Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Upgrade ploca+procesor, FX2?
STRANA 1 OD 1
SaleB Upgrade ploca+procesor, FX2? 23.11.2012. 11:38 T50360

status: user
broj poruka: 46
Trenutna konfiguracija je Gigabyte 890GX+955be. Ploca savrseno sluzi, procesor je dovoljno jak, ali je problem sto nemam podrsku za 3tb+. 3tb diskovi postaju jeftiniji od manjih diskova i zeleo bih da prebacim arhivu na 3tb diskove. Za to mi treba uefi ploca. Drzao bih se Gigabyte-a, posto me ovaj prethodni savrseno sluzi. Pa, sam na njihvom sajtu nasao zanimljivu fx2 plocu GA-F2A85X-UP4 koja je kod nas nekih 110eur. Sa procesorom A10-5800 koji je takodje oko 110eur sve to deluje kao primamljiva kupovina.

Zanima me misljenje upucenijih, da li ima nekih skrivenih mana?
Ova konfiguracija bi trebala da sluzi naredne 3-4 godine kao kucni visenamenski racunar. Nisam u toku sa hardverom poslednjih godina, pa mi treba misljenje onih koji jesu.

Pozdrav,
SaleB
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gogi1 Re: Upgrade ploca+procesor, FX2? 23.11.2012. 11:54 #456034

broj poruka: 2076
Sto se Gigabyte tice ja bih ga uzeo, poslednjih nekoliko godina uglavnom gigabyte ploce koristim, i nijedna nije crkla niti bagovala.
sto se tog procesora tice, stvarno ne znam kakav jer ne pratim taj socket.
Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...

:: Trenutna konfiguracija je Gigabyte 890GX+955be. Ploca savrseno sluzi, procesor je dovoljno jak, ali je problem sto nemam podrsku za 3tb+. 3tb diskovi postaju jeftiniji od manjih diskova i zeleo bih da prebacim arhivu na 3tb diskove. Za to mi treba uefi ploca. Drzao bih se Gigabyte-a, posto me ovaj prethodni savrseno sluzi. Pa, sam na njihvom sajtu nasao zanimljivu fx2 plocu GA-F2A85X-UP4 koja je kod nas nekih 110eur. Sa procesorom A10-5800 koji je takodje oko 110eur sve to deluje kao primamljiva kupovina.
::
:: Zanima me misljenje upucenijih, da li ima nekih skrivenih mana?
:: Ova konfiguracija bi trebala da sluzi naredne 3-4 godine kao kucni visenamenski racunar. Nisam u toku sa hardverom poslednjih godina, pa mi treba misljenje onih koji jesu.
:: Pozdrav
:: SaleB
Dexter013 Moja preporuka 23.11.2012. 11:59 #456035

broj poruka: 17093
http://goo.gl/d2gza i detaljnije http://goo.gl/DolZa
U kombinaciji sa http://goo.gl/tlVEq

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Tristram Re: 23.11.2012. 12:11 #456038

broj poruka: 1872
Skrivene mane, a?

Nisam probavao ovaj novi fm2 apu ali onaj prethodni je imao malih problema kad je overklok u pitanju. Neki od problema su bili da neće da butuje kad mrdneš bclk više od nekoliko megaherca i ponovo proradi kad ga podigneš preko neke granice pa mu se uključi divider, obično 130-140mhz. Kod nekih je i kad se uključi divider storage kontroler prestajao da radi, zavisilo je dosta od ploče, neke nisu imale taj problem, nekima je otklonjen novim biosom a kod nekih je i dalje prisutan. Takođe, prestane da radi analogni izlaz za monitor, samo digitalni i hdmi rade.
Uglavnom nije bio preteran problem i može da se učačka da radi, osim ovog za monitor, ili imaš dvi monitor ili nemaš. Ako si imao otključan procesor, to jest sa `K` sufiksom, nema problema jer ne moraš ni da diraš bclk.

To je uglavnom to, osim overkloka radi bez mane, dobra opcija za kućnu mašinu. Na novoj generaciji najverovatnije više ni nema tih problema, osim onog za analogni monitor, to mislim da ni ne može da se otkloni.

Mislim da možeš i bolje da prođeš za ploču, ta što si mislio je malo skupa, recimo GA-F2A75-D3H. Takođe, uzmi i neku bržu memoriju, od nje mnogo zavisi brzina integrisane grafike, može i na 1600 ako nema bolje po razumnoj ceni ali nemoj baš da štediš i uzimaš 1333.
SaleB FX2/A85 ili 990FX? 23.11.2012. 12:30 #456047

Ok, a da li je bolja opcija ici na ono sto sam vec naveo u prvom postu ili ici na 990fx plocu sa nekim am3/am3+ procesorom?

Prvo sam gledao Gigabyte GA-990FXA-UD3, ali ona kod nas postoji samo v1.2 koja je hybrid efi, a teko od verzije v3.0 je uefi. Pa, sam trazio dalje uefi plocu i tako stigao do gore pomenutih a85 uefi ploca.

Jos nisam istrazio temu detaljnije, ali ako hybrid efi omogucava adresiranje 3+tb diskova, meni je generalno sve jedno da li je bios hybrid efi ili uefi. Koja od ovih platformi je dugorocno upotrebljivija.

Pozdrav

SaleB Memorija 23.11.2012. 12:35 #456049

Memorija nije problem, vec imam 8gb geil-a cl7 na 1600mhz, tako da me to ne opterecuje. Nego, ne mogu nigde da nadjem kako taj integrisani radeon radi zajedno sa nvidia pcie grafikom (konkretno gtx465), tj da li su medjusobno iskljucive ili mogu istovremeno da rade.

Pozdrav
Dexter013 @SaleB 23.11.2012. 12:41 #456050

idi na am3+ soket plocu (uefi bios) i logicno am3+ cpu

Koji ce ti penis integrisano sranje
kad imas solidno dobru solo graficku?!
Ona moze da radi sa nekom AMD grafikom
koja takodje mora da bude slaba...

Dell 22

SaleB Re: @Tristram 23.11.2012. 12:50 #456054

Sad bas gledam, 40eur jeftinija ploca se svakako isplati. Na prvi pogled jedina razlika je jedan sata port manje i dva usb-a manje. Za razliku u ceni moze da se doda sata kartica, svakako dobar predlog. Hvala
SaleB @Dexter013 23.11.2012. 12:58 #456060

Nisam ispratio linkove kad sam prvi put citao, pa nisam video tvoj prdlog. Znaci AM3+ je bolja opcija.

Razmisljam na temu Asus-a, nisam ih odavno kupovao, poslednja Asus ploca koju sam uzeo bila je m2n sli Deluxe s kojom sam imao dosta problema dok nisam izmenjao sve kondenzatore. Doduse od tad radi bez problema vec cetiri godine 24/7. Kako su se pokazale novije Asus ploce?
Dexter013 @saleB 23.11.2012. 13:00 #456062

Vidi se da odavno ne pratis desavanja :)
Situacija trenutno je takva da su asus komponente kod nas
uglavnom najkvalitetnije, bile one ploce ili graficke karte.

Dell 22

Tristram Re: Memorija 23.11.2012. 13:02 #456063

Ne može zajedno, kad ubaciš diskretnu integruša automatski ne radi, osim ako u biosu ne staviš drugačije. Apu može da radi u crossfire setupu sumnjive efikasnosti ali samo sa amd grafičkim kartama serije 6, i to najviše 6670 ili slabijim.

Ako planiraš da koristiš zasebnu grafičku, bolje da ideš na FX, nema svrhe da uzimaš apu.

Hybrid EFI baš kod te ploče što si gledao uz update biosa omogućava priključenje 3TB+ diskova, to važi i za GA-990XA-UD3 recimo, koja ti je nešto jeftinija. Od asusa vidi M5A99X EVO.

:: Memorija nije problem, vec imam 8gb geil-a cl7 na 1600mhz, tako da me to ne opterecuje. Nego, ne mogu nigde da nadjem kako taj integrisani radeon radi zajedno sa nvidia pcie grafikom (konkretno gtx465), tj da li su medjusobno iskljucive ili mogu istovremeno da rade.
:: Pozdrav
SaleB Dilema oko ploce 24.11.2012. 17:38 #456394

Poslednjih sat vremena sam uporedjivao karakteristike Sabertooth-a R2.0 i M5A99FX PRO R2.0. U medjuvremenu sam odustao od Gigabyte-a, jer Hybrid Efi nije UEFI, a ako je osnovni razlog apgrejda UEFI, onda bih bar da uzmem pravi UEFI. Gigabyte UD3 u verziji v3.0 ima uefi, a v1.2 koja je najnovija kod nas ima hibrid za koji sam nasao podatak na netu da nije najpogodnije resenje.

Tako sam dosao do izbora izmedju dva Asus-a. Koliko shvatam Saber ima bolje odradjenu termicku zastitu, da je nesto brzi na testovima i da ima vise sata portova. Sad pokusavam da odgonetnem da li se isplati dati 30eur vise za njega. Ako je stvarno termicki stabilnija, verujem da se isplati, jer leti komp koristim u neklimatizovanom prostoru, pa bi mi to znacilo. ALi, radje cu verovati vama ovde, nego `Military grade` reklamnom sloganu.

Drugo pitanje je vezano za memoriju, primecujem da ima dosta jeftinih memorija, recimo Mushkin Redline za 70-80eur 2x 8gb, pa sam mislio i memoriju da zamenim. Sta mi preporucujete na temu memorije. (Trenutno je u masini 4x 2gb geil cl7 1600mhz sa kojom sa izuzetno zadovoljan btw, ali u zadnje vreme cesto primecujem da zauzece memorije prelazi 90%, pa bih da se obezbedim kad vec menjam sve ostalo.) Osim toga, primecujem da su aktuelne CL klasifikacije CL11 i CL10. Da li ima svrhe juriti CL10 ili je CL11 sasvim dovoljno. (Video sam i CL9, ali mi se nimalo nije svidela cena.)

Mnogo ste mi pomogli do sad, pa se nadam da ne dosadjujem previse. Sve ovo sto mene zanima je jako tesko naci u testovima po netu, a neko ko je drzao obe ploce u ruci, moze u dve reci da kaze isplati li se ili ne.

Pozdrav,
Sale
Tristram Re: 24.11.2012. 19:42 #456411

Nema frke, da je nekom problem ne bi se ni trudio išta da piše, mi mnogo volimo da se kurčimo znanjem i obaveštenošću.

Ne znam gde si našao M5A99FX PRO, video sam samo EVO varijantu, R2.0 i običnu. Obe te EVO varijante bi ti odgovarale, R2.0 od bitnih razlika mislim da ima samo eSata3 podršku i još par gluposti. Računam da ti ništa od toga nije potrebno tako da možeš slobodno da uštediš i ideš na M5A99X EVO a ako ti ipak treba, ni 2.0 varijanta nije mnogo skuplja.

Sabertooth je kvalitetnija deluxe izvedba i dobro bi ti došao ako se odlučiš procesoru baš da vadiš mast što ti verovatno ne misliš da radiš ili se iživljavaš s nekom triple-crossfire kombinacijom što verovatno isto ne planiraš. Mislim da i one gore imaju sve što ti treba ali ako ti se sviđa pomisao da imaš osobito dobru ploču u kućištu, trebala ti ona ili ne, slobodno dodaj tih 35e, na volju ti, lepo je imati lepe stvari.

Moduli od 4 ili 8GB jesu nešto sporiji od onih od 2GB ali nećeš primetiti neku bitnu razliku u radu ni između 1600mhz i 2000mhz, a između CL10 i CL11 osobito nećeš. Na tvom mestu ne bih se preterano opterećivao time a pogotovo ne bih drešio kesu više nego što je razumno samo da bih kupio brzu memoriju sa utegnutim tajminzima.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs