg...), i nešto je u napajanju reklo `puff`, i radi normalno, pa se resetuje komp, pa bsod, pa opet malo radi, i tako. Ja tamo, kad ono-međutim...ventilator gecrkt.Turio novo LC 420h - and...it`s alive! :)
Srdjanc@ Kuciste sam vec otvorio i nigde nije bilo crno niti je smrdelo...
luja-88@ Inace sam testirao ceo komp HirensBoot CD-om i sve je bilo u redu. Jedino nemam program za testiranje napajanja, ukoliko ga neko ima, neka stavi link...
Pisko@ Mozda da mi date neki link programa za testiranje-skeniranje hdd-a uz reparaciju i fix. A i nacin kako da uradim reset biosa i ponovnu postavku bi mi dosta znacio, kao i sajt i program za bela slova.
Inace nemam rezervno napajanje da bih ga probao, tako da bi mi svaki nacin provere napajanja dobro dosao...
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.